VM i landevejsløb for U23-herrer køres lørdag i Holland. Blandt rytterne er en dansker med medaljechancer. Læs Jesper Sørensens optaktsartikel...

Italienerne synes at have en flot fremtid. I hvert fald har de potentialet til at dominere U23-VM på en kuperet rute. Men flere stolte cykelnationer er klar til at drille de italienske favoritter – herunder en dansker, der har haft en ren jubelsæson. Sebastian Lander fra Glud & Marstrand-LRØ, der blandt andet vandt Danmarksmesterskabet i år, synes at have timet formen godt, og med en rute, der egentligt bør passe danskeren meget godt, er han bestemt ikke uden chance for at skaffe en dansk medalje.

RUTEN

Lad os kigge på ruten før vi uddeler medaljer. U23-rytterne skal køre 11 omgange på ruten, der er 16,1 kilometer lang. Det giver 177,1 kilometer, og dermed kører de altså mere på omgangsruten end eliten gør. Ruten har to stigninger undervejs, mest interessant er den afgørende stigning, Cauberg. Cauberg kendes fra Amstel Gold Race, hvor den afgører løbet. Det gør den ikke helt på samme måde her. Cauberg bliver stadig afgørende med sine 1,2 kilometer og 5,8 %, men stykket efter Cauberg – de 1,7 kilometer ind til målstregen – bliver langt mere afgørende.

For kan de rene puncheurs holde deres forspring her? Jeg kunne godt tvivle. Jeg tror, der kommer en mindre gruppe samlet til mål, som skal spurte om etapesejren.

I Tour de France 2006 var en lignende afslutning på programmet. Her var der 900 meter fra toppen af Cauberg til målstregen. Matthias Kessler rev sig her fri og vandt etapen – men kun med fem sekunder. For efter ham kom et helt felt, hvor 47 ryttere sad. Herunder Tom Boonen og Daniele Bennati. Man skal dog ikke tro, at en Tour de France-etape kan sammenlignes med et endagsløb. De skal over Cauberg 11 gange, og de kører stærkt hele vejen igennem. Det bliver en stor udskilning, og selvom jeg tror på en mindre gruppe, så tvivler jeg på 47 mand.

Som sagt forventer jeg en mindre gruppe (8 mand cirka), men hvis et hold formår at gøre løbet knaldhårdt, så kan det sagtens ende med at en rytter, der har tilpas mange kræfter på Cauberg, river sig fri og snyder konkurrenterne.

HVEM KAN TÆSKE ITALIENERNE?

Hos Italien har man storfavoritten Fabio Felline, der til dagligt kører for Androni. Den unge rytter har været udråbt som et stort talent i årevis, men det er først under Savio, at han har formået at levere stabile resultater på højt niveau over en længere periode. Unge Felline kan det hele: Han kan håndtere kuperede etaper, og han er stadig rigtig spurtstærk. Det gør ham til en yderst farlig mand i dette felt.

Samtidigt har han kørt for Androni, og det betyder at han har kørt på et meget højt niveau. Under Giro d’Italia var han særdeles aktiv, og han var tæt på at vinde en enkelt etape undervejs, men måtte tage til takke med andenpladsen efter Ventoso.

På det seneste har han forberedt sig på VM, og under Memorial Marco Pantani viste han, at formen er hvor den skal være, da han slog en Elia Viviani, der kom fra Vuelta a España og en Giovanni Visconti, der altid er stærk i disse italienske endagsløb. Herudover slog han også den store modstander under VM – Johan Esteban Chaves. Værsgo – der har vi VM-favoritten.

Men… Et VM er ofte meget uforudsigeligt (når ruten altså tillader det), og hos de unge kan det være svært at styre løbet. Især når Italien har flere outsidere til titlen – for hvis Felline ikke er klar, eller en af de andre ser en chance for det, så står Mattia Cattaneo, Enrico Barbin og Francesco Bongiorno klar. Sidstnævnte er måske ikke helt stærk nok, mens Cattaneo viste god form i Tour de l’Avenir og GiroBio – han vil dog nok gerne foretrække et meget hårdt løb. Barbin har vist sig som en stor vinder, der har vundet utroligt mange løb i år, og han synes at være en fræk outsider for italienerne.

