Tag et forstørret billardbord, 15 røde baller og farverne gul, grøn, brun, blå, pink og sort og du har en gentlemansport i verdensklasse. Sporten har stolte traditioner i Storbritannien, men har vundet stort indpas i både Australien og Kina, og er i dag en stor sport med en stor seerskare. Snooker er dog også et bettingobjekt med mulighed for værdispil.

Kort præsentation

Som med øvrige billardvarianter, så foregår snooker på bord med 6 huller, en kø til at støde samt diverse baller, der skal skydes i hullerne via den hvide ball. I snooker er bordet dog vokset med 80 cm i længden og 40 cm i bredden i forhold til de danske mål på et bord til keglebillard.

Desuden er der flere baller og (for mange mennesker) også mere komplicerede regler. I snooker er der 1 hvid stødball, 15 røde baller og farverne gul, grøn, brun, blå, pink og sort.

Snookersæsonen strækker sig fra juni til april/maj, hvor den slutter af med højdepunktet, verdensmesterskabet i The Crucible Theater i Sheffield.

Foruden talent og præcision så handler snooker i høj grad også om taktik og spillernes evne til at gøre modstanderen ude af stand til at ramme noget i næste stød, eller for selv at få en god mulighed ved næste stød efter modstanderen.

Spiludbud

Snooker er at finde på langt de fleste bookmakeres program, og specielt de store turneringer som VM, UK Championship og The Masters bliver tilbudt med mange forskellige markeder på de enkelte kampe.

Til den netop overståede turnering, German Masters, havde følgende licenserede bookmakere odds på første runde kampene med nævnte antal markeder pr. kamp samt gennemsnitlig teoretisk tilbagebetalingsprocent på vinder af kampen:

Bookmaker

Antal markeder

Teoretisk tbp

Bet365

50

95%

Unibet

5

93%-94%

Tipico

1

92%

Betfair

1-4

89%-98%

NordicBet

1

92%-93%

Betfair Sportsbook

14

92%-94%

Betsafe

1

92%-93%

Scandic Bookmakers

13-27

95%

Sportingbet

13-27

95%

Danske Spil

7

91%-92%

Ladbrokes

4

93%-94%

Partybets

5

92%

Cashpoint

1

92%-93%

Som det ses er det især Bet365*, der kan være værd at have i sin portefølje, hvis man vil oddse på snooker og få høje odds og mange varianter, men også Scandic/Sportingbet er meget godt med.

Det er desuden værd at bemærke, at snooker kan være et godt objekt for livebetting. Dette skyldes især, at betting på snooker handler meget om at kunne læse spillernes ansigter og kropsprog i forhold til tro på egne evner, om de har en god/dårlig dag, om det virker opsatte/opgivende osv. Her er min fornemmelse, at bookmakerne i højere grad sætter deres liveodds efter foruddefinerede formler på baggrund af kampens forløb.

Likviditet

Likviditeten på snooker er hos de fleste bookmakere ganske godkendt. Hos f.eks. Bet365* kan jeg i skrivende stund (1 dag inden første runde) spille beløb, hvor jeg kan vinde et stort 4-cifret beløb på vinder af kampen, mens Betfairs børs har matchet op til knap 25.000 kr.

Derudover er jeg personligt ikke stødt på limits af nævneværdig størrelse på snooker, men hvis andre brugere har oplevet urimelige limits er de meget velkomne til at byde ind.

Der er dog naturligvis hos de fleste bookmakere højere limits ved de store turneringer end de mindre europæiske og asiatiske tuneringer samt kvalifikationsturneringer.

Popularitet og eksponering

Der er ingen tvivl om, at snooker er klart størst i Storbritannien, da det er blandt briterne, at sporten har sin oprindelse – 12 af spillerne i top 15 er ligeledes britiske. Desuden er sporten også blev stor i især Asien, hvor flere spillere kommer langt op på verdensranglisten, og der er især mange pengestærke sponsorer, der spytter penge i sporten. Ellers vokser sporten også i Europa, og i Australien har de bl.a. en verdensmester, hvilket altid giver god eksponering.

I Danmark har sporten også en rimelig stor popularitet på trods af, at ingen danskere har været med i den absolutte top. Det hænger dog især sammen med Eurosports eksponering i Danmark med kommentatoren Henrik Kaj Hansen, der bidrager til en god oplevelse foran tvet. Vil man se snooker i tv, så bliver langt de fleste turneringer vist på Eurosport, hvor de også bliver prioriteret højt, hvilket betyder rigtig mange liveudsendelser – på trods af at enkelte sessions i en kampene kan tage flere timer.

Turneringer

Vil man begynde at se snooker, så kan det klart anbefales at man følger med i VM. Udover at de er verdens bedste spillere kombineret med spillere, der har kvalificeret sig, så er der også en anden stemning i The Crucible Theater end de fleste andre steder. Man skal ikke forvente tilråb osv. da der skal være stille til en snookerkamp, men mellem stødene er tilskuerne mere på end andre steder.

Til VM er præmiepengene og æren også en tak højere end de øvrige turneringer – til sidste VM fik verdensmester, Mark Selby, 300.000£ for sin sejr.

Formatet til VM giver også meget længere kampe, da kampenes antal frames vokser fra bedst af 19 til bedst af 35 i finalen. Som regel bliver finalen også først afgjort tæt på midnat den sidste dag om søndagen, hvilken giver en anden stemning ved afslutningen.

