VM for klubhold afvikles i år fra d. 12.-22. december i Jeddah, Saudi-Arabien. Fokus er på Manchester City, og Pep Guardiolas superstjerner har chancen for at hente klubbens første VM-titel. Vi har set nærmere på bookmakernes odds for VM for klubhold.

Se Danmarks højeste odds hos Unibet

Vi får masser af spændende VM-kampe, når klubber fra de seks fodboldforbund kæmper om det store VM for klubhold-trofæ.

Det er første gang, at Manchester City er med ved VM og den engelske storklub er naturligvis storfavorit, men det bliver spændende at se, hvad de øvrige klubber kan diske op med.

Odds på VM-finalen: Manchester City møder Fluminense

Der er kampstart i Jeddah den 22. december kl. 19.00. Se mere i vores MatchCenter.

Manchester City - Fluminense FC

Et VM med europæisk dominans

De europæiske hold har nærmest haft monopol på VM-titlen med 15 erobringer ud af 19 mulige.

Dominansen er udtalt, hvis vi kigger på de seneste 10 år, hvor klubberne fra 'det gamle kontinent' har ryddet bordet: Real Madrid med fem VM-pokaler, Bayern Mûnchen to, mens Barcelona, Liverpool og Chelsea er noteret for et verdensmesterskab hver. Det eneste kontinent, som har formået at bryde den europæiske dominans undervejs, har været det sydamerikanske. Det skete senest i 2012, hvor brasilianske Corinthians sensationelt besejrede Chelsea med 1-0 i finalen på International Stadium i Yokohama.

Det skæve turneringsformat

VM for Klubhold 2023 i Saudi-Arabien har deltagelse af vinderne af de seks kontinentale mesterskabs-turneringer samt værten Al-Ittihad. 

Turneringsformatet er noget specielt med de syv deltagende hold, hvoraf både den europæiske og sydamerikanske klub først træder ind i turneringen i semifinalen. Al-Ittihad og repræsentanten for det på papiret svageste fodboldkontinent, dvs. Auckland City åbner ballet med en indledende runde d. 12. december, og vinderen glider så ind i kvartfinalen, hvor León, Urawa Red Diamonds og Al-Ahly træder til.

VM 2023 Kampprogram

Indledende runde:

12/12: Al-Ittihad 3-0 Auckland City

Kvartfinaler:

15/12: Club León 0-1 Urawa Red Diamonds 15/12: Al Ahly 3-1 Al-Ittihad

Semifinaler:

18/12 kl. 19.00: Fluminense 2-0 Al Ahly 19/12 kl. 19.00: Urawa Red Diamonds 0-3 Manchester City

Bronzekamp:

22/12 kl. 15.30: Al Ahly - Urawa Red Diamonds

Urawa Red Diamonds - Al Ahly SC

Finale:

22/12 kl. 19.00: Fluminense - Manchester City

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Manchester City

Den engelske Champions League-vinder er storfavorit til at snuppe VM-pokalen.

Pep Guardiolas tropper havde en jubelsæson i 2022/23, hvor det lykkedes at vinde The Treble, altså Premier League, FA Cup'en og Champions League. Det var den sidste triumf, der udløste turen til Jeddah. Det gik ud over Inter, som blev besejret med 1-0 i finalen foran 71.412 tilskuere på Atatürk Olympic Stadium i Istanbul.

De lyseblå fra Manchester har en monstertrup med profiler som Erling Haaland, Bernardo Silva, Julian Alvarez, Phil Foden og Rodri i spidsen, og klubbens trup er mere end fire gange så meget værd end de øvrige seks VM-deltagere tilsammen.

Den skadede midtbanestjerne Kevin De Bruyne bliver sandsynligvis ikke klar, men belgieren er alligevel udtaget til truppen. Men mon ikke Manchester City alligevel går hele vejen.

City har kvalitet på alle pladserne, de er spillet sammen, og så råder klubben over verdens måske bedste træner i Pep Guardiola.

