Vi er allerede en fjerdedel gennem sæsonen, og selvom der stadig er lang vej igen, kan FC Midtjylland med en sejr i Parken søndag aften skabe så stort et hul til rivalerne fra FC København, at favoritværdigheden til guldet i så fald vil tippe til uldjydernes fordel. BetXperts faste Superliga-ekspert Tonni Munk Jensen har taget et indgående kig på stormødet i gennemgangen af rundens kampe nedenfor.

Tre nederlag i træk har FC København prøvet før, men når modstanderne er Riga, AaB og Hobro, og man samtidig kun formår at score ét mål i de tre opgør, så begynder alarmklokkerne at ringe i hovedstaden. For bare tre uger siden var de forsvarende mestre store favoritter til at genvinde guldmedaljerne, men på trods af en pointmæssig ganske fin start, så er de altså allerede nu fire point bag FC Midtjylland i toppen af rækken.

Ståle Solbakken havde måske set faren melde sig, for allerede da FC København kvalificerede sig til Europa League-gruppespillet, og FC Midtjylland havde afsluttet sin korte deltagelse i europæisk fodbold, udtalte han, at det for den ret smalle og skadesramte FCK-trup i første omgang gjaldt om at være på omgangshøjde med Brian Priskes tropper, når juletiden sætter ind. Derfor må det også være med bange anelser, at nordmanden fører sit mandskab til kampen søndag aften, for dels kan hullet som nævnt allerede nu blive udvidet til syv point allerede kort inde i FC Københavns europæiske kampagne, og dels så peger formkurverne i øjeblikket hver sin vej for de to hold.

Vil FC København så fedtspille og bare sørge for ikke at tabe, eller går de all-in på en sejr i det ekstremt vigtige topbrag? Og tør FC Midtylland igen at spille med så offensiv en formation som i weekenden i forsøget på at stjæle sejren og for alvor såre de ellers stolte løver? Meget mere om det senere.

Uanset udfaldet søndag aften får Ståle Solbakken ikke en fyreseddel. Anderledes var det i Esbjerg, hvor John Lammers på trods af bronzemedaljer i sidste sæson og en sæsonstart, hvor man spillemæssigt holdt fint niveau i store perioder, måtte erkende, at klubbens tiltro til ham var pist væk. Mange taler om, at manden ikke har fået en chance, og at Esbjerg skulle have udvist langt større tålmodighed. Selvom kontinuitet i min bog er ekstrem vigtig i fodboldverdenen, så er der grænser for, hvor lang tid man kan se til, at et hold underpræsterer pointmæssigt og langsomt mister troen på sig selv og sine holdkammerater.

Efter en skidt start på sæsonen og en skuffende exit i Europa League fik Lammers en ekstra måned til at få styr på Esbjerg-holdet, men de seneste fem kampe har - med undtagelse af en flot 1. halvleg i Aarhus - bestemt ikke været prangende, og nederlagene på 0-4 mod AaB og senest 0-3 mod Randers har været så skræmmende dårlige, at ledelsen var tvunget til at handle. At spillerne med det samme har accepteret beslutningen og ikke ligefrem taler om et kommende savn, kan også tyde på, at omklædningsrummet efterhånden var tabt for hollænderen.

Den næste trænerfyring kan også snart være på vej, for Silkeborg har fået endnu færre point end Esbjerg og spillet langt dårligere. Uden sejr i ni kampe og senest udspillet på egen bane af OB, hvor træner Kent Nielsen var tydeligt rystet og lettere opgivende, har naturligvis bragt idéen om et trænerskiftet på bordet hos ledelsen. Spørgsmålet er så bare, om det nytter noget, for spillermaterialet virker simpelthen ikke bedre end den nuværende sidsteplads, og man sidder også med fornemmelsen af, at de tror på Kent Nielsen som den fremtidige styrmand. I weekenden møder de Lyngby hjemme i en skæbnekamp, hvor endnu et nederlag måske alligevel kan få dem på andre tanker.

OB - AGF

Spilles fredag d. 20/9 kl. 19.00. Se mere info i vores matchcenter. 

Provinsens stolte traditionsklubber er så småt ved at vågne op til dåd, og det er lang tid siden, at AGF, OB og AaB alle har været i top 6 på samme tid. De to førstnævnte mødes fredag aften i et af rundens mest spændende opgør. Holdene ligger side om side i tabellen, og det er samtidig to af ligaens absolut bedste forsvar, der står overfor hinanden. OB har kun indkasseret mål i én af de seneste seks kampe, mens AGF ikke har hentet bolden ud af eget net siden den 5. august - eller i mere end fem hele kampe. Det er ret voldsomme tal for hold, der tidligere har haft svært ved at lukke af. Normalt spiller de to mandskaber ret målrige opgør mod hinanden, og de fire seneste opgør har således budt på 18 mål, men man må formode, at de til en start ikke fraviger fra den ret disciplinerede spillestil, hvor man gerne vil spille fremad, når man har bolden, men ved boldtab har som førsteprioritet at komme tilbage i kæderne så hurtigt som muligt.

