Verdens mest prestigiøse græs-tennisturnering starter mandag 25. juni. Læs optakten der gennemgår favoritterne og outsiderne på dame-siden...

(Og husk at deltage i BetXperts gratis Wimbledon-konkurrence med Betfair-præmier for 14.000 kr).


Det er blot 14 dage siden Maria Sharapova løftede French Open-trofæet på Philippe Chatrier i Paris, og nu skal hun så forsøge at gentage kunststykket i Wimbledon. Det langsomme, røde grus i Frankrig er skiftet ud med det hurtige, grønne græs på det traditionsrige anlæg i den sydvestlige London-forstad.

Der kommer i øvrigt til at være pres på anlægget de næste par måneder, da det blot tre uger efter finalen i Wimbledon er tid til OL – der jo i år foregår i London og for tennisdelens vedkommende i Wimbledon. Det er nogle hårde måneder for topspillerne, der alle gerne vil føje både en Grand Slam-gevinst og en OL-medalje til CV’et.

Med den gode præstation under French Open går Sharapova ind som favorit stærkt efterfulgt af sidste års vinder Petra Kvitova og ikonet Serena Williams. En anden dronning af Wimbledon – storesøster Venus - er med, men er efterhånden ikke selvskreven udfordrer til titlen. Der er ”nye” skud på stammen i form af fx Azarenka og Kvitova, som kan drille den gamle garde.

Alle de topseedede er klar til kamp – selv Clijsters har fundet vej til turneringen og spiller sit sidste Wimbledon inden hun takker af.

Hvem klarer overgangen fra grus til græs bedst og hvem kan stå for presset og leve op til forventningerne? Her følger en kort gennemgang af favoritterne og hvem man ellers skal holde øje.

Følg BetXperts tips

Asger Hess-Olesen

Lars Baes

Kjartan Nygaard

Favoritterne

Sharapova, Serena Williams, Kvitova, Azarenka, Wozniacki...

Efter sin flotte titel i French Open må Maria Sharapova (seedet 1) være favoritten til at vinde endnu en Grand Slam-turnering. Samtidig overtog hun titlen som verdensetter fra Victoria Azarenka, der med et lidt skuffende French Open ikke magtede at holde konkurrenterne bag sig.

Bookmakerne holder russeren som favorit og man må også erkende, at hun for alvor ser stærk ud, hvilket vækker minderne fra hendes storhedstid i 2004-2006. Den skulderskade som ellers fik hendes karriere til at kuldsejlede, ser endelig ud til at være overstået. Dette gør at hun igen kan trække på sin spidskompetence – den knaldhårde serv.

Sharapova udmærker sig ved en kæmpe vindermentalitet, som overgår stort set alle på WTA-touren. Hendes tunge grundslag og stærke serv kombineret med mentaliteten, gør at hun er uhyre farlig på underlaget (hun vandt Wimbledon i 2004 og var i finalen sidste år). Især med den form hun har pt. Det seneste år har Sharapova fået mere og mere tro på sine egne evner. Hun er blevet mere aggressiv, hvis det er nødvendigt og så er hun blevet bedre til at få det første angrebsslag ind før sin modstander og med succes.

Statistik på græs: 44-11
Maria Sharapova vinderodds: 3,75 Betfair*

Man kan ikke komme uden om den firedobbelte vinder Serena Williams (seedet 6) som en af topfavoritterne. Amerikaneren spillede nogle godkendte opvarmningsturneringer til French Open og vandt to titler, hvorefter Razzano stod for French Opens største overraskelse, da hun sendte amerikaneren ud i 1. runde.

I år har hun ikke spillet nogen græsturneringer som opvarmning til Wimbledon. Hun plejer at spille sig i form i løbet af turneringen, men efter nederlaget i 1. runde af French Open, kan hun ikke vide sig sikker. Hun har måske givet sine modstandere yderligere tro på, at de kan slå hende.

Men selv om Serena blev slået hurtigt ud i French Open, så er hun immervæk nu tilbage på et underlag, som passer hende langt bedre. Serena servede godt på grus og fik mange lette points, og de points må blive endnu flere på græs, hvis hun fortsætter servepræstationen.

Det er svært at vide, hvor Serena står fysisk, da hun ikke har spillet nogen kampe på græs i år. Jeg tvivler dog på en hurtig exit, da hun nok har lært af fadæsen i Paris. Og hun er langt bedre suited til græs, hvor hendes store serv og tunge grundslag giver hende en edge.

Statistik på græs: 30-5
Serena Williams vinderodds: 4,18 Betfair*

I sidste sæson formåede Petra Kvitova (seedet 4) at skabe sensationen, da hun i finalen slog Sharapova og vandt sin første Grand Slam-turnering. To gode turneringer i 2009 (semifinale) og i 2010 (finale) kulminerede med en flot sejr i 2011.

