Hvordan kommer det til at gå i den nye sæson i Holland? Torben N. Sørensen tager pulsen på holdene, vurderer til- og afgangene, samt giver sit bud på slutplaceringerne...

Æresdivisionen skyldes i gang i denne weekend (well, der blev tyvstartet i går fredag med Willem II-Breda: 1-1), og som altid er der lagt op til en sæson med underholdende angrebs-fodbold, som regel uden stramme taktiske bånd, og med mange mål.

BetXpert kan i skrivende stund ikke tilbyde faste Æresdivisionstips (man er meget velkommen til at henvende sig på [email protected] hvis man har hollandsk indsigt og er interesseret i en eksperttjans) - der er dog dette tip til første runde: http://www.betxpert.com/ekspert/tips/ajax-az-alkmaar-1-5-2

Og her er en sæsonoptakt:


Ajax Amsterdam

Placering sidste sæson: 1

Bookie-forudsigelse denne sæson: 1 (odds 2,38 hos Bet365* som mester)

Min forudsigelse: 1-2

Ajax Amsterdam havde en fin sæson sidste år, hvor de ganske vist startede ud lavt, men fra nytår og frem viste sig Hollands klart bedste mandskab. Som altid er tingene i Ajax baseret på ungdommen, og træner Frank de Boer kigger ikke på dåbsattesten, når holdet udtages.

Ajax Amsterdam ligner igen en berettiget favorit i 2012/13, men De Boer har fået et par grå hår i hovedet op til sæsonstart, idet ganske mange af hans folk er ude, bl.a. Christian Eriksen og de to angribere Derek Boerrigter og Miralem Sulejman. Det kostede muligvis sidste weekends Super Cup-nederlag på 2-4 til PSV Eindhoven. Også Nicolai Boilesen er ude med en skade, og hans plads på venstre-kanten overtages til premiere-runden af Mitchel Dijks, som danskeren kan få hård konkurrence af til start-pladsen på venstre back. Ingen af de to skal dog vide sig sikre på en start-plads, idet De Boer råder over flere taktiske alternativer. Christian Eriksen skal nok få sine kampe i løbet af sæsonen, da kan kunne ligne én af Ajax’ potentielt vigtigste folk. Interessant bliver det også et følge det nye danske kort i Ajax, Lasse Schøne, hentet i Nijmegen. Der bliver dog nok en hård kamp for ham at få plads på midten i Ajax’ start-11.

Ajax kommer jo nok igen til at lege med helt fremme i tabelle. Jeg synes dog, de ser en smule svagere ud end i sidste sæson, men der var der omvendt noget at give af, da de sluttede seks point foran toer Feyenoord. Champions League-deltagelsen kan komme til at koste, hvilket den formentligt også gjorde sidste år, men da Ajax røg ud i gruppespillet, blev kaldencen i Æresdivisionen sat op.

Overordnet set bør Ajax nok være en smule svækket i forhold til sidste sæson, hvis man kigger udelukkende på ind & ud. Især tabet af nøgleforsvareren Jan Vertonghen til Tottenham vejer tungt.

Stadion: Amsterdam ArenA – kapacitet: 52.960

Træner: Frank de Boer

Optimal start-11’er (4-3-3): Kenneth Vermeer; Gregory van der Wiel, Daley Blind, Toby Alderweireld, Theo Janssen, Siem de Jong, Vurnon Anita, Christian Eriksen, Derk Boerrigter, Kollbein Sigthorsson og Miralem Sulejmani.

Vigtige transfers: Ind: Lasse Schøne (fra Nijmegen) og Tobias Sana (fra IFK Göteborg). Ud: Jan Vertonghen (til Tottenham), Dmitrij Bulikin (til Twente), Nicolas Lodeiro (til Botafogo) og Mounir El Hamdaoui (til Fiorentina).


Feyenoord

Placering sidste sæson: 2

Bookie-forudsigelse denne sæson: 4 (odds 7,50)

Min forudsigelse: 3-7

Feyenoord havde en fantastisk sæson sidste år, hvor Rotterdam-klubben bestemt ikke var spået til at kunne byde klubber som Ajax, PSV, AZ og Twente op til dans, men på godt hold-arbejde og en fremragende anden sæson-halvdel profiterede Feyenord af, at PSV, AZ og Twente i løbet af foråret alle røg ind i formkriser.

Hvorvidt Feyenoord kan holde fanen lige så højt i denne sæson er dog tvivlsomt. Personligt kan jeg ikke sige mig fri for en klar fornemmelse af, af Feyenoord over-præsterede sidste sæson.

En fordel for Feyenoord i Æresdivisionen kan det blive, at holdet allerede er slået ud af Champions League, hvor de i kvalifikationen tabte samlet 1-3 til Dinamo Kijev (1-2 i Ukraine efterfulgt af 0-1 hjemme). Feyenoord har stadig muligheden for at kvalificere sig til Europa League, men den ”lille” Europa Cup er erfaringsmæssigt ikke nær så belastende for resultaterne på den hjemlige scene, som Champions League er det.

