Det er tid til årets første Grand Slam, Australian Open 2016. Læs Asger Hess-Olesens optakt, hvor han  gennemgår alle favoritter, kigger på oddsene og giver et bud på, hvem der skal stikke en kæp i hjulet på Novak Djokovic.

Se optakten til herrernes Australian Open 2017 her

Der er ét overskyggende spørgsmål forud for herrernes udgave af Asutralian Open 2016, der begynder natten til mandag 18. januar: Hvem skal i grunden stoppe Novak Djokovic?

Denne pragteksemplar af en tennisspiller som har så højt et bundniveau og fysisk bare moser på. Tjah, det umiddelbare svar er ingen. Trods 2015 nu er historie, så satte Djokovic i Doha en tyk streg under, at han ikke har tænkt sig at slippe speederen.

Men det er alligevel for let, for blandt gruppen af udfordrere er altså stadig spillere, som vil kunne drille Djokovic. Fx schweizeren Wawrinka som vi har en lille fidus til.

Wawrinka elsker Asutralian Open. Det er her, han har spillet noget af sit bedste tennis overhovedet. Det er her, hans første Grand Slam-sejr er fra. Og han er en af de eneste på touren, som har et topniveau på højde med serbiske Novak Djokovic.

Odds og tips - Australian Open 2016

Hold gennem hele turneringen øje med tips fra vores tre tenniseksperter:

Asger Hess-Olesen

Lars Baes

Morten Rytter

Favoritter

Novak Djokovic (seedet 1)

Serberen er ikke overraskende også bookmakernes storfavorit til at snuppe endnu en Grand Slam. Og nok også med god grund. Han rensede igennem i Doha og kommer til Melbourne med stor selvtillid og samtidig har lodtrækningen formet sig ganske fordelagtigt.

Chung, Dodig og Seppi lyder den mest sandsynlige vej til 4. runde, hvor den formentlig står på kroatisk eller fransk modstand i form af Karlovic eller Simon. Generelt er der ikke mange, der tror på at nogen reelt kan stoppe ham, og Nishikori i kvartfinalen bliver heller ikke ham, der smider grus i det serbiske maskineri. Summa summarum, Djokovic ligner et godt bud på en titeltager – dog er oddset også derefter, og 1,66 hos Bet365* er næsten humoristisk på et outright-spil i en Grand Slam.

CV: 55%

Odds: 1,75 (Danske Spil*) – BV: Ikke værdi

Outsidere

Andy Murray (seedet 2)

Skotten starter det nye år med stor selvtillid efter succesen i Davis Cup. Spørgsmålet er så om det er nok til at give et ekstra boost downunder. Selvom Murray kunne virke som det oplagte bud til at presse Djokovic, så synes jeg de seneste indbyrdes opgør har understreget, at Djokovic´s overmand skal komme andetsteds fra.

Det skal dog ikke forhindre Murray i at gå langt. Den første rigtige udfordring kunne ligne Isner i 4. runde, inden den potentielt står på Ferrer i kvartfinalen. Jeg har svært ved at se Murray misse en semifinale her, og så kan der vente en interessant kamp mod enten Nadal eller Wawrinka, hvis de begge rammer niveau.

Taget Murrays indbyrdes kampe mod Djokovic i betragtning samt en tricky semifinale mod en Nadal, der måske er på vej tilbage mod en stærk form eller en Wawrinka med et utrolig højt topniveau, så virker odds 6 ikke umiddelbart som noget interessant.

CV: 12%

Odds: 6,50 (Danske Spil*) – BV: Ikke værdi

Roger Federer (seedet 3)

Schweizeren er ved at være oppe i alderen, men er stadig en af de store favoritter. Han har i den grad noget at revanchere efter han chokerende røg ud i 3. runde sidste år til Andreas Seppi. Det kommer næppe til at gentage sig, og første rigtige test ser ud til at komme i 3. runde mod Dimitrov, der dog ikke helt har indfriet det potentiale de fleste mener han går rundt med.

Han skal ramme et usandsynligt højt niveau hvis han skal besejre Federer, og det samme gælder Goffin, der kan vente i 4. runde. Berdych og Kyrgios er potentielle modstandere i kvartfinalen, og personligt synes jeg det kunne være interessant at se et møde med Kyrgios på hjemmebane. Rammer han et højt niveau og med publikum i ryggen, så er chancerne bestemt til stede for en overraskelse der. Samtidig døjede Federer med noget influenza-lignende op til Brisbane og skulle stadig ikke være 100%.

