Wimbledon starter mandag 25. juni. Læs optakten der gennemgår favoritterne og outsiderne på herre-siden...

(Og husk at deltage i BetXperts gratis Wimbledon-konkurrence med Betfair-præmier for 14.000 kr).

Wimbledon 2012 bliver en kickstart på en storslået sports-sommer i den engelske hovedstad. Knap er vinderne trådt ned fra podiet, før anlægget igen bliver et udstillingsvindue for verdensklassetennis, når årets OL-turnering afholdes på de legendariske græsbaner i All England Club.

Inden vi når så langt skal vi dog have fundet vinderne af årets tredje Grand Slam-turnering. Vi tager her et nærmere kig på herredelen af turneringen, hvor vi skal finde ud af hvem der er hot og not, inden det går løs fra mandag. Forhåbentlig kan vi være med til at give jer brugere en masse brugbare tips i løbet af de 14 dage og skabe endnu bedre forudsætninger for det via en optakt.

Det ligner, modsat sidste år, en ret jævnbyrdig affære blandt favoritterne. Godt nok kommer Djokovic med en ny Australian Open-titel, men serberen har på ingen måde virket lige så skræmmende som i sidste sæson. Det giver forhåbninger om et stort Wimbledon, hvor der ligger flere overraskelser og lurer i feltet. Er favoritterne ikke skarpe, så kan de snildt blive ofre for nogle af de overraskelser, dersom regel dukker op på den helt store scene.

Følg BetXperts tips

Asger Hess-Olesen
Lars Baes
Kjartan Nygaard

Favoritterne

Djokovic, Nadal, Federer...

Jeg plejer ofte at snakke om fire forhåndsfavoritter, når jeg laver optakter. Men Andy Murray har efterhånden overbevist mig om, at han ikke hører hjemme i den kategori når vi snakker Grand Slam-turneringer. Om det så er omvendt psykologi og sender Murray til tops må tiden vise. Det vil formentlig give en bunke veltilfredse briter, men det er på mange måder et urealistisk scenarie.

Novak Djokovic (Serbien), seedet 1
Wimbledon-vinder: 2011
Bedste outright-odds: 2,62 – Ladbrokes

Vi kommer ikke uden om verdens nummer ét og den forsvarende mester, Novak Djokovic. Han er helt fortjent favorit hos bookierne som vinder af turneringen. Serberen startede året ud med at forsvare sin titel i Melbourne, da han besejrede Nadal i fem sæt i finalen.

Men selvom Djokovic ikke har haft nogen dårlig sæson, så har man alligevel set tegn på, at han er til at tale med. Nederlag til Andy Murray i Dubai, til John Isner i Indian Wells og til Janko Tipsarevic i Madrid, var ikke noget man så i 2011, og det må også give nogle af de øvrige outsidere troen på, at det kan lade sig gøre at besejre serberen. Mindre overraskende var det at han tabte French Open-finalen (den første Roland Garros-finale i Djokovic´karriere) til Nadal.

Djokovic har undladt at spille opvarmingsturninger op til Wimbledon.

Man skal dog huske på, at Djokovic, om nogen, har en fantastisk evne til at ”rise to the occasion”. Han formår næsten altid at hæve sit niveau når det virkelig gælder. Det kan også meget vel blive tilfældet i årets Wimbledon, og jeg er overbevist om, at han ikke ville være glad for at skulle afgive kronen.

Kigger vi nærmere på hans lodtrækning, så er han endt i samme halvdel som Roger Federer, og klarer de sig begge hele vejen dertil, så er der lagt op til et brag af en semifinale mellem to spillere, der på hver sin måde kæmper for titlen. Djokovic for at forsvare og Federer for at komme tilbage på den trone, som han gennem mange år sad limet til.

Det ser ikke ud til at Djokovic får alvorlige problemer før kvartfinalen. Første seedede modstander bliver formentlig Radek Stepanek, mens Juan Monaco kan vente i 4. runde. Ikke spillere der umiddelbart har evnen til at presse Djokovic på græs.

Til gengæld kan Djokovic så få fornøjelsen af den tidligere finalist i turneringen, Tomas Berdych, der er seedet 6. Tjekken skal dog lige forbi en Richard Gasquet i en eventuel 4. runde, før det bliver et scenarie. Berdych har vist, at han kan spille fænomenal tennis på græs, og rammer han dagen kan han godt komme til at presse den topseedede serber.

