Det burde være umuligt, men før den amerikanske "Super Tuesday", hvor et hav af delstater skal pege på deres foretrukne præsidentkandidater, spår bettingmarkedet Trump en klar sejr. "Vi taler altså om en mand, som indtil for nyligt var demokrat" siger professor.

Egentlig skulle det ikke være muligt, men ifølge bookmakerne er Donald Trump snublende tæt på at blive den nye republikanske præsidentkandidat. Et samlet gennemsnit af bookmakernes odds giver Trump 79 procents chance for at vinde.

Det er status inden dagens "Super Tuesday," hvor amerikanere i hele 12 delstater skal stemme om, hvem de ønsker som præsidentkandidater.

Både Unibet* og Danske Spil* ligger i oddslejet 1,22 - 1,25 for at Donald Trump bliver republikanernes præsidentkandidat.

At det er kommet hertil, hvor han nu står som gedigen favorit hos bookmakerne, er højst overraskende, mener Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

"Vi taler altså om en mand, som indtil for nyligt var demokrat, han har nærmest ingen støtte fra fremtrædende republikanske meningsdannere eller partifæller, han har intet politisk program og kan hverken opfattes som konservativ eller republikaner i traditionel forstand," siger han til BetXpert.

For at sætte det i perspektiv, så fik Donald Trump kun 20 procents chance for at blive præsidentkandidat tilbage i december måned 2015. Altså for bare tre måneder siden.

Ifølge Peter Kurrild-Klitgaard skal Trumps succes blandt andet ses som et udtryk for, at der mangler en samlende republikansk kandidat.

"Der mangler en åbenlys kronprins. Den tætteste var nok Jeb Bush, men ligegyldigt hvor begavet han end er, så er Bush-efternavnet stadig radioaktivt i USA," siger Kurrild Klitgaard om Jeb Bush, der er broder til den tidligere præsident George W. Bush. Jeb Bush har desuden også allerede trukket sit kandidatur.

Et historisk stort felt af republikanske kandidater har også hjulpet Donald Trump på vej.

"Der var 17 kandidater i alt, og derfor behøves man ikke klare sig særlig godt, hvis heller ingen af de andre kandidater gør det," noterer Peter Kurrild-Klitgaard.

Trump kan snyde upopulær Clinton

Bettingmarkedet har senatoren Marco Rubio som næststørst favorit til at blive ny republikansk kandidat, men giver ham kun 16 procents chance ifølge predictwise, som er en hjemmeside, der samler alle bookmakernes odds.

Det ligger med andre ord til Donald Trump. Peter Kurrild-Klitgaard bemærker dog, at enhver anden republikansk præsidentkandidat, som på nuærende tidspunkt har vundet så mange primærvalg som Donald Trump har, burde have større chancer. Det siger noget om Trump, at han stadig splitter republikanerne.

Ser vi på oddsene for Donald Trump til at blive amerikansk præsident, så ligger de i lejet 3,10 - 3,25. Dvs. at markedet giver omkring 25 procents chance.

Kurrild-Klitgaard mener dog ikke, at Trump er chanceløs, hvis han først bliver valgt som kandidat. Tværtimod.

"Hillary Clinton er fundamental dybt upopulær i USA, og hun døjer blandt andet stadig med e-mailsagen (hun har brugt en privat e-mail-server i sit arbejde som udenrigsminister, red.). En sag anklagemyndigheden snart skal kigge nærmere på," siger Peter Kurrild-Klitgaard.

At Hillary Clinton snubler i kampen om at blive ny demokratisk præsidentkandidat er dog ikke realistisk ifølge markedet. Clintons modkandidat, socialisten Bernie Sanders, vurderes som chanceløs. Bookmakerne giver ham således kun 2 procents chance for at vinde.

Bettingmarked bedre end meningsmålinger?

Men hvad kan man så bruge bettingmarkedets forudsigelser til? En hel del ifølge Niels-Jakob Harbo Hansen. Han er ph.d.studerende i nationaløkonomi og følger løbende med i bettingmarkedets udvikling i politik.

Sammen med kollegaen Hans Henrik Sievertsen stod han blandt andet bag sitet hvembliverstatsminister, hvor de hver dag opdaterede bettingmarkedets odds i forbindelse med det danske folketingsvalg i 2015.

"Man kan grundlæggende sige, at præcisionen af priserne i bettingmarkedet er en funktion af to ting. For det første hvor informerede deltagerne i markedet er, og for det andet hvor mange spillere, som deltager. Der findes en akademisk diskussion om hvorvidt betting-priser performer bedre end meningsmålinger når det kommer til at forudsige valgresultater, men jeg tror det er fair at sige, at juryen stadig er ude i forhold til det spørgsmål," forklarer han til BetXpert.
 

Odds på USA næste præsident

Bedste odds Bookmaker
Hillary Clinton 1,60
Unibet
Donald Trump 3,25
Betfair Sportsbook
Marco Rubio 11,0 Betfair Sportsbook
Bernie Sanders 29,0 Betfair Sportsbook
Ted Cruz 101,0 Unibet

Odds på ny republikansk præsidentkandidat

Bedste odds Bookmaker
Donald Trump 1,25 Unibet
Marco Rubio 5,0 Betfair Sportsbook
Ted Cruz 41,0 Unibet

Odds på ny demokratisk præsidentkandidat

Bedste odds Bookmaker
Hillary Clinton 1,06 Unibet
Bernie Sanders 9,0 Betfair Sportsbook
Joe Biden 34,0 Betfair Sportsbook