Superliga-ekspert Jesper Helmin kigger nærmere på de ni nederste hold i Superligaen i den kommende sæson. Han har Brøndby blandt disse ni mandskaber. 

En ny virkelighed har ramt Superligaen, der nu igen kun består af 12 mandskaber. Det betyder samtidig, at der igen ændres struktur. Stadig skal de seks bedste mandskaber kæmpe i et mesterskabsspil, mens de seks dårligste skal spille ti runder om at undgå nedrykning. Ikke mere playoff, og de to dårligt placerede hold efter de afsluttende ti runder rykker ned i 1. division.

Dermed handler alt nok en gang om at komme i topseks, og for mig at se er otte-ni hold i spil til at komme med her - heriblandt oprykkerne Vejle, der har rustet godt op. Tre hold er for mig forholdsvis sikre i mesterskabsspillet, nemlig FC Midtjylland, FC København og AGF, mens de øvrige ni hold skal slås om de sidste tre pladser.

I denne artikel gennemgår jeg de ni nederste hold i ligaen, mens jeg i anden optaktsartikel kigger på de tre øverste, som består af toptre fra den forgangne sæson. Holdene her nævnes i vilkårlig rækkefølge, men som afslutning på hver holdgennemgang kommer jeg med mit bud på, hvor holdet slutter efter de første 22 grundspilsrunder.

AC Horsens - År ét efter Bo Henriksen

AC Horsens har været humlebien, der ikke var klar over, den ikke kunne flyve. Igen og igen har man med et minimalt budget på nærmest mirakuløs vis overlevet i Superligaen. Dette ikke mindst takket være manager Bo Henriksen, der har haft en ukuelig tro på sin trup, men samtidig har kendt begrænsningerne og derfor har lagt taktikken efter det. En stor kvalitet i min bog.

Men nu er det år ét efter Henriksen, der i sommer meddelte, at han ville forlade Horsens om et år. Siden har Horsens handlet hurtigt. De har fundet Jonas Dal som den oplagte afløser, og derfor er Henriksen nu sendt videre til et TV-job hos NENT, mens Dal er manden, der fremover skal levere mirakler hos Den Gule Fare.

Henriksen har været vant til altid at skulle skifte mange spillere i løbet af en sommer, og det er tilfældet igen for Dal. Mest markant er det, at profilen Ayo Simon Okosun og kometen Jeppe Kjær er væk, mens man på tilgangssiden har hentet en stribe spillere, som er uprøvet på Superliga-niveau. En velkendt Horsens-strategi, og en strategi, der har virket - men kan Dal også få den til at virke?

Jeg har mange gange dømt Horsens ude og havde også nedrykningsspil på dem i den forgangne sæson. Jeg kan ikke se dem blive ved og slet ikke uden Henriksen ved roret. Der kan stadig ske noget på transferfronten, for salget af Jeppe Kjær har givet millioner i kassen, men der er behov for nyt blod i truppen, hvis ikke man skal hænge helt i bunden i den nye sæson.

Placering efter grundspillet: 9-12

Slutter AC Horsens i top-6? Højeste odds Bookmaker
AC Horsens sluter i top-6: Ja 5,25
AC Horsens lutter i top-6: Nej 1,12

OBS: Odds er fra mandag den 7. september klokken 12.23.

Spil på AC Horsens' sæson hos Danske Spil

AaB - Prica på måltavlen

Inge Andre Olsen er kommet ind som sportschef, og han har allerede sat sit præg på nordjyderne trup. Det har til tider lignet en gang Football Manager, hvor spillere med eksotiske navne er hentet ind, men strategien med at hente unge talenter og modne dem i det nordjyske setup virker fornuftig. 

Men for at starte med det negative først er Patrick Olsen solgt til AGF. En stor profil og en vigtig brik på den centrale midtbane, så et klart afbræk. Det samme er det, at angrebstalentet Søren Tengstedt har taget samme tur til Aarhus - den gør mere ondt på selvforståelsen i AaB, hvor man meget gerne havde holdt på den unge frontløber.

