UK Championship - en af de helt store snookerturneringer - går i gang tirsdag 24. november. Vi har igen fået snooker-kenderen Hans Peter Mellergaard - kendt som HP i forum - til at forfatte en optakt om turneringen. Her er analyse af favoritterne, outsiderne og boblere - og ikke mindst diverse interessante spilforslag. It's snooker time...

Efter en – snookermæssigt – lidt stille periode står vi nu endelig overfor én af sæsonens helt store turneringer. UK Championship er navnet og York, England er stedet.

Med en enkelt undtagelse er hele verdenseliten repræsenteret, når UK Championship løber af stablen i fra tirsdag 24. november og helt frem til 6. december.

Turneringen, som har en samlet præmiesum på hele 732.000 Pund, er sammen med VM og Masters en del af den såkaldte Triple Crown, som man kalder de tre største turneringer indenfor snooker.

Kigger man nedover tidligere tiders vindere finder man lutter prominente navne med den forsvarende mester og fænomen Ronnie O’Sullivan som eet af dem.

Desværre har Ronnie valgt IKKE at forsvare sin titel, da han angiveligt ikke føler, at han med sin nuværende træningsmængde kan spille op til sit bedste. Unægteligt ærgerligt men til dels også forventeligt, da Ronnie er kendt for at gå sin egne veje.

Ronnie ude - Trump skal slås

Ovenstående betyder dog ikke, at turneringen kommer til at mangle stjernestøv. Den flamboyante Judd Trump er én af de helt varme favoritter og er af Ronnie selv udnævnt som manden, der skal slås.

Konkurrencen er dog hårdere end nogensinde, og bredden i moderne snooker har nået et niveau, som man ville have nægtet at tro på for bare 10 år siden.

Med en John Higgins som er ved at finde tilbage til fordums storhed, og en Neil Robertson som netop har vundet turneringen Champion of Champions, er der garanti for snooker i verdensklasse. Billetter til finalen har været udsolgt et stykke tid, og der vil generelt være tæt pakket på tilskuer-rækkerne, når den første hvide ball sættes i rotation tirsdag.

Turneringen består af i alt 128 deltagere, der skal dyste i et knockout-format, hvor det er bedst af 11 frames frem til finalen. I finalen bedst af 19 frames.

Betxpert har kigget dybt i krystal-kuglen i jagten på gode spilobjekter. Derudover er denne optakt også tænkt som et oplæg til debat, så byd endelig ind med tanker, ideer og spørgsmål.

Hvad angår snooker-spillet i almindelighed kan man passende kaste et blik på Betxperts snooker-guide, som giver en lille indføring i spillets regler m.m.

Alle fra top 20 kan vinde

Som det fremgår af oddsene, så er turneringen særdeles åben i år. Med Ronnie O’Sullivan ude er der ikke nogen naturlig favorit. Judd Trump har muligvis det højeste topniveau, men kan han præstere stabilt over så lang en periode?

Jeg tillader mig at tvivle. Navne som Robertson, Selby og Murphy er også blandt sportens absolutte sværvægtere, men ret beset kan alle indenfor top 20 tillade sig at have berettigede forhåbninger om at løfte trofæet.

I det følgende tager jeg med udgangspunkt i de oddsmæssige favoritter og et kig på de hotteste titelbejlere. Tallet i parentes er spillerens placering på verdensranglisten. Bemærk at odds løbende justeres af bookierne.

Udvalgte vinderodds - UK Championship 2015

Bedste odds Bookmaker
Trump 7,0
Sportingbet
Robertson 7,0 Bet365
Selby 9,0
Partybets
Murphy 10,0 Bet365
Ding 13,0 Unibet
Higgins 15,0
Bet365
Bingham 21,0
Bet365
Allen 23,0 Bet365
Carter 67,0 Sportingbet

Favoritter

Her følger gennemgang af favoritter, outsidere, langskud og unge boblere. I parantesen ses seedningen.

Judd Trump (6)

”The Ace in the Pack” er af mange udnævnt som tronarvingen efter ikonet Ronnie O’Sullivan. Han har et afsindigt højt topniveau og nåede finalen her sidste år, hvor han i et sandt drama tabte 10-9 til Ronnie. Evner hans modstander at trække tempoet ud af kampen, er han dog sårbar.