Ingen tvivl om, at Feyenoord er blevet svækket i sommerpausen. Væk er holdets fire måske bedste spillere fra sidste sæson, anfører Ron Vlaar og Karim El Ahmadi i forsvaret. Otman Bakkal på midten, samt holdets suveræne topscorer John Guidetti. De nytilkomne, hvor det ligner, at Janmaart, Vormer, Immers og Goosen er udset til at blive samspillere, virker ikke af helt samme klasse.

Stadion: Feyenoord (også kaldet ’De Kuip’, på dansk ’Vaskebaljen’) – kapacitet: 51.777

Træner: Ronald Koeman

Optimal start-11’er (4-3-3): Erwin Mulder; Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Miquel Nelom, Jordy Clasie, Kelvin Leerdam, Ruud Vormer, Ruben Schaken, Lex Immers og Sekou Cisse.

Vigtige transfers: Ind: Daryl Janmaart (fra Heerenveen), Ruud Vormer (fra Roda), Lex Immers (fra ADO den Haag), John Goosens (fra Nijmegen), Harmet Singh (fra Vålerenga) og Omar Ellabdellaoui (på lån fra Manchester C).

Ud: Ron Vlaar (til Aston Villa), Karim El Ahmadi (til Aston Villa), Otman Bakkal (til Dinamo Moskva) og John Guidetti (til Manchester C)


PSV Eindhoven

Placering sidste sæson: 3

Bookie-forudsigelse denne sæson: 2 (odds 3,25)

Min forudsigelse: 1-3

PSV Eindhoven har hentet et par opsigtsvækkende navne denne sommer, begge rutinerede og med store leder-egenskaber. Til at styre holdet fra bænken har PSV ansat ex-Rusland-landstræneren Dick Advokaat, og at at styre tingene på den defensive midtbane hard-hitteren Mark van Bommel i Milan.

PSV var stærkt inde i mesterskabs-striden sidste sæson, men snublede midt i foråret med en række uventede point-tilsæt på stribe. Med masser af rutine i form af Advokaat og Van Bommel er håbet, at det kan undgås i denne sæson. Og starten på sæsonen kan PSV ikke klage over, da de på overbevisende manér i seneste weekend besejrede Ajax i den hollandske Super Cup med 4-2. Hvis noget, så var det faktisk for spinkle sejrs-cifre efter spil og chancer.

Mens Feyenoord over-præsterede er jeg af den mening, at PSV under-præsterede sidste sæson. Logisk vurderet er det sandsynligt, at det vil rette sig ind i 2012/13, hvor jeg forventer PSV Eindhoven til at være en central del af mesterskabs-kampen. Truppen er bred og tæller flere stærke navne, som jeg ikke har fundet plads til i min ”ideal”-opstilling.

Både målmand Andreas Isaksson og midtbane-manden Labyrat var stamspillere sidste sæson, men de er væk nu, og det er også sandsynligt, at Ola Toivonen ryger, inden transfer-vinduet lukkes. Det opvejes dog af tilgangen. Matthias ”Zanka” Jørgensen skal nok ikke regne med at blive fast mand i start-11’eren, men både Mark van Bommel og den offensive kant-spiller Luciano Narsingh, der havde en fin sidste sæson for Heerenveen, ligner stærke tilføjelser.

Stadion: Philips Stadion – kapacitet: 35.119

Træner: Dick Advokaat

Optimal start-11’er (4-3-3): Przemyslav Tyton; Atiba Hutchinson, Marcelo, Wilfred Bouma, Jetro Willems, Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, Mark van Bommel, Luciano Narsingh, Jeremain Lens og Dries Mertens.

Vigtige transfers: Ind: Mark van Bommel (fra Milan), Luciano Narsingh (fra Heerenveen) og Matthias ”Zanka” Jørgensen (fra FC København).

Ud: Andreas Isaksson (til Kasimpasa) og Labyrat (til Sporting Lissabon).


AZ Alkmaar

Placering sidste sæson: 4

Bookie-forudsigelse denne sæson: 3 (odds 6,50)

Min forudsigelse: 4-7

AZ Alkmaar havde grund til at være mildt skuffet med sidste sæsons fjerdeplads, men klubben må trods en gylden håndfuld år sande, at den næppe er økonomisk stor nok til at holde fast i den absolutte topstrid i Holland. Økonomien har trangere kår i AZ i 2012, og det kan ses på til- og afgang.

AZ Alkmaar ser således temmeligt stærkt svækket ud i forhold til sidste sæson. På positiv-siden skal man dog have med, at træner Gertjan Verbeek tidligere har været i stand til at skabe stærke spillere ud af ringe forhåbninger.  En mesterskabs-kandidat til 2012/13 er AZ Alkmaar dog næppe.