Positivt er det til gengæld, at man har fået den gamle målhelt Rade Pricas søn, Tim Prica, ind. Han har allerede vist store kvaliteter i nordjydernes træningskampe, og forventningerne til at han kan gøre, som farmand gjorde det for snart 15 år siden, er store. Prica ligner en øjeblikkelig gevinst og en mand, der kan score et tocifret antal mål for AaB.

Ind er også kommet angriberen Timothe Nkada, endnu en ung frontløber, som skal bevise sit værd. Det samme skal unge Pedro Ferreira, mens norske Daniel Granli i højere grad er et sikkert kort. Det samme er forlængelsen med Jores Okore, der især i mesterskabsspillet endelig igen viste det niveau, vi alle ved, han besidder. Han kan blive meget vigtig i grundspillet for AaB.

Patrick Olsens fravær er et stort tab, mens Tim Prica kan vise sig at blive en stor gevinst. Summa summarum: AaB er vel nogenlunde status quo, omend man skal vise, at der er afløsere for Patrick Olsen i truppen. Det ligner en balance om at komme i topseks.

Placering efter grundspillet: 5-8

Slutter AaB i top-6? Højeste odds Bookmaker
AaB slutter i top-6: Ja 1,60
AaB slutter i top-6: Nej 2,30

OBS: Odds er fra mandag den 7. september klokken 12.23.

Spil på AaB's sæson hos NordicBet

Brøndby – ”CV” skærer ind til benet

Carsten V. Jensen fik en mission, da han blev ansat i Brøndby: Få flere af klubbens egne talenter ind på holdet, og få skåret gevaldigt ned på lønudgifterne. Det sidste gjorde han allerede i vinter, hvor Mukhtar, Wilczek og Kaiser røg, og i sommerpausen er der så skåret yderligere væk med Fisker og Tibblings afgang samt udløbet af Samuel Mraz’ lejeaftale.

Der er altså skåret gevaldigt ind blandt de dyreste i truppen, og ligesom der i vinter ikke rigtig kom afløsere, er der heller ikke denne sommer brugt penge. Det eneste nye navn i truppen er til gengæld et interessant et, nemlig tilbagevendte Rezan Corlu. Han var god i Lyngby og bliver god i Brøndby, men spørgsmålet er, om det er nok.

Brøndby har også efterhånden langtidsskadede Tobias Børkeeiet tilbage i form, hvilket reelt kan tælle som en ny spiller. Også Joel Kabongo nærmer sig. Så lidt nyt er der, hvis man gradbøjer det en smule, men tilbage står stadig et billede af, at der især i angrebet mangler noget. Det er da også der, Brøndby stadig kigger, ligesom man er ude efter en venstre back.

Brøndby leverede et fornuftigt forår, uden det var prangende. Jeg må erkende, at jeg synes, kravene rent placeringsmæssigt til træner Niels Frederiksen er høje. Dette ikke mindst når man ser på, hvor meget der bliver skåret i budgettet og truppen. Brøndbys trup er talentfuld, bevares, men den er ikke fyldt med bevist kvalitet, og der er mange trupper i ligaen, der er mindst lige så gode som Brøndbys.

Man har stærke navne i Andreas Maxsø og Anthony Jung, store talenter i Frendrup, Slimane og Lindstrøm, men at det skulle være en trup, der kan gå med i toptre-kampen, har jeg mere end svært ved at se. Faktisk ser jeg en trup, der hører til den bløde mellemvare i ligaen, og dermed er Brøndby langtfra sikre på en topseks-placering i min bog.

For mig er det afgørende, at der hentes en ‘proven goalscorer’ ind, såfremt man skal være nogenlunde sikre på top seks. Mikael Uhre scorer til tider, bevares, men han brænder også 100 chancer på en sæson, og unge Jesper Lindstrøm kan ikke bære målscoringen alene. 

