US open i tennis starter mandag 29. august (slutter 11. september). Læs optakten der gennemgår favoritterne og outsiderne på herre-siden...

Mandag igangskydes årets fjerde og sidste Grand Slam-turnering, US Open, i New York-bydelen Queens der frem til 11. september lægger hardcourt-baner til verdens bedste mandlige og kvindelige tennisspillere.

Betxpert-tennismand Kjartan Nygaard har i følgende optakt set nærmere på de spillere, som kandiderer mest til at snuppe den prestigefyldte titel på herre-siden.

Læs også dame-optakten: http://betxpert.com/artikel/us-open-2011-dame-optakt

Og husk at deltage i den gratis Fantasy-konkurrence med præmier for 14.000 kr, sponsoreret af Betfair*:

http://betxpert.com/konkurrencer/usopen

Eksperttips

Hold også øje med BetXperts eksperttips, fra følgende tennis-eksperter:

Kjartan Nygaard: http://www.betxpert.com/ekspert/kjartan-nygaard 

Rasmus Jensen: http://www.betxpert.com/ekspert/rasmus-m-jensen 

US Open 2011: Herrer

Favoritterne:

Djokovic, Nadal, Federer, Murray...

Novak Djokovic, verdensranglistens nr 1, har haft et fantastisk år og kan præsentere en næsten surrealistisk statistik: han er noteret for 57 sejre og kun to nederlag i denne sæson.

Serberen er mindst nået til semifinalen de seneste fire år i US Open, men det er endnu ikke blevet til en titel i New York. I 2007 tabte han finalen til Roger Federer, og schweizeren blev ligeledes Djokovic’ overmand i 2008 og 2009, hvor endestationen var semifinalen. Sidste år tabte serberen finalen til Rafael Nadal, som vandt sin første US Open-titel med en sejr i fire sæt.

2011: Djokovic har vundet stort set alt, hvad han har stillet op i indtil videre i år. Han startede med at vinde årets første Grand Slam, Australian Open, hvor han slog Andy Murray i finalen – efterfølgende blev det til sejre i Dubai, Indian Wells, Miami, Beograd, Madrid og Rom. I French Open nåede han til semifinalen, hvor han tabte til Roger Federer. Dette var serberens første nederlag i år. Selvsamme Roger Federer har Djokovic slået tre gange i år, mens den tidligere verdensetter – Rafael Nadal – er blevet slået hele fem gange (alle finaler).

Årets højdepunkt kom dog i Wimbledons sidste dage, hvor han erobrede førstepladsen på verdensranglisten med en semifinale-sejr over Jo-Wilfried Tsonga, hvorefter han kronede mesterværket 48 timer senere, da han vandt sin første Wimbledon-titel med en komfortabel sejr i fire sæt over Rafael Nadal.

I forrige uge vandt han Montreal Masters med en sejr i tre sæt over amerikanske Mardy Fish, mens han i sidste uge ved Cincinnati Masters led sit blot andet nederlag i denne sæson, da han måtte trække sig i finalen mod britiske Andy Murray med småskavanker og trætheds-problemer som begrundelse. Han udtalte dog efter finalen, at han burde blive fysisk og mentalt klar til US Open.

Spillestil: Djokovic er efterhånden en komplet spiller både offensivt og defensivt. I en del var han mest en transport-/kontraspiller, som var bundsolid fra baglinjen med stor variation og stabilitet, men i denne sæson har han fyldt på med offensiv kvalitet. Djokovic er nu ubetinget den mand på touren med de bedste returneringer, der kan lægge pres på selv de bedste servere. Andre nævneværdige forcer er, at han sjældent bliver for kort i banen og laver meget få uprovokerede fejl, kombineret med, at han bevæger sig uhyre godt.

Der kan være flere årsager til, at Djokovic har været så suveræn år. Mange peger på Davis Cup-triumfen med Serbien ultimo sidste år, hvilket medførte, at han kom ind i 2011 med en fantastisk attitude og indstilling. En anden omtalt faktor kunne meget vel være ændring af kostvaner, da han helt er holdt op med at spise gluten, som findes i de fleste kornsorter som hvede, rug og byg. Måske har det været med til at forbedre hans fysiske tilstand – han virker i hvert fald fysisk stærkere end nogensinde – et område, hvor han tidligere var den klart svageste af ”the big four (Djokovic, Nadal, Federer og Murray). Læs mere om gluten her: http://da.wikipedia.org/wiki/Gluten

Odds: Djokovic som vinder af US Open 2011: 2,5 Expekt*, Ladbrokes, Paddy Power

Rafael Nadal, rank 2, er forsvarende mester og er også blandt favoritterne i år.

