BetXperts MMA-ekspert Jakob Elbøl har taget et kig på braget mellem russiske Khabib Nurmagomedov og amerikanske Tony Ferguson. Det er er femte gang, at de to stjerner er sat hinanden stævne, og alle de fire foregående gange er opgøret blevet aflyst grundet uheldige omstændigheder. Er femte gang lykkens gang for to af MMA-sportens allerstørste stjerner?

OBS: Ganske som frygtet er kampen mellem Khabib Nurmagomedov og Tony Ferguson nu aflyst. Kampen kommer i stedet til at stå mellem Ferguson og Justin Gaethje. 

Sportsligt MMA-lyspunkt i en mørk tid?

Det er en underlig og trist start på 2020, vi har fået med corona-virussen, der hærger overalt i verdenen. Med myndighedernes opfordring til, at alle holder sig indendøre i hjemmets trygge rammer, ville den naturlige reaktion for mange være afslapning foran fjerneren og fordybelse i sportens verden. Virussens smitteomfang har imidlertid taget denne glæde fra alle os sportselskere. 

Midt i den mørke tunnel kan der dog muligvis anes et enkelt lysglimt for kampsportsfanitikerne -  håbet om, at den største kamp i MMA, sat til den 18. april, stadigvæk bliver en realitet. Letvægtsbragets fans har ventet årevis på opgøret Khabib Nurmagomedov mod Tony Ferguson! 

De bedste odds på Gaethje vs. Ferguson

Kampens udfald Højeste odds Bookmaker
Justin Gaethje vinder 2,50
Tony Ferguson vinder 1,57
Justin Gaethje vinder via stoppage 2,80
Tony Ferguson vinder via stoppage 3,30
Justin Gaethje vinder på point 10,00
Tony Ferguson vinder på point 8,00
Justin Gaethje vinder på opgivelse 34,00
Tony Ferguson vinder på opgivelse 4,00
Kampen ender uafgjort 25,00

Tony Ferguson vinder: Odds 1,62 hos Danske Spil*

Kampsportekspert Loke Barrett har et spilforslag på Ferguson. Loke lægger ikke mindst vægt på, at Ferguson har 12 sejre på stribe, og at han er en dygtig allround-fighter.

Khabib er, ikke overraskende, favorit på tværs af markedet. Fra et åbningsodds, der lå omkring 1,44, er hans favoritværdighed hos bookmakerne gradvis vokset. Jeg vil ikke dykke yderligere ned i et spilforslag, da jeg er sikker på, at der vil komme et grundigt et af slagsen til selve kampen. Jeg vil dog sige, at jeg er enig i, at Khabib skal være favorit, men at odds 3,50 på Ferguson umiddelbart virker højt. 

The Cursed Event

Når vi nu skal omtale aflyste sportsevents, så har ganske få haft så markant en forbandelse over sig som netop dette opgør. Dette er femte gang, at de to kombattanter er sat til at mødes i oktagonen - skader har aflyst de foregående fire møder, og nu hvor begge er skadefri... Ja, så skal en pandemi selvfølgelig lege med fansenes tålmodighed og frygt.

Barclays Center i Brooklyn, New York, skulle oprindeligt have dannet ramme for eventet, men dette bliver med sikkerhed ikke tilfældet. Præsidenten for UFC, Dana White, udtalte tidligere, at de med 99 procents sikkerhed har fundet en arena, der afholder UFC 249 - hvor vides endnu ikke.

Det er helt uhørt, at UFC forsøger at sætte den samme kamp op så mange gange, som det har været tilfældet med Khabib og Tony. Det vidner ikke alene om de to kæmperes talent, men endvidere også fansenes ønske om at se lige denne kamp. Sjældent har udtrykket 'whatever it takes' været mere passende.

Den største kamp i MMA - selv uden McGregor?

Når der i plenum snakkes MMA, er det svært at komme uden om Conor McGregor. Den irske verdensstjernes bedrifter i og udenfor oktagonen har gjort ham til sportens bedst betalte atlet og har sat hans navn i erindringen hos selv den almene sportsseer. Der er heller ingen tvivl: Snakker man økonomisk, er The Notorious stadig størst. Sportsligt vil jeg dog mene, at Khabib vs Ferguson er større.

Det skal nævnes, at jeg er stor fan af ireren og stadig anser ham som værende blandt sportens absolut bedste - men 'styles make fights', og netop Fergusons stil gør dette match-up så interessant, at selv Khabib anser ham som værende et langt sværere match-up end McGregor. Og i modsætningen til ireren, så respekterer Khabib amerikanerens evner. 

Fem grunde til, at du ikke må misse kampen

⦁          De længste win-streaks i UFC:

Både Khabib og Tony har vundet 12 UFC-kampe i træk, i hvad der er af mange anses for at være den hårdeste og mest talentfulde division. Tilsammen kan de to prale af 40 sejre i træk og otte år uden nederlag i en sport, hvor nederlag nærmest er uundgåelige. Kun Jon Jones har en længere sejrsstime i UFC-sammenhæng, og denne kan der endda sættes store spørgsmålstegn ved.

⦁          Manden, der aldrig bløder vs Manden, der får alle til at bløde: 

Khabib får sine modstandere – lutter verdensklassekæmpere - til at virke desperate og fuldstændig hjælpeløse, når de er låst inde i buret med russeren. Hans evne til at kontrollere sine modstandere fra topposition og mindske faretruende situationer for sig selv er i en klasse for sig. Konsekvensen af dette er, at man nærmest aldrig ser russeren bløde eller tabe runder. Nu venter der imidlertid et opgør imod manden, der altid er sølet ind i blod efter sine kampe - modstanderens blod. En enkelt billedsøgning på 'Tony Fergusons previous opponents' er evidens på, hvorfor han kaldes 'El Cucuy'. Som Joe Rogan meget sigende udtalte: "Alle, der møder Ferguson, ser ud, som om de er blevet ramt af et tog."

