18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Giro d'Italia etapeoversigt

Denne side indeholder henvisningslinks

Af Simon Henneberg

Giro d'Italia-ruten anno 2020 foregår udelukkende på italiensk grund. Og igen i år kommer de hele vejen rundt i landet. Turen begynder mod syd på Sicilien, og herfra fortsætter man op gennem hele Støvlelandet. På 20. etape kommer feltet meget tæt på Frankrig, da de skal forbi skistedet Sestriere, som ligger lige op til den franske grænse.

RCS, eller Giro d'Italia-arrangørerne, om man vil, bedømmer dagens Giro etape med én til fem stjerner alt efter hårdheden. Fem stjerner står for det hårdeste, rytterne kan komme ud for. 

Rutebeskrivelse Giro d'Italia 2020

Alene antallet af kilometer kan få selv den mest cykelglade rytter til at stivne. 3.496,8 kilometer skal feltet tilbagelægge i løbet af de 21 etaper. Det er rundt regnet 12 kilometer mere end årets Tour de France-rute. 12 kilometer er naturligvis ingenting i den sammenhæng, men det fortæller alligevel lidt om, at Giro d'Italia bestemt ikke skal undervurderes. 

Det skal særligt årets seks bjergetaper heller ikke. Mange cykelsportsinteresserede vil gerne vide noget om dagens Giro etape, og ved disse seks bjergetaper skal der sættes kryds i kalenderen, da man nødigt vil gå glip af dem.
Der venter adskillige hårde kategori 1- og 2-stigninger foruden flere meget stejle kategori 3- og 4-stigninger. Foruden de deciderede bjergetaper venter der også otte etaper, som kan kategoriseres som værende "bakket terræn". Flere af disse må bestemt ikke undervurderes. 

Ruten starter i Monreale på Sicilien og slutter i nord i Milano. 

1. etape: Monreale - Palermo (15,0 km)

3. oktober kl. 12:00

***

Første etape af Giro d’Italia 2020 er en 15 kilometer lang individuel enkeltstart på Sicilien. Ruten lægger ud med en mindre stigning på 1,1 kilometer op mod monumentet Monreale Cattedrale. Herefter går det nedad Corso Calatafimi i cirka ni kilometer, hvoraf de første 2,5 kilometer er de klart stejleste. 

Rutens sidste seks kilometer er næsten helt flade med kun et par små bump på vejen. Vinderen på etapen kunne meget vel blive en af de store motorer, som samtidig er dygtig til at køre nedad.

OBS: Løbsarrangøren giver etaperne stjerner ud fra, hvor hårde de er. Maksimumstjerner er fem, hvilket indikerer hårdeste sværhedsgrad. 

Etapeprofil

Monreale - Palermo

2. etape: Alcomo - Agrigento (150,0 km)

4. oktober kl. 12:00

**

2. etape byder på årets første linjeløb i Giro d’Italia. Rytterne skal de 150 kilometer fra Alcamo til Agrigento. Ruten indeholder to kategori 4-stigninger, hvoraf den sidste af dem fører op til mål. Det kunne godt se ud til at blive en etape for enten en udbrydergruppe eller feltets mest eksplosive bjerggeder, der kan trække fra de andre på den sidste stigning op mod mål.

Etapeprofil

Alcomo - Agrigento

3. etape: Enna - Etna (150,0 km)

5. oktober kl. 12:00

****

Årets første bjergetape venter allerede på 3. etape, hvor der sluttes af på stigningen op ad Etna. Det er en 18,2 kilometer lang kategori 1-stigning, som stiger med 6,8 procent i gennemsnit. De sidste tre kilometer er stigningsprocenten 2-cifret. 

Inden rytterne når til Etna, skal de først gennem en etape, som går op og ned mere eller mindre hele vejen. Største forhindring er dog uden tvivl den sidste stigning, og har favoritterne lysten og benene til at skabe ravage, kan der godt ske store ting i klassementet allerede denne dag. Bob Jungels vandt, da der var mål på stigningen i 2017, og Esteban Chavez kom først over i 2018.

