Topseks er de hellige gemakker for mange Superliga-mandskaber. Syv mandskaber kæmper om de sidste fire pladser i mesterskabsslutspillet.

Om blot seks spillerunder deles Superligaen i mesterskabs- og nedrykningsspil. For mange klubber handler de kommende seks runder om at sikre en plads i topseks, hvor kun FC Midtjylland og FC København allerede nu kan vide sig sikre. 

Holdene fra nummer tre til ti kan alle gøre sig håb om at snige sig med i det fine selskab. Vi starter oppefra, hvor AGF på tredjepladsen har en fin margin.

AGF - Forløses potentialet endelig?

Hvor har AGF dog været meget igennem de seneste mere end tyve år. Tre nedrykninger og en perlerække af jammerlige sæsoner, hvor det enorme potentiale, der ligger i traditionsklubben fra landets næststørste by, ikke har været i nærheden af at blive forløst.

Men denne sæson ser anderledes ud. Starten på sæsonen var godt nok sløj med blot to point i de første fem spillerunder, men siden da har aarhusianerne hentet 34 point i 15 spillerunder. Dermed har de i skrivende stund otte point ned til syvendepladsen.

Træner David Nielsen har formået at skabe en meget solid enhed, der defensivt lukker godt af og offensivt genererer fint med mål. Systemet ser ekstremt holdbart ud, og alle spillere ved præcis, hvad den meget engagerede træner forventer.

Derfor er der heller ikke sket meget i vinterens transfervindue. Aleksandar Jovanović, der blev lejet ind som vikarierende keeper i efteråret, har forladt klubben, og ellers er det blot perifere spillere, der har sagt farvel, mens ingen er kommet ind.

Træningskampene i opstarten har budt på en sejr ved Atlantic Cup i Portugal, hvor FC København blev slået i finalen, og herudover noterer man blot et enkelt nederlag i syv testkampe. Igen har defensiven set meget hårdfør ud, og Backmann og Tingager, der til tider havde skadesproblemer i efteråret, virker begge i topform.

Programmet i resten af slutspillet er taknemmeligt for AGF, der har to af de tre sværeste opgaver, Randers FC og OB, på eget græs, mens sværeste udekamp er et besøg i Aalborg.

Det er altid farligt at spå AGF succes, men med en homogen trup, en dygtig træner og et holdbart system samt en opstart til noget, der ligner UG, tør jeg godt gå linen ud og sige, at 2019/2020 bliver sæsonen, hvor AGF igen tager metal i Superligaen.

Hvordan klarer AGF sig? Højeste odds Bookmaker
AGF ender i topseks 1,05
AGF ender ikke i topseks 9,00
AGF rykker ned 2.001

Brøndby IF - Farvel til målscorerne

Tag et Superliga-mandskab, som i efteråret var det mest scorende med 37 mål. Træk de 27 af disse mål ud af ligningen, i form at salgene af Kamil Wilczek, Dominik Kaiser og Hany Munktar, og erstat disse spillere med en stribe unge, egenudviklede spillere.

Så har du Brøndby. Der er ryddet godt op i truppen henover vinteren, hvor man udover den profilerede trio også sagde farvel til ex-anfører Johan Larsson samt floppet Ante Erceg. Alt imens er der ikke er hentet et eneste nyt navn ind i truppen.

Trods de markante afgange har Brøndby faktisk haft en fornuftig optakt, om end man til tider har haft nogle lettere modstandere end mange andre Superliga-klubber. Avarta og Hvidovre blev slået inden afgangen til Atlantic Cup, hvor Norrköping blev slået, inden de blå-gule tabte til Astana.

Siden vandt Brøndby over Slavia Prag, og i mandags tabte man så 1-3 hjemme til SønderjyskE i en kamp, hvor Niels Frederiksen stillede med en stribe reserver.

Optakten har indikeret, at flere unge spillere nærmer sig Brøndbys startopstilling. Anis Slimane og Morten Frendrup har begge fået masser af spilletid, og Jesper Lindstrøm ligner også et kort, der sagtens kan komme i spil i offensiven.

Utvivlsomt dygtige spillere, men trods alt også spillere, der mangler hår på brystet i forhold til eksempelvis Wilczek og Kaiser, der bar holdet i efteråret. Det er ikke fair at sammenligne de unge med den duo, men fakta er, at man har taget fra toppen og fyldt på med unge spillere fra egen ungdomsafdeling.

Brøndby kan gå et hårdt forår i møde, men de har trods alt fire point ned til syvendepladsen. Programmet er imidlertid ikke nemt med fire udekampe mod OB, AaB, FCN og bødlerne Horsens. Hjemme får man besøg af Lyngby og SønderjyskE.

Jeg kiggede længe på spil på, at Brøndby misser topseks, men oddset er i min bog lige i underkanten p.t. 