Hun trives på anlægget og har trods en skidt overgang fra grus til græs før vist, at hun kan spille sig i form. I år har forberedelserne ikke været voldsomt gode, da hun tog lidt fri efter French Open og tog hjem, hvor det ellers var meningen hun skulle træne på græs. Vejret ødelagde dette og hun måtte træne indendørs i Prostejev i stedet.

I sin første kamp på græs i Eastbourne tabte hun i to sæt til Makarova. Man skal nok ikke lægge for meget i dette resultat ud over at hun havde problemer med overgangen til nyt underlag. Det er næppe nogen indikator på hendes form pt. Hun vil nok kunne løfte sig de 20-30 % ekstra som det kræves. Markedet på Betfair* bærer måske en smule præg af nederlaget til Makarova. Efter nederlaget til Makarova drog Kvitova til Wimbledon, hvor hun kunne nå fem dages træning.

Den store forhånd og den hårde venstrehåndsserv er meget værd på underlaget. Hun er begyndt at bevæge sig rigtig godt - ikke kun på græs men også på andre underlag, hvilket ellers har været et af hendes problemer.

Kvitova er en uhyre aggressiv spiller. Hun går efter sine slag og er hun i zonen, så laver hun mange vindere. Til gengæld giver hun fra tid til anden mange lette points væk ved at lave uprovokerede fejl. De seneste to år i Wimbledon har hun fundet længden i sine slag og holdt fejlene på et acceptabelt niveau.

Tjekken lever også højt på at være venstrehåndet. Hun kan skabe nogle gode vinkler i grundspillet, når hun slår cross i baghånden på sin højrehåndede modstander (langt størstedelen af spillerne på WTA Touren er højrehåndede), og så er det svært for modstanderen at være aggressiv på det næste slag – især på det hurtige græs.

Statistik på græs: 18-8
Petra Kvitova vinderodds: 7,03 Betfair*

Victoria Azarenka (seedet 2) har oplevet sin nok bedste sæson nogensinde. Hviderusseren har fået en masse selvtillid med de mange turneringssejre, og så er hendes fysik blevet mærkbart forbedret.

På samme tidspunkt sidste år var jeg meget i tvivl om hvorvidt hun kunne klare de syv kampe, som det er nødvendigt for at vinde Wimbledon. Denne gang tror jeg hun har fysikken på plads. Hun er kommet sig over alle de små skavanker, som ofte har plaget hende.

Hun har tilføjet Amelie Mauresmo til sin trænerstab og hviderusseren er meget glad for det, da hun tilfører noget positiv energi. Mauresmo var selv en dygtig græsspiller og habil flugter, så mon ikke hun kan tilføre nogle græsegenskaber til Azarenka. Sidste år nåede Azarenka semifinalen i Wimbledon, hvilket var hendes bedste resultat i karrieren.

Azarenka kan virke meget sur, når hun er koncentreret, og det har ikke altid en positiv virkning på publikum. En publikumsdarling bliver hun ikke, og somme tider kan det være problematisk at skabe flere fjender end venner.

Statistik på græs: 25-11
Victoria Azarenka vinderodds: 8,93 Betfair*

Caroline Wozniacki (seedet 7) har trods sin tidligere rangering som nr. 1 aldrig haft den store succes i Grand Slam-regi. Den tidligere junior-Wimbledonmester er aldrig været længere end 4. runde i senior-Wimbledon, og der er ikke meget der tyder på at dette år bliver anderledes.

Det blev til exit i 1. runde af Eastbourne til McHale. Wozniacki forsøgte at spille mere aggressivt, hvilket ikke gik godt, og så vendte hun tilbage til sit velkendte flade skub-tennis.

Det er som om Wozniacki har famlet lidt i blinde for at få nye dimensioner ind i sit spil. Hun har prøvet ny træner og forsøgt sig med at spille mere aggressivt, men lige meget hjælper det. Måske er Wozniacki faldet i niveau og tror ikke rigtig længere på konceptet, men samtidig, så synes jeg hendes modstandere udvikler sig i den anden retning. Både Azarenka og Radwanska synes at ligge i hvert fald et niveau over Wozniacki, hvilket ikke var tilfældet sidste år.

Danskeren startede sæsonen ganske godkendt, men siden første kvartal har der været nogle problemer med trænersituationen og McIllroy (kæresten) er kommet mere og mere ind i billedet.