Trump har længe været den oddsmæssige favorit, men Robertson har qua sin nylige sejr nærmet sig. Trump fås til odds 7 (Sportingbet) i skrivende stund, men det frister ikke rigtigt. Turneringen er lang, og jeg føler mig ikke overbevist om hans mentale stamina.

Neil Robertson (3)

”The Thunder From Down Under” med den karakteristiske hårpragt har faktisk haft en ret middelmådig sæson. Holdt i sommer en total snooker-pause på 5 uger, men meget tyder på, at han er kommet stærkere tilbage. Når han er fokuseret, er han uendelig skarp, og den tidligere verdensmester og UK Championship-mester har netop vundet den prestigefyldte turnering Champion of Champions, så han kommer ind til turneringen med momentum.

Netop turneringssejren har gjort, at oddsene er raslet kraftigt ned, og vinder-odds i lejet 7,00 (Bet365*) frister mig ikke rigtig. Med bredden i moderne snooker kan jeg ikke anbefale vinderodds i det leje.

Mark Selby (1)

Selby er kendt som en af de mest udholdende og stabile spillere på touren. Han er mentalt uhyre stærk og mestrer både det tålmodige og det mere aggressive spil. Han har dog ikke rigtig peaket på det seneste, og jeg synes, at odds 9 (Partybets) er i underkanten, selvom Selby altid skal regnes blandt titelkandidaterne. Hans lodtrækning ser ganske fornuftig ud.

Shaun Murphy (4)

Er uhyre stabil og nåede bl.a. VM-finalen i sidste sæson. Mestrer alle facetter af spillet, og jeg sidder egentlig med en lidt uforløst følelse, når det kommer til Murphys resultater det seneste halve års tid.

Murphy til odds 10 hos Bet365/Sportingbet/Unibet

Jeg kunne godt se ham gå langt i denne turnering, og odds 10 kan der lige akkurat presses lidt værdi ud af. Han skal minimum have 10 procents chance for at vinde.

Outsidere

Ding Junhui (9)

Asiens helt store vidunderbarn. En fantastisk ”break builder” med et tårnhøjt topniveau. Ding har dog i en længere periode manglet stabilitet, og jeg savner stadig det endelig bevis på, at han er tilbage blandt de allerbedste. Er traditionelt højt betroet – ikke mindst blandt det asiatiske betting-segment -, men odds omkring 13 lyder ikke af værdi i mine øre. Står til at løbe ind i formstærke Mark Allen allerede i 4. runde, hvilket kan blive en seriøs udfordring.

John Higgins (7)

Ser endelig ud til at have fundet tilbage til lidt af tidligere tiders storhed. Har vundet VM 4 gange og er en rigtig god turneringsspiller. Har optrappet sin træningsmængde op til denne sæson og kan godt gå hele vejen her. Odds omkring 15 er dog lige i underkanten; ikke mindst fordi han står til at komme op mod Carter allerede i 3. runde.

Stuart Bingham (2)

Manden, der lidt ud af det blå tog verdensmesterskabet tilbage i maj i år. Har tidligere været betragtet som én af de stabile men lidt grå mus, som sjældent spillede med om de helt store titler. Med VM-titlen fik han sit gennembrud, og netop denne titel er selvfølgelig med til at trykke oddset lidt ned. Med al respekt for hans VM-titel, så synes jeg, at han er en smule overvurderet her, og odds 21 frister ikke.

Mark Allen (11)

Lidt af en humørspiller, men når han rammer sit topniveau, er der ingen, som han ikke kan slå. Er ganske formstærk efter nylig turneringssejr i Bulgarian Open (en lidt mindre turnering) og finale i seneste turnering ”Champion of Champions”.

Sidstnævnte tabte han ret klart til Neil Robertson, og Allen udtalte efter kampen, at han havde følt sig nervøs og ikke rigtigt havde ramt sit topniveau. Han er en meget følelsesbetonet type, og jeg kan være lidt nervøs for, om psyken kan bære ham hele vejen til denne titel. Mark Allen er ikke blandt favoritterne, men man skal holde øje med ham.

Allen til odds 23 hos Bet365*

Hvis draw’en åbner sig for Allen har han dog et A-game, som kan bære ham hele vejen. Odds 23 synes jeg er i overkanten, da han skal have mindst 5 % vinderchance.

Barry Hawkins og Mark Williams kunne også have været nævnt her, men meget skal gå deres vej, hvis de skal ende med at løfte trofæet.

