VM i enkeltstart for mænd køres onsdag i Holland. Tony Martin er favorit, men på en kuperet rute er Contador også et stærkt vinderbud. Læs Jesper Sørensens optaktsartikel der gennemgår favoritterne og outsiderne...

Årets VM i cykling køres i den hollandske provins Limburg, hvilket er et relativt kuperet område. Det smitter også af på enkeltstarten.

Sidste års toer og treer, Bradley Wiggins og Fabian Cancellara, stiller ikke op for at forsvare deres medaljer, og sidste års guldvinder – Tony Martin – er med, men har været ramt af verdensmestertrøjens forbandelse. Dermed kan vi få en helt ny vinder i år, især på grund af ruten.

ODDS

Martin: 1,73 Ladbrokes

Contador: 5,0 Ladbrokes

Kessiakof: 10,0 Ladbrokes

Froome: 11,0 Bet365*, Ladbrokes

Phinney: 19,0 Ladbrokes

van Garderen: 21,0 Bet365*

Westra: 23,0 Bet365*

Pinotti: 26,0


Tips

Hold øje med VM-tips fra BetXperts dygtige cykeleksperter:

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

feltet.dk

 

RUTEN

Rytterne skal cykle fra Heerlen til Valkenburg. Ruten er 45,7 kilometer lang, men det væsentlige på denne rute er at den er kuperet. Således er der tre stigninger undervejs, der er værd at tale om, nemlig Sint Remigiusstraat (1000 meter, 7,7 %), Bundersberg (800 meter, 5,4 %) og Cauberg (1200 meter, 5,8 %). Den første kommer forholdsvist tidligt på ruten, mens både Bundersberg og Cauberg kommer på de sidste seks kilometer.

 

Cauberg kendes fra Amstel Gold Race ligesom det også danner den helt store udfordring i linjeløbet under årets VM. Stigningerne er ikke vanvittigt lange, men de tilgodeser alligevel ryttere, der kan klatre op ad samtidigt med at de kører en god enkeltstart.

 

FAVORITTERNE

Ruten har naturligvis en effekt på favoritnavnene. Jeg holder stadig tyske Tony Martin som en favorit, selvom han har haft meget, meget svært ved at være lige så suveræn, som han var i sidste sæson. Uheld, styrt og skader har hindret ham i utallige enkeltstarter, men i en enkeltstart bør han som altid nævnes blandt en af favoritterne. Hvis alt kommer til at gå smertefrit for ham, så er Tony Martin altså stadig en tempokanon på højeste niveau.

 

Faktisk har Tony Martin kun vundet enkeltstarten i Belgien Rundt og ved de nationale mesterskaber i år, mens han har fået baghjul i alle andre – primært af Bradley Wiggins. Under Criterium du Dauphiné, hvor han var nogenlunde frisk, fik han således kun andenpladsen efter Wiggins.

Med Wiggins ude af billedet, så skal Martin selvfølgelig regnes som en af topfavoritterne. Men jeg holder ham ikke som den eneste favorit, for Team Saxo Bank-Tinkoffs spanier, Alberto Contador, vil nok også meget gerne lege med om sejren, og i Vuelta a España beviste han, at han stadig har benene til at gøre det godt på en enkeltstart, mens den kuperede rute også er en fordel for ham. Han må desuden have en lille fordel i at hans sæson har været så kort, og at han lige er kommet ud af Vuelta a España, hvor formen var relativt høj – det forventer jeg den er indtil Lombardiet Rundt.

 

Alberto Contadors chance ligger især i rutens hårdhed – den er ikke ekstrem svær, men den er heller ikke flad, og det er på en sådan rute, at hans chance for at vinde VM er størst. Han sprant i øvrigt VM i holdtidskørsel over for at være helt klar til den individuelle enkeltstart.

 

De to ryttere ser ud til at tage sig af top2 medmindre uheld kommer i vejen.

 

OUTSIDERE

Når man vinder to af sæsonens største enkeltstarter, så er man også et vinderbud ved et VM, hvor to af de største profiler i disciplinen mangler. Derfor kan man ikke se bort fra svenske Fredrik Kessiakoff, der i denne sæson har vundet den lange enkeltstart i Tour de Suisse og senest Vuelta a España. De bakker, der er på ruten, er til fordel for Kessiakoff, og på en god dag kan han fyre en kanonenkeltstart af, der sagtens kan overraske: Men han svinger også lidt i præstationerne, og kan således både blive fugl og fisk.

 

Man skal naturligvis heller ikke se bort fra Chris Froome, der i topform ville have været en af favoritterne; han er en af feltets bedste enkeltstartsspecialister. Jeg tvivler dog helt oprigtigt på hvor god hans form er. Han så meget slidt ud i Vuelta a España efter en hård sommer, og jeg tvivler på at det er blevet meget bedre siden da. Han vil nok stadig være at finde i toppen, men en medalje kan sagtens ende med at glippe for Froome. Det er ellers en rute, der burde passe Sky-rytteren meget godt, men det hele afhænger hvordan han har det efter Vueltaen.

 

Jeg vurderer, at han får det svært, og som udgangspunkt holder jeg ham ikke som en oplagt medaljekandidat: Men omvendt bliver jeg heller ikke gevaldigt overrasket, hvis han løber af sted med 3.-pladsen.

 

En anden outsider er Lieuwe Westra, der fyrede en flot enkeltstart af i Post Danmark Rundt. Det var godt nok på et halvbilligt grundlag (feltets styrke taget i betragtning), men hvis han finder det niveau, så tror jeg han kan lave et godt resultat på hjemmebane, og jeg kan sagtens se ham som en af de største outsidere til at snuppe en medalje.

 

Hollænderen har nemlig vist sig at køre meget stærkt på enkeltstarter, når han har formen, og samtidigt skader det absolut ikke, at den er lidt kuperet. Det passer Westra særdeles godt, og det er slet ikke utænkeligt, at Holland nupper en medalje på hjemmebanen.


ØVRIGE NAVNE

Kigger man på øvrige outsidere, så springer BMC-duoen Taylor Phinney og Tejay van Garderen i øjnene. De ser begge formstærke ud, men umiddelbart tror jeg mest på sidstnævnte, mens Phinney nok kommer til at tabe en lille smule tid på stigningerne. Også italienske Marco Pinotti bør have en pæn chance for at lave et fint resultat, men medmindre han får en motorcykel foran sig a la Giro d’Italia, så tvivler jeg meget på en medalje.

 

Medaljer tror jeg heller ikke på til hverken Thomas de Gendt, Gustav Larsson eller stortalentet Luke Durbridge (vandt VM for U23-ryttere sidste år), men til gengæld er de alle kandidater til en top6-placering, hvis de rammer dagsformen.

 

I den danske lejr skal man sætte sin lid til Jakob Fuglsang. På en god dag bliver det til en placering blandt de ti bedste, men en dansk medalje synes at være udenfor rækkevidde.