2016 har været et nydeligt år for BetXperts ekspertpanel (men vi savner stadig eksperter). Læs analyseredaktør Jens Bøyes tilbageblik. 

Jeg er åbenbart ikke særligt artig. I hvert fald var Julemanden nærig med at opfylde mine julegaveønsker sidste år hvor jeg bl.a. bad om: ”Eksperter i spansk og tysk fodbold. Samt en datter med bedre sovehjerte…” 
 
BetXpert har siden fået en spansk ekspert (der er dog brug for flere), men vi mangler stadig en tysker eller to (plus en italiener og diverse andre). Og datterens sovevaner har godt nok ikke forbedret sig ret meget.

Nå, men det er nu gået pænt alligevel, må jeg sige som BetXperts analyseredaktør. 2016 har på mange måder været et annus horribilis (fx musikalsk), men for vores ekspertpanel har året været ganske nydeligt.


Farvel og velkommen til eksperter 

Vi har mistet nogle eksperter – ni styk, så vidt jeg lige kan tælle mig frem til (inkl et sørgmodigt ”farvel så længe”, dvs pause, til ishockey-troldmanden Mike Larsen), men har hentet diverse andre ind. Ikke færre end 15 har vi sagt velkommen til i årets løb. 

Heraf fem gamle kendinge, golfmanden Jesper Asbirk, NFL-guruen Peter Jensen, den færøske fodboldekspert Pætur Albinus samt NHL-veteranerne Kasper Berg og Peter Seeberg. 

10 er nye – inkl fodboldeksperterne Tonni Munk, Mads BS (begge dansk fodbold), Estadisticas (diverse ligaer), Janek Kirkegaard (førnævnte spanier) og den seneste tilkomne Thomas Schyth (Premier League og Championship). 

Eksperterne

 
Færre tip, men højere tilbagebetaling

Selv om vi har flere eksperttippere end vi havde sidste år, har vi produceret færre tip: I skrivende stund (29. december) 2.978 spilforslag mod 4.024 i 2015 (hvor vi blandt andre havde den meget flittige Roman Empire).

Til gengæld har ekspertpanelet været skarpere til at ramme.

10 ud af 12 måneder har givet sorte tal - hvis altså december holder sig i plus (julemåneden åbnede tungt, men har præsteret en flot slutspurt og er lige nu i +9,85). Årets 2.978 tip har samlet givet et overskud på 178,07 enheder, dvs en tilbagebetaling på 106%.

Og samtidig har vi generelt været ret gode til at sætte chancevurderinger: Vores betvalue-snit siger 106,41% - dvs ret tæt på at flugte med tilbagebetalingen.

Bestemt ikke perfekt, men mht tilbagebetaling er 2016 såmænd vores bedste år siden 2010 (107%). Mht forskellen mellem tb% og betvalue er 2016 faktisk en del bedre end 2010.

2016 er klart bedre end 2015 hvor tilbagebetalingen sagde 104% og betvalue-snittet 106,87%.

Ekspertpanelets statistik

Fodbold: Bedste resultat siden 2003

Som bekendt dækker BetXpert et utal af områder. Fra amerikanersportsgrenene NHL, NFL og NBA over tennis, cykling, golf og F1 til kampsport, e-Sport og håndbold. Yderst kompetente eksperter.

Vores primære indsatsområde er dog fodbolden der står for næsten halvdelen af vores tip (og langt størstedelen af vores info-analyser; hundredvis af slagsen). Og hvordan er det så gået for vores fodboldeksperter i år?

1.334 tip har givet et overskud på 95,28 enheder. Det vil sige en tilbagebetaling på 107%. Og betvalue-snittet er endda kun på 105,61% (ikke den perfekte ratio, men skal der være et gab, er det bedst hvis det er til dén side). 


Det er vores bedste fodboldresultat siden 2003, om ikke nogensinde (vores 2003-statistik  rummer kun 54 fodboldtip).


Brugbarhed?

Jaja, vil nøjeregnerne sige, men bag de pæne fodboldtal gemmer sig jo nogle super-pletskud af Estadisticas (Portugal som EM-vinder til odds 31 og en CL-nullert til odds 10). Flotte spil, men nok ret begrænset hvor mange der fik glæde af dem. Og hvad med variansen?

Tjah, tjoh, det kan man sige, men hvis vi skal fratrække højodds-gevinsterne, skal vi vel også fratrække de højodds der IKKE gik hjem. Eksempelvis for Estadisticas: Så vidt jeg lige kan tælle, har han haft 10 højoddsere (til lejligheden defineret som over odds 5) der ikke gik hjem.


Men bestemt: Nogle spilkategorier er helt klart mere brugbare end andre. Fx vil et 1X2-spil være mere tilgængeligt (højere likviditet/limit, mindre slash-risiko) end fx et målscorerspil eller et turneringsvinder-spil.

 
Fodboldtal uden ”Vinder” og "Andre": Knapt så godt 

Så lad os prøve at skille fx "Vinder"-kategorien ud. Her har vores fodboldeksperter excelleret i 2016: 82 tip har givet et overskud på 54,73 enheder og en tilbagebetaling på 167%. 

Vi kan også trække "Andre"-kategorien ud, dvs små markeder som målscorer- og kortspil samt ciffertip (dog også mere almene markeder som "Begge hold scorer"). I "Andre"-fodboldtip står vi med en tilbagebetaling på 107% for 130 tip (snit-betvalue: 107%).


Trækkes "Vinder" og "Andre" fra det samlede fodboldresultat, resterer 1.122 tip, en tilbagebetaling på 102,82% og en snit-betvalue på 105,05%.

Stadig overskud, men slet ikke så prangende som 107%, og snit-betvaluen flugter heller ikke nær så godt. 

Lad os i øvrigt se nærmere på hvordan fodboldeksperterne har klaret sig i de mest brugbare kategorier:

Single (1X2): 492 tip. Tilbagebetaling 104%. Betvalue-snit 105%

Asian handicap: 255. 104%. 104,5%

DNB: 44. 112%. 106,5%

Handicap: 25. 116%. 106% 
Over/Under: 208. 99%. 105,5%

O/U Asian: 98. 94%. 104%

Hvormed vi kan konstatere at vi trods alt har leveret en del alment brugbare fodboldtip og været ganske solide i 1X2 og Asian Handicap. Men ikke været ret gode til Over/Under…

Vi prøver igen: Kære Julemand… 

Det må så være blandt vores nytårs-fortsætter: Vi skal blive bedre til Over/Under. Og vi skal have flere tip på bordet. Til fodbold, men også til andre sportsgrene.

Og i den forbindelse vil jeg – ubelært af sidste års tvivlsomme succes – bringe en ønskeliste til Julemanden (der er velkommen til at henvende sig på [email protected]): 

Eksperter i tysk fodbold 
Flere eksperter i spansk fodbold 
Flere eksperter i italiensk fodbold 
Diverse andre fodboldeksperter, fx til Sverige

Eksperter i MLB, badminton, snooker, dansk ishockey…

 
Nogle af disse ønsker går igen fra sidste år. Jeg vælger til gengæld at droppe to af de ønsker jeg havde sidste år:

En datter med bedre sovehjerte (det ønske hjalp ikke ret meget sidste gang) 


En CL-billet til Spurs (dét ønske fik jeg opfyldt, men hanekyllingerne skuffede fælt på den store scene - så hvad nyttede det? Suk)


Tak for året der gik

Og nu resterer der kun at sige tak for året der gik.

Til ekspertpanelet, men også til brugertipperne og alle dem der har bidraget med konstruktive forumindlæg. Vi ville ikke være her uden jer.