En af de helt store nyheder ved VM 2018 i Rusland er, at et verdensmesterskab for første gang nogensinde skal afvikles med hjælp fra Video Assistant Referee (VAR). Men hvordan fungerer det egentlig i praksis? BetXpert klæder dig på til et VM med videodommer.

Video Assistant Referee eller i folkemunde "VAR" skal for første gang benyttes ved et verdensmesterskab, når VM 2018 i Rusland sparkes i gang. VAR har tidligere været testet på lavere niveau i ungdomsfodbold og i cup-turneringer rundt omkring i Europa, inden det i den forgangne sæson blev afprøvet både i den tyske Bundesliga og den italienske Serie A.

I den kommende sæson springer den spanske La Liga med på vognen, mens de engelske Premier League-hold har takket nej til muligheden for at få videodommer. I England er VAR blevet testet i FA Cuppen, og især i Tottenhams 6-1-sejr over Rochdale var der flere kontroversielle episoder, som har fået de engelske klubber til at være ekstra varsomme.

Engelsk skepsis eller ej - midt i marts besluttede FIFA, at der ved VM i Rusland skal være et såkaldt VAR-team ved afviklingen af hver kamp. Et VAR-team består en hovedvideodommer og tre assistenter. I alt 13 af FIFAs topdommere er udpeget til at skulle være VAR-dommere i løbet af slutrunden. De kommer således til at skulle assistere de 35 udpegede hoveddommere og deres linjevogtere under slutrunden.

Fire videodommere - 35 kameraer

Men hvordan kommer de fire VAR-dommere så til at agere i praksis under kampene?  På sin hjemmeside giver FIFA en udførlig gennemgang af, dommernes fælles og individuelle opgaver. Hovedvideodommeren ser fem vinkler på en gang og har derfor meget at holde styr på. To af hans assistenter holder øje med en vinkel hver for at kunne bekræfte eller udfordre hovedvideodommerens vurdering af en situation, mens den tredje assistents eneste opgave er at holde øje med potentielle offside-situationer - blandt andet ved at holde øje med to dedikerede offsidekameraer. 

Få et glimrende indblik i, hvordan VAR-maskinrummet fungerer under en kamp i denne officielle video fra FIFA.

I alt 35 kameraer vil være tilgængelige til hver kamp i gruppespillet, mens yderligere to målkameraer i super slowmotion tilføres fra første playoff-runde. Tilbage i januar viste undersøgelser foretaget af The International Football Association Board (IFAB), at VAR forbedrer dommernes procentvise hitrate fra 93 % til 98,9 %.

Det er ikke i alle situationer, VAR vil blive benyttet. I tvivlssituationer ved mål, straffespark, røde kort og tilfælde, hvor dommeren har taget fejl af identiteten på to spillere (hvilket ikke sker så tit, men dog hænder en gang imellem - for eksempel i en Premier League-kamp i 2014 mellem Arsenal og Chelsea, hvor Arsenals Kieran Gibbs blev udvist for en forseelse begået af holdkammeraten Alex Oxlade-Chamberlain) vil videodommerne potentielt komme i spil. Ved andre, mindre kampafgørende tvivlssituationer vil dommerens umiddelbare vurdering være den, der bliver benyttet.

Der vil desuden være situationer, hvor en dom ændres, uden at hoveddommeren ser situationen igennem igen. Ved specifikke, faktuelle tilfælde som eksempelvis enkelte typer af offside-situationer, som ikke kan gradbøjes eller skønnes forskelligt, men hvor der er ét faktuelt svar, vil dommeren få en melding fra kontrolrummet, som han følger blindt for at holde flow i spillet.

Rødt kort med tilbagevirkende kraft

I løbet af kampen undersøger videodommerne de af kampdommerens afgørelser, der kan være genstand for tvivl. Hvis videodommerne er enige om, at hoveddommeren har overset noget eller begået en fejl, kommunikeres der via headset til kampdommeren, at han bør gense en sekvens på en til lejligheden opstillet skærm tæt på banen.

Dommeren signalerer herefter tydeligt, så tilskuere på stadion og i stuerne kan se det, at han er nødt til at kontrollere en hændelse på skærmen. Dette gør han ved med hænderne at tegne en TV-skærm i luften. Hvis han efter at have set hændelsen igennem igen, holder fast i sin oprindelige beslutning, sker der ikke yderligere. Hvis han omvendt vurderer, at hans første kendelse var forkert, ændrer han den.

Et af kritikpunkterne mod VAR har været, at man som tilskuer på stadion ikke er blevet ordentlig informeret om, hvorfor dommeren ændrer en beslutning - eller fravælger at ændre den - efter at have set en hændelse igen. Dette vil ikke være tilfældet under slutrunden, da der vil blive vist en langsom gengivelse af den relevante hændelse med en dertilhørende forklaring af dommerens beslutning på en storskærm, så alle på stadion får samme oplevelse som dem, der sider hjemme i stuerne.

Et helt nyt tiltag, som blev offentliggjort i slutningen af maj, bliver, at dommerne nu også kan give røde kort med tilbagevirkende kraft. Hvis videodommerne i kontrolrummet opdager, at der tidligere kampen har været en forseelse, hvor en spiller burde have været udvist, kan de kommunikere dette med dommeren. Hvis han er enig i videodommernes vurdering efter at have genet hændelsen, kan han udvise spilleren - også selvom det er langt tidligere i kampen, hændelsen er sket. Dette gør sig dog kun gældende ved direkte udvisninger. 

Flere annullerede mål ved VM 2018 

På en pressebriefing 12. juni om dommerne og VAR løftede FIFA lidt yderligere af sløret for, hvordan videodommerne aktivt vil blive taget i brug under slutrunden. Et centralt tiltag er, at linjedommerne i højere grad vil skulle undlade at løfte flaget i tætte offside-situationer og i stedet lade spillet fortsætte.

Skulle det så vise sig, at der efterfølgende bliver scoret, vil dommeren eller videodommerne i kontrolrummet se situationen igennem igen og eventuelt annullere målet, såfremt der var offside. Beslutningen er truffet, fordi det i sagens natur ikke er muligt at tilbagekalde en forkert dømt offside. Når linjevogteren løfter flaget, stopper spillet. Og en sådan situation undgår man altså ved at lade spillet fortsætte og eventuelt se den igennem efterfølgende.

Ved briefingen blev der i øvrigt sat navn på, hvem der skal dømme den første kamp ved slutrunden mellem Rusland og Saudi-Arabien. Det bliver den argentinske dommer, Nestor Pitana, som får ansvaret. Han dømte fire kampe ved VM i Brasilien herunder kvartfinaleopgøret mellem Tyskland og Frankrig. Under OL i 2016 dømte han semifinalen mellem Tyskland og Nigeria.