Boca Juniors eller Fluminense, det er spørgsmålet! På lørdag finder vi vinderen af årets Copa Libertadores-turnering, når de to legendariske sydamerikanske klubber Boca Juniors og Fluminense spiller finale på magiske Maracanã i Rio de Janeiro. Peter Arnholdt har kigget nærmere på denne titelkamp, som udløser hele to billetter til VM for klubhold. Se bookmakernes odds her.

Copa Libertadores er som altid garant for masser af underholdning, lækre mål og ikke mindst intense dueller.

Vi er tæt på afgørelsens time i Copa Libertadores og der er ikke lang tid til den store finale, som spilles på Maracanã i Rio de Janeiro lørdag d. 4. november.  Husk at du kan se kampen via livestream hos Bet365* og Unibet* samt hos Viaplay.

Hvem vinder Copa Libertadores 2023?

Vi er tæt på afgørelsens time i Copa Libertadores. På lørdag kl. 21.00 dansk tid spiller Boca Juniors og Fluminense finale i Sydamerikas fornemste klubturnering.

Du kan følge finalen via livestream hos Bet365*, Unibet* eller Viaplay/TV3 Max. Selvom det er det argentinske hold, som står først, så er det brasserne, som har fordel af hjemmebane på Maracanã i Rio de Janeiro.

Det bliver nu ikke helt, som det plejer, fordi Boca Juniors har over 20.000 fans med på lægterne, ligesom man vurderer, at over 100.000 argentinere tager turen til Rio de Janeiro for at følge Buenos Aires-klubbens jagt på sin syvende Copa Libertadores-titel.

Det vil bringe Boca Juniors op på siden af Independiente, som den mest vindende klub i denne turnering. Når det så er sagt, så kommer Fluminense selvfølgelig til at dominere blandt de ca. 70.000 fans på lægterne.

Foto: JUAN MABROMATA / AFP

Boca Juniors - sydamerikanske mestre i straffespark

Boca Juniors er det første hold i historien, som kvalificerer sig til en Copa Libertadores-finale med udelukkende uafgjorte kampe i knockoutfasen og så videre avancement efter straffesparkskonkurrence.

Nacional fra Uruguay var det første mandskab til at blive elimineret efter denne model i 1/8-finalen, mens argentinske Racing led samme skæbne i kvartfinalen. Senest måtte det brasilianske storhold Palmeiras også se sig slået efter en afgørelse fra straffesparkspletten. 

Den tidligere Manchester United-målmand Sergio Romero har været den helt store helt i denne Boca-rejse frem mod finalen med hele seks redninger i de i alt tre straffesparkskonkurrencer, og vi skal heller ikke undervurdere hans mange flotte redninger på kritiske tidspunkter i disse knald-eller-fald-kampe. Den argentinske storklub har haft en svingende sæson, men Boca Juniors har stille og roligt høstet selvtillid i denne turnering med de flotte skalpe, som man har taget undervejs.

Især præstationerne mod Palmeiras viste noget ægte vinderinstinkt, selvom kampene endte remis. Det er Boca Juniors 12. Copa Libertadores-finale. Det er også noget, som indgyder respekt, selvom den seneste optræden stammer tilbage fra 2018, hvor man tabte trofæet efter nogle hæsblæsende opgør med ærkerivalen River Plate.

De fleste husker måske, at den anden og afgørende finalekamp blev flyttet fra El Monumental til Santiago Bernabeú i Madrid, fordi bussen med Boca-spillerne blev angrebet af River Plate-fans på vej til returkampen.

Finaleforventninger til Boca Juniors

Boca Juniors vil sandsynligvis have samme tilgang til finalen som til de øvrige knockoutkampe. Træner Jorge Almiróns udvalgte vil i starten fokusere på defensiven og se, hvad Fluminense kommer med for derefter at arbejde sig målrettet ind i kampen.