Udover VM rangerer UK Championship og The Masters også rigtig højt på præmiepengene, men spillerne rejser også udenfor Storbritannien for at spille turneringer, da der også er en European Tour og Asia Tour.

Regler og pointsystem

Når en spiller kommer til bordet skal han altid (medmindre der ikke er flere) skyde en rød ball i for at fortsætte. Herefter skydes en farvet ball i efter eget valg (som derefter lægges på sin plads på bordet igen). Sådan fortsætter han indtil han ikke længere kan skyde baller i hul, eller hvis alle de røde baller er væk. Herefter skydes de farvede i hul nævnte rækkefølge: gul, grøn, brun, blå, pink og sort.

I snooker spilles der efter et pointsystem, hvor ballerne giver følgende point: Rød: 1 point Gul: 2 point Grøn: 3 point Brun: 4 point Blå: 5 point Pink: 6 point Sort: 7 point

Derudover kan man modstanderen få point for fejl ved diverse pointstød. Dette giver som hovedregel 4 point til modstanderen medmindre fejlen involverer en farvet ball, der ellers ville give et andet pointantal.

Det betyder at en spiller maksimalt kan lave et break (serie af skud uden modstandere kommer til bordet) på 147 point, hvis han rydder hele bordet med sort til hver eneste røde ball. Det er yderst prestigefyldt at lave et break på 147 point, og der er da også kun lavet 112 officielle 147-breaks, hvoraf kun 21 har lavet flere af slagsen.

Desuden er det værd at bemærke, at sporten i sandhed er en gentlemansport, hvor spillerne i høj grad bliver inddraget ved tvivlsspørgsmål fra dommerens side, og hvor spillerne som hovedregel selv gør opmærksom på fejl, som de måtte lave.

Stjerner

I snooker har der været mange store spillere, men i min optik er der 3 stjerner, som primært bør nævnes fra nyere tid.

Steve Davis

Steve Davis var den helt store stjerne i 80’erne, hvor han vandt 6 verdensmesterskaber og var i yderligere 2 finaler. Han vandt sit første verdensmesterskab som 24-årig, men i en alder af 50 år var han stadig at finde i top16, og i 2010 nåede han en kvartfinale ved VM i en alder af 52 år. Steve Davis har også rekorden for største sejr i en VM-finale siden formatet med bedst af 35 frames, da han i 1989 vandt med hele 18-3. Derudover har han lavet et 147-breaks og hele 353 breaks på min. 100 point samt vundet præmiepenge for 5,6 mio. £.

Stephen Hendry

Stephen Hendry var Steve Davis’ arvtager i 90’erne og er stadig den mest vindende spiller med 38 titler i rangerede turneringer og 7 VM-titler (før 1970 var der dig spillere med flere titler), hvoraf han vandt 5 VM-titler i træk, og har været i yderligere 2 finaler.

Hendry har lavet hele elleve 147-breaks og 775 breaks på min. 100 point, mens han i karrieren har tjent 10 mio. £ i præmiepenge, inden han indstillede karrieren i 2012.

Ronnie O’Sullivan

Ronnie O’Sullivan betegnes som det største talent snooker nogensinde har set, og han er det tætteste man kommer på en rockstjerne i sporten. Hans talent er ikke til at tage fejl af, men hans store problem har været hans mentalitet, hvor han har kunnet falde helt igennem og ikke altid gide at spille. F.eks. gav han op midt i en kamp, hvor det ikke gik som han ville, hvilket er helt uhørt i sporten.

På den anden side kan han levere noget af det bedste snooker der findes i et tempo, som få kan følge med til. Det gør også at han har rekorden for hurtigste 147-break på imponerende 5 minutter og 20 sekunder – se det under afsnittet. Derudover besidder manden et talent, hvor han kan spille næsten lige så godt med venstre hånd som med højre hånd, og han har i flere turneringer skiftet hånd undervejs.

O’Sullivan har indtil nu vundet 5 verdensmesterskaber og været i yderligere én finale (han har spillet de sidste 3 finaler), mens han har vundet 27 rangerede turneringer og har rekorden for flest 147-breaks med 13 styk. Han har lavet i alt 781 breaks over 100 point og vundet 8 mio. £ i præmiepenge. Ronnie er stadig professionel, hvor han kæmper med helt i toppen.

Øvrige stjerner

Af nuværende stjerner kan nævnes kinesiske Ding Junhui, der pt. ligger nr. 1 på verdensranglisten, men stadig har sin førte VM-titel tilgode. Nr. 2 på verdensranglisten er australieren Neil Robertson, der én gang har vundet VM, men ellers altid er med langt fremme. Mark Selby, Judd Trump, Shaun Murphy og John Higgins er øvrige spillere, der er værd at nævne.

Desuden kræver nogle spillere fra den ”gamle tid” også at blive nævnt, hvor især Joe Davis (vinder af de første 15 VM), Fred Davis (8 VM-titler), John Pulman (8 VM-titler i træk) og Ray Reardon (6 VM-titler) bør nævnes.

Sidder du og brænder inde med en masse viden om snooker og en god evne til at finde gode værdispil, så hører vi meget gerne fra dig. Kontakt analyseredaktør Jens Bøye på [email protected]