Etapeprofil

Enna - Etna

4. etape: Catania - Villafranco Tirrena (140,0 km)

6. oktober kl. 12:00

**

Dagen efter årets første Giro-bjergetape skal rytterne ud på en 140 kilometer lang etape fra Catania til Villafranca Tirrena. Dagen byder foruden et par små bakker på en enkelt kategori 3-stigning. Inden feltet når dertil, skal det først en tur op langs Middelhavskysten. Efter 38 kilometer drejer rytterne mod vest og kører indad mod land. Cirka 12 kilometer herefter begynder kategori 3-stigningen op mod Portella Mandrazzi. En stigning, der er 19,5 kilometer lang og har en gennemsnitslig stigningsprocent på fire. 

Når toppen er nået, går det nedad i cirka 30 kilometer, og til sidst venter der 30-35 kilometer i fladt terræn langs kysten hen til Villafranca Tirrena. 

Etapeprofil

Catania - Villafranco Tirrena

5. etape: Mileto - Camigliatello Silano (225,0 km)

7. oktober kl. 12:00

***

Selvom her ikke er tale om en decideret bjergetape, kan der meget vel være en hård dag i vente for rytterne. Allerede fra etapens begyndelse skal feltet op over en lille stigning til Vibo Valentina. Herfra går det skiftevis op og ned resten af etapen. Dagens største prøvelse kommer mod slutingen. Her skal aktørerne op af en 25 kilometer lang stigning op ad Válico di Montescuro. Den stiger med 5,4 procent i gennemsnit – nogle steder op til ti procent. 

Etapen sluttes af med en ti kilometers nedkørsel mod mål. 

Etapeprofil

Mileto - Camigliatello Silano

6. etape: Castrovillari - Matera (188,0 km)

8. oktober kl. 12:00

**

Starten på 6. etape ser ud til at blive hård. Indenfor de første 53 kilometer skal rytterne op over to stigninger, som godt kan komme til at sidde i benene resten af dagen. Herefter går det enten nedad eller ligeud næsten hele vejen de næste 103 kilometer. Denne ”pause” kan vise sig kærkommen for flere ryttere, da feltet nu møder en seks kilometer stejl kategori 3-stigning efterfulgt af en 11 kilometer lang nedkørsel. 

Etapens sidste otte-ti kilometer går opad i det, der næsten kunne ligne en trappeformet kurve. 

Etapeprofil

Castrovillari - Matera

7. etape: Matera - Brindisi (143,0 km)

9. oktober kl. 12:00

*

Der er i høj grad lagt i kakkelovnen til et stort sprinteropgør, når rytterne skal have afgjort 7. etape. Der er nærmest ingen højdemeter, som kan gøre sprinternes ben møre. Kan sprinterholdene ikke blive enige om, hvem der skal trække læsset, er der selvfølgelig også gode muligheder for, at et udbrud kan holde hjem. Det ligner dog et stort opgør mellem sprinterne, som på dette tidspunkt må hungre efter en dag, hvor de kan komme i centrum. 

Etapeprofil

Matera - Brindisi

8. etape: Giovinazzo - Vieste (200,0 km)

10. oktober kl. 12:00

***

Etapen starter ud flad som en padekage i de første 90 kilometer. Freden får imidlertid en ende her, da kategori 2-stigningen op ad Monte Sant’Angelo nu venter. Den er 8,7 kilometer lang og har en gennemsnitslig stigningsprocent på 6,6. Det er dog ikke alt, for det går også opad, inden selve Sant’Angelo-stigningen begynder. Alt i alt venter der 13-16 kilometer opad for feltet. 

Herefter byder ruten på en 20 kilometer lang nedkørsel, inden stigningen Coppa Santa Tecla venter kort efter. Den er tre kilometer lang og har en stigningsprocent på seks. 

Fra toppen af Coppa Santa Tecla er der cirka 50 kilometer til målstregen. Heldigvis er det ikke bare lutter flade kilometer, der venter rytterne. Der venter blandt andet en stigning på én kilometer op ad Via Saragat. Én kilometer er sædvanligvis ikke meget, men denne stigning har stigningsprocenter på helt op til 17 procent. Dette kan de eksplosive bjergryttere eventuelt forsøge at udnytte til at stikke af sted. 

Etapeprofil

Giovinazzo - Vieste

9. etape: San Salvo - Roccaraso (207,0 km)

11. oktober kl. 12:00

****

9. etape af årets Giro d’Italia byder på mere end 4.000 højdemeter, og dermed kan vi forvente os en hård etape, hvor favoritterne forhåbentlig vil røre på sig. Det begynder imidlertid blødt med flad vej i de første 40 kilometer. Herefter følger den første stigning op ad Guardiagrele, som dog kun kan betegnes som opvarmning til de kommende stigninger.

