Vinícius Júnior er ikke den første spiller i La Liga, der oplever racistiske tilråb fra de spanske fans på lægterne, men den brasilianske superstjerne vil gøre alt for, at han bliver den sidste. Kan Vinicius Jr. besejre racisme og hvordan er Real Madrid-stjernen havnet som hovedperson i dette kaos?

- Af Peter Arnholdt

Vinícius Júnior har scoret 10 ligamål i denne sæson, men han har også modtaget 10 gule kort; flest af alle spillere i Real Madrids trup. Og det har været en helt usædvanlig sæson for den brasilianske stjernespiller, der ikke kun har erobret overskrifterne med de skarpe driblinger og tekniske færdigheder.

Der har igennem sæsonen været stor debat om Vinícius Júnior, der nok har været blandt ligaens absolut største profiler, men også fået modstandernes fans på nakken.

Vinícius Junior fejrer sine scoringer med dans, hvilket ikke altid falder i god jord hos modstanderne. Foto: JOSE JORDAN / AFP

Og særligt efter søndagens opgør mod Valencia på Mestalla er der kommet fokus på de racistiske tilråb. Men weekendens kamp mod Valencia er langt fra første gang, at Vinícius Júnior har stjålet overskrifterne.

Der er altid en særlig stemning omkring kampene mod lokalrivalerne Atlético Madrid, og også her har brasilianeren fået det spanske temperament i kog.

Det skabte ballade mellem spillerne på banen, da Vinicius Junior fejrede en scoring mod Atlético Madrid ved at kaste sig ud i en dans. Det blev tolket som en provokerende attitude og Atlético Madrids midtbanespiller Koke lovede efterfølgende, at der ville opstå problemer, hvis Vinicius Junior dansede igen.

If you want to dance, go to the sambadrome in Brazil. In Spain, you have to respect rivals and stop playing the monkey. 
-Pedro Bravo, formand for Association of Spanish Agents

De udtalelser skabte så en modreaktion med massiv opbakning til Real Madrid-spilleren og der blev startet en ´Danca Vini´-kampagne. Agent-præsidenten Pedro Bravo måtte senere komme med en undskyldning for udtalelsen.

Der er ingen tvivl om, at Vinícius Júnior deler vandene. Spillestilen er ægte brasiliansk med masser af finter og udfordringer, som til tider får modstanderne op i det røde felt.

Den brasilianske profil har gennemgået en forrygende udvikling siden han i 2018 kom til Real Madrid som 18 årige. Den rutinerede træner Carlo Ancelotti har senest givet ham prædikatet 'den mest afgørende spiller i verden'. Han skiller sig ud, både på og udenfor banen, og det er tæt på umuligt ikke at have en mening om Real Madrid-stjernen.

Sparket ned af landsmand

Vinícius Júnior lod sig ikke sådan slå ud af kurs af hverken Atlético Madrid eller ´monkey´udtalelser. Så Real Madrid-fansene kunne igen juble sammen med en veloplagt Vinícius Júnior, da han tilbage i februar fejrede scoringen til 2-0 mod Valencia med en festlig svingom på sidelinjen med holdkammerat Antonio Rüdiger.

Et kvarter før tid fik Valencias forsvarsspiller Gabriel Paulista direkte rødt for at sparke Vinicius Junior brutalt ned. De mange grove frispark er også en side af historien om dette kaos i den spanske liga.

Der har været en eksplosion af røde kort i La Liga i denne sæson, og den kontante spillestil er bl.a gået ud over Vinícius Júnior, der heller ikke holder sig tilbage og spiller med følelserne uden på trøjen.

Gabriel Paulista bliver udvist efter svinestreg på Vinius Junior. Foto: JAVIER SORIANO / AFP 

Dansen stoppede i Valencia

Før søndagens kamp blev Vinícius Júnior mødt med racistiske tilråb fra Valencias fans, der havde taget opstilling udenfor Mestalla for at tage imod Real Madrids spillerbus.

Det fortsatte under kampen og da der var spillet 27 minutter af 2. halvleg havde Vinícius Júnior fået nok, og han søgte ud til publikum bag modstandernes mål for at udpege de fans, der kom med tilråb.

Hjemmeholdets fans havde gentagne gange råbt 'abe' efter gæsternes brasilianske stjerneangriber, der nu stoppede spillet for at gøre kampens dommer opmærksom på det.

Dommer Ricardo de Burgos valgte at spillet skulle genoptages efter små 10 minutters tumult bag mål, men kampen fik en trist afslutning med uværdige scener, hvor Vinícius Júnior blev udvist for at slå en modstander efter et sammenstød.

Foto:  JOSE JORDAN / AFP

En Valencia-spiller havde taget halsgreb på den oprørte brasilianer, der tydeligvis var frustreret over behandlingen fra Valencias fans. 

Havde Real Madrid haft den iltre José Mourinho som træner og spillere som Pepe og Sergio Ramos på banen, så havde Real Madrid næppe nøjes med blot ét rødt kort i den batalje. Kunne en erfaren spiller som Casemiro måske have beskyttet den unge Vini fra at havne i slagsmål mod Valencia-spillerne?

-Igen racisme i La Liga, og atter med Vini som offer. Hvornår stopper det?