Manchester City - VM-trup

Målmand: Ederson, Ortega, Carson

Forsvar: Walker, Ruben Dias, Stones, Aké, Sergio Gomez, Gvardiol, Akanji, Lewis Rico

Midtbane: Kalvin Phillips, Kovacic, Rodri, De Bruyne, Bernardo Silva, Matheus Nunes, Oscar Bobb

Angreb: Haaland, Grealish, Doku, Álvarez, Foden

Manchester City: Stiftet 1880 Hjemmebane: Etihad Stadium, kapacitet 53.400 Fodboldkonføderation: UEFA (Europa) Truppens værdi ifølge transfermarkt: 1,26 mia. € Bedste placering ved klub-VM: Debutant

Fluminense

Ifølge bookmakernes vurdering, så er brasilianske Fluminense den stærkeste udfordrer til Manchester City.

De tog sig videre til VM for klubhold efter en finalesejr på 2-1 over Boca Juniors i overværelse af 69.232 tilskuere på Maracanã i Rio de Janeiro.

Den mest kendte spiller på Rio-holdet er veteranen Marcelo, som efter de mange succesfulde år i Real Madrid valgte at tage hjem til barndomsklubben.

Fluminense råder over mange andre profiler såsom Copa Libertadores-topscoreren Germán Cano, playmakeren Paulo Henrique Ganso samt midtbanespilleren André, som mange europæiske klubber har et godt øje til.

Træneren Fernando Diniz har med sin boldbesiddende spillestil med plads til masser af kreativitet skabt noget unik, og indsatsen har givet ham en sideløbende tjans som midlertidig brasiliansk landstræner.

Spørgsmålet er om Fluminense har redskaberne til at slå sig igennem til finalen? Brasiliansk klubfodbold har leveret svingende resultater på det seneste ved disse VM.

Fluminense - VM-trup

Målmand: Fábio, Pedro Rangel, Vitor Eudes.

Forsvar: Samuel Xavier, Guga, Marcelo, Diogo Barbosa, Nino, Felipe Melo, Marlon, David Braz.

Midtbane: André, Martinelli, Alexsander, Lima, Thiago Santos, Paulo Henrique Ganso, Jhon Arias, Daniel.

Angreb: Germán Cano, John Kennedy, Keno, Yony González.

Fluminense Football Club:
Stiftet 1902 Hjemmebane: Maracanã, kapacitet 78.838 Fodboldkonføderation: CONMEBOL (Sydamerika) Truppens værdi ifølge transfermarkt: 76,7 mio. € Bedste placering ved klub-VM: Debutant

Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Al-Ittihad

Det saudiske mesterhold kom med til VM-turneringen som vært.

Det er et uhyre interessant mandskab, som Al-Ittihad råder over med spillere som Benzema, Kanté, Fabinho, Jota, Luiz Felipe mv. 

Der har dog op til turneringen været problemer med skader til Benzema og Kanté, og så valgte klubben fra Jeddah for en måned siden at fyre cheftræneren Nuno Espírito Santo, som røg ud efter bl.a. at have kaldt Benzema for 'doven'.

Argentinske Marcelo Gallardo er netop hentet til som ny manager, og det bliver spændende, hvad den tidligere River Plate-mestertræner kan udrette på den korte bane.

Al-Ittihad er bookmakernes tredjefavorit til titlen. Måske skal de en placering højere op. De har hjemmebanefordelen og en trup, som vurderes til at have den næsthøjeste værdi blandt årets deltagere.

For at sætte tingene i relief er værdien dog stadig kun ca. 1/10-del af den, som Manchester Citys trup anslås til.

Al-Ittihad - VM-trup

Målmand: Marcelo Grohe, Abdullah Almayouf, Osama Almermesh.

Forsvar: Omar Hawsawi, Luiz Felipe, Zakaria Hawsawi, Muhannad Alshanqiti, Hassan Kadesh, Ahmed Hegazy, Ahmed Bamasud, Madallah Alolayan.

Midtbane: Sultan Alfarhan, Kanté, Fabinho, Igor Coronado, Jota, Faisal Alghamdi, Marwan Alsahafi, Abulrahman Alobud, Saleh Aljaman Alamari.

Angreb: Benzema, Romarinho, Hamdallah Abderrazak.Al-Ittihad: Stiftet 1927 Hjemmebane: King Abdullah Sports City, kapacitet 62.345 Fodboldføderation: AFC (Asien) Truppens værdi ifølge transfermarkt: 114,4 mio. € Bedste placering ved klub-VM: 4'er i 2005

Urawa Red Diamonds

Japanske Urawa Red Diamonds med danske Alexander Scholtz i truppen kommer til Jeddah som vinder af AFC Champions League 2022.