Transfer-vinduet har været hård for AZ Alkmaar. Holdets stjerne, Rasmus Elm er røget, den velfungerende venstre-kant med Simon Poulsen på back’en og Brett Holman længere fremme er væk, og dertil kommer afgang af stamspillere som Ragnar Klavan og Charlison Benschop. Af de nytilkomne virker det kun som om defensive-spillerem Danny Gorter kan gå ind og forstærke start-11’ren.

Stadion: AFAS Stadion – kapacitet: 17.023

Træner: Gertjan Verbeek

Optimal start-11’er (4-3-3): Esteban Alvarado; Dirk Marcellis, Niklas Moisander, Nick Viergever, Donny Gorter, Etienne Reijnen, Adam Maher, Erik Falkenburg, Roy Beerens, Jozy Altidore og Maarten Martens.

Vigtige transfers: Ind: Donny Gorter (fra Breda), Steven Berghuis (fra Twente) og Viktor Elm (fra Heerenveen).

Ud: Simon Poulsen (klub endnu ikke afgjort), Ragnar Klavan (til Augsburg), Rasmus Elm (til CSKA Moskva), Brett Holman (til Aston Villa) og Charlison Benschop (til Brest).


Heerenveen

Placering sidste sæson: 5

Bookie-forudsigelse denne sæson: 6 (odds 34,00)

Min forudsigelse: 6-11

Den store signing, Heerenveen har gjort denne sommer, er at finde på træner-bænken, hvor friserne har tilskyttet ingen anden end navnkundige Marco van Basten. Og det kan være, at han har en plan. Det kan også vise sig nødvendigt, hvis Heerenveen skal tangere sidste sæsons femteplads og ikke dratte ned i midter-feltet.

Heerenveen har hjemme på Abe Lenstra altid spilles friskt angrebs-fodhold, og det har foran eget publikum været et hold, som med chance-søgende spil har været farligt for selv store besøgende hold som Ajax og PSV. Problemet til denne sæson er imidlertid, at Heerenveen har solgt gevaltigt ud af det offensive arvesølv, så spørgsmålet er lidt, om Van Basten kan kreere mirakler. Hvis ikke kunne det ligner en midterplacering for friserne.

Heerenveen har set sig nødsaget til at sælge nøglespillere som angriberen Bas Dost, den offensive kant Luciano Narsingh, og det ligner også at den offensive kant i den anden side, Oussama Assaidi, ryger, inden transfer-vinduet lukkes. I forsvaret er vigtige Darryl Janmaart væk, men det bliver offensiven, som efter alt at dømme kommer til at halte for Heerenveen denne sæson.

Stadion: Abe Lenstra Stadion – kapacitet: 26.800

Træner: Marco van Basten

Optimal start-11’er (4-3-3): Kristoffer Nordfeldt; Gianni Zuiverloon, Jeffrey Gouweleeuw, Ramon Zomer, Jukka Raitala, Marten de Roon, Sven Kums, Filip Djuricic, Rajiv van La Parra, Hakim Ziyech og Oussama Tannane.

Vigtige transfers: Ind Gianni Zuiverloon (fra Mallorca), Jukka Raitala (fra Hoffenheim), Christian Kum (fra ADO den Haag), og Matthew Amoah (fra Mersin Idman Yurdu).

Ud: Darryl Janmaart (til Feyenoord), Michel Breyer (Nijmegen), Geert Arend Roorda (til Nijmegen), Michal Svek (til Slovan Bratislava), Luciano Narsingh (til PSV Eindhoven) og Bas Dost (til Wolfsburg).


Twente

Placering sidste sæson: 6

Bookie-forudsigelse denne sæson: 5 (odds 9,00)

Min forudsigelse: 1-4

En sjetteplads er slet ikke nok til at tilfredstille forventningerne i Kerkrade og det er da også at håbe, at sidste sæson hurtigt ryger i glemmebogen for træner Steve McClaren og hans Twente-mandskab. For at rette op på det, har der været gang i svingdøren i sommerens transfer-vindue.

Twente formåede ikke at kvalificere sig til denne sæsons Europa League, da klubberne 6-9 spillede slutspil om den sidste EC-billet. Her trak Twente allerede i semifinalen i 6-9-slutspillet det korte strå mod Waalwijk (som tabte 6-9-playoff-finalen til Vitesse Arnhem), men Twente var heldig, da de på en hollandsk fairplay-billet alligevel fik plads i Europa.

Twente har signet adskillige interessante spillere (okay, de har også måttet ladet nogle gå), og alt i alt ligner et et slag-kraftigt Twente-mandskab, når folkene bliver spillet sammen, hvilket McClaren plejer at være mand for at få til at ske.

Med danske briller bliver det ineressant at følge Andreas Bjelland. Han er ikke sikret en plads i Twentes midter-forsvar, men med ex-FC Nordsjælland-spillerens kvaliteter in mente kan jeg ikke se, hvorfor han ikke skulle være i stand til at tilspille sig den (sandsynligvis på bekostning af sidste sæsons anfører Peter Wisgerhof). Offensiven er primært ny, men indkøbene her – Tadic, Bulikin og Castaignos – ser interessante ud.

