Annonce

hvem bliver præsident?: Hillary Clinton

8. november 2016 kl. 00:00
2. maj. 2018 kl. 16:15 02/05

Kommentarer (6)
Denne side indeholder henvisnings-links
Chance: 80%
Betvalue: 111,20%
Spilbar ned til odds: 1,25
Rigtig/forkert:
Betfair Spillebørs Spil nu hos Betfair Spillebørs

Som alle ved, er der et brag af en amerikansk præsidentvalgkamp i gang. Min grundlæggende påstand er, at Trump tillægges for høje chancer.

Grunden til at odds er så højt (1.42 før kommission hos betfair) er, at alle blev taget på sengen af Trumps nominering. Ingen havde regnet med han ville vinde, og nu tør man ikke afskrive ham en gang til. Læg dertil et overraskende britisk Brexit - hvem tør så risikere at spå forkert ved at afskrive Trump en gang til?

Men var Trumps nominering nu også helt så overraskende? Eksperterne afskrev ham entydigt langt hen i forløbet, men ser man på meningsmålinger, så førte han klart hele vejen igennem (helt parallelt med Brexit, som på trods af eksperternes påstand om at "folk ville ombestemme sig når de stod i boksen" var dødt løb hele vejen, med masser af elementer der pegede på et "leave"). Desuden havde han visse taktiske fordele - hans modstandere havde travlt med at spænde ben for hinanden, ikke mindst med den groteske situation med John Kasich, der nægtede at trække sig og dermed spændte ben for Rubio og Cruz, for endelig da de andre havde trukket sig selv at trække sig 12 timer senere. Endelig satte Trump et trumfkort ind, da han påstod valget var ved at blive "rigged" - på et tidspunkt, hvor der var alle mulige grimme alliancer i gang hos republikanerne for at snyde ham for nomineringen. Mod Hillary har han kun en hovedmodstander, og hans forsøg på at påstå at pressen og de valgansvarlige prøver at "stjæle hans kommende sejr" er der vist ingen der tror på.

Men lad os se på de grundlæggende forhold, og hvor de peger hen:

Demografien: Der kommer stadig flere sorte og latinoer i den amerikanske befolkning, og det taler klart til demokraternes fordel. Trump appelerer til vrede ung hvide mænd, men det gør han ved at fornærme kvinder, sorte og latinoer, vælgergrupper hvor Clinton fører stort. Holder hun den føring de næste to måneder, bliver hun præsident. Trump kan vinde et primærvalg med sine trofaste hvide mandlige støtter, men ikke et præsidentvalg.

Meningsmålingerne: Meningsmålingerne svinger naturligt nok lidt, lige efter sit konvent var Trump næsten oppe i dødt løb, lige efter demokraternes førte Hillary med ti procentpoint. PT. fører Hillary med ca. 4 point, og det er nok ret præcist den gennemsnitlige føring so far. De peger altså ret entydigt på Clinton.

Økonomien: Its the economy, stupid, som Hillarys mand sagde en gang. Amerika er midt i et økonomisk opsving, svagt men stabilt. En tommelfingerregel siger, at hvis arbejdsløsheden er under 6 procent, så vinder det regerende parti. Pt. er den 5.4. Dette punkt peger også på Clinton, men ikke så stærkt som de to foregående, noget brølende opsving er der ikke tale om.

Personligheder: Det er to historisk upopulære kandidater amerikanerne skal vælge imellem. Hillary er den stabile kandidat, der har kørt en valgkamp helt efter bogen, men som slås med lidt småskandaler efter et langt politisk liv. Trump er anarkisten, som ingen kan styre, og det er både hans styrke og svaghed. Nu har han for tredje gang fyret sin rådgiver og ansat en ny, og for gud ved hvilken gang snakker man om en ny, mere afdæmpet og mere præsidentiel Trump. Det har man gjort før, men Trump er ustyrlig, og siger hver gang et eller andet helt vanvittigt, der skyder hans forsøg på at virke altfavnende fuldstændig til jorden. Fordel Clinton.

The ground game: Trump har ingen opbakning i det republikanske parti, og derfor er hans kampagne hakkende og mangler folk på jorden. Til gengæld er demokraterne bomstærke her, det var i vid grad sådan de fik genvalgt Obama: Ringe og banke på hos så mange af deres vælgere som muligt i svingstaterne på valgdagen og få dem ned og stemme. Den maskine har Hillary arvet, og her er hun Trumps anarkistiske tilhængerskare langt overlegen.

Endelig: Sund fornuft. Vælger Amerika virkelig en rablende galning som Trump til præsident? Jeg nægter at tro det.

Hillary vinder det præsidentvalg, alle tegn peger på det, og så plejer det også at blive sådan. Jeg tager fine odds 1.39 på det med kyshånd, men hold øje med betfair, oddsene kan sagtens blive endnu bedre hen ad vejen!

  • Bredt udvalg
  • Høje odds
  • Høj likviditet
  • Brugervenligt website
Feedback