Er mine penge sikre? Hvad nu, hvis bookien snyder eller går konkurs? Og er det ikke enormt besværligt med alle de pengeoverførsler og den slags? ... nej, jeg tror, jeg fortsætter med at spille hos Danske Spil...

Hvis du er seriøs med dit spil, så lad venligst være med at blive offer for ovenstående tankerække. For at tage det sidste først, så er det rigtigt, at der er besvær med at administrere mange bookmaker-konti, det især når man skal deponere og hæve penge. Derfor gælder det om at organisere sig, men mere om det senere (i næste uge). Først til sikkerheden. Er dine penge sikre hos bookmakerne?
Det ville være nemt, men også uansvarligt, hvis jeg her postulerede, at det er de - man er nemlig nødt til at differentiere spiludbyderne. De mange historier om konkurser med efterfølgende kunder, der ikke kan få deres gevinster udbetalt, hører dog en anden tid til, og én ting tør jeg godt slå fast:
Risikoen for ikke at kunne få dine penge udbetalt hos en vesteuropæisk bookmaker, den er næsten lig nul.

Spiller du hos spiludbydere med base i Storbritannien herunder Gibraltar, Irland, Østrig eller Malta, så løber du meget lille risiko. Kontrollen med spillicenser i de nævnte lande er så striks, at man kan sammenligne risikoen med ikke at få sine bookie-indeståender udbetalt med risikoen for, at man ikke kan få pengene på ens bankbog udbetalt. Den er med andre ord altså til at overse.
Dén risiko, der er, er den samme som med banker. Hvis selskabet går fallit, så står du i realiteten med en lang næse. Men skulle den slags ske, så vil du efter alt sandsynlighed alligevel redde dine penge, idet i den moderne spilleverden i dag vil det ikke være i nogens interesse at lade et spilleselskab gå konkurs. Det er bad business for hele branchen, og da kunder (kunde-lister, mail-adresser samt ikke mindst aktive kunder) er af stor interesse (læs: mange penge værd) for alle spiludbydere, så vil en konkurstruet spiloperatør i virkelighedens verden ikke blive tilladt at gå konkurs - inden det sker, vil der nemlig med stor sikkerhed komme et købstilbud fra en større konkurrerende spiludbyder, som dermed vil erhverve sig adgang til den pågældende bookmakers kundergruppe.

Denne mekanisme sikrer, at den i forvejen lille risiko for, at du ikke kan få dine gevinster udbetalt, minimeres til nærmest nul risiko.
Det, hvis vi befinder os i Vesteuropa. Helt så rosenrødt er det desværre ikke alle steder.

Ex-commies & down under

I Østeuropa er der et stigende antal spilleselskaber, som forsøger at slå sig igennem på markedet, men erfaringerne er ikke altid gode. De fleste selskaber retter sig mod lokal-markedet, og selvom odds ofte kan være fristende, så er det ikke altid anbefalelsesværdigt at sende sine skillinger ned til selskaber i Tjekkiet eller Slovakiet. Det skal dog bemærkes, at lovgivningen (kontrollen samt den sum, selskaberne skal deponere/fremvise for at få licens) i det tidligere Tjekkoslovakiet efter østrigsk forbillede er for up-and-going, så måske det om et par år vil være helt safe at bette der. Det mest anbefalelseværdige sted at placere væddemål øst for det gamle jerntæppe er imidlertid Rusland. Spillesites som Fonbet og Marathonbet fungerer efter mine erfaringer udmærket, og jeg har ikke hørt om spillere, som er blevet snydt eller har haft vanskeligheder.

Vender vi blikket uden for vores egen verdensdel, er der tre bettingområder af interesse, Australien/New Zealand, Caraibien/Mellemamerika og Sydøstasien. Lad os starte rundrejsen, hvor der ikke er problemer med ærlighed og solvens, nemlig i Australien og New Zealand.
Australske Centrebet er den ældste Internet-spiloperatør på det skandinaviske marked, og mange danskere har trådt deres første online-betting-sko der. Hvad gælder for Centrebet, gælder for praktisk taget alle sportsbetting-selskaber i Australien/New Zealand: Der er meget få problemer med pengeoverførsler, og service er generelt i orden. Kigger man på sikkerhed, er ens penge/væddemål lige så godt anbragt i Australien eller New Zealand som de er det i f.eks. Storbritannien (hvor Centrebet også har licens) eller Malta. De australske og new zealandske spillemyndigheder er lige så strenge, og kontrollen er lige så hård som i Vesteuropa, hvorfor risikoen for at blive snydt er praktisk taget lig nul.

Tidligere danske kolonier og andre palmeøer

Når vi vender os til Caraibien/Mellemamerika begynder det at blive en anelse mere tricky. Der er masser af seriøse og glimrende spiludbydere fra nationer som De hollandske Antiller, Antigua, US Virgin Islands og Costa Rica. Mange af disse med Pinnacle Sports fra Curacao på De hollandske Antiller som det mest kendte har en helt anden forretnings-strategi end de fleste europæiske bookmakere. Mange af spiludbyderne i Caraibien kalkulerer med betydeligt lavere indtægt pr. kunde og pr. væddemål, end de fleste europæisk baserede selskaber gør, og derfor er tilbagebetalings-procenten hos caraibiske spilleselskaber ofte højere, hvilket skaber bedre odds til spillerne.