OB har spillemæssigt ikke imponeret på det seneste, og derfor var det også vigtigt for dem, at de fik en flot og gennemført sikker sejr i Silkeborg mandag aften. Man havde fuld kontrol og skabte for første gang længe også chancer nok til mere end de tre mål. Vigtigt var det at få Bashkim Kadrii i gang igen med to scoringer, og udover en tvivlsom Ryan Laursen så forventes man at stille i stærkeste opstilling

AGF har gang i en af de bedste perioder i mange år. Fire sejre i træk og cirka otte timer uden at indkassere mål. Spillet var egentlig allerede til meget mere end de sølle to point i sæsonens første fem kampe, men nu får man endelig som fortjent, og den seneste sejr over AaB viste også, at AGF formår at lægge højt pres på modstanderne. Det har knebet en del tidligere, hvor det først og fremmest handlede om at nedkæmpe modstanderne fysisk. Eskelinen, Juelsgaard og Helenius er nok ude igen, men det gør ikke det store for AGF, der efterhånden har en bred og stærk trup.

AGF +0,5 til odds 1,88 hos Danske Spil (nu odds 1,77)

Underen ser også interessant ud, men matchup'et har før budt på en del chancer og mål. Derfor går jeg med x2-garderingen i et forventeligt tæt opgør, hvor OB synes at være blevet gjort til for store favoritter efter pligtsejren over Silkeborg. I kampene forinden imponerede de bestemt ikke, og AGF er ikke set bedre i årevis.

Hobro - Sønderjyske

Spilles søndag d. 22/9 kl. 12.00. Se mere info i vores matchcenter.  

Også Hobro og Sønderjyske ligger side om side i tabellen efter ni spillerunder, og det skaber nok større glæde hos hjemmeholdet end hos sønderjyderne. Hobro har været underlegen i stort set alle kampe, men modsat i sidste sæson så har man i denne sæson spillet så godt med, at man trods alt har haft muligheden for uafgjort eller sågar en sejr, hvis alt flaskede sig. Mod FC København i weekenden var det endda højst overraskende helt fortjent, at man tog sejren over de forsvarende mestre, og det må give en helt utrolig selvtillid på et Hobro-hold, som man i den lille by ikke tøver med at kalde det bedste i klubbens historie. Økonomi-chefen ærgrer sig over, at en eller flere profiler ikke blev solgt i transfervinduet, som det var planlagt, men træner Peter Sørensen kan i stedet glæde sig over, at Kirkevold, Sabbi og Babayan i stedet kan gøre livet surt for alle Superligaens forsvar.

Sønderjyske oprustede kraftigt i sommerpausen og har også et af de bedste hold i klubbens historie, men Glen Riddersholm & Co. har i disse uger travlt med at tale forventningerne ned, og lige nu satser man kun på en plads i top 8 ved sæsonafslutning. Det er ikke videre ambitiøst, men tager man et kig på holdets formkurve, så giver det måske alligevel mening. Vi skal tilbage til den 26. juli for at finde den seneste sejr, og man spiller utroligt idéforladt for tiden. Det er nu fem timer siden, at holdet sidst scorede, og når omdrejningspunktet på midtbanen, Mads Albæk, er skadet (og tvivlsom her) samtidig med karantæne til anfører Johan Absalonsen, så mangler der i den grad ledertyper på Sønderjyske-holdet. I sidste sæson blev det til to gange uafgjort mod Hobro. Det kan det også ende med denne gang i en forventelig tæt affære.

Hobro +0,5 til odds 1,62 hos Danske Spil

Hobro ser ret solide ud og vandt senest fortjent over mesterhold FCK med 2-1. Himmerlændingene har stadig været dårligst i de fleste kampe, men gæsterne har ikke vundet siden juli, spiller skidt og døjer med skader og karantæne til nøglespillere.
Læs hele eksperttippet her.

FC Nordsjælland - AaB

Spilles søndag d. 22/9 kl. 14.00. Se mere info i vores matchcenter.  