Alt tyder dog på en semifinale til Djokovic, og holder han højt niveau gennem hele turneringen, så er det ikke forkert at give ham den største favoritværdighed.

Rafael Nadal (Spanien), seedet 2
Wimbledon-vinder: 2008, 2010
Bedste outright-odds: 3,75 – Bet365*

I bunden af lodtrækningen finder vi Rafael Nadal. Den andenseedede spanier jagter sin tredje Wimbledon-titel og kommer til London med en frisk French Open-sejr i Paris. Noget der giver masser af selvtillid, også selvom han måtte forlade Halle via et nederlag til Philipp Kohlschreiber.

Det store spørgsmål er spanierens fysik. Som altid er det noget man skal have med i overvejelserne, også selvom det næsten altid bliver gjort til skamme efter en ny pragtpræstation af Nadal. Men vi husker også hvordan Nadal et år var tvunget til afbud til turneringen, netop grundet skader, og derfor synes jeg også det er noget man skal skrive sig bag øret.

Han har dog haft god tid til at forberede sig, efter et kvartfinalenederlag i Halle til Kohlschreiber, og mon ikke han er opsat på at få revanche efter sidste års finalenederlag til Djokovic. Skal de mødes, så bliver det igen i en finale.

Tager man et kig på vejen dertil, så kan Nadal allerede i 3. runde få revanche for Halle. Her venter Kohlschreiber nemlig, hvis han da kommer forbi landsmanden og wildcardet Tommy Haas, der overraskede alle ved at slå Roger Federer i finalen i samme turnering. I 4. runde venter formentlig en landsmand i form af Feliciano Lopez, der bestemt har spillet til at drille de fleste på græs. En Nadal i form får dog næppe problemer med Lopez, og så kan han se frem til en kvartfinale – formentlig mod Tsonga. Også her vil det kræve en indsats på højt niveau fra Tsonga, hvis Nadal ikke skal videre.

Hvem modstanderen bliver i semifinalen er til gengæld lidt mere interessant. Det oplagte bud er Andy Murray, men skotten har fået lidt af en ubehagelig fjerdedel med navne som Del Potro, Raonic og Ferrer.

Jeg synes det er svært at vurdere hvordan Nadal står på græsset, men kigger man på lodtrækningen, så kunne det godt se ud til, at Nadal i hvert fald kan føle sig rimelig sikker indtil semifinalen. Det skal selvfølgelig tages med visse forbehold. Meget kan ske i Grand Slams, specielt på græs, hvor serven kan få stor betydning i langt de fleste kampe. Jeg kan meget vel blive modbevist, men jeg har ikke fidus til Nadal som vinder i år.

Roger Federer (Schweiz), seedet 3
Wimbledon-vinder: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009
Bedste outright-odds: 5,50 – Ladbrokes/Bet365

Den seksdobbelte Wimbledon-vinder er efterhånden blevet 31 år, og skal han løfte trofæet for 7. gang, så må man nok erkende, at det er ved at være sidste udkald for schweizeren. Det ser dog også ganske fornuftigt ud for ham i årets turnering, hvor lodtrækningen har artet sig ganske godt. Optakten har været okay, selvom han tabte finalen til Tommy Haas i Halle. Generelt synes jeg Federers forår har været fornuftigt, blandt andet med titlen i Madrid, og jeg tror han er meget opsat på igen at komme til tops på græsset i London.

Jeg har fidus til Federer i år, og kigger man på hans lodtrækning, så tyder meget på, at det først er når han når frem til en eventuel semifinale, potentielt mod Djokovic, at han skal testes.

De første fire runder byder næppe på modstand der for alvor kan presse schweizeren, mens han i kvartfinalen formentlig møder John Isner eller Janko Tipsarevic. Som jeg også har skrevet i analysen, så tror jeg hårdtservende Isner står med de bedste muligheder for at presse Federer, men jeg synes dog han har bevist, at han stadig har en stor evne til at bevare roen mod store servere, som illustreret i sejren over Milos Raonic i Halle.