Det skal understreges, at langt de fleste selskaber er 100 procent troværdige, men proceduremæssigt er det typisk lidt mere besværligt med penge-transaktioner, end de fleste danske gamblere er vant. Typisk kræves scan af pas, scan af bevis på korrekt adresse, samt scan af kreditkort samt bankpapirer som viser, at konto- og kreditkort-overførsler stammer fra konti tilhørende dig. Alt dette skal dog kun gøres én gang, før man er kørende.
Hvad med sikkerheden? Det skal indrømmes, at der gennem tiden har været et par brådne kar, det ikke kun indenfor sportsbetting-området, men især onlinecasino-branchen. Hos store selskaber som Pinnacle Sports, BetCris, Olympic (thegreek) og andre har der aldrig været problemer, men for nu at nævne en anden interessant bookmaker (pga. de høje odds) så fungerer costa ricansk-baserede 5Dimes f.eks. ikke altid lige gnidningsfrit, og man risikerer at skulle arbejde for sagen for at få ens gevinster hjem. Dette skal ikke menes som en advarsel mod at spille hos f.eks. 5Dimes, men man skal med flere spiludbydere fra området være indstillet på at udvise tålmodighed og sende gentagne mails, før pengene ruller ind på bankkontoen.

The Wild East

Så er der slutteligt Sydøstasien. Et område, hvor spil tidligere var totalt forbudt (at det så foregik i stor stil alligevel, er en anden sag), men som nu i højere og højere grad gør sig gældende på det globale booking-marked. Flere sydøstasiatiske lande har i deres lovgivning åbnet for spiloperatører, og en ofte benyttet model er den filippinske, hvor spil ganske vist er generelt forbudt, men hvor der i én delstat er blevet åbnet for online-spiludbyderne. Vietnam har kopieret modellen, noget lignende ses i Malaysia, og rygter vil vide, at Singapore, Thailand - og måske Kina(!) - barsler med lignende planer.

Uanset er det et faktum, at der worldwide, dog mest fra Sydøstasien, online-satses millioner og atter millioner af kroner hver dag hos selskaber i Manila og Saigon. Mange af disse selskaber er totalt ukendte for almindelige europæiske gamblere (det mest kendte er vel filippinske 188bet). En lang række af disse selskaber accepterer i øvrigt ikke nye kunder! - dvs. med mindre de er blevet anbefalet.
Mange af koncepterne hos disse spilleselskaber er helt anderledes, end hvad vi som europæere er vant til. F.eks. er det ikke usædvanligt, at folk kan spille på kredit. Spilleselskaberne har normalt intet med selve pengebehandlingen at gøre. Når kunder skal have gevinster udbetalt, sker der via ”agenter”. En anelse besværligt, og at skyde et ekstra selvstændigt mellemled ind mellem spiludbyderen og kunden forøger absolut ikke sikkerheden. Der har været eksempler på, at ”agenter” har svindlet vindende kunder, uden at hverken spilleselskabet eller kunden kunnne gøre noget ved det.

Hvorfor tager spilleselskaberne sig ikke selv af den del af butikken, kan man spørge? Svaret er, at det gør de ikke, fordi de som regel ikke har lovhjemmel til det. Det er i Sydøstasien en udbredt procedure at bruge ”agenter” til økonomiske transaktioner, og det har infiltreret spillemarkedet og de enkelte landes lovgivning på området.
Men er der så nogen grund til at benytte disse sydøstasiatiske spilleselskaber? Nej, ikke nødvendigvis. Attraktionen er, at de opererer med meget høje tilbagebetalings-procenter og dermed høje odds. Niveau’et er typisk på højde med, men dog ikke altid bedre end f.eks. Pinnacle Sports fra De hollandske Antiller eller Canbet fra Australien (Canbet har licens i både Australien og England).

Velrenommerede bookies = sikkerhed

Sammenfattende: Hvis man fokuserer på sikkerhed (og hvem gør ikke det), så er Vesteuropa og Australien/New Zealand i top, hvorefter markedet bliver lidt mere broget. Generelt er der nu om dage heller ikke de store problemer med caraibiske/mellemamerikanske bookmakere, men det vil her være anbefalelsesværdigt at holde sig til de velrenommerede af slagsen. Et råd, der generelt ikke kan gentages nok.

Holder vi os på vores eget kontinent, men bevæger os til den østlige del af Europa, er der flere steder spændende ting i gang, men lige nu er de østeuropæiske spilleselskaber generelt ikke værd at orientere sig efter for vesteuropæiske gamblere (med russiske Fonbet og Marathonbet som mulige undtagelser). Om føje år er det dog sandsynligt, at de vesteuropæiske gambling-selskaber risikerer kompetent konkurrence fra især EU-nationer som Tjekkiet og Slovakiet, så det er værd at holde øje med udviklingen.

Og så er der Sydøstasien. Med mindre man er hardcore prof.gambler med øje for de små odds-marginaler og indstillet på at bruge en del tid på sagen, så vil jeg indtil videre fraråde brugen af de sydøstasiatiske selskaber. Udviklingen derovre er dog yderst interessant, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis den syøstasiatiske gambling-business udvikler sig til at blive mere og mere attraktiv og tilgængelig for vestlige gamblere. Oddsene er det i hvert fald ofte, og der er jo en god basis.

Efter denne lille rundtur til klodens online-spilledestinationer, hvor så placere ens bookie-penge? Tjae, det er alt op til den enkelte gamblers behov og prioriteringer og ikke denne artikels formål at besvare. Til gengæld vil jeg gerne give et par råd om procedurer og organisation i din betting, det især hvis du planlægger at bruge mange spilleselsskaber.
Mere om det i næste uge.


Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/