Stadion: De Grolsch Veste – kapacitet: 30.014

Træner: Steve McClaren

Optimal start-11’er (4-3-3): Nikolaj Mihajlov; Roberto Rosales, Andreas Bjelland, Douglas Franco Teixeira, Robbert Schilder, Wout Brama, Leroy Fer, Willem Janssen, Nacer Chadli, Dmitrij Bulikin og Dusan Tadic.

Vigtige transfers: Ind: Andreas Bjelland (fra FC Nordsjælland), Robert Schilder (fra Breda), Felipe Gutierrez (fra Universidad Catolica), Dusan Tadic (Groningen), Dmitrij Bulikin (fra Ajax Amsterdam) og Luc Castaignos (fra Inter).

Ud: Bart Buysse (til Club Brugge), Steven Berghuis (til AZ Alkmaar), Ola John (til Benfica) og Luuk de Jong (til Gladbach).


Vitesse Arnhem

Placering sidste sæson: 7

Bookie-forudsigelse denne sæson: 7 (odds 51,00)

Min forudsigelse: 6-11

Bortset fra tilgang af ny træner Fred Rutten er der ikke sket meget i Vitesse Arnhem hen over sommeren. Med næsten ingen til- eller afgang kunne det derfor ligner en sæson à la senest, hvor Vitesse i playoff-slutspillet snuppede Hollands yderste Europa League-billet (med sejr over først Nijmegen og derefter Waalwijk). Det var sådan set en succes for Vitesse Arnhem, men det er allerede blevet til exit i Europa efter nederlag 0-2 både ude og hjemme til nyrige russiske Anzji Makhatjkala.

Med midtbane-manden Simon Cziommer som eneste indkøb er der som sagt ikke forandret meget i Vitesse, men man har formålet at holde sammen på hele holdet, og det bør garantere, at alle kender hinanden plus spil-mønstrene (det kan dog være, at det vil vise sig umuligt at holde på forsvareren Alexander Buttner). De manglende indkøb skal ikke ses i lyset af, at Vitesse fattes penge, for de jordanske ejere har tilkendegivet, at pengene er der, skulle behovet være der.

Vitesse havde en fin sidste sæson, og med flere af konkurrenterne svækket ligner det en gentagelse.

Stadion: GelreDome – kapacitet: 28.278

Træner: Fred Rutten

Optimal start-11’er (4-3-3): Piet Velthuizen; Frank van der Struijk, Guram Kashia, Tomas Kalas, Patrick van Aanholt, Jan-Arie van der Heijden, Marco van Ginkel, Nicky Hofs, Renato Ibarra, Wilfried Bony og Jonathan Reis.

Vigtige transfers: Ind: Simon Cziommer (fra Salzburg). Ud: Ingen.


Nijmegen

Placering sidste sæson: 8

Bookie-forudsigelse denne sæson: 10 (odds 101,00)

Min forudsigelse: 6-11

Danskerne gør sig i Nijmegen. Ganske vist er Lasse Schøne røget videre til storklubben Ajax, men Kevin Conboy er fortsat i truppen, og nytilkommet er Søren Rieks fra Esbjerg.

Største savn for Nijmegen i forhold til sidste sæson bliver nok Lasse Schøne, men der er købt bredt ind, og spiller-truppen ser i mine øjne potentielt interessant ud.

Mens det ser lidt mere tvivlsomt ud for Rieks’ vedkommende ligner Conboy en sikker starter (han har dog karantære til 1. spillerunde).

Der er ingen grund til at antage, at Nijmegen skulle klare sig dårligere end sidste sæson.

Stadion: Goffertstadion – kapacitet: 12.500

Træner: Alex Pastoor

Optimal start-11’er (4-3-3): Gabor Babos; Nathaniel Will, Rens van Eijden, Bram Nuytinck, Kevin Conboy, Geert Arend Roorda, Evander Sno, Ryan Koolwijk, Navarone Foor, Rick ten Voorde og Leroy George.

Vigtige transfers: Ind: Michel Breuer (fra Heerenveen), Geert Arend Roorda (fra Heerenveen), Evander Sno (fra Waalwijk), Søren Rieks (fra Esbjerg), Stijn de Looier (fra Den Bosch), Marcel Stutter (fra SV Holzwickede), Danny van der Meiracker (fra Spakelburg) og Khalid Sinoud (reserve-målmand - fra PSV Eindhoven).

Ud: John Goosens (til Feyenoord), Lasse Schøne (til Ajax Amsterdam) og Genero Zeefuik (hvortil vides endnu ikke).


Waalwijk

Placering sidste sæson: 9

Bookie-forudsigelse denne sæson: 13-16 (odds 251,00)

Min forudsigelse: 12-17

Waalwijk er en lille klub, som imidlertid spillede friskt og uimponeret til sidste sæson, og blot var én hurdle (6-9-playoff-finalen mod Vitesse Arnhem) fra at sikre sig en plads i Europa League. Inden sæsonen var Waalwijk spået til nedrykning, men sandheden var snarere, at de set over sæsonen nok fik lidt mindre ud af det, end deres spil og opnåede mål-chancer berettigede til.