Langskud

Ali Carter (28)

Har været igennem et længere sygdomsforløb men har lykkeligvis vundet kampen mod kræft og synes på vej tilbage mod tidligere tiders storhed. Vandt Poul Hunter Classic i september 2015 og har i glimt vist høj klasse. Carter kan godt gå langt i denne turnering, og jeg synes, at odds 67 (Sportingbet og Bet365*) indeholder fin værdi.

Ali Carter til odds 67 hos Bet365/Sportingbet

Hans plads på verdensranglisten snyder lidt, og han er bedre end som så. Med sådan et odds siger det sig selv, at meget skal lykkes for, at han vinder, men jeg synes unægtelig, at han er undervurderet. Lodtrækningen er dog halvhård med Higgins allerede i 3. runde. Jeg vil spille ham ned til omkring 55 og giver derfor i underkanten af 2 procents chance for vinde. 

De unge

Kyren Wilson (22)

Fik sit gennembrud i år, da han vandt Shanghai Masters i en episk finale, hvor han slog Trump 10-9. Er forbløffende moden i sit spil, og kan blive en alvorlig opgave for selv de bedste. Klart den farligste af ”The Young Guns”. En lodtrækning med Williams i 3. runde og Trump i 4 runde er dog usædvanlig hård kost.

Michael White (16)

Et meget stort talent, som dog har lidt svært ved at finde et stabilt højt niveau. Har fået en rimelig lodtrækning og kan blive en stor mundfuld for enhver. Den manglende stabilitet gør, at jeg ikke kan tro på ham som vinder.

Anthony McGill (27)

Fik et lille gennembrud ved VM 2015, hvor han nåede kvartfinalen og indeholder stort potentiale. Har sidenhen haft det lidt svært, og formen indikerer ikke, at han skal bryde endeligt igennem i denne turnering. 

Luca Brecell (41) og Jack Lisowski (48)

Jeg har allerede i min optakt til VM for ca. et halvt år siden haft fat i disse to. Er meget ens som typer og minder en del om Trump i hans første år på touren. Spiller forrygende offensivt men også til tider lidt naivt. Har begge et stort potentiale, men jeg savner at se dem forløse det over en længere periode. Er ikke vinder-kandidater men er interessante spillere på lidt længere sigt.

Derudover har kineserne mange lovende unge spillere, men også her mangler vi at se dem præstere stabilt.

De skæve

Jimmy White (121)

Er intet mindre end en legende indenfor snooker og betragtes som "Den bedste spiller, der aldrig har vundet VM". Hele 6 gange har han været i finalen og tabt dem alle.

White har ikke tidligere tiders niveau, men er en sand publikumsfavorit; ikke mindst grundet hans "tragiske" VM-historik. Har en angribende og meget underholdende tilgang til spillet. Når næppe langt her, men det vil være en gave at få ham i en TV-transmitteret kamp.

Rory McLeod (53)

Jeg kan altså ikke lade være med at bruge lidt tekst på denne meget spøjse personage. Har jamaicanske aner, er erklæret muslim og har sideløbende med snookerspillet ernæret sig som barber og pubejer. Kan trække tempoet ud i en grad, så det fik Ricky Walden til at udtale, at Rory er "et decideret mareridt at spille imod," og han er bestemt ikke bange for at gå mod strømmen. Nægtede engang at give hånd til en kvindelig dommer med henvisning til sin trosretning.

På det sportslige plan har resultaterne længe været ikke-eksisterende, men efter sit samarbejde med coach Steve Feeney (som også arbejdede sammen med VM-vinder Stuart Bingham) har han leveret ok; ikke mindst kronet med sejren i Ruhr Open i oktober 2015.

Er ikke en vinder-kandidat men er et anderledes indslag i mængden af "pæne" drenge. 

Følg med løbende

Udover de ovenfor nævnte vinderspil regner jeg med løbende at lægge spil op i forum. Bredden i moderne snooker gør, at det nok kan være interessant at gå lidt imod favoritterne. Der er absolut ingen lette kampe længere, og over-væddemål i kampe med en klar favorit er en interessant vej at kigge.

Turneringen dækkes massivt af Eurosport, og udvalgte kampe streames også af Bet365*, som også udbyder live odds.

Rigtig god fornøjelse til alle, og byd gerne ind i tråden, så vi kan få lidt debat.