Boca kommer til at starte med 10 ud af de 11 spillere, som lagde ud mod mod Palmeiras i den afgørende semfinalekamp på Allianz Parque i São Paulo. Anfører Marcos Rojo, også tidligere Manchester United, er ude med karantæne, og det giver plads til unge Nicólas Valentini i midterforsvaret i følgende 4-4-2-opstilling:

STARTOPSTILLING: BOCA JUNIORS Sérgio Romero; Luís Advíncula, Nicólas Figal, Nicólas Valentini, Frank Fabra; Cristian Medina, Ezequiel Fernández, Pol Fernández, Valentín Barco; Miguel Merentiel, Edinson Cavani

Fra brasiliansk side er der stor opmærksomhed på duoen Merentiel og Cavani helt fremme. Den unge og rødhårede komét Barco kommer med sin speed og sit flair sikkert til at sætte Fluminense-defensiven under pres fra sin position i venstre siden, og målmanden Romero er selvfølgelig et helt kapitel for sig selv.

Omvendt vil Fluminense sikkert udfordre både den argentinske midtbane samt midterforsvar med hurtigt kombinationsspil og kreativitet. Fraværet af Rojo må kunne mærkes, og det skal selvfølgelig udnyttes.

Fluminense – turneringens kæledægge:

Fluminense har været mange fodboldfans kæledægge i denne turnering, især efter de bankede River Plate med hele 5-1 hjemme på Maracanã i gruppespilet.

I knockoutfasen er 'O Tricolor' noteret for fire sejre og to uafgjorte kampe. Først blev Argentinos Juniors elimineret, derefter kom turen til Olimpia fra Paraguay inden at den legendariske back Marcelo & Co. tog stikket mod landsmændene fra Internacional efter to jævnbyrdige semifinaler. Her blev det hele afgjort med to mål i løbet af de sidste 10 minutter af returkampen i Porto Alegre.

Fluminense har aldrig tidligere vundet turneringen, men det var tæt på i 2008, hvor man måtte se LDU Quito rende med den flotte pokal efter en 3-1-nedtur i den afgørende straffesparkskonkurrence. Finalestadionet dengang var såmænd Maracanã, som også lægger græs til matchen på lørdagen. Rio-holdet er kendt for sin offensive tilgang til spillet og sin store kreativitet. Spillestillen er døbt 'Dinizismo' efter Fluminenses træner Fernando Diniz, hvis store succes på klubholdet har givet ham tjansen som midlertidig chef for det brasilianske landshold, mens man venter på, at Carlo Ancelotti bliver ledig på markedet.

Diniz er i princippet ligeglad med både dybde og bredde. Det, der giver mening, er at have overtal i området, hvor bolden er, så man kan kombinere sig fremad i banen via hurtige pasninger og stor bevægelighed. Fluminenses svaghed kommer jeg tilbage til.

Finaleforventninger til Fluminense

Det forventes, at Fluminense med det samme vil gå ind og gribe taktstokken og prøve at udfordre Boca Juniors defensive struktur med tålmodigt og hurtigt pasningsspil. Det var det, som virkede så godt, da man for seks måneder siden kørte River Plate over med cifrene 5-1.

Træner Fernando Diniz har to opstillinger at vælge imellem, hvor valget står mellem angriberen John Kennedy og midtbanespilleren Martinelli. De fleste tror, at Diniz vælger at forstærke midtbanen, og det er ensbetydende med 4-2-3-1 og denne opstilling:
STARTOPSTILLING: FLUMINENSE Fábio; Samuel Xavier, Nino, Felipe Melo, Marcelo; André, Martinelli; Arias, Paulo Henrique Ganso, Keno; Germán Cano Fra argentinsk side har der været fokus på, hvordan man lukker det brasilianske kombinationsspil ned. Fluminense spiller anderledes form for fodbold end mange andre, og hvis man ikke har vaks, kommer man til at rende en masse forgæves og miste sin organisation.

Meget af kreativiteten kommer fra Marcelo og regissøren Ganso, og de suppleres af nogle hurtige og driblestærke kanter i Arias og Keno. Fremme har man turneringens topscorer Germán Cano, som deltager meget i det opbyggende spil og gerne lurer på chancerne ved bagerste stolpe.

