Lille spejl på væggen dér, hvem er den største lilleput-nation i fodboldverdenen?

Er det mon Danmark - der med blot fem millioner indbyggere har vundet EM og produceret verdensklasse-spillere som Allan Simonsen, Michael Laudrup og Morten Olsen?

Nej. Titlen må rettelig tilhøre Uruguay. Kun 3,5 millioner mennesker bor i det lille sydamerikanske land der ligger klemt mellem kæmpestore naboer, Brasilien foroven og Argentina forneden, men de fodboldmæssige bedrifter er imponerende. Opnået ved en uhellig blanding af fremragende teknik og en kynisk brutalitet.

VM-1986: 6-1

I Danmark kender man mest Uruguay som det land der fik tæv med 6-1 af Laudrup, Elkjær og co. ved VM-1986 i Mexico. Men den sejr gav netop så meget mere genlyd fordi Uruguay regnedes blandt fodboldens store – trods sin lidenhed. I 1986 var Uruguay med stjernen Enzo Francescoli ved roret forsvarende Copa America-mester. Titlen var blevet vundet i 1983 med finalesejr over Brasilien, og ved næste mesterskab, i 1987, gentog man succesen, denne gang med finalesejr over Chile (og semifinalesejr over verdensmestrene fra Argentina).

Copa America og VM

I alt har Uruguay vundet Copa America, det sydamerikanske mesterskab, 10 gange.

Og så er der jo VM – et mesterskab Danmark trods heroiske forsøg i 1986 og 1998 aldrig har vundet. Uruguay har to VM-pokaler i skabet. Ganske vist tilbage i 1930 og 1950, men specielt 1950-titlen, vundet med finalesejr over værtslandet Brasilien på selveste Maracana, står der gny om.

Men...

Ligesom Danmark i disse år har en smule svært ved at leve op til firser-generationen og til sensationssejren ved EM-1992, er Uruguay falmet en del. Bevares, landet kan stadig spille fodbold, men fra at være blandt verdens absolut stærkeste, er man gledet lidt mere ned i middelmådigheden. Man formåede ikke at kvalificere sig til VM-2006, mens det dog blev til en fjerdeplads ved Copa America i 2007 (men denne titel er ikke vundet siden 1995).

Tvivlsom form

Nu er en ny VM-kvalifikation i gang, og her har Uruguay også problemer efter ni runder, med tre sejre, tre uafgjorte og tre nederlag. Landet – hvis største stjerne lige nu er Atlético Madrid-angriberen Diego Forlàn - ligger på den femteplads der i sidste ende giver to playoff-kampe. Men man presses bagfra af især Ecuador og Columbia og er inde i en halvskidt periode. I seneste hjemmekamp måtte Uruguay nøjes med 0-0 mod Ecuador, og d. 11. oktober tabte holdet med 2-1 i Argentina.

Bolivia og den tynde luft

I aften gælder det så udekampen mod Bolivia. Landet hvor Ernesto "Che" Guevara mødte sit endeligt i en håbløs guerillakrig i 1967, er indbyggermæssigt tre gange så stort som Uruguay, men har slet ikke de samme fodboldtraditioner. Blot een gang er det lykkedes at vinde Copa America, i 1963, og ved VM er det i tre deltagelser, senest i 1994, kun blevet til indledende gruppespil.

Men Bolivia er ikke ufarlig. Landet har et ypperligt våben i hjemmebanen Estadio Hernando Siles i hovedstaden La Paz der ligger 3.637 meter over overfladen (med hvad dertil hører af vejrtrækningsproblemer for modstanderne), og selv på udebane kan holdet efterhånden bide fra sig.

Bolivia lagde elendigt ud i den indeværende VM-kvalifikation: Blot eet point i de første fem kampe. Men i de seneste fire har man kun tabt en udekamp til Ecuador og derudover vundet to hjemmekampe klart (senest 3-0 over Peru) og fået 0-0 på udebane mod selveste Brasilien.

Det ligner ikke en nem kamp for Uruguay, uanset titlen som verdens største lilleput-nation.

Se Torben N. Sørensens tip til kampen