Sidste år besejrede han Novak Djokovic komfortabelt 3-1 i finalen – hans første US Open-gevinst - og kunne dermed føje den sidste af de fire grand slam-titler til sit imponerende CV.

2011: Nadal er noteret for tre turneringssejre i år, på gruset i Monte Carlo, Barcelona og French Open, mens han har tabt hele fem finaler – på alle underlag – til Novak Djokovic. Djokovic blev Nadals overmand på hardcourt i både Indian Wells og Miami og fulgte så op med at slå spanieren på dennes elskede grus i Madrid og Rom. Værket blev fuldendt for serberen, da Nadal også blev slået i Wimbledon-finalen (på græs, som bekendt).  

Nadal har ikke spillet godt i de to masters-turneringer op til US Open. Han blev sensationelt slået ud i første runde i Montreal af kroatiske Ivan Dodig, og i sidste uge tabte han til amerikanske Mardy Fish i kvartfinalen i Cincinnati. 

Nadal har ikke virket fysisk på toppen de seneste uger, hvor han haft problemer med timingen på de hurtige hardcourt-baner. For nylig forbrændte han flere fingre på et restaurantbesøg, hvorfor han har spillet med plastre på flere fingre – et problem som tydeligvis irriterede ham sidste uge, da han tabte til Fish – dog burde fingrene være i orden, når US Open fløjtes op i næste uge. 

Spillestil: Nadal er fysisk den mest overlegne spiller på touren og er samtidig en af de hurtigste. Han er svær at slå vindere på og giver få gratis point væk, hvilket ofte resulterer i en del uprovokerede fejl fra modstanderen. Tidligere var spanierens store svaghed serven, men den er i dag stabil og god, uden at jeg dog vil betegne selve slaget som et decideret våben. Hans beslutninger i servesituationen er stærke, og han er en af de bedste på touren til at udnytte sin serv mest muligt til at bygge duellen op og få initiativet.

Mentalt er Nadal vel stadig den stærkeste spiller på touren generelt set, selv om Djokovic efterhånden har et signifikant overtag på ham på grund af sine mange finale-sejre i år.

Forhånden er det store våben, hvor han med sin voldsomme topspin og power driver modstanderne rundt på banen, hvis han vel at mærke får tid til sit store sving. Han kan få problemer, hvis han bliver presset hårdt på forhånden på grund af det store sving, og det har eksempelvis Djokovic udnyttet i flere af deres indbyrdes kampe i år, hvor serberen med sin kontinuerlige, dybe transportslag har holdt Nadal-offensiven i skak ved at formindske reaktionstiden. Tohåndsbaghånden samt enhåndsslicen bruges begge som våben i forhold til at manøvrere modstanderen rundt og skifte tempo i duelspillet, mens især tohåndsbaghånden samtidig er et imponerende kontraslag.

Odds: Nadal som vinder af US Open 2011: 5,75 Betfair* (Betfairs odds er her og efterfølgende fratrukket 5 procents gevinstkommission)

Roger Federer, rank 3, er en af de største mestre gennem tiderne i US Open – en turnering han har vundet fem gange i træk (2004-2008). Sidste år tabte han skuffende til Djokovic i semifinalen, og i 2009 tabte han finalen til argentinske Juan Martin Del Potro.

2011: Federer har foreløbigt kun vundet turneringen i Doha i 2011. I årets første tre Grand Slams er det blevet til en semifinale i Australian Open, finaleplads i French Open, mens han tabte i kvartfinalen i Wimbledon i år til franske Jo-Wilfried Tsonga i en kamp, hvor han sensationelt smed en føring på 2-0 i sæt. I forrige uge tabte han sin anden kamp ved Montreal Masters, hvor Tsonga igen blev hans overmand, mens han tabte i kvartfinalen i sidste uge i Cincinnati til den tjekkiske hardhitter Tomas Berdych.

Spillestil: Federer er nok den mest talentfulde spiller verden nogensinde har set, og han er en rigtig shot-maker med fantastisk shot-selection. Schweizeren er i dag, som han også var, da han var på toppen, kompromisløs i sin spillestil og viger stort set aldrig fra baglinjen i et forsøg på at styre tempoet og spille hurtigt – og det er ligegyldigt, hvem der står på den anden side af nettet, hvilket måske er hans svaghed lige nu.