Få odds 10,00 på, at Brøndby fører Superligaen ved årsskiftet 

  • Gå til Comeons hjemmeside og log ind eller opret en konto - det tager under 5 minutter
  • Spil på, at Brøndby fører Superligaen den 31. december 2020 til odds 10,00
  • Der er ingen omsætningskrav forbundet med en eventuel gevinst

Hent tilbud hos Comeon

Placering efter grundspillet: 5-8

Slutter Brøndby i top-6? Højeste odds Bookmaker
Brøndby slutter i top-6: Ja 1,21
Brøndby slutter i top-6: Nej 4,00

OBS: Odds er fra mandag den 7. september klokken 12.23.

Spil på Brøndbys sæson hos Danske Spil

FC Nordsjælland - Hvem har de nu i hatten?

Historien er vel lidt som Horsens. De mister hvert år spillere, og man tror ikke rigtig på, de kan løfte niveauet igen. Alligevel hiver de hver gang et nyt talent eller to op af hatten, og ofte er det talenter, som sætter nye standarder for, hvad der klækkes ud i Farum. Imponerede.

Denne gang har man sagt farvel til Mikkel Damsgaard og Mohammed Kudus, de to klart største profiler på holdet. Spillere, der kunne afgøre kampe, spillere, der kunne splitte forsvar, spillere, der kunne det uventede. Læg dertil et farvel til den rutinerede keeper Nicolai Larsen, og der står dermed endnu en stor genopbygningsopgave klar for træner Flemming Pedersen.

Men vi så allerede i foråret, at unge Kamal-Deen kom ind som en komet, og meldingerne fra Farum går jo hvert år på, at der står endnu større talenter klar i kulisen. Talenter, som lige har haft lidt længere tid i rugekassen, og talenter, som kan endnu mere end de foregående. 

For nogle år siden havde jeg svært ved at tro på den sang, men FCN har bevist, at de kan gøre det. Og gør det. Igen og igen. 

Men at det sker gang på gang gør også, at FCN er så svære at vurdere. For træder talenterne ind fra dag ét, eller går der lidt tid, før de blomstrer? Har de nogle at læne sig op ad, og har de rygraden? I FCN tror de på det, og tror de på det, tror jeg på det. For de ved, hvad de taler om i Farum, og i Flemming Pedersen har de den perfekte mand til at udføre den strategi. 

For mig er det nærmest naturstridigt, at FCN igen og igen går i topseks, men jeg er færdig med at dømme dem ude af det spil efter profilsalg. Nogle gange må man blive klog af skade.

Placering efter grundspillet: 4-7

Slutter FC Nordsjælland i top-6? Højeste odds Bookmaker
FC Nordsjælland slutter i top-6: Ja 1,95
FC Nordsjælland slutter i top-6: Nej 1,80

OBS: Odds er fra mandag den 7. september klokken 12.23.

Lyngby - Ændringer er påkrævet

Lyngby spillede et godt efterår, men foråret var ved at sende de kongeblå ned i 1. division. Elendigt spil, alt for få mål og for få skabte chancer var en dårlig kombination, men til slut sikrede man overlevelsen efter et par drabelige nedrykningskampe mod Hobro.

Siden da har man sagt farvel til rutinerede Jesper Christjansen og Lasse Nielsen, mens sidste sæsons største profil Rezan Corlu er taget tilbage til Brøndby. Corlu er den med størst sportslig betydning, men både Nielsen og Christjansen betød meget for kulturen og træningsmiljøet, så der venter en opgave for træner Christian Nielsen.

Lyngby har som erstatning for de spillere, der er skiftet væk, hentet Rasmus Thellufsen i AaB og Christian ”Greko” Jakobsen i SønderjyskE. Førstnævnte slog aldrig helt igennem i AaB, men har talentet til at blive en fin Superliga-spiller, mens ”Greko” har bevist sig og med garanti bliver en god mand i den kongeblå trøje.

Men er det nok? Jeg er meget i tvivl. Jeg synes, Lyngby var apatiske i sit spil i foråret, og jeg synes, der manglede en klar plan og struktur. Spillerne virkede febrilske, og det var kun i de afgørende kampe mod Hobro, at Lyngby reelt set viste lidt tænder offensivt. Ellers var offensiven tandløs, og selvom spillere som Emil Nielsen, Frederik Gytkjær og André Riel kan score mål, er de ikke spillere, der gør det på stabilt niveau gennem en hel sæson.

