Ballon d'Or 2018: I aften uddeles den prestigefyldte pris, der for hvert kalenderår uddeles til årets bedste fodboldspiller. Luka Modric er bookmakernes favorit til at vinde Ballon d'Or 2018. Læs om Modric, Mbappé, Messi og de andre favoritter til at vinde prisen.  

Bemærk, at artiklen er skrevet kort efter VM-finalen blev spillet. Odds er dog opdateret 3. december klokken 12:00.

Fodboldverdenen har været domineret af Lionel Messi og Cristiano Ronaldo siden 2008, og det viser Ballon d'Or-kåringerne ganske tydeligt. Det er en pris, der gives til den fodboldspiller, der - ifølge et panel - har været bedst i kalenderåret, og lige siden 2008 er prisen blevet vundet af én af de to.

2018 kan blive anderledes, da hverken Messi eller Cristiano Ronaldo formåede at spille deres lande særlig langt ved VM-slutrunden, og en succesfuld slutrunde er ofte afgørende i Ballon d'Or-kåringerne. Således vandt Zinedine Zidane Ballon d'Or i 1998 efter at have vundet VM med Frankrig, mens Ronaldo tog prisen i 2002, hvor han og Brasilien vandt VM. I 2006 var det så forsvarsspilleren Fabio Cannavaro, der blev kåret som verdens bedste spiller i en sæson, hvor han havde vundet VM med Italien.

Se vores Champions league optakt og læs eksperternes vurderinger

Men i 2010, hvor Spanien vandt VM, blev midtbanegenierne Andres Iniesta og Xavi forbigået af Lionel Messi, mens det var Cristiano Ronaldo og ikke Manuel Neuer eller en anden tysker, der hev Ballon d'Or i land i 2014. 

Når Messi og Cristiano Ronaldo formår at hive prisen i land, skønt de ikke vinder VM-slutrunderne, så skyldes det, at de leverer fantastiske præstationer år efter år. Siden 2010 har vinderen af prisen scoret mindst 50 mål i et kalenderår, og i 2012 gik det helt amok, da Lionel Messi scorede absurde 91 mål på ét kalenderår. Det er derfor ikke så underligt, at det har været svært for andre at nuppe prisen fra de to.

Men måske bliver 2018 året, hvor Ballon d'Or ender et andet sted end hos de to spillende legender. I al fald er det en kroatisk troldmand, der er den helt store favorit til at nuppe prisen i år. Lad os zoome ind på prisen.

Ballon d'Or 2018: Odds

Bookmakernes favoritter kan ses i nedenstående oddstabel.

Ballon d'Or-kandidat
Udvalgte spillere
Bedste odds Bookmaker
Luka Modric 1,20
Antoine Griezmann 5,67
Lionel Messi 20,64
Kylian Mbappé 65,52
Raphael Varane 74,86
Cristiano Ronaldo 112,27
Mohamed Salah 233,81

Senest opdateret: 3. december klokken 12:45. Alle odds fra Betfairs Spillebørs er fratrukket 6,5 % kommission. Det er således det effektive odds, der er angivet i tabellen.

Her spilles champions league kampene - Se TV-guide

Ballon d'or 2018-kandidaterne: Det har de præsteret

Jeg vil i det følgende kigge nærmere på de fem største favoritter, deres præstationer og titler samt argumenter for og imod dem som vinder af Ballon d'Or 2018.

Luka Modric, Real Madrid

Luka Modric har lagt sig i spidsen af denne konkurrence. Han leverer ikke sindsoprivende stats som Messi og Crisitano Ronaldo, men han har alle trofæerne, inklusiv "The Best"-prisen tidligere på året. Således var han også en vigtig brik på Real Madrid-holdet, der vandt Champions League, og da han samtidig bliver på holdet i 2018-19-sæsonen, er det sandsynligt, at han kan tilføje både UEFA Super Cup og Klub-VM på CV'et også.

Og så var der lige sommerferien, hvor andre slappede af - her fightede Luka Modric som en vanvittig og førte sit land, Kroatien, til VM-finalen, hvor han samtidig vandt prisen som bedste spiller. En vanvittig bedrift. Han har alle meritterne til at vinde Ballon d'Or i en VM-sæson.

Cristiano Ronaldo, Real Madrid & Juventus

Cristiano Ronaldo er naturligvis en kandidat, efter at han både vandt Champions League med Real Madrid og blev Champions League-topscorer. Han startede 2017-18-sæsonen meget sløvt, men ved årsskiftet (hvorfra denne pris tæller) var han uhyre farlig. 

Frem til efter VM-slutrunden havde han leveret 34 mål og 6 assists i 29 kampe på klub- og landsholdsplan. Nok skuffede Portugal (men ikke Ronaldo) lidt ved VM-slutrunden, og nok vandt Real Madrid ikke LaLiga, men de fik Champions League-trofæet, der normalt vægter tungt, og Cristiano Ronaldo var stadig forbløffende god. Svært at se bort fra ham. 

Læs eksperternes spilforslag på årets Champions league

Antoine Griezmann, Atletico Madrid

Hvis der er en, der kan udfordre Luka Modric på titler, så er det Antoine Griezmann. Atletico Madrid vandt Europa League, Frankrig vandt VM, og Griezmann var en vigtig spiller ved begge turneringer. 