I finalen blev saudiske Al-Hilal besejret med samlet 2-1 over de to finalekampe, som trak 50.881 og 53.574 tilskuere i hhv. Riyadh og Saitama.

'De røde diamanter' træder direkte ind i kvartfinalen, hvor de møder mexicanske Club León.

Hvis den opgave klares til sejr, så venter storfavoritten Manchester City i en evt. semifinale. Klubbens profiler er topscorer José Kanté og midtbanespilleren Atsuki Ito.

En anden nøglespiller er landsholdsbacken Hiroki Sakai, som blev valgt til den mest værdifulde spiller (MVP) ved AFC Champions League. Men Sakai er skadet og bliver ikke klar til VM.

Urawa Red Diamonds er bookmakernes nummer fire, når det gælder chancen om at gå helt til tops ved VM.Urawa Red Diamonds: Stiftet 1950 Hjemmebane: Saitama Stadium 2002, kapacitet 63.700 Fodboldføderation: AFC (Asien) Truppens værdi ifølge transfermarkt: 19,3 mio € Bedste placering ved klub-VM: 3'er i 2007

Al Ahly

Det egyptiske mandskab kom til slutrunden via en samlet sejr i CAF Champions League på 3-2 over Wydad fra Marokko.

Også i disse finalekampe var der masser af folk på lægterne. Kampen i Cairo trak 50.000 mennesker, mens der var 45.000 til returkampen i Casablanca. 

Al Ahly har været med ved VM for Klubhold hele 9 gange før, så de har rutinen, og profilen Hussein El Shahat er den med flest kampe, nemlig 12 VM-kampe. Angriberen er også med i år.

Halvdelen af spillerne tørner ud for det egyptiske landshold, så også her er der noget ballast at hente. Bookmakerne har dog ikke den store tiltro til Al Ahly, og kun Auckland City vurderes at have lavere chancer for at erobre titlen.

Al Ahly - VM-trup

Målmand: Elshenawy, Hamza Alaa, Mostafa Shoubir.

Forsvar: Khaled Abdelfattah, Yasser Ibrahim, Akram Tawfik, Maaloul Ali, Mohamed Abdelmoneim, Karim Fouad, Mohamed Hany, Karim Eldebes.

Midtbane: Marawan Attia, Hussein Elshahat, Aliou Dieng, Amro Elsoulia, Mohamed Afsha, Emam Ashour, Taher Mohamed, Ahmed Koka.

Angreb: Ramy Rabia, Kahraba, Percy Tau, Anthony Modeste.Al-Ahly: Stiftet 1907 Hjemmebane: Cairo International Stadium, kapacitet 75.000 Fodboldføderation: CAF (Afrika) Truppens værdi ifølge transfermarkt: 30,5 mio € Bedste placering ved klub-VM: 3'er i 2006, 2020, 2021

Club León

Mexicanske Club León kvalificerede sig til VM for klubhold efter en samlet sejr på 3-1 over Los Angeles Foootball Club over de to finalekampe i CONCACAF Champions League.

Det var et par spændende finalekampe, som tiltrak 20.517 og 20.413 tilskuere i León og Los Angeles.

Club León ligger med femtebedste odds for at vinde VM, men der er ikke så langt op til Urawa Red Diamonds, som man jo møder i en direkte duel om en semifinaleplads.

Profilen på holdet er den rutinerede ecuadorianske wing Angel Mena, som har scoringsrekorden i klubben med 76 fuldtræffere samt den colombianske krumtap i forsvaret Tesillo.

Så er det også værd at lægge mærke til den uruguayanske angriber Federico Viñas, som har fået en god start i den mexicanske klub.

Club León - VM-trup

Målmand: Alfonso Blanco, Oscar García, Rodolfo Cota.

Forsvar: William Tesillo, Ivan Moreno, Jaine Barreiro, Adonis Frias, Osvaldo Rodríguez, Paul Bellon, Oscar Villa.

Midtbane: Fidel Ambriz, Ivan Rodríguez, Elias Hernández, Angel Mena, Omar Fernández, Borja Sánchez, José Ramírez, Lucas Romero.

