En britisk reklamekampagne fra organisationen GambleAware skal sætte øget fokus på, når problemspillere placerer impulsive væddemål for at vinde tabte penge tilbage.

Når Ole Gunnar Solskjær og Manchester United søndag skal forsøge at forpurre Liverpools mesterskabschancer, vil der i løbet af dækningen på britisk TV blive vist en ny reklame, der skal få spillere til at tænke sig om en ekstra gang, inden de placerer et væddemål.

Afsenderen på reklamen, der både vil køre i TV og på sociale medier, er organisation GambleAware, som blandt andet gennem research, uddannelse og behandling vil reducere antallet af problemspillere og øge opmærksomheden på spilafhængighed i den britiske befolkning.

Reklamekampagnen har fået navnet "Bet Regret" og taler til den følelse, som især problemspillere kan opleve, i sekunderne efter de har placeret et impulsvæddemål, der skal vinde et tabt beløb tilbage.

"Banebrydende"

Reklamen, som bliver vist under dækningen af en af årets største kampe i engelsk fodbold, viser en mand i omegnen af 30 år, Nathan, der efterlader sin kæreste i stuen for at gå ud i køkkenet og placere et væddemål på sin mobiltelefon. Idet han trykker på telefonen, teleporteres han på magisk vis til sidelinjen, hvor den fodboldkamp, han har spillet på, afvikles.

Her står tre fodboldkommentatorer - heraf to tidligere Premier League-spillere - som lettere nedladende spørger, om han virkelig tror, at det impulsvæddemål, han netop har sat, vil vende hans stime af tabende spil og vinde hans penge tilbage. Scenen skifter, Nathan er tilbage i sit køkken, og reklamen slutter med et billede, hvor Nathan ser brødebetynget ud.

Ifølge EGR kalder sports- og civilsamfundsminister Mims Davies kampagnen for "banebrydende". Hun håber, den vil få problemspillere til at tænke sig grundigere om, inden de placerer et væddemål, og at den vil hjælpe til at øge opmærksomheden på risikabel spilleadfærd.

Mange muligheder gør det let at spille uovervejet

Myndighederne har pålagt spilleselskaberne på det britiske marked at betale en afgift, der skal gå til at bekæmpe ludomani, og det er blandt andet penge fra den pulje, der har betalt for reklamekampagnen.

GambleAware lancerer kampagnen, efter organisationen i november 2018 færdiggjorde en undersøgelse, der viste, at 58 % af unge, britiske mænd somme tider laver impulsive væddemål, og at 47 % kaster penge efter væddemål, som de godt ved, de burde holde sig fra.

63 % synes, der er for mange bettingmuligheder, mens 67 % synes, at de mange muligheder gør det lettere at lave impulsive, uovervejede væddemål. I alt 600 britiske mænd i alderen 16-44 år deltog i undersøgelsen.

Danske spiludbydere får lov at selvregulere

En lignende reklame er ikke set i Danmark, men herhjemme har politikerne bedt branchen om at udarbejde et adfærdskodeks, der skal sikre en bedre forbrugerbeskyttelse, i samarbejde med Spillemyndigheden.

Dermed fravælger politikerne i første omgang at lovgive på området, men overfor BetXpert har flere partiers skatteordførere givet udtryk for, at Christiansborg står klar med benhård regulering, hvis ikke branchen selv kan finde ud af at lave et acceptabelt sæt spilleregler.

Konservative gav i den forbindelse udtryk for, at det især er reklamer, der opfordrer til impulsiv spiladfærd, der skal under lup.