Til forskel fra tidligere laver Federer i dag et hav af uprovokerede fejl, og det er ofte derfor, at han kommer til kort mod de andre topspillere. Federer arbejder sammen med Paul Anacone, som tidligere har trænet Pete Sampras. Det samarbejde har resulteret i, at han er blevet langt mere aggressiv i sit spil i forhold til, hvordan han har spillet de senere år, hvor han har haft en mere defensiv tilgang til spillet og levet mere på modstanderens fejl. I takt med, at han er blevet ældre og måske lidt langsommere og fysisk svagere end sine yngre konkurrenter i toppen, har han sammen med sin træner indført denne strategi.

Federers forhånd og serv har altid været de store våben, mens baghånden vurderes til at være hans svage punkt. Dog har det været forhånden, som har været det mindst stabile slag på det seneste i pressede situationer, hvor han forsøger at trykke igennem og dominere spillet. Det har resulteret i uprovokerede fejl og nederlag til flere spillere, han ellers har været solid favorit imod. I sine seneste nederlag mod Tsonga og Berdych har schweizeren lavet mange fejl fra forhåndssiden.

Odds: Federer som vinder af US Open 2011: 7,08 Betfair*

Andy Murray, rank 4, tabte til Roger Federer i US Open-finalen i 2008, og skotten jagter stadig sit første Grand Slam-trofæ efter tre finaler. Det det kan meget vel komme i hus ved US Open i år, da Murray synes i topform i skrivende stund. Samtidig må hardcourt betegnes som skottens favoritunderlag.

2011: Murray har efter sin finale i Australian Open, hvor han tabte til Djokovic, underpræsteret og tabt tidligt i flere turneringer til lavere rangerede spillere. Dog var der fremgang på gruset i French Open, som ellers ikke er Murrays yndlingsunderlag, hvor han holdt sin seedning og nåede semifinalen, som han dog tabte til den senere vinder Nadal. Efterfølgende gjorde Murray det rigtig godt på græsset, da han sejrede i Queen’s og nåede semifinalen i Wimbledon, hvor han dog atter måtte se Nadal som sin overmand.

Murray skuffede i sin første kamp efter Wimbledon-pausen, da han sensationelt tabte til sydafrikanske Kevin Anderson i Montreal, men han kom stærkt tilbage i sidste uge i Cincinnati, hvor han vandt ved at besejre en noget slatten Djokovic i finalen.

Spillestil: Murray er en kontraspiller, som elsker at udnytte farten i de bolde, han får foræret af modstanderen. Hans tohåndsbaghånd betegnes, i skarp konkurrence med Djokovic’, som måske den bedste og mest stabile på touren – et slag, som han kan gøre meget med i form af variation og temposkift. Rent fysisk er han en af de stærkeste på touren, hvor kun Nadal vurderes at være i bedre stand. Murray har et stort repertoire med mange muligheder – forskellige typer slag – i sit game, hvilket nogle gange kan gøre det svært for ham at vælge, men generelt set har han god shot-selection.

En af Murrays svagheder er, at han ikke er lige så mentalt stærk som de andre spillere i verdenstoppen – måske fordi han endnu ikke har fået sin første grand slam-titel under bæltet på trods af deltagelse i tre finaler. 

Odds: Murray som vinder af US Open 2011: 7,00 Expekt*

Outsiderne:

Del Potro, Tsonga, Berdych, Fish…

Juan Martin Del Potro, rank 18, vandt US Open sidste gang han stillede op i turneringen, i 2009, men deltog ikke sidste år på grund af skadesproblemer. Argentineren har endnu ikke bevist, at han kan spille kontinuerligt på det niveau, han havde før sin skade.

2011: I år har Del Potro vundet i Delray Beach og Estoril, og han er nået til semifinalen i tre andre turneringer, blandt andet masters i Indian Wells, hvilket må betegnes som et ret godt comeback, efter at han var ude det meste af sidste år. Siden sejren i Estoril, tilbage i april, er han ikke gået dybt i nogen turneringer og en fjerde runde i Wimbledon er derfor det bedste resultat efter turneringssejren.

Spillestil: ”Delpo”, som han kaldes i hjemlandet, server godt og spiller en uhyre tung gang tennis. Han slår hårdt fra begge sider, og han er vel nok den spiller på turen med den største power samlet set. Samtidig er den høje argentiner svær at slå forbi på grund af det enorme vingefang. Hans svaghed er, at han ikke bevæger sig særlig godt frem i banen, og han har problemer med spillere, som kan stå imod hans power og spille med stor variation.

Hardcourt er argentinerens absolutte favoritunderlag.

Odds: Del Potro som vinder af US Open 2011: 22,85 Betfair*

Jo-Wilfried Tsonga, rank 11, har fjerde runde i 2009 som sit bedste resultat i US Open. Han deltog ikke i turneringen sidste år.