Tredje kamp i træk i denne runde med to hold på samme pointantal i tabellen. FC Nordsjælland har i høj grad fået point som fortjent. De har haft et hårdt startprogram på udebane, hvor de godt kunne have fået flere point, mens de på papiret har haft nemme modstandere på hjemmebane, hvor de så har haft marginalerne med sig. 10 point i fire kampe på kunstgræsset er fornemt, og de er et uhyggeligt hold at spille imod, hvis man giver det talentfulde hold for meget plads at spille på. Det gælder både i det etablerede spil, men specielt i omstillingerne. Det gjorde OB og Esbjerg ikke, og det gav nordsjællænderne en del problemer, selvom de fik hutlet to heldige sejre hjem. De var uden skadede Kudus, Sadiq og Antwi senest, og hvor de to sidste kan erstattes, så er det sværere med Kudus, hvor Rygaard er en anden type spiller at sætte ind.

Er Lucas Andersen klar eller ej? Det er spørgsmålet, som man må kende svaret på for at kunne vurdere AaBs sejrschancer i denne kamp. Det er stort set som at tage Lionel Messi ud af Barcelonas hold, når nordjyderne må undvære det helt store offensive omdrejningspunkt. Det viste nederlaget i Aarhus med al tydelighed, for det er simpelthen for nemt at dæmme op for Kusk, Kaufmann og resten af AaB-offensiven, når playmakeren er ude. Man snakker om en "kort skadespause" i det nordjyske, så der er grund til at tro, at han er tilbage til denne kamp, og er han det, så ligger kampen ganske fint til AaB-holdet. De kan således både spille friskt og offensivt på det hurtige græs, men de kan også stå tæt i kæderne og lukke Nordsjælland-spillet ned. Det er også grunden til, at de i denne sæson har spillet helt lige op med ligaens tre tophold og sagtens kunne have stået med flere point end de nuværende 13. Thelander, Abildgaard og Van Weert er nok ude, men de erstattes uden de store problemer.

Under 3,0 mål (asian) til odds 2,05 hos Danske Spil

AaB var til fredagens træning både uden Lucas Andersen, Mikkel Kaufmann og Tom van Weert. Især hvis førstnævnte er væk søndag, er AaB særdeles svækket, og så vil man så et mere forsigtigt og defensivt orienteret AaB-hold. FC Nordsjælland har ikke været nær så skarpe som tidligere på hjemmebane, og de tre seneste indbyrdes kampe er gået under linjen.

Silkeborg - Lyngby

Spilles søndag d. 22/9 kl. 14.00. Se mere info i vores matchcenter.  

Skæbnekamp! Især for hjemmeholdet, der endnu ikke har vundet en kamp og med et nederlag her vil skabe et stort hul op til holdene på 11. og 12. pladsen. Silkeborg var ellers lige ved at finde melodien med tre uafgjorte kampe i træk, men de seneste to nederlag har budt på fornærmende ringe præstationer i kampe, hvor der som udgangspunkt ellers var udmærkede chancer for point. Forsøget på et formationsskifte i OB-kampen faldt helt til jorden, og nye spillere i startopstillingen gav heller intet kvalitetsløft. Træner Kent Nielsen så ret opgivende ud mandag aften, og man forstår ham godt. Modsat med-oprykkerne fra Lyngby, så har Silkeborg stort set ikke bragt forstærkninger til holdet, og selvom det er tidligt i sæsonen, så kan Lyngby-kampen være begyndelsen til enden for både klubbens overlevelseshåb, men også Kent Nielsens tid i klubben, hvis de taber. Forude venter kampe mod FCK, FCM og AGF, så de må gå all-in på tre point i søndagens kamp.

Det er blevet hverdag for Lyngby, der startede sæsonen godt, men nu står med fire nederlag i de seneste fem kampe. Efter en ellers god start på kampen var de reelt chanceløse mod FC Midtjylland, men nu kommer der så en langt vigtigere kamp for dem. Med en sejr over kriseramte Silkeborg kan der skabes et hul ned til Esbjerg og Silkeborg, som kan blive meget vigtigt senere hen. Det kræver dog, at de stepper op på udebane, hvor de har tabt de første fire kampe og generelt set ikke har gjort det store væsen af sig. Chancerne for, at det sker, afhænger også af skadessituationen, for får man ikke Ørnskov og Gytkjær (og helst sidstnævnte) klar i forhold til Midtjylland-kampen, så mangler holdet både rutine, ro og ikke mindst offensiv pondus i den vigtige bundkamp. 