Bagefter følger nemlig en udmættende trefork bestående af Passo Lanciano, Passo di San Leonardo og Bosco di Sant’Antonio – henholdsvis en kategori 1-, 2- og 2-stigning. 

Herefter er der endnu 27 kilometer tilbage af etapen. Der er dog ikke tale om, at rytterne kan slappe her. Målet ligger op ad kategori 1-stigningen Roccaraso. Den er næsten ti kilometer lang med en gennemsnitslig stigningsprocent på 5,7. Den flader dog ud indimellem, men tager så virkelig fat i de sidste to kilometer, hvor vi kommer op på tocifrede stigningsprocenter. 

Efter denne hårde etape venter der rytterne en hviledag.

Etapeprofil

San Salvo - Roccaraso

10. etape: Lanciano - Tortoreto (177,0 km)

13. oktober kl. 12:00

***

Efter en formentlig tiltrængt hviledag får rytterne noget at bestille igen på 10. etape. Her er dog ikke tale om nogen voldsom bjergetape, men dagen byder trods alt på tre kategori 4-stigninger samt en enkelt kategori 3-stigning. Favoritterne tager sig nok en slapper, og det kunne meget vel blive en dag, hvor en udbrydergruppe skal afgøre sagen om etapesejren. 

Etapeprofil

Lanciano - Tortoreto

11. etape: Porto Sant'Elpidio - Rimini (182,0 km)

14. oktober kl. 12:00

**

Der bliver højst sandsynligt heller ikke nogen favoritter, der vil gøre sig synderligt bemærkede på denne 11. etape. Ruten er næsten lige så flad som en pandekage. Der er en enkelt kategori 4-stigning lidt over halvvejs, men ellers står den på flad vej samt små bakker. 

Der er dog et men: Etapen køres langs kysten, mere eller mindre fra start til slut, så hvis vinden er til det, kan der godt være hold, som vil tænke i at splitte feltet ad og dermed tage tid fra konkurrenterne. 

Så hold øje med, hvad vejrudsigten siger, og gør dig tanker om, hvad en eventuel sidevind kan gøre etapeforløbet, inden du eventuelt sætter dine penge på en given rytter. 

Etapeprofil

Porto Sant'Elpidio - Rimini

12. etape: Cesenatico - Cesenatico (204,0 km)

15. oktober kl. 12:00

****

Tag ikke fejl, når vi har kategoriseret denne etape som ”bakket terræn”. Den byder godt nok ikke på de helt store bjerge, men der er til gengæld rigeligt med stigninger, som rytterne skal over. Dagen slutter dog med en nedkørsel mod mål. 

Inden rytterne kan lade cyklen trille i mål, skal de først over 3.800 højdemeter fordelt over tre kategori 3-stigninger og to kategori 4-stigninger. Herudover følger tilmed et par andre små stigninger, som også kan være med til at mørne benene. Det bliver med al sandsynlighed en hård dag for rytterne. 

Det kan selvsagt ikke udelukkes, at én af klassementsfavoritterne vinder, men det ser nok mere ud til at blive en dag for et udbrud.

Astana-rytteren Alexey Lutsenko vandt i Cesenatico i sidste års Memorial Marco Pantani-løb. Ved den lejlighed kørte han fra Diego Rosa og Guillaume Martin i finalen. 

Etapeprofil

Cesenatico - Cesenatico

13. etape: Cervia - Monselice (192,0 km)

16. oktober kl. 12:00

**

Fladt, fladt, fladt og atter fladt terræn. Sådan bliver etapens første 155 kilometer. Herefter kommer to korte, men stejle kategori 4-stigniner. Den sidste af disse to, Calaone, er tre kilometer og har en gennemsnitslig stigningsprocent på syv.  

En del af ruten inviterer dermed til en massespurt til sidst, men de to kategori 4-stigninger kan meget vel komme til at betyde, at nogle at favoritsprinterne ikke når med over. Samtidig kan de to stigninger være direkte indbydelser til angreb fra nogle af de mere eksplosive ryttere. 