Som det imidlertid så ofte går med små klubber, der præsterer en overraskende god sæson, så bliver de bedste spillere rippet og ikke nok med det, Waalwijk har også måttet sande, at manden om nogen bag den flotte sidste sæson, træner Ruud Brood, er blevet headhuntet af Roda. Til er i stedet kommer Erwin Koeman.

Spørgsmålet til 2012/13 er imidlertid ikke så meget, om Waalwijk kan gentage deres flotte sidste sæson som nyoprykker, men formentligt mere, om de kan holde sig ude af bund-striden. Holdet er blevet ribbet for deres to bedste midtbane-folk sidste sæson, Sno og Meijers, samt hele angrebet, Nemeth, Schet, Ten Vorde og Castillion. I det mindste kan den ny træner dog glæde sig over, at forsvaret er intakt.

Waalwijk har performet godt i optaks-kampene til sæsonen, men der er store spørgsmåls-tegn ved holdets reelle styrke.

Stadion: Mandemakers Stadion – kapacitet: 7.508

Træner: Erwin Koeman

Optimal start-11’er (4-3-3): Jeroen Zoet; Henrico Drost, Cuco Martina, Guy Ramos, Ard van Peppen, Sander Duits, Robert Braber, Rodney Sneijder, Furkan Alakmak, Florian Jozefzoon og Teddy Chevalier.

Vigtige transfers: Ind: Rodney Sneijder (fra Utrecht), Peter Jungschlager (fra Cold Coast United), Florain Jozefzoon (fra Ajax Amsterdam), Teddy Chevalier (fra Zulte/Waregem) og Richard Barroilhet (fra Fulham).

Ud: Evander Sno (til Nijmegen), Aaron Meijers (til ADO den Haag), Krisztian Nemeth (til Roda) og Mitchell Schet (til Groningen), Rick ten Voorde (Nijmegen) og Geoffrey Castillion (Heracles Almelo).


Roda

Placering sidste sæson: 10

Bookie-forudsigelse denne sæson: 11-12 (odds 151,00)

Min forudsigelse: 6-11

Danskere kommer, og danskere går i den hollandske Æresdivision. Rodas tidligere topscorer Mads Junker har således flyttet teltpælene til belgiske Mechelen. Til gengæld for danskeren har Roda så fået Kristian Nemeth, som var blevet til overs i Olympiakos Piræus.

Ambitionerne er til mere end en 10.plads i Kerkrade, og der er derfor blevet skiftet ud på træner-posten. Til er kommet Ruud Brood fra sidste års overraskelse Waalwijk, og ham er der store forventninger til. Bortset fra Junker har Roda kun måttet sige farvel til midtbane-manden Ruud Wormer, og med sigten mod, at sidste sæson var en lille under-præstation af Roda, samt at denne sæsons mandskab på papiret ser stærkere ud, så bør Roda have gode chancer for at kunne rykke op i tabellen bedste halvdel og derved kvalificere sig til 6-9-playoffspillet. .

Stadion: Parkstad Limburg Stadion - kapacitet: 19.979

Træner: Ruud Brood (fra Waalwijk)

Optimal start-11’er (4-4-2): Filip Kurto; Martijn Monteyne, Bart Biemans, Robbie Wielaert, Jimmy Hempte, Mitchell Donald, Lorent Delorge, Adil Ramzi, Davy De Beule, Sanharib Malki og Kristian Nemeth.

Vigtige transfers: Ind: Filip Kurto (fra Wisla Krakow), Tamas Kadar (fra Newcastle), Abel Tamata (på lån fra PSV Eindhoven), Danilo Pereira (på lån fra Parma) og Kristian Nemeth (fra Olympiakos Piræus).

Ud: Ruud Wormer (til Feyenoord) og Mads Junker (til Mechelen).


Utrecht

Placering sidste sæson: 11

Bookie-forudsigelse denne sæson: 8 (odds 67,00)

Min forudsigelse: 10-11

Det koster at sælge. Det måtte Utrecht sande sidste sæson, da de af hensyn til kasse-beholdningen splittede et ungt talentfuldt hold ad. En 11.plads er alt for lidt for en klub som Utrecht, men spillerstaben var efter arvesølvs-udsalg ikke til mere.

Med hele den unge stamme fra sidste sæson intakt er der dog forhåbninger om noget mere i Utrecht. Udover den lovende keeper Robbin Ruiter, hentet i 1. divisions-klubben Volendam, er der ikke blevet hentet forstærkninger ind til start-11’ren, men det passer nu alligevel ikke helt. Den stærke angriber Jacob Mulenga, som sad ude hele sidste sæson med en skade, meldes nemlig endelig fit for fight. Mulenga og svenske Alexander Gerndt bør sammen med Cerdric van Gun kunne danne et farligt offensivt tre-kløver (idet Van Gun dog ikke kan være med i sæson-premieren).