⦁          Den bedste offensive grappler vs den bedste defensive grappler: 

Khabib er den mest dominerende kæmper, sporten har set, og det hele udmønter sig i hans grappling. Ingen har indtil videre kunnet håndtere russerens brydning/sambo, og de færreste når overhovedet at implementere deres egen gameplan, før han har taget dem til gulvet. Ferguson er ved flere tilfældet blevet taget ned af sin modstander, men er der en, som er komfortabel med ryggen til gulvet, så er det Tony. 

Ferguson besidder eminent jiu-jitsu, og kombineret med nogle af sportens skarpeste albuer så skal Khabib være enormt forpasselig. Jeg vil gå så langt at sige, at Ferguson er den bedste defensive grappler i sporten (efter takedowns). Han har været såret i flere kampe, hvorefter han fandt en udvej via sin jiu-jitsu (imod Lee, Barboza, Vanatta). Dustin Poirier havde også Khabib fanget i et stramt guillotine choke, som russeren dog undslap - men Ferguson besidder en ro, som Khabib ikke tidligere har mødt, i selv i svære situationer. 

⦁          Det ubesvarede spørgsmål: 

Selv efter 28 professionelle kampe står man stadig tilbage med et spørgsmål vedrørende Khabib - kan han blive træt? Han har, modsat Tony, endnu ikke været i situationer, hvor gastanken tydeligvis stod som et afgørende element i kampens udfald. Tony kan løbe solen sort og har den vel nok bedste cardio i MMA, men kan han undgå at få en russisk rygsæk gennem 25 minutter, og i såfald: Hvordan vil Khabib håndtere pludselig at være den jagede? 

⦁          To helt unikke atleter og diametrale modsætninger: 

Er man bare lidt bekendt med disse to MMA-giganter, ved man, hvor store karakterer de hver især er, og specielt hvor klare modsætninger de er. Khabib er produktet af et hårdt miljø i Dagestans bjerge. Her er disciplin, religiøse retningslinjer, hård træning, respekt og lejlighedsvise brydesessioner med bjørne blandt hovedingredienserne. Mange fans er, foruden hans nådesløse stil, tiltrukket af hans no-nonsens-tilgang til livet, som kommer tydeligt til udtryk i hans interviews. Modsat mange brasilianske og andre russiske kæmpere har han lært at konversere på engelsk, hvilket har gjort ham langt nemmere at markedsføre. Ydermere har han vundet hjerterne hos de mange fans, der afskyr Conor McGregor, efter han besejrede ireren i et hadsk opgør.

Ferguson er bestemt også en ener, der er notorisk kendt for sine uortodokse og til dels vanvittige træningsrutiner, som indebærer alt fra breakdance til at sparke jernrør. Jeg vil vove den påstand, at samtlige MMA-forummer indeholder mindst én beskrivelse af, hvilken type person Ferguson er. Trenden med 'Tony is the type of guy'-jokes begyndte for et par år siden og lever stadig i bedste velgående. Nogle er vanvittige, og andre virker slet ikke så urealistiske som eksempelvis: "Tony is the type of guy who texts with his elbows" eller ''Tony is the type of guy who hangs himself for a neck workout". Khabib har ved flere lejligheder udtalt, at han respekterer Fergusons evner, men samtidig anser ham som værende uintelligent og decideret dum. Ikke desto mindre er begge kæmpere utrolig underholdende i og uden for buret, og deres had til hinanden er heldigvis ikke blevet mindre i årenes løb. 

Ingen tilskuere

I skrivende stund er der endnu ikke nogen afklaring på, hvor kampen skal finde sted. Det oprindelig UFC 249 var sat til at afholdes i Brooklyn, men dette bliver naturligvis ikke tilfældet. Endvidere var der rygter, der sendte kampen til Florida, men den seneste tids corona-eksplosion i USA får også dette til at virke usandsynligt. Abu Dhabi, Mexico, Rusland og Saudi Arabien har også været nævnt som mulige lokationer. 

Khabib skulle angiveligt være rejst tilbage til Rusland for at træne, imens Ferguson er i Californien. Det er stadig uvist, om eventet bliver en realitet - selv med Dana Whites chancevurdering. Et interessant spørgsmål er, om det overhovedet er forsvarligt at afholde stævnet? Kom gerne med input i kommentarfeltet. 

En til historiebøgerne

Skulle eventet ende med at blive en realitet, vil det uanset kampens udfald gå ind i historiebøgerne med alt det omkringliggende kaos samt de mange års forventninger og håb, fansene har måttet gennemgå. 

Der har været rygter om, at UFC ville forsøge at presse flere af hovedkampene fra de aflyste marts-kort ind under UFC 249 og dermed skabe et monsterkort. Det er noget, som UFC's partner, ESPN, sikkert heller ikke ville have noget imod i en tid med dystre seertal. 

Man ved snart ikke, hvad man skal håbe og tro på længere. Efter fire aflyste match-ups mellem Khabib og Tony ville det dog næsten være symbolsk, at de to giganter endelig krydser klinger, imens resten af verdenen med god samvittighed kan slå sig ned i sofaen og nyde braget, der endegyldigt vil afgøre, hvem der er kongen af MMA.