Lyngby +0,5 til odds 1,65 hos Unibet

Silkeborg har Superligaens dårligste hold, og presset til denne nøglekamp er øget efter to meget dårlige indsatser i de seneste kampe. Det er svært at se Silkeborg højne niveauet væsentligt, og selvom Lyngby hidtil har været bedst i egen hule, så har de fordelen af at kunne bruge uafgjort, mens de også har den indbyrdes overhånd med lutter sejre i sidste sæsons tre møder med Silkeborg.

Esbjerg - Brøndby

Spilles søndag d. 22/9 kl. 16.00. Se mere info i vores matchcenter. 

Så gik den ikke længere for John Lammers, der efter en uinspireret indsats fra hans Esbjerg-mandskab mod Randers, fik fyresedlen kort efter. Der er ingen erstatning klar til at overtage, hvilket fortæller noget om, at man til det sidste håbede på, at det ville vende i det vestjyske, men ledelsen kunne ikke sidde søndagens skrækkelige indsats overhørig. Assistenttræner Nørgaard overtager midlertidigt roret, og han har nok at tage fat på. Normalt ser man nye trænere overtage et kriseramt hold satse rigtig meget på en stærkere defensiv, så man i det mindste står godt og solidt på banen. Vestjyderne har egentlig stået ok i defensiven, så det handler mere om at pumpe noget selvtillid ind i en offensiv, der kun har scoret fire mål i 11 kampe (inkl. EL-kampe), og som på trods af en meget offensiv formation mod Randers stort set intet skabte. Og så skal Nørgaard nok bede til, at lægestaben hurtigst muligt får nøglespillerne Halsti og Kauko klar, for når Austin samtidig har karantæne her, så er det stort set hele holdets hjerte, der tages ud, hvis alle tre er væk. 

Brøndby fik en tiltrængt sejr i en underholdende kamp mod FC Nordsjælland, og selvom man mistede grebet om kampen i 2. halvleg, så var der flere positive momenter for de blå-gule. Det nye makkerpar i midterforsvaret, Maxsø og Rosted, ser solidt ud og vil blive bedre fra kamp til kamp. Det samme vil Larsson på backen og tilbagevendte Mukhtar på midtbanen, når de får mere kamptræning, og så begynder det for alvor at ligne noget for Brøndby. Mod et kriseramt og svækket hjemmehold bør Brøndby kunne sætte sig på begivenhederne straks fra start, men det afhænger meget af Esbjergs tilgang, hvor underholdende et opgør det udvikler sig til. Det mest logiske er, at Esbjerg trods offensive problemer kommer defensivt ud og overlader initiativet til Brøndby, for netop den taktik gav Esbjerg sejre i samtlige fire opgør i sidste sæson. Det kunne dog godt ligne hævnens time, for begge hold er i dag et helt andet sted.

Brøndby-sejr til odds 2,00 hos bet365 (nu odds 1,95 hos Nordicbet)

Esbjerg virker som et hold helt uden selvtillid, og et trænerskifte ændrer næppe markant på det. Hjemmeholdet vandt samtlige indbyrdes kampe i sidste sæson, men Brøndby har forstærket sig, og Esbjerg må undvære op til tre profiler i opgøret.
Læs hele eksperttippet her.

FC København - FC Midtjylland

Spilles søndag d. 22/9 kl. 18.00. Se mere info i vores matchcenter.  

Topbrag i Parken, hvor de to store titelkandidater mødes til den første af sæsonens fire dueller. Det er ikke det perfekte tidspunkt for FC København at spille så vigtig en ligakamp. Udover skaderne til Boilesen, Wind og N'Doye så spiller de første kamp i Europa League torsdag aften, og læg dertil, at formen både point- og spillemæssigt er noget af det dårligste i årevis. Det var ikke alt, der var lige kønt i de første syv Superliga-runder, hvor de gjorde rent bord, og nu gik den så heller ikke længere. Nederlag til AaB og Hobro (og derimellem Riga) er ikke hverdagskost for de sejrsvante københavnere, og når vi tilmed snakker fortjente nederlag, så må det rokke ved både selvtillid og troen på spillermateriale og konceptet hos trænere og spillere. Med en sejr mod FC Midtjylland er man tilbage på sporet, men spørgsmålet er, hvor meget man tør satse på sejren mod et kværnende Midtjylland-hold, der stort set ikke giver chancer væk for tiden. Kunne man så bare køre en kontrolleret offensiv, som Ståle ynder i disse kampe, men Sotiriou og Santos skræmmer ikke mange modstandere, og det må ligge i baghovedet på FC København-spillerne, at et nederlag vil give Midtjylland så stort et forspring, at det kan blive svært at hente igen. Derfor kan det ende i et midtbaneslag, hvor holdene er mere bange for at tabe end har modet til at gå efter en vigtig sejr.