Det ligner, at Utrechts hold vil væe i fremgang i forhold til sidste sæson.

Stadion: Stadion Galgenwaard – kapacitet: 24.426

Træner: Jan Wouters

Optimal start-11’er (4-3-3): Robbin Ruiter; Daan Bovenberg, Mike van der Hoorn, Jan Wuytens, Dave Bulthuis, Johan Martensson, Nana Asare, Edouard Duplan, Jacob Mulenga, Alexander Gerndt og Cerdric van der Gun.

Vigtige transfers: Ind: Robin Ruiter (fra Volendam), Gianluca Nijholt (fra Almere Cty) og Bob Scheepers (fra Cambuur Leuwarden)

Ud: Rodney Sneijder (til Waalwijk).


Heracles Almelo

Placering sidste sæson: 12

Bookie-forudsigelse denne sæson: 11-12 (odds 151,00)

Min forudsigelse: 12-13

Heracles Almelo har i mange sæsoner været et forrygende hjemmehold, hvilket kan skyldes, at de som det eneste Æresdivisions-hold har spillet på kunstgræs (i år har de så fået selskab af Zwolle).

Heracles ser ikke svækket ud i forhold til sidste sæson. Ud er gået et par stamspillere, ind er kommet hvad der ligner det samme. Årsagen til den halvdårlige sidste sæson skal findes i, at Hercales ikke var så imponerende hjemme som tidligere (statistik 7-3-6), men det kan være en enlig svale. Holdet bør ikke komme i nedryknings-fare på nogen måde, men mere end maksimalt en midter-placering virker heller ikke realistisk.

Stadion: Polman Stadion (kunstgræs) – kapacitet: 8.500

Træner: Peter Bosz

Optimal start-11’er (4-3-3): Remko Pasveer; Milano Koenders, Ben Rienstra, Jeroen Veldmate, Dragan Paljic, Lerin Duarte, Kwame Quansah, Willie Overtoom, Luis Pedro, Samuel Armenteros og Ninos Gouriye.

Vigtige transfers: Ind: Milano Koenders (fra AZ Alkmaar), Jeroen Veldmate (fra Sparta Rotterdam), Dario Vijicevic (fra Twente), Geoffrey Castillion (fra Waalwijk – på lån fra Ajax Amsterdam) og Brian van Loo (reserve-målmand – fra Groningen).

Ud: Tim Breukers (til Twente), Antoine van der Linden (til Emmen), Birger Maertens (til Westerlo) og Mark Looms (til Breda).


Breda

Placering sidste sæson: 13

Bookie-forudsigelse denne sæson: 13-16 (odds 251,00)

Min forudsigelse: 12-15

Breda spiller lidt anderledes end de fleste andre holandske mandskaber. Trods en på papiret almindelig (efter hollandske forhold) 4-3-3-formation er der er mere afventende taktisk konstra-stil at spore hos Breda, end hvad man er vant til at se i Holland.

Det kan gøre Breda til et ubehageligt hold at møde for de store klubber, omvendt har Breda-mandskabet ofte ondt ved at slå bundholdene.

Sidste sæson var med en 13.plads måske en smule i underkanten af det forventede, men Breda-mandskabet skal formentligt ikke forvente den store forbedring i 2012/13-udgaven. Der har ikke været den store udskiftning på holdet, men det lidt, der har været, taler ikke for forbedring, da to stamspillere er røget væk i sommerens transfer-vindue.

Stadion: Rat Verlegh Stadion – kapacitet: 19.000

Træner: John Karelse

Optimal start-11’er (4-3-3): Jelle ten Rouwelaar; Kees Luijckx, Marc Looms, Sepp De Roover, Jordi Buijs, Eric Botteghin, Tim Gilissen, Nemanja Gudelj, Anouar Hadouir, Anthony Lurling og Alex Schalk.

Vigtige transfers: Ind: Thilo Leugers (på lån fra Twente).

Ud: Robert Schilder (til Twente) og Donny Gorter (til AZ Alkmaar).


Groningen

Placering sidste sæson: 14

Bookie-forudsigelse denne sæson: 9 (odds 67,00)

Min forudsigelse: 6-11

Bortset fra Twente var Groningen vel den største negative overraskelse sidsyte sæson. Man er vant til meget mere end at ligge og rode tundt tæt på nedryknings-stregen. Og sandt at sige skal Groningen være til meget mere.

Det har fået klub-ledelsen til at skifte ud på træner-bænken. Til er kommet Robert Maaskant, og han har ikke ulogisk fået den gode idé at tynde ud i den under-performende spillertrup og hente nogle nye ansigter ind.

Ud med badevandet er bl.a. røget danske Thomas Enevoldsen og Nicklas Pedersen, men af de afhændede spillere i Groningen var det vel strengt taget kun Dusan Tadic, som kunne kalde sig stamspiller. Hos de nye folk tegner der sig et par interessante navne, bl.a. ligner den chilenske forsvarer Stefano Magnasco fra Universidad Catolica en mand, som Groningen godt kan tjene penge på i fremtiden.

