Donald Trumps nederlag ved primærvalget i Iowa har vendt op og ned på bookmakernes odds for hvem, der bliver ny republikansk præsidentkandidat. Nu er forretningsmanden ikke længere favorit. "Trump har lavet en omvendt Dansk Folkeparti," forklarer dansk bookmaker.

Rigmanden Donald Trump var før primærvalget i Iowa forleden bookmakernes favorit til at blive republikanernes præsidentkandidat. Men efter nederlaget til konkurrenten Ted Cruz, der fik 28 procent af stemmerne mod Trumps 24, er markedet vendt fuldstændig på hovedet.

52 procents chance havde Donald Trump for at blive republikansk præsidentkandidat før Iowa. Efter valglussingen er han nu nede på 25 procent ifølge amerikanske Predictwise, som laver et gennemsnit af bookmakernes odds.

Mønstret er også tydeligt hos de dansk-licenserede bookmakere. Hos Nordicbet* gav Donald Trump før valget i Iowa pengene 1,90 gange igen som officiel præsidentkandidat. Nu er oddset steget til 4.

Donald Trump har simpelthen lavet en "omvendt Dansk Folkeparti" ved ikke at kunne leve op til meningsmålingerne, forklarer Tonni Munk Jensen, oddssætter hos Nordicbet*.

"Dansk Folkeparti får normalt altid bedre valg, end meningsmålingerne forudsiger. Med Donald Trump virker det til, at man gerne støtter ham i målingerne, men når vælgerne endelig står i stemmeboksen, så vælger de at stemme på andre kandidater. Det virker altså til, at Trump har lavet en "omvendt DF," siger Tonni Munk Jensen til BetXpert.

Han hæfter sig ved, at Donald Trump stod klart stærkest i meningsmålingerne op til Iowa-valget. Den tillid kunne han ikke leve op til, og derfor mister markedet troen på ham.

"Før Iowa var Donald Trump favorit i alle meningsmålinger, og det afspejlede sig også i bookmakernes odds. Når han så taber i Iowa, som plejer at være utroligt afgørende for det videre forløb, så bliver han prompte straffet af markedet og oddsene går i vejret," siger Tonni Munk Jensen til BetXpert.

Rubio er nu i front

Selvom det var Tea Party-bevægelsens Ted Cruz, der vandt primærvalget i Iowa, så er det ikke ham, som bookmakerne spår som Republikanernes præsidentkandidat. Det er derimod den mere klassisk konservative kandidat Marco Rubio, der også fik et godt valg i Iowa med 23 procent af stemmerne. Bettingmarkedet giver ham nu i følge Predictwise 56 procent chance for at blive den nye republikanske præsidentkandidat.

Hos Nordicbet* er han således også favoritten og giver blot pengene 1,80 gange igen, mens Trump giver odds 4 og Ted Cruz pengene 6,5 gange igen hos Unibet*.

 

Tonni Munk Jensen forklarer, at boomakerne skeler utrolig meget til det første primærvalg i Iowa, fordi det ofte er en rettesnor for, hvordan vælgerne fremover vil honorere kandidaterne. At Trump ikke kunne leve op til de store forventninger gør, at markedet er vendt markant rundt. Han er dog ikke i tvivl om, at den sidste oddsændring endnu ikke har fundet sted.
 
"Der kan endnu ske alle mulige ting, så det kan hurtigt vende igen. Især med Donald Trump ved man aldrig, hvad man kan forvente. Derfor er det heller ikke den sidste oddsændring, vi ser - det kan jeg godt garantere," siger han til BetXpert.
 

Clinton stadig stor favorit hos Demokraterne

Hos Demokraterne ser det knapt så dramatisk ud. På trods af at socialisten Bernie Sanders bed særdeles godt fra sig i Iowa og kun tabte på målfoto, så er Hillary Clinton stadig kæmpe favorit til at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Ifølge Predictwise - der altså viser et gennemsnit af bookmakernes sandsynligheder - vil Hillary Clinton med 82 procents sikkerhed blive Demokraternes kandidat, hvilket primærvalget i Iowa ikke ændrede synderligt ved.

Omsat til odds giver Betfair Sportsbook* blot pengene 1,22 gange igen for Clinton-sejr, mens Sanders giver odds 4,75 hos Bet365*.

Og ser vi på oddsene for at blive USAs næste præsident er Clinton også favoritten. Hun står hos Nordicbet* til odds 1,85.

Odds på Republikanernes præsidentkandidat 2016

Bedste odds Bookmaker
Marco Rubio 1,80
NordicBet
Donald Trump 4,0
Betsafe
Ted Cruz 6,50
Unibet
Jeb Bush 21,0 Unibet

Odds på Demokraternes præsidentkandidat 2016

Bedste odds Bookmaker
Hillary Clinton 1,22 Betfair Sportsbook
Bernie Sanders 4,75 Bet365
Joe Biden 34,0 Betfair Sportsbook
Martin OMalley 95,0 NordicBet

Odds på USAs kommende præsident 2016

Bedste odds Bookmaker
Hillary Clinton 1,85 NordicBet
Marco Rubio 4,0
Betfair Sportsbook
Bernie Sanders 8,50
Bet365
Donald Trump 9,0 Betsafe
Ted Cruz 15,0 Bet365
Jeb Bush 41,0 Bet365
Michael Bloomberg 41,0 Unibet