Tre kampe, tre sejre og en målscore på 6-0. Ganske fornem start for den nye træner Brian Priske, der virker meget rolig på sidelinjen og har bragt holdet tilbage til nogle af de gamle dyder, som tidligere har virket så godt i klubben. Nu kommer så den første store test for Priske, og det skal blive spændende at se, hvordan holdets tilgang bliver til kampen. Forspringet på fire point betyder, at man ikke mister vildt meget med et nederlag, så de kan vælge at skyde brystet frem, mose på og gå efter at såre Løverne i deres egen hule. Det har de gjort før med succes i Parken, men det er nu nok mest sandsynligt, at man starter kampen en smule afventende og ser tiden an. Uafgjort er trods alt et rigtig fint resultat for Ulvene, og når man har ligaens bedste forsvar, der kun har indkasseret to mål i ni kampe og en stærk offensiv, der kan være lynende farlige på omstillinger, så skader det ikke alverden at lade hjemmeholdet have bolden. Tim Sparv var skadet på den defensive midtbane mod Lyngby, og når hans midtbanemakker Jacob Poulsen jo også er væk i forhold til sidste sæson, så mangler bolværket på midtbanen i høj grad. Mod en svag modstander som Lyngby kan det gå med med Onyeka og Evander på den centrale midtbane, men det vil være noget af et sats på udebane i Parken. Man tør næppe spille med Cajuste fra start, og det bliver uden tvivl en udfordring for Priske at finde den rette opstilling, hvis Sparv igen er ude.

Under 2,5 mål til odds 2,06 hos 888sport (nu odds 1,95 hos bet365)

Der står vigtige point på spil i topbraget, hvor FCK skal undgå nederlag, og gæsterne lever fint med uafgjort. De indbyrdes møder har været ekstremt målrige, men FCK møder med trætte ben og en meget svækket offensiv ligaens bedste defensiv.
Læs hele eksperttippet her.

Randers - Horsens

Spilles mandag d. 23/9 kl. 19.00. Se mere info i vores matchcenter.  

Mandagskamp, der næppe trækker de store overskrifter. To af ligaens grå mus tørner sammen, og selvom de næppe slår stadionrekord i Randers, så er kampen naturligvis meget vigtig for hjemmeholdet. Efter to flotte og sikre sejre over to af de formodede bundhold kommer her et tredje på besøg, og med en sejr kan Randers for alvor spille sig op blandt kandidaterne til top 6. Den stærke boldspiller Vito Mistrati, som blev hentet i Hobro som en slags playmaker til denne sæson, er blevet forvist til bænken, og der kan gå en del runder, før han er med igen. Defensivt stærkere Lauenborg er kommet ind på midten, og siden har de ikke givet en chance væk. Det vil blive anderledes, når modstanden bliver stærkere, men lige nu rammer Randers et stærkt niveau, hvor de er svære at spille imod. 

Horsens spillede en meget typisk Horsens-kamp i sidste weekend, hvor man fik skrabet en 0-0'er hjem i udekampen mod Sønderjyske. Bo Henriksens mandskab lever af point, for lige så dårligere de kan være i perioder, hvor tingene ikke lykkes, lige så svære kan de være at spille imod, når pointstimer udgør grundlaget for en enorm tro og vilje i Horsens-holdet. Nu har de fået fire point i to kampe, hvor de ikke har spillet prangende fodbold, men fightet som gale og vist en lyst til at spille fodbold. Holdet spiller normalt bedst på udebane, hvor der ikke er noget pres på i forhold til at spille flot fodbold. I stedet kan de koncentrere sig om at stå godt på banen, ødelægge spillet for modstanderne og så satse på omstillinger og dødbolde. Offensivt er man vældig hæmmet af skade til Brock-Madsen og en formsvag Jannik Pohl. Derfor kan de også få svært ved at score denne gang.

AC Horsens scorer ikke til odds 2,50 hos bet365

Randers har set defensivt stærke og robuste ud i de seneste kampe, hvor Horsens samtidig har skabt meget lidt offensivt. Gæsterne har det godt på fremmed græs og har blandt andet vundet i Brøndby, men de er uden angribere for tiden og er tilfredse med 0-0.
Læs hele eksperttippet her. 

Regnskab efter spillerunde 9

  • Antal spilovervejelser (og ikke egentlige eksperttips) i ugeoptakterne: 34
  • Status: -0,21 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 99,38 %

Statistik for eksperttips kan findes på linket her
For Superliga-sæsonen 2019/20 lyder statistikken som følgende: 

  • Antal eksperttips: 30
  • Status: -4,42 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 85,27 %