Et år før tid har Tysklands kansler Schröder udskrevet valg, og ifølge den førende skandinaviske spilleudbyder Expekt*.com, er der ingen tvivl om, at Tyskland ved valget midt i september vælger sin første kvindelige kansler nogensinde!

Efter 7 år ved magten er kansler Schröders rød-grønne regering ifølge et flertal af tyskerne kørt træt, men der er endnu flere ubekendte faktorer før valget i september. Angela Merkel, kanslerkandidat for det borgerlige folkeparti CDU matcher den nuværende kansler i intelligens og politisk tæft, men halter langt bagefter med hensyn til karisma og medietække, to centrale parametre i en moderne valgkamp. Desuden har socialistpartiet ”Linkspartei”, egentlig en arvtager efter det gamle østtyske kommunistparti, en pæn opbakning ikke mindst i det østlige Tyskland hvor man især tiltrækker protestvælgere, og hvor CDU tidligere i år førte stort i meningsmålingerne kan ”Linkspartei” nu med et godt valg i september måske danne koalitionsregering med de grønne og socialdemokraterne. Heller ikke en stor koalition med både Socialdemokrater og CDU kan helt udelukkes, selvom CDU offentligt blankt har afvist denne konstellation.

– Vi ser frem til valget i Tyskland med stor spænding, udtaler Claus Rademacher, talsmand for Expekt*.com i Danmark. Den nye regeringsleder får ansvaret for Europas største befolkning og økonomi, og som storeksportør til Tyskland vil det valg, tyskerne træffer, naturligvis også få en vis indflydelse på Danmark og den danske økonomi, fortsætter Claus Rademacher.

Den lidet karismatiske Angela Merkel er ifølge Expekt*.com storfavorit til at blive Tysklands næste kansler, blot 1.10 er tilbagebetalingen. En regeringskoalition mellem CDU og det liberale FDP anses desuden for det mest sandsynlige med en tilbagebetaling på 1.80. Men alt afhænger af, hvorvidt den dygtige mediekansler Schröder kan få valgkampen til at dreje sig om personlig sympati i stedet for politiske emner.

– Alt kan stadig ske, siger Claus Rademacher fra Expekt*.com. Vi har set hvor hurtigt den politiske dagsorden kan skifte sidste år ved det spanske valg, og med en måned endnu overvåger vi omhyggeligt situationen hver dag og justerer vores odds i overensstemmelse med meningsmålinger og de spil, som vores kunder foretager. Som med alt andet tilføjes der et element af alvor når der kommer penge med i billedet, og vores kunder har tidligere vist, at deres fornemmelse er bedre end mange analyseinstitutters, slutter Claus Rademacher.

Eksempler på odds fra Expekt*.com fra den 16. august:

CDU og FDP danner regering: 1.80
CDU og SPD danner regering: 2.40
Angela Merkel som næste kansler: 1.10
Gerhard Schröder som næste kansler: 5.50
SPD får over 29.5% af stemmerne: 1.85
CDU får under 42% af stemmerne: 1.85

Se desuden Expekt*.com, ”Specials/Politik” i oddslisten.