FLERE UDFORDRERE

Der er dog flere udfordrere til italienerne. En af disse synes at være Johan Esteban Chaves, der har vist kolossal styrke i år. Han blev nummer 3 i Vuelta a Burgos efter Moreno og Henao, og han vandt også en etape. Han viste god styrke i bakkespurterne i Burgos, men viste også at han stadig mangler lidt for at kunne matche fx Felline der. Siden har han vist god form i de italienske endagsløb. Han vandt blandt andet GP Citta di Camaiore, og senest blev han 5’er under Memorial Marco Pantani. Han viser absolut god form.

Det samme må man sige om Warren Barguil, der vandt Tour de l’Avenir, og som har været godt kørende i mange løb i denne sæson, hovedsaligt de franske. Han har udtalt, at han går efter Tour de l’Avenir-VM-doublen, og han er en af de ryttere, der gerne vil have et hårdt løb. Frankrig producerer talenter på højeste niveau i øjeblikket, og Barguil synes at være endnu en i rækken. Barguil har samtidigt også vist sig at være nogenlunde hurtig på stregen.

Den unge rytter, der sandsynligvis kommer til at levere de største resultater hos de professionelle i første omgang, er Joseph Dombrowski – hvis altså han får fri snor af Team Sky, hvor han efter alt at dømme skal køre. Havde han kørt Tour de l’Avenir, så havde han meget vel vundet løbet, men i stedet legede han med de store drenge i Tour of Utah og USA Pro Cycling Challenge. I bjergene er han meget stærk, og derfor blev det også henholdsvis til en fjerde- og en tiendeplads i de to løb. Tidligere har han vundet GiroBio samt en 12. plads i Tour of California. Men ruten er nok ikke hård nok for Dombrowski.

Så er der jokere, som Alexey Lutsenko. Vinokourov udtaler, at Kasakhstan har flere unge Sagan-lignende ryttere på vej. En anelse overdrevet, eftersom Sagan er en rytter, man meget sjældent kommer til at opleve, men en af dem, han tænkte på, har formentligt været Lutsenko, der for eksempel blev nummer to i de nationale mesterskaber efter Assan Bazayev, og som senest har vundet etaper i Tour de l’Avenir og Tour de Bulgaria. Han viser tænder.

DANSK MEDALJE?

Kan det blive til en dansk medalje? Måske. Hvis det hele klapper sig, så kan det godt. Danmark stiller til start med Sebastian Lander, der har været forrygende i år. Lander er god på de hårdere ruter, og samtidigt er han også hurtig på stregen. Han slår næppe Felline i en spurt, men hvis alt flasker sig, så sidder han med i en mindre gruppe, der skal spurte om medaljerne under VM – hvis han altså virkelig har en god dag.

Omkring sig har han et relativt stærkt hold, hvor vi blandt andet også har Michael Valgren, der vandt Liege-Bastogne-Liege tidligere på sæsonen. De kommer til at være en god støtte for Lander, men medaljen skal vindes af Sebastian.

HVIS NU (HOLLAND OG SVERIGE)….

Hvis alt flasker sig, og løbet ikke bliver alt for hårdt, så må hollænderne glæde sig meget. Med spurtstærke folk som Danny van Poppel, Moreno Hofland og Wouter Wippert har de i hvert fald gode kandidater der, men overlever de Cauberg? Ah – nok ikke. Meget skal flaske sig.

Og hvis det ender i en spurt, så har svenskerne også en halvgod kandidat i form af Jonas Ahlstrand, der dog ikke har vist forbandet meget i anden halvdel af sæsonen. Men sprinten i en større gruppe, som det næsten skete i Tour de France 2006, er bare alt for svær at tro på.