Angreb: Brian Rubio, Nico López, Federico Viñas, Plátano, Sebastián Santos.

Club León: Stiftet 1944 Hjemmebane: Estadion León, kapacitet 27.423 Fodboldføderation: CONCACAF (Nord-, Centralamerika og Caribien) Truppens værdi ifølge transfermarkt: 38,8 mio. € Bedste placering ved klub-VM: Debutant

Auckland City

Mandskabet fra New Zealand kvalificerede sig via en sejr på 4-2 over Suva fra Fiji i OFC Champions League-finalen.

Den ordinære spilletid sluttede 2-2, hvorefter De Vries og Howleson afgjorde det hele for The Navy Blues i den forlængede spilletid foran 5.420 tilskuere på VFF Freshwater Stadium i Port Vila, som ligger i øgruppen Vanuatu. Auckland City er med ved klub-VM for 11. gang, hvilket er rekord.

Semiproffernes bedste placering er den sensationelle tredjeplads ved turneringen tilbage i 2014.

Auckland City - VM-trup

Målmand: Conor Tracey, Sebastian Ciganda, Joe Wallis.

Forsvar: Mario Ilich, Adam Mitchell, Christian Gray, Adam Bell, Regont Murati, Nathan Lobo, Jordan Vale, Alfie Rogers.

Midtbane: Timothy Boulet, Cameron Howieson, Gerrard Carriga, Aidan Carey, Tong Zhou, Michael den Heijer.

Angreb: Angus Kilkolly, Dylan Manickum, Ryan De Vries, Liam Gillion, Emiliano Tade.Auckland City: Stiftet 2004 Hjemmebane: Kiwitea Street med en kapacitet på 3-250 tilskuere Fodboldføderation: OFC (Oceanien) Truppens værdi ifølge transfermarkt:5,4 mio € Bedste placering ved klub-VM: 3'er i 2014

Nyt format for VM for Klubhold fra 2025

FIFA VM for klubhold så dagens lys tilbage i år 2000 og der er løbende sket ændringer af turneringsformen.

Der kommer til at ske nye ændringer fra og med 2025, hvor VM for Klubhold udvides til at hele 32 hold skal kæmpe om titlen. Samtidig skal turneringen kun afvikles hvert fjerde år.

Ifølge FIFA-præsident Gianni Infantino så er intentionen, at turneringen skal fungere mere som VM for landshold.

- Selvfølgelig er der detaljer, som stadig skal diskuteres og besluttes, men 32-holdturneringen kommer til at ske, så det ligner en VM-slutrunde

  • Gianni Infantino har annonceret ændringer af VM for Klubhold

Indtil 2025 fortsætter VM for klubhold i sit nuværende format, hvor vinderne af de seks kontinentale klubturneringer møder vinderen af værtsnationens liga.

Vindere af VM for Klubhold

Første VM for klubhold blev afviklet i 2000, hvor brasilianske Corinthians vandt finalen over Vasco da Gama. Spanske Real Madrid har rekorden for flest vundne titler, da de forsvarende mestre har vundet VM for klubhold hele fem gange.

2022: Real Madrid
2021: Chelsea
2020: Bayern München
2019: Liverpool
2018: Real Madrid
2017: Real Madrid

Foto: Oli SCARFF / AFP

Ofte stillede spørgsmål

🔎Hvem er vært for VM for klubhold 2023? Saudi-Arabien er vært for VM for klubhold. Alle kampene spilles i Jeddah.🔎Hvornår afvikles finalen ved VM for klubhold? Finalen mellem engelske Manchester City og brasilianske Fluminense bliver afviklet i Jeddah lørdag den 22. december kl. 19:00.

🔎Kommer der nyt turneringsformat for VM for klubhold? VM for klubhold bliver ændret, så turneringen udvides til 32 hold og afvikles hvert fjerde år. Første år med den nye model bliver i 2025, hvor USA har værtskabet.

🔎Hvilken klub har vundet VM for klubhold flest gange? Real Madrid har rekorden, da de har vundet VM for klubhold hele fem gange; 2014, 2016, 2017, 2018 og 2022

🔎Hvor mange hold deltager i VM for klubhold?
Der er i alt syv hold med ved VM for klubhold 2023, hvor Manchester City er bookmakernes storfavorit.