Etapeprofil

Cervia - Monselice

14. etape: Conegliano - Valdobbiadene (34,1 km)

17. oktober kl. 12:00

****

Løbets anden individuelle enkeltstart køres på 14. etape. Dagens vinder skal nok findes blandt en af de stærkeste i bjergene. Ruten lægger imidlertid ud med seks flade kilometer, men herefter bliver det for alvor hårdt. 

Muro di Ca’del er godt nok kun en kategori 4-stigning på 1,1 kilometer, men har en gennemsnitslig stigningsprocent på 12. Nogle steder er den endda på 18 procent. Dagens første mellemtid ligger på toppen af Muro di Ca’del.

Herefter kommer rytterne ind i mere humant terræn, inden det atter begynder at gå opad i 5,5 kilometer med ni kilometer tilbage. Slutteligt venter en nedkørsel mod mål. 

Etapeprofil

Conegliano - Valdobbiadene

15. etape: Base Aerea Rivolto - Piancavallo (185,0 km)

18. oktober kl. 12:00

****

Der venter feltet en meget udmattende opgave, inden endnu en hviledag venter. Efter 54 kilometer går det op ad kategori 2-stigningen Sella Chianzutan. Herefter venter der to ligeledes meget hårde kategori 2-stigninger, inden der til allersidst er mål på toppen af kategori 1-stigningen Piancavallo. 

Hvis ikke rytterne er møre i forvejen, så bliver de det helt sikkert her, hvor der venter 15,5 kilometers bjergkørsel med en gennemsnitslig stigningsprocent på 7,3. De første seks kilometer har en gennemsnitlig stigningsprocent på 11,6, så der er bestemt ikke plads til at hvile på laurbærrene her. 

De sidste fem kilometer er relativt nemme, men har man brugt kræfterne på de første lange og hårde kilometer, så kan det alligevel godt blive svært at følge trop. 

Mikel Landa triumferede på Piancavallo i 2017.

Etapeprofil

Base Aerea Rivolto - Piancavallo

16. etape: Udine - San Daniele del Friuli (228,0 km)

20. oktober kl. 12:00

****

Nu er det tilbage i sadlen igen efter en fortjent hviledag. Megen hvile bliver der næppe på denne 16. etape af årets Giro d’Italia. Der venter hele 229 kilometer med intet mindre end seks kategoriserede stigninger. 

Den måske hårdeste af dem kommer først. Her er tale om kategori 2-stigningen Madonnina del Domm. Den er 12 kilometer lang og har en gennemsnitslig stigningsprocent på 6,6 procent. 

Herudover skal de blandt andet op ad den væmmelige kategori 3-stigning Monte di Ragogna hele tre gange. Her løber stigningsprocenten helt op i 18 visse steder. 

Imellem de tre gange op af Monte di Ragogna venter der desuden en 500 meter stigning op af Castello di Susans. Den stiger med op til 14 procent. 

De sidste 13 kilometer af ruten byder først på en lille nedkørsel ned af Monte di Ragogna og siden ni kilometer fladt terræn mod mål. 

Etapeprofil

Udine - San Daniele del Friuli

17. etape: Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio (203,0 km)

21. oktober kl. 12:00

*****

Selvom gårsdagens etape var hård, kan der nok kun være tale om opvarmning til denne etape. Her har løbsarrangøren for første gang i år givet hårdheden fem ud af stjerner. Og det med god grund. Der venter nemlig lækkerbiskener i form af tre kategori 1-stigninger samt en enkelt kategori 3. Med andre ord: Det rene guf for bjerggederne og lutter helvede for de andre. 

Rutens første to kategori 1-stigniner er Forcella Valbona og Monte Bondone. De strækker sig begge over 20 kilomer, og de stiger i gennemsnit inærheden af de 7 procent. 

Fra toppen af Monte Bondone venter der en mere end 20 kilometer nedkørsel, og 15-20 kilometer herefter venter dagens kategori 3-stigning Passo Durone. Fra toppen her venter der en otte kilometer lang nedkørsel, inden finalen skal stå.

Den kommer til at foregå op ad dagens sidste kategori 1-stigning op ad Madonna di Campiglio. Her skal rytterne køre opad i 15,5 kilometer med en gennemsnitslig stigningsprocent på 5,9. 

Det kunne meget vil blive en dag, hvor etapevinderen skal findes blandt klassementsfolkene. 