Stopperen Nino og balancespilleren André er også vigtige brikker i Fluminenses struktur, og de to har såmænd også fundet vej til det brasilianske landshold under den fungerende landstræner Fernando Diniz.

Fluminense achilleshæl har været defensiven, hvor de aldrende Felipe Melo og Marcelo ikke altid har set friske ud i de defensive 1-mod-1-dueller, ligesom holdet også er sårbar overfor hurtige opstillinger, og dem kan der jo komme nogle stykker af, når man selv spiller med høj risiko i sit pasningsspil.

Mine forventninger til finalen

Jeg tror, at vi får en klassisk argentinsk-brasiliansk duel med mange nærkampe, masser af provokationer og kort. Boca Juniors vil have en interesse i at bryde modstanderens spilrytme, og det er klubben en sand mester i.

Da Boca spillede semifinale mod Palmeiras, regnede man sig frem til, at Romero & Co. formåede at trække 22 minutter ud af returkampen i forbindelse med behandling af skadede spillere og langsommelige igangsætninger.

Dommeren gav en sammenlagt tillægstid på otte minutter, så den gameplan gav en gevinst på 14 minutter set med argentinske øjne. Fluminense er bookmakernes favorit til at vinde finalen, men jeg har mine tvivl om det også er en rigtig vurdering. Brasserne kan godt ryge ind i en åben kniv, hvis deres højt anlagte pasningsspil ikke lige fungerer, og argentinerne kan udnytte dette til at sætte sine kontraløb godt ind.

Boca behøver i princippet ikke at jagte noget. De har allerede vist, at de er kongerne af remis og straffesparkskonkurrencer. Selvom jeg under Fluminense og Fernando Diniz det bedste, så hælder jeg faktisk mest til en Boca-sejr denne gang, og den kan jo komme efter 90 min., 120 min. eller efter en duel fra pletten.

Jeg ser i hvert fald frem til et kæmpe drama på Maracanã. Fodboldtemplet i Rio de Janeiro er i forvejen kendt for sine store finaler, og duellen mellem Boca Juniors og Flumiense tegner også godt.

Der er i øvrigt dobbelt op på VM-billetter til kampens vinder. Vinderen får nemlig en plads både i FIFA Club World Cup i Jeddah d. 12.-23. december og såmænd også en billet til den store slutrunde i 2025, hvor hele 32 hold skal kæmpe om verdensmesterskabet.

Brasilien har domineret Copa Libertadores

Titlen er siden 2019 kun endt på brasilianske hænder, og i de sidste tre udgaver af turneringen har vi endda haft rene brasilianske finaler. Hvis vi kigger på klubberne i et historisk perspektiv, har Boca Juniors mest at prale af med seks Copa Libertadores-titler.

Fluminense har endnu ikke vundet titlen, men det var tæt på i 2008, hvor Rio de Janeiro-klubben rendte ind i et finalenederlag til ecuadorianske LDU Quito.

Så stor var glæden, da Flamengo vandt Libertadores-finalen 2022. Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Ofte stillede spørgsmål

🔎 Hvornår spilles finalen i Copa Libertadores? Finalen i årets Copa Libertadores spilles på Maracanã i Rio de Janeiro lørdag den 4. november.

🔎 Hvad får vinderen af Copa Libertadores?
Vinderen af finalen får 18 millioner dollars og kvalificerer sig til VM for Klubhold 2023 samt VM for Klubhold 2025.🔎 Hvilken klub vundet Copa Libertadores flest gange? Independiente fra Argentina har rekorden, da de har vundet turneringen hele syv gange.

🔎 Hvem er topscorer i årets Copa Libertadores? Germán Cano fra brasilianske Fluminense er topscorer med ni fuldtræffere.

🔎 Kan jeg se finalem på dansk TV? Ja, Viaplay viser Copa Libertadores-finalen.