Spillemyndigheden har givet forkerte oplysninger i borgeres henvendelser om skat af spillegevinster. Ekspert i offentlig forvaltning kritiserer nu Spillemyndigheden for at give skråsikre svar på et område, der slet ikke hører under deres resort.

Spillemyndigheden har i flere tilfælde givet borgere forkert vejledning i henvendelser, der drejer sig om betaling af skat af spillegevinster.

Styrelsen, som hører under Skatteministeriet, har i virkeligheden ikke kompetencen til at udtale sig om skattepligt - den ligger hos SKAT. Alligevel har Spillemyndigheden givet urigtige oplysninger i et principielt spørgsmål om skattepligt ved spil hos bookmakere uden dansk licens.

Spørgsmålet er blevet aktuelt, da den populære bookmaker Pinnacle Sports for nylig har fået spillelicens på Malta. Tidligere var bookmakeren kun licenseret i Curacao, hvilke gjorde, at gevinster fra Pinnacle Sports var skattepligtige for danske spillere.

Forbrugeren Martin Solgaard er kunde hos Pinnacle Sports, og da han fik beskeden om bookmakerens nye europæiske spillelicens, henvendte han sig til Spillemyndigheden for at høre, om gevinsterne nu var skattefrie.

Spillemyndigheden svarede utvetydig, at gevinsterne ikke var skattefrie, da Pinnacle Sports ikke har spillelicens i Danmark.

"Da Pinnacle ikke har en tilladelse til at udbyde spil i Danmark, er du forpligtet til at betale skat af dine gevinster derfra. Du kan læse mere på SKAT’s hjemmeside her," lød det i en mail.

Problemet er bare, at svaret er forkert. Gevinsterne er skattefrie, da Malta er en EU-stat.

Det fremgår af SKATs egne regler, og det bekræftes af Søren Friis Hansen, juraprofessor ved CBS og ekspert i EU-ret. EU-domstolen har fastslået, at den danske stat ikke kan opkræve skat ved spil hos bookmakere, der har licens i andre EU-stater, hvis væddemålene er sammenlignelige med dem, der udbydes af danske licensbookmakere - det er tilfældet her. Også selvom de pågældende bookmakere ikke har dansk spillelicens, som eksempelvis Pinnacle Sports ikke har.

Uheldig skråsikkerhed

Birgitte Poulsen, der er lektor i offentlig forvaltning på RUC, kalder det uheldigt, at Spillemyndigheden ikke har bedre styr på fakta.

"De skriver det jo som en klar afgørelse. Det er uheldigt, at de udtaler sig så skråsikkert, når svaret så er forkert," siger hun til BetXpert.

At Spillemyndigheden slet ikke har kompetencen til at udtale sig om afgift- og skattepligten gør ikke ikke sagen mindre uheldig, siger Birgitte Poulsen til BetXpert.

"Det havde været rigtigt at svare, at de skulle henvende sig til SKAT, når det ikke er indenfor Spillemyndighedens eget resortområde. Man skal være varsom med at udtale sig så skråsikkert, når det handler om myndighedsudøvelse," forklarer hun.

I henvendelsen til Martin Solgaard henviser Spillemyndigheden til sidst i mailen til SKATs hjemmeside, men det gør det ikke bedre ifølge Birgitte Poulsen.

"Det hjælper ikke at henvise til hjemmesiden, så lyder det bare som et statement," siger hun.

Skuffet over Spillemyndigheden

Martin Solgaard fortæller til BetXpert, at han ikke havde grund til at tro, at Spillemyndighedens svar var fejlagtigt.

"Jeg må indrømme, at jeg stolede blindt på Spillemyndighedens svar. Jeg forventede, at de havde styr på disse skatteregler," siger han til BetXpert.

Det kom således også noget bag på ham, da han senere fandt ud af, at svaret ikke var sandt. Han mener, at man bør kunne stole på de oplysninger, man får fra offentlige instanser.

"Det er bekymrende, at en styrelse - der hører under Skatteministeriet - giver forkerte skattemæssige svar. Alt andet lige må man forvente at få korrekte oplysninger, når man henvender sig til en offentlig institution," siger han til BetXpert og forklarer, at hans tillid til styrelsen har lidt et knæk:

"Det er klart, at ens tillid til Spillemyndigheden er faldet. Jeg vil nok være mere påpasselig med at tage deres svar for givet, hvis jeg skulle henvende mig en anden gang," siger han.

Spillemyndigheden beklager fejl

BetXpert har været i kontakt med Spillemyndigheden, som har undersøgt sagen. De beklager at have givet urigtige oplysninger.

"Jeg er selvfølgelig ked af, at der tilsyneladende er givet forkert vejledning fra Spillemyndigheden. Det har bestemt ikke været hensigten. Det er normal procedure, at vi henviser til SKAT, når der er henvendelser om skattepligten, da det er SKAT, der har kompetencen på dette område. Vi har nu præciseret denne procedure," skriver kontorchef Jan Madsen i et skriftig svar til BetXpert.

Herudover har Spillemyndigheden ikke yderligere kommentarer.