Hvordan klarer Brøndby sig? Højeste odds Bookmaker
Brøndby ender i topseks 1,40
Brøndby ender ikke i topseks 3,00
Brøndby rykker ned 1.001

Randers FC - Topseks-jagt uden vigtigste mand

Det er ikke mange overskrifter, Randers FC trækker. Kronjyderne går og passer sig selv, og det gør de ganske godt. Der er ikke mange spillere, der stikker ud, og den eneste, som reelt markerede sig som individualist i efteråret, er nu væk, nemlig Saba Lobjanidze. 

Netop hans fravær gør Randers til et noget mere ordinært hold. Otte mål tegnede georgieren sig for i efteråret, men med kontraktudløb til sommer var Randers nødt til at sælge i januar, hvis de skulle have penge for profilen.

To nye navne blev hentet ind i januar, hvor Mathias Greve, der har fint potentiale, blev hentet i OB, mens andet nye navn var en del af en byttehandel med Esbjerg. Her sendte Randers Kevin Conboy over, mens Jesper Lauridsen til gengæld kom ind. Et ret direkte bytte på venstre back.

Bemærkelsesværdigt ved Randers’ efterår er det, at stort set alle point er hentet hjemme, hvor ”Hestene” blot tabte én af ti kampe. Ude har Randers blot vundet to af ti kampe, så det er i hjemlige rammer, at mesterskabsspillet skal hentes.

Optakten har budt på noget blandede resultater og ikke mindst på mange mål scoret og lukket ind. Seks kampe har budt på en målscore på 14-13. Mest scorende har været frontmand Marvin Egho, der tre gange har fundet vej til netmaskerne.

Randers har ikke det nemmeste slutprogram med kampe mod alle toptre-hold, men man har også blødere opgaver mod Hobro og AC Horsens.

Randers er i min bog lige på vippen til topseks, ikke mindst efter Saba Lobjanidzes afgang. Bookmakerne er på samme linje med odds stort set lige på topseks eller ej, så jeg finder ingen værdi i spillene p.t.

Hvordan klarer Randers FC sig? Højeste odds Bookmaker
Randers FC ender i topseks 1,90
Randers FC ender ikke i topseks 1,85
Randers FC rykker ned 51,00

AaB - Farvel til topscoreren

Mikkel Kaufmann markerede sig flot i efteråret for AaB. Et stort gennembrud for den unge angriber, men også et gennembrud, der betød, at FC København smed et stort beløb på bordet for at hente AaB-topscoreren til hovedstaden.

At Kaufmann skulle skifte allerede nu, blev først en realitet på transfervinduets sidste dag. AaB havde muligheder for at hente en afløser, men valgte ikke at gøre det, da de ikke mente, at kvaliteten var tilstrækkelig til at løfte truppen.

Træningskampene i optakten har vist et ganske flot spillende AaB-mandskab, der er gået ubesejret gennem deres fire tests. AGF, IFK Göteborg og Vendsyssel er alle blevet slået, mens man spillede 1-1 mod Freiburgs U23-hold.

Det er i høj grad trioen Kusk, Lucas Andersen og Patrick Olsen, der skal bære AaB gennem foråret, mens håbet er, at Tom van Weerts fysik holder, så man har en dygtig frontangriber til at sparke boldene i nettet.

Slutprogrammet er jævnt set med AaB-briller med både svære og lettere opgaver. Ikke mindst en uge med først Brøndby hjemme og siden FCK ude kan meget vel komme til at gøre udslaget for nordjydernes topseks-drømme.

Som med Randers ser jeg mulighederne for topseks stort set 50/50, så heller ikke på AaB finder jeg værdi, da bookmakerne er på samme linje.

Hvordan klarer AaB sig? Højeste odds Bookmaker
AaB ender i topseks 1,95
AaB ender ikke i topseks 1,85
AaB rykker ned 100,00

FC Nordsjælland - Ungdommen styrer mod toppen

Jeg har som journalist dækket FC Nordsjælland i mere end ti år og har vel set omkring 100 af deres hjemmekampe i den periode. Det er en fantastisk klub at dække, men også en udfordrende klub, for igen og igen hev klubben en ny, ung kanin op af hatten.

At de kan blive ved med at udklække spillere af den kvalitet, de gør, er imponerende. Mange er allerede solgt til udlandet, flere kommer til at følge efter, men selvom man konstant sælger fra toppen, holder truppen stadig en enorm kvalitet.

Unge spillere betyder flere udsving, og der er da også udsving i FCN’s præstationer, men det er, som om at stabiliteten bliver større og større, mens de unge spillere bliver endnu mere klar, inden de kastes for løverne i Superligaen.

