Mindet om "Miracle on Ice" kan stadig få amerikanere til at knibe en rørstrømsk tåre. Og det selv om der er gået 30 år siden USAs undertippede ishockeylandshold besejrede Sovjet (og siden vandt guld) ved vinter-OL i Lake Placid i 1980.

At et amerikansk hold bestående af amatører og college-spillere kunne overvinde verdens bedste ishockeymandskab, var og er bestemt bemærkelsesværdigt - et fint eksempel på at underhunden af og til tæver storfavoritten (det hjælper nok også på folks nostalgiske hukommelse at der er lavet et par Hollywood-film om "Miraklet"...).

Hvad færre ved, er at "Miraklet" - set ud fra et Karma-synspunkt - sådan set bare var payback for hvad Sovjet havde gjort ved USA otte år forinden.

OL i 1972: Sovjet slår USA i basketball

Ved OL i 1972 var det Sovjet der gjorde det onde ved USA på et område hvor amerikanerne blev anset som enerådende - nemlig basketball.

USA havde vundet rub og stub siden basket kom på OL-programmet i 1936, og efter de første otte kampe ved München-slutrunden lød amerikanernes samlede OL-statistik på 63 vundne kampe ud af 63 mulige.

Men finalen blev vundet af det undertippede sovjetiske mandskab: 51-50 efter en højdramatisk kamp med en uhyre kontroversiel afslutning (læs mere hos Wikipedia; det er spændende læsning). Så vidt vides, uden at Hollywood markerede begivenheden med en film (gad vide om Kremls propaganda-afdeling sørgede for en sovjetisk film?).

Nutiden: USA møder Rusland i dag

I dag står de to giganter igen over for hinanden, i en basketball-slutrunde (VM i Tyrkiet).

Noget er forandret: Sovjetunionen er for længst nedlagt og har givet stafetten videre til Rusland, unionens største land. Og Den Kolde Krig er (officielt) slut. Men een ting har ikke ændret sig: USA er stadig The Big Kahuna indenfor basketball, og amerikanerne er igen storfavoritter i dysten mod russerne.

Faktisk er storfavorit for fattigt et ord - oddset for amerikansk sejr er nemlig forsvindende lille (fx 1,002 hos Sportingbet). Man kan få odds 1,9 for USA-sejr (Expekt*), men det er med et handicap på 24 point...

Det er der muligvis ingen værdi i - men det er der i andre odds. Vi kan varmt anbefale at man læser Selcuk Yildirims analyse og tjekker hans tip til kampen: Kevin Durant til at lave en double-double

Vi kommer næppe til at se en gentagelse af 1972-sensationen. Men man skal aldrig sige aldrig - og kampen er vældigt interessant, både for nostalgikere og for folk med benene solidt placeret i nutiden.

Kampen kan ses på TV2 Sport (fra kl. 16:55).