I denne uge spilles der udelukkende i Shanghai, som huser en Masters 1000-turnering, Asiens største tennisturnering. Djokovic, som er forsvarende mester, og Federer er de primære repræsentanter for den gamle garde, mens Medvedev, Thiem, Zverev, Tsitsipas og Khachanov leder an i feltet af den såkaldte Next Generation. Nadal har desværre måttet melde afbud pga. skade.

Shanghai, Kina

Rang: ATP Masters 1000
Underlag: Hard court
Forsvarende mester: Novak Djokovic

Den øverste fjerdedel af lodtrækningen
Djokovic er både forsvarende mester og førsteseedet, og derudover kommer han med fremragende form efter at have vundet sidste uges turnering i Tokyo, hvor han hele ugen igennem ramte sit topniveau og undlod at afgive et eneste sæt på vej til titlen. I denne uge bliver modstanden formentlig noget hårdere, og allerede i den første kamp venter Shapovalov, som tidligere har taget sæt fra Djokovic og er begyndt at ramme noget form igen. Derudover har han en fordel af at være spillet ind på underlaget efter en sikker sejr over Tiafoe i første runde.

I tredje runde kan der vente et opgør mod Isner, som dog aldrig rigtigt har fundet melodien i turneringen i Shanghai, men han har serven, der kan gøre skade på selv Djokovic. Serberen har dog ubetinget verdens bedste retur, så Isner, der har slået Djokovic to gange (2012 og 2013), skal serve ekstremt godt for at gå igennem verdensetteren, der har ni indbyrdes sejre mod Isner.

Kvartfinalen kan blive et interessant bekendtskab mod Tsitsipas, der ser ud til at være på vej i den rigtige retning efter nogle sløje præstationer i sommerens Grand Slams. Tsitsipas var i finalen i sidste uges turnering i Beijing, hvor han dog smed en sætføring mod Thiem i et skuffende nederlag. Spørgsmålet er, i hvilken forfatning Tsitsipas møder ind til Shanghai. Er han ramt mentalt efter finalenederlaget, eller tager han de mange positive elementer fra turneringen med sig. Det er ikke godt at vide, men uanset hvad så er lodtrækningen hård, og han kan meget vel ende sin turnering i de tidlige runder, hvor han f.eks. kan løbe ind i Auger-Alliasime og Monfils.

Den næstøverste fjerdedel af lodtrækningen
Medvedev og Khachanov er i denne fjerdedel sat til at møde hinanden i en vaskeægte russerduel i kvartfinalen. Medvedev fik sit endelige gennembrud i US Open (og i turneringerne op til), hvor han leverede noget af det bedste tennis på touren i 2019, da han spillede en brutal femsætter mod Nadal i finalen. Siden vandt han lige turneringen i Skt. Petersborg, og nu står han som den naturlige tredjefavorit i Shaghai - kun overgået af Djokovic og Federer. Medvedev har fået en fantastisk lodtrækning, hvor han har bye, Norrie, Pospisil/Sousa før en evt. kvartfinale mod Khachanov.

Om landsmanden, Khachanov, kommer så langt er nok temmelig tvivlsomt. Han kommer lige fra et bittert semifinalenederlag mod Thiem, hvor han ellers havde muligheden for at serve kampen hjem i to sæt, og derudover ser lodtrækningen ikke helt let ud for en mand, der ikke har været så stabil som forventet i år. Fritz i anden runde og Fognini/Murray i tredje runde er bestemt ikke uoverkommeligt, men det er heller ikke nogle spillere, russeren går igennem uden at ramme noget, der minder om sit højeste niveau.

Den næstnederste fjerdedel af lodtrækningen
Thiem og Bautista-Agut er sat til et kvartfinalemøde her. Thiem, der har været ramt af sygdom i sensommeren og derfor har haft svært ved at finde melodien, fik endelig sat skik på det hele i sidste uge, hvor han vandt turneringen i Beijing. Østrigeren har været svingende i år, og jeg er ikke sikker på, han bare sådan lige kører videre på momentum fra Beijing. Lodtrækningen giver ham formentlig et opgør mod Carreno-Busta i anden runde, og den formstærke spanier kan meget vel volde ham store problemer allerede her. 

Bautista-Agut har fået en rigtig god lodtrækning, men siden hans semifinale ved Wimbledon har han bare ikke rigtigt ramt niveau. Det har ikke været med katastrofale resultater til følge, men hver gang han når langt, så bliver han sat alvorligt på plads af en bedre spiller, hvilket godt kunne indikere, at han ikke rigtigt har så meget krudt at skyde med længere. Lodtrækningen er egentlig ikke så hård på papiret, men Opelka, Lajovic og Berrettini kan sagtens slå Bautista i hans nuværende forfatning- også selv om det ikke lader til, at Berrettini rammer sit US Open-niveau pt.

Den nederste fjerdedel af lodtrækningen
Federer vandt her i både 2014 og 2017, men sidste år tabte han efter en sløj indsats 6-4 6-4 til Coric i semifinalen. I år kan han få en revanche mod Coric allerede i kvartfinalen, men hvor Federers form ser okay ud, så er det nok nærmere kroaten, man kan betvivle formen på. Coric har efter min mening ikke ramt topniveau i hele 2019, og jeg tror, han kommer til at tage et dyk på verdensranglisten efter denne uge. 

Federers lodtrækning er fin. Ramos-Vinolas og Goffin er de forventede modstandere inden en potentiel kvartfinale mod Coric eller Zverev, som langt om længe viste noget stabilitet, da han i sidste uge spillede rigtig god tennis og nåede semifinalen i Beijing, hvor han så dog tabte til en velspillende Tsitsipas. Zverev er mentalt skrøbelig, synes jeg, og han skal gerne blive bedre til at ryste sine nederlag af sig, hvis han skal indfri de mange forventninger, som tennismiljøet har til ham. Kan han det i denne uge, så kan han meget vel gå forbi Coric/Rublev i ottendedelsfinalen og sætte et opgør op mod Federer i kvartfinalen. Et opgør, hvor Zverev vil være underdog - noget, der meget vel kan bekomme ham givtigt. Har han psyken på rette sted, så har han et giftigt topniveau, som kan volde samtlige spillere i verden store problemer - også Federer, som Zverev har slået fire gange før i ni indbyrdes opgør.