Skal Federer slå Djokovic, så synes jeg ikke græs er det værste underlag de kan mødes på, hvis man ser det fra Federers side. Han er stadig en meget dygtig græsspiller, og kører det for ham, så er hans spil præcis så varieret, som det ind imellem er nødt til at være. Hans slice er god at blande det hele op med på græs, samtidig med, at hans netspil fortsat er et farligt våben, hvis han ellers har tro på egne evner. Det kan blive samme sang i en eventuel finale mod Nadal, hvor jeg også vil mene at Federer står med gode kort.

Netop troen på egne evner bliver efter min mening nøglen for Federer. Han er nødt til at være 100% bevidst om, at han rent faktisk kan snuppe titlen. Nu vil mange nok sige, at det er han jo også, men jeg tror der sker mere inde i hovedet på topspillerne end vi tror – og jeg tror også nogle af Federers manglende resultater skal findes her. Nu har han muligheden for at bevise, at han stadig hører hjemme helt på toppen.

Outsiderne

Murray, Berdych, Raonic, Del Potro

Andy Murray (Skotland), seedet 4
Bedste outright-odds: 10 – Betsafe

Briternes store håb, Andy Murray, må pænt tage plads blandt årets outsidere. Han har ikke været særlig overbevisende og virket skrøbelig i flere situationer. Foråret har budt på nogle lidt overraskende nederlag, blandt andet til Milos Raonic og Richard Gasquet, begge på grus. Han måtte også lade livet i sin første kamp i Queen´s (græs) til Nicolas Mahut, og har brugt de sidste dage på at pudse formen af i Boodles Challenge.

De tre sidste år har budt på en semifinale i Wimbledon, men det er altså blevet ved lige ved og næsten for skotske Murray, der hvert år samler briterne i håb om at en hjemmefødning endelig kan løfte trofæet på den legendariske centre court. Det er dog blevet ved drømmen og Murray har aldrig været rigtig tæt på finalen.

De to seneste år har det været nogle temmelig klare nederlag til Nadal, og det kan også blive scenariet i år, hvis Murray da når dertil. Han er nemlig havnet i en ubehagelig fjerdedel, hvor navne som Del Potro, Ferrer og Raonic alle er til stede. Også Andy Roddick og Marin Cilic er i den fjerdedel, og selvom hårdtservende Roddicks karriere efterhånden synger på sidste vers, så skal man ikke dømme ham helt ude, slet ikke på Wimbledons græs. Også Marin Cilic fik vist, at han er ved at være tilbage i topform, da han, dog under lidt bizarre omstændigheder, snuppede titlen i Queen´s.

Det kunne godt tyde på en 4. runde mod Milos Raonic, og det ligner umiddelbart en af de større hurdles for Murray, der allerede har tabt til den lange canadier i år. På græs bliver det næppe lettere, og der skal i hvert fald andre boller på suppen, hvis han skal videre. Samarbejdet med Ivan Lendl har efterhånden kørt noget tid, men skotten har stadig ikke rigtig vist, at det har båret frugt.

Jeg tror ikke rigtig på at Murray for alvor kan true de tre favoritter – men på ”hjemmebane” skal man ikke afskrive Murray, der ligesom de andre store spillere, pludselig kan finde det helt store spil frem til lejligheden. For mig ligner han dog en spiller, der ikke har stabilitet nok, hverken spillemæssigt eller mentalt, til for alvor at kunne spille med om titlen i år.

Tomas Berdych (Tjekkiet) – seedet 6
Bedste outright-odds: 35 – Betsafe

Kigger man udelukkende på oddsene, så virker det en anelse vanvittigt, at Berdych giver 3½ gang mere igen for at vinde turneringen end Andy Murray. Specielt taget i betragtning, at tjekken rent faktisk har været i finalen – en bedrift Murray stadig ikke har formået at levere.

Når det er sagt, så kræver det en meget stabil indsats fra Berdych, hvis han skal så langt igen. Tjekken har et højt topniveau, men kan også falde helt ud af kampe, hvilket han har fået bedre styr på, men stadig ikke kommet helt af med. Hans præstationer i foråret har dog været ganske gode, og han har stort set ikke tabt til nogen han ikke ”måtte” tabe til. Positive tegn for Berdych, der som sagt allerede har bevist, at han befinder sig godt på græs.