Wozniacki er udpræget defensiv. Hun kan spille kontra og endda aggressivt, men det kræver selvtillid og hun har pt. ikke megen tro på egne evner. Hun laver alt for mange uprovokerede fejl, og de få fejl var ellers hendes varemærke. Hun kan spille fladt, hvilket er godt på græs, men har en grim evne til at falde tilbage i ballonbold-mode.

Finder Wozniacki pludselig sin rytme og selvtilliden, så kan hun blive farlig, men hvis ikke det sker, så vil hun nok blive et let offer for de kraftfulde spillere.

Statistik på græs: 25-10
Caroline Wozniacki vinderodds: 66,5 Betfair*

Hvem skal man ellers holde øje med?

Venus Williams, Clijsters, Pironkova, Makarova, Kerber, A. Radwanska, Bartoli...

Venus Williams er useedet - for første gang siden 1997, hvor hun fik sin debut i Wimbledon. Den femdobbelte vinder af Wimbledon (2000, 2001, 2005, 2007 og 2008)) står derfor over for en svær opgave, hvis hun skal gå hele vejen i år.

Venus spillede regelmæssigt i grusturneringerne op til French Open, og med to kvartfinaler i Charleston og Rom til følge. Hun har dog ikke spillet på græs endnu og har ikke spillet siden French Open-nederlaget (2. runde) til Radwanska d. 25. maj.

I 2010 holdte Venus ligeledes en pause efter French Open og spillede ikke før sin 1. runde i Wimbledon (hun nåede kvartfinalen hvor hun tabte til verdens nr 84, Pironkova). Sidste år spillede hun i Eastbourne inden hun drog til Wimbledon (endnu et kvartfinaletab – til Hantuchova).

Venus har Vesnina i første runde. Ikke en ønske-lodtrækning, men en spiller hun bør slå. Dernæst møder hun A. Radwanska som er seeded 3. Den lodtrækning kunne helt sikkert have været bedre, da polakken er ganske formstærk pt og jo kommer med en frisk indbyrdes gevinst i bagagen.

Statistik på græs: 38-5
Venus Williams vinderodds: 27,55 Betfair*.

Kim Clijsters er tilbage i Wimbledon efter at være ude med skade sidste år. Det er hendes sidste mulighed for at vinde turneringen inden hun stopper karrieren. Ligesom Venus så er Clijsters useedet til dette års udgave af Wimbledon.

I første runde møder hun 18.-seedede Jankovic – en hurdle der kunne have været værre.

Belgieren har kæmpet med skader og har meldt ud at hun stopper karrieren, når denne sæson er slut. Hun har ikke spillet så meget i denne sæson, men hun nåede semifinalen i Rosmalen. Ellers har hun spillet i Miami, French Open og i denne uge Hertogenbosch. Hun så meget rusten ud i sin første kamp mod Oprandi i Hertogenbosch, men hun fandt mere og mere skarphed som turneringen skred frem. Hun har i skrivende stund lige trukket sig inden semifinalen mod Urszula Radwanska grundet en skade i maveregionen. En skade der før har drillet hende, så mon ikke det blot er for at være på den sikre side og for at få de optimale betingelser for at blive 100 % klar til Wimbledon.

De tre kampe i Hertogenbosch er måske lige det hun har haft brug for til at banke den værste rust af, og serven er blevet mere og mere skarp og sikkerheden i grundspillet markant forbedret.

Hun har erfaringen og det flade spil til at spille med om titlen og kan blive den første mor til at vinde Wimbledon siden Evonne Goolagong i 1980.

Statistik på græs: 25-6
Kim Clijsters vinderodds: 17,1 Betfair*

Man kan heller ikke komme uden om Tsvetana Pironkova (useedet), som de seneste to år har præsteret rigtig flot i Wimbledon. I 2010 nåede hun semifinalen og blev slået ud af Zvonareva og året efter nåede hun kvartfinalen, hvor hun tabte til Kvitova, som senere vandt turneringen.

I år har hun også lagt godt ud på græs, hvor hun i sidste uge spillede sig i kvartfinalen i Eastbourne, hvor hun dog fik tæv af Paszek. Pironkova har ellers i store dele af denne sæson været helt ude af fatning, men hun er også bedst på de hurtige underlag, da hun slår fladt og er god til at flytte bolden.

Muligheden for at hun kan gøre de sidste to års gode resultater efter er bestemt til stede, men jeg synes feltet i år virker for stærkt. Hun kan ryge ind i en hård modstander allerede i 1. runde og så kan løbet være kørt.

Og med de resultater hun har vist i optakten i Eastbourne, hvor hun spillede godt og dernæst mistede hovedet (læs: Oppe 6-0 3-1 mod Dubois, men måtte ud i tre sæt - og i den efterfølgende kamp blev det til æg mod Paszek), må man sige at hun mangler stabilitet.

