"Fodbold er ikke et spørgsmål om liv eller død - det er langt mere end det!"

Liverpools legendariske træner Bill Shankley havde en pointe. Ind i mellem antager fodboldkampe karaktér af, at være meget mere end bare et simpelt spil, hvor 22 legebørn render rundt efter en bold. Således i lørdagens VM-kvalifikationsopgør mellem Tyrkiet og Grækenland.

De to nationer har haft et dramatisk og for det meste hadefuldt forhold til hinanden i hundreder, nej tusindvis af år (Troja lå i Lilleasien, dvs Tyrkiet - og blev som bekendt overfaldet af grækere). Krige om territorier eller slet og ret ære har bølget frem og tilbage over Ægæerhavet stort set op til vores tid. Cypern er et typisk, omend meget markant, eksempel. Den selvstændige ø med 82 procent græske, 18 procent tyrkiske beboere blev i 1974 udsat for et militærkup orkestreret af juntaen i Athen (og bifaldet af Henry Kissinger) - hvilket gav det tyrkiske diktatur motiv til at invadere den nordlige del af Cypern. Hvorfra grækerne blev fordrevet - samtididig med, at tyrkerne blev sendt den anden vej. Militærkuppet kiksede, men den tyrkiske besættelse består, og der er den dag i dag et skarpt skel, en Berlin-mur, mellem de to ø-dele og mellem de to befolkninger, den tyrkiske og den græske.

Tilbage til fodbolden.

Lørdag kl. 19 mødes Tyrkiet og Grækenland i et meget vigtigt opgør, som handler om at holde drømmen om VM i Tyskland levende. Grækenland er nr 2 i gruppen, efter Ukraine, men har et par svære kampe tilbage - ud over denne, hjemmekampen mod Ukraine og udekampen mod Danmark. Tyrkiet er treer, to point efter Grækenland, og der er ingen vej udenom: Der SKAL vindes. Der står altså masser på spil på fodboldsiden. Men som antydet: For både tyrkerne og grækerne står der meget mere end boldspil på spil: National ære, simpelthen.

Af samme grund vil der ikke være græske tilhængere til stede - kun tyrkiske. Ganske som der i den omvendte kamp, som endte 0-0, kun var grækere på lægterne. Såvel UEFA som de to forbund ved udmærket godt, at et stadion fyldt med BÅDE grækere og tyrkere vil være en veritabel krudttønde.

De græske spillere er derfor virkelig på udebane i denne kamp - hvor de end vender hovedet, vil der være fjendtlige ansigter. Og oven i købet må det græske hold undvære to meget markante stamspillere, forsvarsstyrmand Dellas og midtbanemand (og holdkaptajn) Zagorakis. Alt i alt ligner det en svær opgave for de græske europamestre. Så svær, at vores ekspert Seref Dogan anbefaler, at man spiller på hjemmesejren. Læs hans analyse: http://www.betxpert.com/ekspert/lk/#48349