Får han en solid start på turneringen og får spillet sig ind og hentet en masse selvtillid, så bliver han en farlig herre i årets turnering, og jeg tror også han kan komme til at drille Djokovic i en eventuel kvartfinale.

Milos Raonic (Canada) – seedet 21
Bedste outright-odds: 30 – Bet365*

Man kan diskutere om det er for tidligt at tage Raonic med blandt outsiderne. Men på græs har jeg en fornemmelse af, at han kan gøre væsen af sig i Grand Slam-sammenhæng. Han er dog havnet i samme fjerdedel som Murray – en fjerdedel der byder på flere tricky modstandere.

Raonic kan allerede i 3. runde støde ind i Marin Cilic, hvilket kan blive en stor mundfuld. Jeg tror dog at Raonic´s serv kan få afgørende betydning. Ikke bare i den kamp, men generelt gennem turneringen, hvorfor jeg har taget ham med blandt outsiderne.

Han har en ekstremt uimponeret måde at gå til sine kampe på, og til tider ligner han en der er fuldstændig ligeglad med hvordan det går. Det er dog ikke tilfældet, men den attitude kan også være en stor hjælp for ham selv. Hviler han i sig selv, kombineret med et stabilt niveau i sit spil, specielt serven, så skal man holde øje med canadieren i år.

Juan Martin Del Potro (Argentina) – seedet 9
Bedste outright-odds: 41 – Ladbrokes

Del Potro er jeg også nødt til at nævne, selvom det er svært at vurdere hvor han står – specielt på græs. Argentineren viste glimt af sit niveau i Paris, og med sit flade grundspil kan bestemt også blive farlig i Wimbledon.

Fysikken kan blive en faktor, og det så også ud til, at han i Paris havde problemer. Græsset kan blive en drilsk ting for Del Potros sarte knæ, men holder han sig frisk, så kan han også gøre væsen af sig.

Han er ligesom Murray og Raonic i den ”berømte” svære fjerdedel, og derfor skal der kæmpes ekstra hårdt fra start, for at komme ud af den på fornuftig vis. Jeg synes Del Potro har potentiale til at blive farlig i årets turnering, men det er meget svært at bedømme ham, før han har været i kamp for første gang.

Øvrige

Skal man nævne et par navne mere i forbindelse med hvem der kan gøre en god figur, så er det spillere som David Ferrer, John Isner, Jo-Wilfred Tsonga og måske spillere som Stanislas Wawrinka og Richard Gasquet.

Jeg tror dog ikke det er nogen der for alvor kan true de store, hvorfor de heller ikke får den helt store omtale i denne optakt.

Isner kan med sin serv blive en af de større muligheder for en positiv overraskelse, mens der fra de andre skal et stabilt niveau til, for at lege med. Ferrer mangler nok stadig en smule på græsset, selvom han bestemt ikke er uden evner. Men han får nok problemer mod spillere med en stor serv og et tungt grundspil, når det er på græs. Også selvom han er en glimrende kontraspiller og god i defensiven.

Hvem skuffer?

Når man snakker Wimbledon og skuffelser, ja så er det næsten uundgåeligt at nævne Murray. Skotten kan næsten ikke andet end at skuffe briterne, da de altid har ekstremt høje forventninger til ham. Formentlig ikke nogen overvejende god ting for Murray, der altid vil have det ekstra pres på sig i Wimbledon.

Tsonga har heller ikke imponeret mig på det sidste, og jeg synes der er langt mellem snapsene hos franskmanden. Derfor tillader jeg mig også at stemple ham som en spiller jeg ikke har høje forventninger til i årets turnering. Vi ved alle hvor godt han kan spille, jeg synes bare det er noget der sker mindre og mindre.

Andy Roddick har haft noget der ligner et miserabelt forår. Selvom det ikke har været på favoritunderlaget, så ser han alligevel meget skrøbelig ud, og ligner for mig en mand, hvis karriere synger på sidste vers. Han tabte til Vasselin i Queen´s, og står i skrivende stund i en finale i Eastbourne mod Andreas Seppi. En gylden mulighed for Roddick til at tanke selvtillid. Alligevel er jeg bange for, at han kommer til at skuffe i årets Wimbledon-turnering.