Groningen burde være for godt et mandskab til ikke at komme i 6-9-playoff’en.

Stadion: Euroborg – kapacitet: 22.579

Træner: Robert Maaskant

Optimal start-11’er (4-5-1): Luciano; Emil Johansson, Tim Sparv, Virgil van Dijk, Stefano Magnasco, Kees Kwakman, Ajilore Oluwafemi, David Texeira, Leandro Bacuna, Mitchell Schet og Genero Zeefuik.

Vigtige transfers: Ind: Stefano Magnasco (fra Universidad Catolica), Mitchell Schet (fra Waalwijk), Filip Kostic (fra Radnicki Skopje), Genero Zeefuik (fra Nijmegen – på lån fra PSV Eindhoven), Michael de Leeuw (fra De Graafschap), Marco Bizot (reserve-målmand – fra Ajax Amsterdam)

Ud: Thomas Enevoldsen (til Mechelen), Petter Andersson (til FC Midtjylland), Koen van de Laak (til Ajax Cape Town), Danny Holla (til ADO Den Haag), Dusan Tadic (til Twente) og Nicklas Pedersen (til Mechelen).


ADO den Haag

Placering sidste sæson: 15

Bookie-forudsigelse denne sæson: 13-16 (odds 251,00)

Min forudsigelse: 13-17

Ikke den bedste placering for ADO den Haag seneste sæson, men holdet var blevet en smule åreladet i forhold til sæsonen tidligere, hvor det på basis af flot opsigts-vækkende spil blev til en Europa League-placering. Siden er sket en stor udskiftning. Det samme før denne sæson, dog med den væsentlige undtagelse, at der denne gang ikke kun er spillere, som har forladt klubben, der er også kommet nye ind.

ADO den Haag bør vurderet på spiler-truppens kvalitet – tilgangen er af ca. samme kvalitet som afgangen – kunne placere sig mindst lige så godt som i sidste sæson. Men der blev det trods alt også blot til en placering lige over den streg, som involverer i ned-/opryknings-playoff. Sikker er AD den Haag ikke.

Stadion: Kyocera Stadion – kapacitet: 15.000

Træner: Maurice Steijn

Optimal start-11’er (4-3-3): Gino Coutinho; Kenneth Omeruo, Vito Wormgoor, Gabor Horvath, Aaron Meijers, Danny Holla, Jens Toornstra, Kevin Jansen, Tjaronn Chery, Rydell Poepon og Mike van Duinen.

Vigtige transfers: Ind: Vito Wormborg (fra ADO den Haag), Dion Malone (fra Almere City), Aaron Meijers (fra Waakwijk), Danny Holla (fra Groningen), Kevin Jansen (fra Feyeoord), Rydell Poepon (fra De Graapschap)

Ud: Christian Kum (til Heerenveen), Lex Immers (til Feyeoord), Filip Luksic (til Slovan Bratislava), Eb Smlarek (klub endnu ukendt) og John Verhoek (til FSV Frankfurt).


Venlo

Placering sidste sæson: 16 – sikrede forbliven i Æresdivisionen efter playoff.

Bookie-forudsigelse denne sæson: 13-16 (odds 251,00)

Min forudsigelse: 14-17

Venlo viste momentvist godt spil siste sæson, og hodet havde vel strengt taget ikke fortjent at havne i nedryknings-playoff. Især på udebane var der dog for langt mellem snapsene (statistik: 1-0-16...!), så Venlo måtte i ned-/oprykningsplayoff mod først Cambuur Leuwarden fra 1. divison (sejr samlet 4-3 efter 0-0 i Leuwarden og 4-3 hjemme) og derefter Helsmond Sport (sejr 2-1 ude efterfulgt af 1-1 hjemme), før Æresdivisions-eksistensen blev sikret, og sandt at sige var Venlo heldig i både playoff-semi’en og -finalen.

Holdet ser dog forstærket ud til denne sæson. Der er købt pænt ind, ikke mindst er Venlo gået på fangst hos netop Cambuur Leuwarden og Helmond Sport, som de besejrede i playoff, så der er forhåbninger om at undgå en ny nervepirrende nedrykningsstrid i denne sæson. På målmands-posten, som haltede slemt i 2011/12, er Dennis Gentenaar blevet skippet afsted, og førstekeeper-valget står nu mellem de nytilkomne Niki Mäenpää og Niclas Heiman. Holdets anfører og samlingspunkt er centerforsvareren Maya Yoshida, som har haft et godt OL for Japan. Han er dog væk i sæson-premieren. Venlo ser på papiret bredere ud end i sidste sæson.

Stadion: Seacon Stadion De Koel - kapacitet: 8.000

Træner: Ton Lokhoff

Optimal start-11’er (4-3-3): Niki Mäenpää; Guus Joppen, Ismo Vorstermans, Maya Yoshida, Jeffrey Leiwakabessy, Marcel Meeuwis, Ricky van Haaren, Quin Kruysen, Yannick Wildschut, Uchena Nwofor og Brian Linssen.