Samtidigt endte de over Real Madrid i ligaen, og den europæiske Super Cup - hvor de møder Luka Modric og Real Madrid - kan blive en vigtig kamp i denne forbindelse, ligesom Griezmann skal være noget bedre, end han var sidste efterår.

Kylian Mbappe, PSG

Neymar skiftede til PSG for at iscenesætte sig selv og blandt andet komme med i kampen om at vinde Ballon d'Or. I stedet er det holdkammeraten Kylian Mbappe, der ved indgangen til 2018-19-sæsonen ligner den bedste PSG-kandidat.

Mbappe har ungdommen på sin side, hvilket giver en del hype. Derudover var han en vigtig spiller på det franske landshold, der vandt VM. Faktisk var han hos bookmakerne før finalen favorit til at vinde Den Gyldne Bold, der dog som bekendt gik til Luka Modric. Det er klart, at Mbappe endnu mangler lidt, før han er blandt de bedste, men han har nogle forudsætninger, der taler for ham, når vi taler om Ballon d'Or.

Lionel Messi, Barcelona

Lionel Messi fortsætter med at score mål og lave assists efter behag, og er derfor naturligvis også én af kandidaterne. Han vandt også La Liga med Barcelona, men det vægter mindre end Champions League og VM, og da Argentina (og også Messi) skuffede ved VM, kan det være en voldsom streg i regningen.

Kigger man på de individuelle stats, lavede han dog 30 mål og 14 assists i kalenderårets første syv måneder på klub- og landsholdsplan. Han var med andre ord involveret i 44 mål i 34 kampe. Men han har hverken en VM-titel eller et Champions League-trofæ, så den sjette Ballon d'Or kræver et voldsomt efterår fra hans side.

Harry Kane, Tottenham

For fjerde sæson i træk rundede Harry Kane 20 sæsonmål i Premier League, og igen i år slog han sin egen rekord ved at lave 30 mål mod 29 sidste år. I England måtte han se sig overgået af fænomenale Mohamed Salah, men som anfører bidrog Kane i høj grad til, at England blev nummer fire ved VM-slutrunden. 

Spillemæssigt var der ikke mange toppræstationer ved verdensmesterskaberne i Rusland, men seks mål og en topscorertitel taler sit eget tydelige sprog, og det har også gjort, at bookmakerne har lagt ham i feltet lige bagved favoritterne. Uden trofæer kan han dog næppe regne med at overgå de fire herrer, der ligger foran ham, når Ballon d'or-vinderen skal findes.

Ballon d'Or: Tidligere vindere

Årstal Vinder K M A Titler
2008  Cristiano Ronaldo 

58

35 10 PL, CL, K-VM
2009

 Lionel Messi

64

41 15 LL, CdR, SC, CL, K-VM, USC
2010

 Lionel Messi

64

60 17 LL, SC
2011  Lionel Messi

70

59 36 LL, SC, CL, K-VM, USC
2012  Lionel Messi 

69

91 22 CdR
2013

 Cristiano Ronaldo 

59

69 17 -
2014  Cristiano Ronaldo 

60

61 20 CL, CdR, K-VM, USC
2015  Lionel Messi  61 52 16 LL, CdR, CL, K-VM, USC
2016  Cristiano Ronaldo

57

55 17 EM, CL, K-VM
2017

 Cristiano Ronaldo

60 

53 13 LL, SC, CL, K-VM, USC

Forkortelser: PL = Premier League. LL = La Liga. CL = Champions League. K-VM: Klub-VM. CdR = Copa del Rey. SC = Super Cup. USC = UEFA Super Cup
Stats inkluderer både klubkampe og landskampe. 

Odds på champions league vinderen - Få din bonus nu

Det skal der til for at vinde en Ballon d'Or

Ballon d'Or bestemmes af kollegaerne og journalister. Samtlige landsholdskaptajner fra alle FIFA-medlemslande (fx Simon Kjær fra Danmark) samt landsholdstrænere og prominente journalister afgiver deres topkandidater.

Så hvad går de efter? Som regel tæller de personlige statistikker en del, og dem leverer både Lionel Messi og Cristiano Ronaldo rigeligt af. Men titler er også meget vigtige, og før Messi og Cristiano Ronaldo dominerede med vanvittige tal, var det ofte normen, at VM-vinderens bedste spiller over hele kalenderåret også havde særdeles gode chancer for at vinde Ballon d'Or i VM-år. Fx Fabio Cannavaro i 2006.

Sådan er det nok stadig. Man hylder gerne dem, der vinder de store titler, hvorfor både VM-vindere og CL-vindere bør have en lille fordel, så længe de altså også har de personlige statistikker i orden. 

Trofæer alene gør det ikke. I 2013 havde Franck Ribery vundet Bundesligaen, Champions League og den tyske pokalturnering, og i manges øjne var han den bærende og dominerende spiller for Bayern München - han blev dog forbigået af både Cristiano Ronaldo - der vandt prisen skønt han ikke fik nogle titler - og Lionel Messi.

2013 er i det hele taget et spændende år at fokusere mere på. Cristiano Ronaldo var glimrende det år, men vandt som bekendt ingen titler. Til gengæld formåede han - nærmest på egen hånd - at sende Portugal til VM-slutrunden i 2014 lige op til afstemningsperioden, og der var ekstrem stor hype omkring ham på det tidspunkt. Det er også et bevis på, at nylige begivenheder i slutningen af året kan være meget afgørende, og måske endda skævvride vurderingerne en anelse.