Lyngby får det svært i den kommende sæson, og uden yderligere forstærkninger ser jeg et hold, der kommer til at kæmpe i den helt tunge ende.

Placering efter grundspillet: 9-12

Slutter Lyngby i top-6? Højeste odds Bookmaker
Lyngby slutter i top-6: Ja 7,00
Lyngby slutter i top-6: Nej 1,07

OBS: Odds er fra mandag den 7. september klokken 12.23.

Spil på Lyngbys sæson hos Onsidebetting

OB - Talenterne tager over

OB var i gang med et elendigt forår, hvor man var ved at ende i nedrykningsstriden, men så tog de unge spillere fat og sikrede, at fynboerne stadig er i Superligaen. De var endda ved at sende OB i Europa, men den afgørende kamp mod AGF blev dog tabt.

Det var imidlertid stærkt opløftende at se, hvad de unge, fynske drenge kunne. Max Fenger ser ud til at være en klar offensiv gevinst og en spiller, der allerede har overhalet langt mere rutinerede holdkammerater. Både Mads Frøkjær og Mikkel Hyllegaard ligner allerede nu meget solide Superliga-spillere. Tre spillere på 19, 21 og 21 år.

Aron Thrándarson, islændingen, der kom til i vinter, så også god ud, og med Emmanuel Sabbi i truppen har OB fået fart og udfordringer på kanterne. Det begynder faktisk at ligne et helt fint OB-mandskab, men spørgsmålet er i høj grad, hvordan rutinerede kræfter som Drachmann, Tverskov og Kasper Larsen kan hive sig op. De skal være stammen på holdet, krydret med mere flagrende Issam Jebali, der har et vildt topniveau, men et ekstremt lavt bundniveau. Stephan Petersen version 2.0.

Væk er dygtige Jacob Barrett, men Jørgen Skjelvik er en fuldgod erstatning, og så skal Mart Lieder vise, at han kan holde sig skadefri og være en trussel. Går alle disse ting op i en højere enhed, har Jakob Michelsen en trup, der godt kan kæmpe med i den sjove ende. Endelig. 

Placering efter grundspillet: 4-7

Slutter Lyngby i top-6? Højeste odds Bookmaker
OB kommer i top-6: Ja 1,95
OB kommer i top-6: Nej 1,80

OBS: Odds er fra mandag den 7. september klokken 12.23.

Randers FC - Hvad vil kronjyderne egentlig?

Michael Gravgaard forsøgte som direktør at sætte Randers FC på landkortet som klassens frække dreng. Til tider en halvkikset mission, men mange talte trods alt dengang om Randers, ikke mindst efter Backstage-programmet, herlige Moniz og stakkels Perry Kitchen. 

Men hvad vil Randers egentlig nu? Jeg er i tvivl og har været det længe. Vil de blot være den bløde mellemvare i Superligaen uden hverken fugl eller fisk i vente? Det virker sådan, og det er ærligt talt noget kedeligt. Der hentes ikke meget ind, og det, der gør, er spillere med rugbrød i tanken. Ja, Tosin Kehinde, som man har holdt fast i, er spændende, men er det nok?

Nej, det er det ikke. Benjamin Stokke er sendt hjem til Norge - fint. Johnny Thomsen er stoppet, og det kan være fint nok, omend han næppe krævede verdens største hyre. Han var god for kulturen og var altid topprofessionel, men spillemæssigt rykkede han selvfølgelig ikke noget længere.

Mikkel Kallesøe er dygtig, Alhaji Kamara kan noget, det samme kan Kehinde. Marvin Egho er fin til tider, og Vito Mistrati er en dygtig midtbanespiller. Men hvem rykker for alvor noget? Emil Riis er mit bedste bud - et stort talent og en dygtig angriber, men der mangler simpelthen pondus og flair på det hold. Det er alt, alt for kedeligt, hvad vi ser, men Randers bliver vel igen reddet af dygtige Carlgren samt store opblomstringer fra profilerne i kortere perioder.

Men alt i alt er det godt nok kedeligt, og jeg tror ikke på, vi får kronjyderne med i kampen om de seks øverste pladser.