Vigtige transfers: Ind: Niki Mäenpää (fra AZ Alkmaar), Niclas Heiman (fra Salzburg), Marcel Seip (fra Bradford), Guus Joppen (fra Helmond Sport), Jeffrey Altheer (fra Helmond Sport), Matheus (fra Coritiba), Ricky van Haaren (fra Feyenoord), Oguzhan Türk (fra Cambuur Leuwarden) og Jules Reimerink (fra Energie Cottbus).

Ud: Dennis Gentenaar (målmand – til Almere City), Ken Leemans (til Hansa Rostock) og Michael Uchebo (til Cercle Brugge).


Zwolle

Placering sidste sæson: Vinder af 1. division.

Bookie-forudsigelse denne sæson: 17 (odds 351,00)

Min forudsigelse: 14-17

Det er altid svært for de nytilkomne i Æresdivisionen, men der er i Zwolle forventninger om, at de kan følge op på Waalwijks fremragende nyoprykker-sæson. Og Zwolle står med gode muligheder for at redde frisag i bunden. Klubben var klart stærkest i sidste sæsons 1. division, hvor de med en førsteplads sikrede sig direkte oprykning, og desuden har Zwolle en formentlig ikke uvæsentlig fordel i, at de sammen med Heracles er den eneste i Æresdivisionen, som spiller deres hjemmekampe på kunstgræs.

Kunstgræsset kan tænkes at give Zwolle nok fordel til at overleve i rækken. Holdet er forstærket i forhold til sidste sæson, hvor de også forhånd var udråbt til 1. divisions stærkeste og altså levede op til forventningerne.

Om hvorvidt det er nok til at lave en ”Waalwijk” er dog tvivlsom, men overlevelse i rækken ude at skulle ud i playoff må være målet.

Stadion: IJsseldelta Stadion (kunstgræs) – kapacitet: 10.500

Træner: Art Langeler

Optimal start-11’er (4-3-3): Diederik Boer; Bram van Polen, Norichio Nieveld, Darryl Lachman, Mike Koenders, Rochdi Achenteh, Joost Broerse, Arne Slot, Furdjel Narsingh, Fred Benson og Ronnie Reniers.

Vigtige transfers: Ind: Norichio Nieveld (fra Excelsior Rotterdam), Jost Boerse (fra Excelsior Rotterdam), Fred Benson (Legia Gdansk), Ronnie Reniers (fra Den Bosch) og Wiljan Pluim (på lån fra Roda).

Ud: Alexander Bannink (til Twente) og Nasir Maaachi (til AEK Larnaca).


Willem II

Placering sidste sæson: Nr. 5 i 1. division, sikrede oprykning til Æredsivisionen efter playoff.

Bookie-forudsigelse denne sæson: 18 (odds 501,00)

Min forudsigelse: 18

Tilbage står sidste levende billede i den 18 klubber store Æresdivision, Willem II. Tilburg-klubben har faktisk tidligere deltaget i Champions Leagues gruppespil, men det er langt forbi de dage, og at Willem II nu spiller i den bedste række skyldes nok mere held end forstand.

Tobaks-klubben sluttede blot som nummer fem i sidste sæsons 1. division (14 point efter  vinderen Zwolle), men via sejr 2-1 hjemme og uafgjort 1-1 ude mod Sparta Rotterdam i playoff-semifinalen samt uafgjort 0-0 ude og sejr 2-1 hjemme mod Den Bosch i finalen står der altså nu Æresdivision på programmet.

Lad mig bare sige med det samme, at det vil være en kæmpe-overraskelse, hvis ikke Willem II i det mindste ryger med ned i nedryknings-playoff’en i denne sæson, og det vil faktisk også være en overraskelse, hvis de ikke slutter som nummer 18 og sidst med direkte nedrykning til følge. Holdet synes ikke at have samme kvalitet som nummer 17 og næstsidst i Æresdivisionen, uanset hvem det så end måtte blive.

Willem II har hentet sig to forstærkninger i form af Marc Höcher fra ADO den Haag og Genaro Snijders fra Vitesse Arnhem, og man kan måske forvente, at holdet i sæson-starten vil hente nogle point på fight og gejst. I længden bør kvaliteten dog ikke række.

Stadion: Koning Willem II Stadion – kapacitet: 14.637

Træner: Jürgen Streppel

Start-11’er (4-2-3-1): David Meul; Mitchell Pique, Kees van Buuren, Ruud van der Rijt, Philipp Haastrup, Hans Mulder, Robbie Haemhouts, Niek Vossebelt, Marc Höcher, Genaro Snijders og Virgil Misidjan.

Vigtige transfers: Ind: Marc Höcher (fra ADO den Haag) og Genaro Snijders (fra Vitesse Arnhem).

Ud: Giovanni Gravenbeek (til Roda).