Sådan skrev den brasilianske fodboldlegende Ronaldo på sin twitterprofil lige efter søndagens kamp i Valencia.

Vinícius Júnior: La Liga er racistisk

Vinícius Júnior var dog stadig på krigsstien og langt fra færdig med at fyre løs mod racisterne. Denne gang bliver Twitter benyttet som kampplads, og der er postet flere opslag og videoer, der har pustet yderligere til debatten.

Kort efter Valencia-kampen anklagede Vinícius Júnior La Liga for at være racistisk.

Det er også nærmest blevet rutine, at hjemmeholdenes fans griber ned i denne primitive skuffe for at forsøge at få Real Madrids nøglespiller ud af fatningen, og med søndagens episode er vi nu oppe på otte registrerede tilfælde af diskrimination over for den mørke brasilianer bare i denne sæson.

Racisme er ulovligt, men problemet er, at ingen har taget rigtig hånd om problemet i Spanien, og Vinícius Júnior nærmest er blevet ladet i stikken. Det kom bedst til udtryk ved, at præsidenten for La Liga, Javier Tebas Medrano i stedet for at bakke op om brasilianeren efter Valencia-kampen valgte at kritisere den 22-årige angriber for ikke at have sat sig ind i tingene.

Den reaktion fra La Liga-præsidenten fik en lavine til at rulle med sympatitilkendegivelser i retning af Vinícius Júnior.

Men episoden og behandlingen af Vinícius Júnior er nået op på et plan, hvor det ikke kun er Valencias fan og klubben, men derimod Spanien som bliver stemplet som racistisk.

Måske derfor har det spanske fodboldforbund reageret med en lynhurtig straf til Valencia på 45.000 euro og 5 kampe uden fans på endetribunen.

Det er også pludselig kommet et gennembrud i sagen fra januar, og det spanske politi har anholdt fire personer, som mistænkes for tilbage i januar at have 'hængt' en dukke af Vinícius Júnior ud fra en bro inden pokalderbyet mellem Real Madrid og Atletico Madrid. Det sker blot få dage efter Valencia-kampen.

Samtidig er udvisningen til Vinícius Júnior trukket tilbage. Men skaden er sket og lavinen vil rulle videre.

Præsident Lula går i rette med Spanien og La Liga

Brasilien har også reageret kraftigt på behandlingen af Vinícius Júnior og det er blevet en nationalsag.

Landets præsident Lula havde således tid til under et G7-topmøde i Japan at gå i rette med, hvad Brasiliens største fodboldstjerner bliver udsat for i La Liga og forlangte, at den spanske præsident Pedro Sánchez sammen med toppen af fodboldverden kommer på banen for at få ryddet ud i denne systematiske diskrimination. Lula sagde bl.a.:-Det er utroligt, at vi her i midten af det 21.århundrede, kan se racismen vinde frem på diverse fodboldstadions. Det er ikke retfærdigt, at en fattig dreng, som er i færd med at virkeliggøre drømmen om at blive en af verdens bedste fodboldspillere, skal chikaneres på alle de stadions, hvor han spiller.

Den næste Neymar eller den næste Vinicius Jr. vælger måske ikke La Liga som destination, når der kommer bud fra de største europæiske klubber. Den spanske liga har fået et plettet ry og kommende brasilianske stortalenter kan vælge at den behandling vil de ikke risikere at blive udsat for.

Kristusfiguren i sort i protest over diskriminering

Der har også været flere symbolske handlinger i Brasilien. Således lå Rio de Janeiros berømte Kristusfigur hen i mørke, da man i solidaritet med Vinícius Júnior valgte at slukke for de lamper, som årets rundt oplyser storbyens vartegn.

Der er også blevet arrangeret antiracistiske protester, så behandlingen af Vinicius Jr. har bredt sig til en bevægelse mod racisme. Hovedpersonen virker til at have fundet benene igen efter en følelsesmæssig hård periode, og Vinícius Júnior kommenterer de seneste hændelser således på Twitter:- Jeg har et mål med livet, og hvis jeg skal slås for at fremtidige generationer ikke skal udsættes for lignende situationer, så er jeg både klar og forberedt.

Foto: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Racismesager i sæsonen 2022-23 med Vinicius Júnior

1. Atletico Madrid x Real Madrid (18/09/2022) - Atléticos fans råber bl.a.: 'Vinícius, du er en abe, du er en abe'2. Valladolid x Real Madrid (30/12/2022) - Vinícius må lægge øre til tilråb som bl.a. 'Sorte bastard'3. Real Madrid x Atletico Madrid (26/01/2023) - Atléticos tilhængere hænger en dukke af Vinícus ud fra en bro4. Mallorca x Real Madrid (05/02/2023) - Folk fra hjemmeholdets fanafsnit råber 'Abe' efter Vini5. Osasuna x Real Madrid (18/02/2023) - Racistiske tilråb mod Vinícius6. Betis x Real Madrid (05/03/2023) - Igen abe-råb fra hjemmepublikummet7. Barcelona x Real Madrid (19/03/2023) - Vini kaldes 'abe' af hjemmeholdets tilskuere8. Valencia x Real Madrid (21/05/2023) - Vini kaldes 'abe' af hjemmeholdets tilskuere