Placering efter grundspillet: 8-11

Slutter Randers FC i top-6? Højeste odds Bookmaker
Randers FC kommer i top-6: Ja 3,10
Randers FC kommer i top-6: Nej 1,33

OBS: Odds er fra mandag den 7. september klokken 12.23.

SønderjyskE - Masser af swung fra Haysen

Hvad Randers ikke har i kulør, har de i massevis i SønderjyskE. Glen Riddersholm er jo i sig selv utroligt farverig, og læg dertil sportschef Hans Jørgen Haysen, der stinker af farver, og du har en klub, der er sjov at have med i en liga. 

I sommerpausen har man sagt farvel til keeper Sebastian Mielitz. En dygtig målmand, men også en, der kan erstattes. Man har ligeledes vinket farvel til dygtige ”Greko”, men der er til gengæld også hentet spændende navne ind.

På målmandsposten ligner australske Lawrence Thomas et godt kort, og derudover har man hentet Nicolai Flø ind for at give konkurrence. Mere eksotisk bliver det med Haji Wright, en amerikansk offensivspiller, som dog stadig mangler at forløse sit potentiale i Europa.

Men mest markant er det, at man har holdt på Emil Frederiksen, der netop er indkaldt til U21-landsholdet, samt at man har hentet den fortabte søn Marc Dal Hende hjem. Dal Hende viste i forrige sæson, at han er en af ligaens bedste og mest målfarlige backs, og han kommer utvivlsomt til at brænde baner af for SønderjyskE. Stærkt hentet og et perfekt match for begge parter.

SønderjyskE har en trup, som kan vise sig spændende, men holdet er notorisk svingende, hvilket Glen Riddersholm ikke har fået rettet op på. Jeg tror dog på en flot sønderjysk sæson og vil ikke udelukke, at man ser pokalvinderne helt oppe, hvor det er rigtig sjovt.

Placering efter grundspillet: 5-8

Slutter SønderjyskE i top-6? Højeste odds Bookmaker
SønderjyskE kommer i top-6: Ja 3,10
SønderjyskE kommer i top-6: Nej 1,33

OBS: Odds er fra mandag den 7. september klokken 12.23.

Spil på NordicBets sæson hos NordicBet   

Vejle - Vil mere end bare at være med

Vejle har udenlandske ejere, hvilket er til at se på den brogede flok, der hentes til Nørreskoven. Men jeg må sige, at jeg synes, der er kvalitet i de navne, traditionsklubben har hentet til. Derfor tror jeg på, at vi får et spændende Vejle-efterår at se.

Alexander Milosević, svensk klippe, er en solid tilføjelse til defensiven. Han er garant for højt niveau. I den anden ende er Raphael Dwamena kommet til fra spanske Levante. Han var i 2017 ved at blive solgt til Brighton for 100 millioner kroner, men en hjertefejl kostede et misset lægetjek. Han kan altså noget ham der, og han har potentialet til at blive stor i Superligaen.

Den iranske midtbanespiller Saeid Ezatolahi, der har 30 landskampe på CV’et, ligner også en solid tilføjelse til midtbanen, mens Allan Sousa, der nu er tilbage fra en lejeaftale, igen kan blive en profil. 

Vejle vil mere end bare spille om at undgå nedrykning, og jeg synes, der er vægt bag ordene med de navne, der er hentet ind. Nu handler det om at spille et hold og en trup sammen, men kan det lade sig gøre, ser det altså rigtig interessant ud, det Vejle har gang i. 

Vejle slutter i top-6: Odds 10,00 hos bet365*

Vejle har oprystet godt, mens mange af de øvrige hold ikke har været lige så aktive på markedet. Det er desuden slet ikke uvant, at vi ser en oprykker overraske ved at slutte i top-6.

Placering efter grundspillet: 5-8

Slutter Vejle i top-6? Højeste odds Bookmaker
Vejle kommer i top-6: Ja 10,00
Vejle kommer i top-6: Nej 1,07

OBS: Odds er fra mandag den 7. september klokken 12.23.