2011: Tsonga havde en god start på året, hvor han nåede semifinalen i Doha og finalen indendørs i Rotterdam, mens det efterfølgende er ikke er blevet til de store resultater, inden han spillede sig frem til finalen på græsset i Queen’s, hvor han tabte til Andy Murray. I Wimbledon spillede han sig frem til semifinalen, hvor han dog måtte kapitulere mod Djokovic, efter at han på sensationel vis havde vendt 0-2 i sæt mod Federer i kvartfinalen til sejr.

Spillestil: Tsonga er en rigtig publikums-spiller, som elsker at udfolde sig på de store scener med en masse entusiastiske tilskuere. Den mørke franskmand er en stor, stærk og atletisk spiller med en stor serv og en god forhånd. Han dominerer sine modstandere med et tungt anlagt spil på de gode dage, mens han kan lave mange uprovokerede fejl på de mindre gode dage.

Odds: Tsonga som vinder af US Open 2011: 41,00 Youwin.com.

Tomas Berdych, rank 9, har endnu ikke været forbi fjerde runde i US Open, som har været endestationen tre gange, og sidste år tabte han skuffende til franske Michael Llodra i første runde.

2011: Tomas Berdych har haft et habilt år med adskillige kvart- og semifinalepladser, men det er endnu ikke blevet til en finale-plads. endsige titel, i år for verdens nr. ni, som for alvor markerede sig på den store scene, da han nåede finalen i Wimbledon i fjor.

Berdych har vist rigtig god form på det seneste – i sidste uge udraderede han Federer i kvartfinalen i Cincinnati og havde ret godt fat i Djokovic i semifinalen, men måtte trække sig efter første sæt med en skadet skulder – han skulle dog blive fit og klar til US Open efter en uges hvil.  

Spillestil: Den store tjekke slår meget tungt og fladt til en tennisbold, både fra for- og baghånden, uden særlig meget topsspin. Når han spiller godt – og holder de uprovokerede fejl nede – er han livsfarlig for alle spillere på touren. Berdych er klart bedst, når han får lov til at diktere spillet, hvor han kan dominere modstanderen med sine tunge grundslag fra baglinjen. Hans forhånd er en af de bedste på touren og hans farligste våben, og hans tohåndsbaghånd er ligeledes et godt offensivt våben.

Berdych bevæger sig dog ikke specielt godt i forhold til mange af konkurrenterne i verdenstoppen, og han laver ofte uprovokerede fejl, når han bliver flyttet ud af sin hitting/comfort zone. Et andet problem er hans returneringer, som er blandt de svagere i verdenstoppen.     

Odds: Berdych som vinder af US Open 2011: 80,80 Betfair*

Mardy Fish, rank 8, har deltaget i US Open ti gange, men kun i de to sidste af disse optrædener, har amerikaneren klaret sig forbi anden runde. I 2008 blev det til en kvartfinale, mens han i 2010 spillede sig til fjerde runde.

2011: Fish har aldrig spillet bedre tennis end han gør lige nu, og han er den bedst rangerede amerikaner på verdensranglisten. Fish vandt i Atlanta i sidste måned og spillede sig frem til finalen ugen efter i Los Angeles, hvor han tabte til lettiske Ernests Gulbis i tre sæt. I forrige uge spillede sig i finalen i Montreal, mens det blev til en semifinaleplads i Cincinnati, hvor han måtte lade livet til den senere vinder Andy Murray.

Generelt har Fish haft et højt bundniveau igennem hele året, og han har spillet sig til en del kvart- og semifinaler i starten af året inden den store succes i de seneste måneder.  

Spillestil: Fish har tidligere været en lidt tung spiller med en stor serv, som satsede på at få afgjort duellerne hurtigt, men via et signifikant vægttab i 2010, er han blevet langt mere mobil og kan i langt højere grad følge med, når bolden går mange gange over – faktisk vil jeg vurdere, at Fish i dag er en af de spillere, som bevæger sig bedst på touren. Hans tohåndsbaghånd vil jeg betegne som hans mest stabile grundslag, mens forhånden kan krølle lidt af og til.

Odds: Fish som vinder af US Open 2011: 38,05 Betfair*

Andre spillere, som er værd at holde øje med, er:

Storservende amerikanske Andy Roddick, rank 21, (odds 161,05 Centrebet/Bwin) og John Isner, rank 28, (odds 256,55 Betfair*), samt tungtslående Robin Soderling, rank 6,  (odds 67 Sportingbet), som har haft skadesproblemer (håndled) og været ukampdygtig på det seneste.

Den franske ”cirkusklovn” Gael Monfils, rank 7, (odds 171,05 Betfair*) har spillet god tennis på det seneste og kan måske gå dybt i årets sidste Grand Slam.