CV: 8%

Odds: 12 (Tonybet) – BV: Ikke værdi

Stanislas Wawrinka (seedet 4)

Wawrinka er måske en af dem, der har en reel mulighed for at stoppe Djokovic. Men det kommer til at kræve et uhyggeligt niveau, som vi dog også ved han kan levere. Dog skal han lige gennem sin halvdel først, og det kan blive nok så udfordrende, når den kan hedde Nadal i kvartfinale og Murray i semifinalen.

Netop Djokovic blev hans overmand i semifinalen sidste år, mens han må have fantastiske minder fra året før, hvor han snuppede titlen i Melbourne. Wawrinka har  topniveauet og har før leveret i turneringen, hvorfor det ikke er utænkeligt at han igen kan gå dybt.

Wawrinka vinder til odds 14 hos Danske Spil*

Wawrinka har gode minder downunder og har topniveauet til at slå Djokovic. Schweizeren har en tricky vej til finalen med både Nadal og Murray, men med odds 14 er værdien til stede på at Wawrinka kan gentage kunststykket fra 2014. Se tippet her

Rafael Nadal (seedet 5)

Nadal er svær at blive klog på, men et eller andet siger mig, at han godt kan komme til at levere her. Han var i finalen i både 12 og 14, mens kvartfinalen blev endestationen sidste år, da han tabte stort til Berdych. Nadals fjerdedel ser dog overkommelig ud og eneste rigtige test bliver nok Kevin Anderson, der skal agere stopklods, hvis ikke det skal blive en kvartfinale mellem Nadal og Wawrinka.

Nadal leverede udmærket i Doha, hvor han dog tabte sæt til Busta og Kuznetsov, og selvom man ikke skal lægge ret meget i det, så er det ikke den Nadal, man så for nogle år siden.

CV: 6%

Odds: 16 (Tonybet) – BV: Ikke værdi

Langskud

Tomas Berdych (seedet 6)

Tjekken ligner en mand der altid vil være lige ved og næsten. Dog har han været i semifinalen de seneste to år i Australien, og rammer han sit topniveau, så ved vi også hvad han er i stand til. Han har dog fået en tricky lodtrækning, hvor den formentlig står på Kyrgios i 3. runde.

Kommer han forbi ham, er der til gengæld lagt op til en kvartfinale mod Federer, men det er ikke sikkert, det bliver uden store udfordringer. Jeg har svært ved at se Berdych som en helt alvorlig udfordrer til titlen, og det er som om, han altid lige mangler det aller sidste for at være rigtig tæt på.

CV: 1-2%

Odds: 51 (Bet365*) – BV: Ikke værdi

Kei Nishikori (seedet 7)

Japaneren er svær at blive klog på, og fysikken har det sidste stykke tid været svingende. Får han helt styr på den, så tror jeg dog han kan være en interessant outsider. Han har selv udtalt, at han jagter en Grand Slam-titel i 2016, men om det bliver en realitet er nok tvivlsomt.

Motivationen er ikke desto mindre på plads, men med en lodtrækning, der byder på Djokovic allerede i kvartfinalen, så ser det tungt ud, hvorfor vi også ser et ganske højt odds på ham outright. Han skal formentlig slås med Tsonga om kvartfinalepladsen, men uanset hvad tvivler jeg på, at nogen af dem kan stoppe Djokovic.

CV: 2-3%

Odds: 41 (Bet365*) – BV: Ikke værdi

David Ferrer (seedet 8)

Den sidste af de 8 højest seedede er spanske David Ferrer. Den lille terrier er altid garant for en stabil indsats, men er næppe en kandidat til titlen. Hans vej til kvartfinalen ser dog relativt overkommelig ud, alt efter hvor fit John Isner er.

Kvartfinalen mod Murray bliver dog nok endestationen for spanieren, der var i semifinalen tilbage i 2013, men røg allerede i 4. runde sidste år. Med odds 101 på spanieren er det tæt på, at der er værdi outright, men det er ikke noget jeg ville sætte mine penge på.

CV: 1%

Odds: 101 (Tonybet) – BV: Ikke værdi

Hold også øje med

Nick Kyrgios kan på hjemmebane godt lave noget ravage, og den kontroversielle australier har et topniveau, der kan hamle op med de fleste. Lodtrækningen er interessant, og kan han snige sig forbi Berdych, så bliver det rigtig interessant.

Uden for top 8 har vi også Milos Raonic og Marin Cilic, som jeg dog tvivler på for alvor kan gøre væsen af sig, og ellers er vi nede ved navne som Dimitrov, Tsonga og Anderson, som også kan gå langt, hvis de rammer noget form.