Etapeprofil

Bassano del Grappa - Madonna di Campiglio

18. etape: Pinzolo - Laghi di Cancano (207,0 km)

22. oktober kl. 12:00

*****

Denne dag venter der cykelrytterne endnu en etape, som har fået strøget fem ud af fem stjerner udover sig af løbsarrangøren. Nu skal det sidste krudt skydes af, inden der venter en ”nem”, flad etape dagen efter. 

Grum. Rigtig grum. Sådan kan man meget kort beskrive etapen, der venter feltet denne 22. oktober på 18. etape af Giro d’Italia 2020. Fire stigninger venter, og de kommer i denne rækkefølge: Kategori 2, kategori 1, udenfor kategori og kategori 1 med mål på toppen. 

Ruten begynder fra første meter med at gå op ad kategori 2-stigningen Campo Carlo Magno i 13,8 kilometer. Herefter venter dagens første kategori 1-stigning, som i sig selv er frygtindgydende, men som denne dag kun udgør opvarmningen dagens hårdeste prøvelse: Passo dello Stelvio, som er udenfor kategori. 

Her skal rytterne køre opad i 24,7 kilometer med en gennemsnitslig stigningsprocent på 7,5. De første ti kilometer er forholdsvis overkommelige, men herefter kommer stigningsprocenten kun sjældent under otte. 

Fra toppen er det muligt at hvile benene en smule på den lidt over 20 kilometer lange nedkørsel. Herefter bliver ruten flad i cirka fem kilometer, inden dagens sidste kategori 1-stigning står klar til at tage imod. Vejen op ad Torri di Fraele er 8,7 kilometer og stiger i snit med 6,8 procent. 

De sidste 1,7 kilometer mod mål er på flad vej. 

Etapeprofil

Pinzolo - Laghi di Cancano

19. etape: Morbegno - Asti (251,0 km)

23. oktober kl. 12:00

*

Efter to hårde dage i bjergene er der nok mange ryttere, som kunne tænke sig en stille og rolig dag på kontoret. Det er også meget muligt, at tempoet ikke kommer til at slå rekorder denne dag, men uanset hvad venter der årets længste etape. 

Ruten er næsten helt flad, og der er i sandhed lagt i kakkelovnen til et opgør sprinterne imellem og/eller blandt de udbrudslystne sjæle. 

Hvor meget lyst man end har til at komme i udbrud denne dag, bør man dog have i baghovedet, at der venter en utrolig hård 20. etape dagen efter.

Etapeprofil

Morbegno - Asti

20. etape: Alba - Sestriere (198,0 km)

24. oktober kl. 12:00

*****

Årets tredje - og sidste – etape vurderet til fem stjerner venter rytterne på denne næstsidste dag. Her venter 5.300 højdemeter fordelt over tre kategori 1-stigniner og en enkelt kategori 2-stigning. 

De første cirka 30 kilometer er på nogenlunde flad vej, men herefter begynder det så småt at gå opad. Efter cirka 80 kilometer når de til kategori 1-stigningen Colle dell’Agnello. Den er 21 kilometer lang og stiger i snit med 6,9 procent. Det var i øvrigt på denne stigning, at Steven Kruijswijk tilbage i 2016 tabte Giro-sejren, da han styrtede i sneen på nedkørslen. Det udnyttede Vincenzo Nibali til at vinde etapen og løbet. 

Herefter venter der modbydelige opgaver op ad Col d’Izoard, Colle del Monginevro og slutteligt op til Sestriere. Stigningerne er henholdsvis 14, 6,4 og 11,3 kilometer lange og stiger i snit med 7,1 og 6,4 og seks. 

Sidst der var mål i Sestriere, var i 2015. Her vandt Fabio Aru foran Ryder Hesjedal og Rigoberto Uran. 

Etapeprofil

Alba - Sestriere

21. etape: Cernusco sul Naviglio - Milano (15,7 km)

25. oktober kl. 12:00

**

Årets sidste etape er en helt flad enkeltstart på 15,7 kilometer. Hvis ikke Giroen allerede er afgjort på dette tidspunkt, så er det nu, at det endelige slag skal slås. 

Ruten byder ikke på nogle nævneværdige bakker eller stigninger, og det kan derfor meget vel blive manden med den største dieselmotor, der løber med etapesejren. 

Etapeprofil

Cernusco sul Naviglio - Milano

Kommentarer

Feedback