På transferfronten skete der ikke meget i januar, hvor mest vigtige moment faktisk var, at man holdt fast i både Kudus og Damsgaard. De bliver ekstremt vigtige i et forår, hvor FCN før de sidste seks grundspilskampe balancerer på kanten af topseks.

Opstarten har egentlig været fin resultatmæssigt, bortset fra første kamp mod AGF, hvor man tabte 4-5 i en kamp, hvor ingen af holdene havde medbragt forsvar. Siden har resultaterne været fine, og afslutningen tirsdag, med 1-1 mod Kalmar, var ganske fin.

FCN er begunstiget af fire hjemmekampe i de sidste seks runder, og på kunstgræsset kan de slå alle. Ni hjemmekampe i efteråret gav 5-2-2 og en flot målscore på 14-7. Kan stilen hjemme holdes, trods hård modstand i både Brøndby og FCM, kan topseks-pladsen sikres.

Igen er vi ude i en sandsynlighed omkring de 50, noget bookmakerne også vurderer, så også her står jeg over spil.

Hvordan klarer FC Nordsjælland sig? Højeste odds Bookmaker
FC Nordsjælland ender i topseks 1,90
FC Nordsjælland ender ikke i topseks 1,95
FC Nordsjælland rykker ned 41,00

Lyngby - Solid trup er forstærket

Lyngby kom rigtig godt gennem januars transfervindue. Man sagde ikke farvel til andet end reserver, mens man formåede at hente Pascal Gregor ind til defensiven og Mathias Hebo Rasmussen ind til midtbanen. To spillere, der begge ligner gode bud på startere i foråret.

Efteråret var rigtig solidt for Lyngby, der med en god stamme holdt et stabilt, godt niveau, og med især Rezan Corlu i hopla havde man også spillere, som kunne noget på egen hånd, og som kunne afgøre kampe.

Defensiven var utvivlsomt akilleshælen med 33 mål lukket ind, men opstarten har virket en kende bedre på den defensive front, og både Gregor og Hebo kan også være med til at stabilisere holdet yderligere.

Sidste testkamp tirsdag blev godt nok tabt til Nykøbing, men ellers har testkampene budt på fine resultater, blandt andet med sejre over Helsingborg og Farense. Dygtige Christian Nielsen har arbejdet videre med at udvikle spillestilen, og troen på konceptet virker stor i truppen.

Lyngby er á point med AaB på sjettepladsen, så der er ikke langt til mesterskabsspillet. Lyngbys program i de næste seks runder er dog hårdt. Tre udekampe mod FCM, Brøndby og AaB er hårde, mens FC København kommer på besøg i den ene af blot to hjemmekampe.

Nordicbet* har odds 4,25 for Lyngby i topseks, men med det svære program in mente finder jeg ingen værdi i det odds.

Hvordan klarer Lyngby sig? Højeste odds Bookmaker
Lyngby ender i topseks 4,25
Lyngby ender ikke i topseks 1,22
Lyngby rykker ned 9,00

OB - Store oprustninger og stort salg

Jesper Hansen stopper nu som sportsdirektør i OB, men sidste transfervindue blev et brag fra Hansen. OB handlede hurtigt og landede blandt andre Aron Thrandarson, Alexander Juel Andersen og Kasper Larsen, og siden kom også Mart Lieder og Jørgen Skjelvik ind.

Stærke navne, som til fulde erstatter Ramon Leeuwin, Mathias Greve, Anders K. Jacobsen og Julius Eskesen, der alle er skiftet væk. Objektivt vurderet, er de spillere, der er kommet til, nok også stærkere end dem, der har forladt klubben.

Men. Bashkim Kadrii er også solgt, og ham erstatter man ikke sådan lige. Kadrii var i 2019 klart bedste OB’er, han er topscorer, og han kan afgøre kampe. Salget af ham gør ondt, og det stiller store krav til de øvrige spillere, der nu skal steppe op i pressede situationer.

Én spiller har dog i opstarten vist, at han måske kan løfte arven. Issam Jebali har i seks testkampe scoret fem gange, og derudover har Sander Svendsen nettet tre gange, så offensiven ser stadig ganske fornuftig ud.

Det gør defensiven også. OB har ikke tabt i opstarten, og de seks kampe har givet en stærk målscore på 11-2. Jakob Michelsens tropper er klar til et svært efterår, der indledes med et hul på ét point op til topseks.

OB’s program i resten af grundspillet er spiseligt, da man ikke møder hverken FCK eller FCM, men der er dog kampe mod både AGF, Randers og Brøndby. 

OB er for mig en af de klubber, som også er på vippen af topseks, men odds 2,05, som Nordicbet* tilbyder, indeholder ikke værdi i min bog. 

Hvordan klarer OB sig? Højeste odds Bookmaker
OB ender i topseks 2,05
OB ender ikke i topseks 1,85
OB rykker ned 125,00