Statistik på græs: 23-16
Tsvetana Pironkova vinderodds: 152,00 Betfair*

Ekaterina Makarova (useedet) har ligesom Pironkova været en skygge af sig selv i år, men i græsturneringerne i Birmingham og i denne uge i Eastbourne har hun spillet ganske godkendt.

Makarova er ligesom Kvitova venstrehåndet. Dog ikke så kraftfuld, men hun benytter i højere grad vinkler end tjekken. Og så spiller hun fladt og er rigtig dygtig taktisk. Egentlig er hun en sjov type.

Hun kan spille rigtig godt, når hun har formen og til gengæld umådeligt ringe, når hun ikke er i form. Hendes serv er effektiv, da hun følger godt op på den og holder presset. Ikke kun med kraft men også med vinkler, så hun holder presset på sin modstander.

Med en god lodtrækning kunne Makarova måske nå til den anden uge, men hun har haft det svært i Wimbledon gennem tiderne. Og Makarova har igen fået en tricky lodtrækning. Hun møder Brianti i 1. runde, som har 5-19 på græs. En overkommelig modstander, men i 2. runde venter højst sandsynligt Kerber, og den ottendeseedede tysker har formen med sig (spiller finale i Eastbourne lørdag).

Statistik på græs: 34-15 (hovedparten af sejrene fra Eastbourne)
Ekaterina Makarova vinderodds: 152,00 Betfair*

Agnieszka Radwanska (seedet 3) har vist et højt niveau I denne sæson. Hun har været stabil i stort set alle turneringer.

Hendes spillestil gør dog at hun løber meget, og spørgsmålet er om hun er ved at løbe tør for brændstof. Hun tabte klart til Kuznetsova i 3. runde af French Open og klart til Pironkova i Eastbourne i 1. runde.

I anden runde møder hun nok Venus Williams – som hun slog klart ved French Open 25. maj. Spændende revanche-match.

Radwanskas bedste Wimbledon-resultat er en kvartfinale I 2008. Sidste år røg hun skuffende ud allerede I 2. runde, mod Cetkovska (oddset på Azarenka I dén kamp var ellers kun 1,12).

Hvis Radwanska altså overhovedet når til 2. runde. Hun har en potentielt tricky førsterundekamp mod Rybarikova. Hun har dog ikke spillet meget på det seneste, men er en godkendt græsspiller

Statistik på græs: 33-12
Agnieszka Radwanska vinderodds: 65,0 Betfair*

Marion Bartoli (seedet 9) er den spiller som, jeg mener, er mest value for money, når vi ser på vinderodds. Franskmanden er efterhånden i rigtig god form og er godt bevendt på græsset. I skrivende stund er hun i gang med semifinalen i Eastbourne, hvor hun møder Paszek.

Marion er efterhånden et rutineret ansigt på Touren og har før gjort det rigtig godt på græs og især i Wimbledon, hvor hun i 2007 nåede finalen. Dertil har hun ligeledes vundet Eastbourne i 2011 og nået semifinalen i samme turnering fire år i træk forinden.

Bartoli ser umiddelbart ikke voldsomt trimmet ud, når man sådan lader øjnene vandre ned over hendes krop, men hun bevæger sig ganske godt på underlaget. Ser man på hendes dobbelte for- og baghånd, så burde hun ikke kunne dække banen så godt, da rækkevidden er relativt indskrænket med det greb. Hun er dog vældigt god til at få dirigeret boldene over, når hun er under pres og skaber derved nogle vinkler, som gør at hun kan komme tilbage i banen og fortsætte sit pres.

Hun har været på Touren i mange år, og det har givet hende en masse erfaring. Hun kan til tide virke ret usympatisk, når hun er motiveret, da hun spiller på alle tangenter for at psyke sin modstander, men det er samtidig det, der gør hende god.

Edit: Bartoli fik behandling i Eastbourne semifinalen mod Paszek og humpede meget rundt, så der kan sås lidt tvivl om hendes fysik inden Wimbledon starter.

Statistik på græs: 45-17
Marion Bartoli vinderodds: 47,5 Betfair*

Vi runder af med en kort bemærkning om femteseedede Samantha Stosur. Hun har lidt nederlag i 1. runde de seneste to år, og det går nok lidt for hurtigt for hende på græs. Det bliver lidt for forkrampet, når hun slår. Hun mangler timing. Det var ellers før vurderet som hendes bedste underlag, men jeg synes hun efterhånden er bedre på grus hvor hun får tiden til sine slag.

Statistik på græs: 25-18
Samanta Stosur vinderodds: 43,75 Betfair*