Fønix, én af BetXperts to Premier League-eksperter, har taget topscorerkandidaterne under lup. Det er efter nøje overvejelser og beregninger mundet ud i et decideret spilforslag. Læs med, og blev klogere på, hvem eksperten mener, du bør sætte dine sparekroner på. 

Premier League is back, baby! Nuvel, spændingen om 1.-pladsen er til at overskue, men der er en masse andre interessante spørgsmål, der står ubesvaret hen: Hvem får 4.-pladsen og den sidste helt sikre vej til Champions League? Hvem får den potentielt lige så attraktive 5.-plads, som også kan ende med at give adgang til Champions League, hvis Manchester City taber deres appelsag hos CAS? Hvem rykker ned? Og selvfølgelig: Hvem bliver målkongen?

Her vil der blive fokuseret på fem mulige kandidater: 

  • Jamie Vardy, 19 mål, 9 kampe tilbage
  • Pierre-Emerick Aubameyang, 17 mål, 10 kampe tilbage
  • Sergio Agüero, 16 mål, 10 kampe tilbage
  • Mohamed Salah, 16 mål, 9 kampe tilbage
  • Marcus Rashford, 14 mål, 10 kampe tilbage

To ting først:

1) En kort snak om dem, jeg udelader.

2) Lidt om ”metoden” bag nogle af de tal, jeg kommer til at kaste om mig.

De bedste odds på Premier Leagues topscorer 2019/2020

Hvem bliver Premier League-topscorer 2019/2020? Højeste odds Bookmaker
Jamie Vardy 3,05
Pierre-Emerick Aubameyang 5,00
Sergio "Kun" Agüero 6,00
Mohamed Salah 7,00
Sadio Mané 17,25
Marcus Rashford 19,00
Harry Kane 21,00

OBS: Odds er senest opdateret onsdsg den 10. juni klokken 14.20.

De kandidater, der ikke klarede cuttet

Den højest placerede spiller på listen, jeg har set bort fra, er Danny Ings på 15 mål. Ganske enkelt, fordi han spiller for det dårligst placerede hold. Det er ikke mange kampe, de kan gå ind til som favorit. Og hvad sker der for holdets motivation, når de om fem point passerer den magiske 40-pointsgrænse? Man kan argumentere for at tage ham med, men jeg valgte altså at springe over.

Sadio Mané på 14 mål kan man også argumentere for. Men, som jeg kommer ind på med Salah, så kan jeg godt forestille mig, at Jürgen Klopp begynder at eksperimentere, når mesterskabet er matematisk sikret. Og så er der igen det der med motivationen?

Det største navn, der er ude af listen, er selvfølgelig Harry Kane, men med 11 mål skal der mirakler til. 

Herudover vurderer jeg det også for usandsynligt, at de tre herrer på hver 13 mål vil komme i betragtning (selvom et hat-trick i første runde vil kunne åbne ballet): Unge lidt ustabile Tammy Abraham; knalddygtige Raúl Jiménez, der dog spiller for et ikke super-offensivt Wolves; og en fremtidig potentiel topscorer i Dominic Calwert-Lewin.

”Metode” – det er måske så meget sagt!

Nu skal man være varsom med at forudsige fremtiden på baggrund af statistik. Men ikke desto mindre har jeg forsøgt mig på det for at have et startpunkt. Og derefter kommer jeg med en pointe, der måske gør det hele ligegyldigt ...

For de fem kandidater har jeg opgjort deres gennemsnitslige non-penalty-expected goals (npxG) for denne sæson i kampe, hvor de har spillet minimum en halvleg, fordelt ud på fire kategorier af hold. 

De fire kategorier er A (Liverpool og City), B (nr. 3-8), C (nr. 9-14) og D (nr. 15-20). Seks hold i hver kategori på nær top-2 for sig. Nogen vil måske påstå, at Arsenal (nr. 9) har en kamp i hånden og måske burde høre til Gruppe B, men den kamp, de har i hånden, er City, og Arsenals stats, spil og spillere er bare ikke bedre, hvilket jeg kommer ind på under gennemgngen af Pierre-Emerick Aubameyang. 

Anyway. Som eksempel har Vardy i npxG-snit mod Gruppe A 0,225 mål og derefter 0,171, 0,571, 0,780 mod henholdsvis gruppe B, C og D. Dernæst har jeg kigget på de fem spilleres rest-program og registeret et forventet npxG mod hver modstander (kategoriseret i de fire grupper) på baggrund af sæsonens tal. Jeg har vel at mærke set bort fra hjemme- og udebane, for erfaringen fra Bundesligaen og Superligaen er, at hjemmebanefordelen er røget en tur. Igen forventer jeg, Vardy får et npxG på 0,780 mod henholdsvis Watford og Brighton i de to første kampe, fordi de tilhører gruppe D.

Der er med høj statistisk signifikans rigtigt meget lort i det, jeg har lavet, men jeg vover at påstå, at det tilnærmelsesvis giver et okay indblik i, hvor mange mål de enkelte spillere kan forventes at score ”rent”. Ikke overraskende er spredningen begrænset til mellem tre og fem afrundede mål for fire af de fem kandidater. Kun én stikker af, og det Sergio Agüero med otte mål. Men bare rolig, det tal kan selvfølgelig ikke stå alene.

For hvad er det, vi går ind til? Ni-ti kampe på seks uger, hvor der er midtugekampe hele vejen til og med næstesidste runde, hvor spillerne så får en uges pause inden sæsonafslutningen. Så hvor mange kampe kan vi forvente, spillerne får i dette program? Og hvor mange mål kan vi forvente fra den eller de spillere, der scorer mest henover juni-juli? 

Første spørgsmål kommer jeg ind på for hver kandidat, men det det sidste spørgsmål kan måske bedst svares ud fra en sammenligning med en VM-slutrunde. Her er topscoren endt på fem-seks mål de sidste fire gange, hvor de fire bedste hold spillede otte kampe (topscoreren var ikke nødvendig indblandet i otte kampe). Det vil sige, vi måske kan forvente syv-otte mål fra de mest rødglødende? Ser vi på sæsonens første ti kampe i sæsonen, så scorede de tre mest rødglødende spillere henholdsvis ni, otte og syv mål. Det var så spredt udover længere tid og med knap så mange midtugekampe (selvom de internationale turneringer var i gang). Men uanset hvad, så bliver min indgang, at vi som minimum kan forvente, at én af de fem kandidater vil høvle syv-otte mål ind – men hvem, og rækker det til at blive topscorer? 

Jamie Vardy – 19 mål

9 kampe tilbage; forventet npxG 5; vs gruppe A0 B3 C3 D3; fast straffesparksskytte 

Selvom Vardy kun har ni kampe at gøre godt med, møder han hverken City eller Liverpool. Og starten kan blive god, for de seks første kampe er mod gruppe C og D. Vardy var også spilleren, der efter sæsonens første ti kampe toppede listen med ni mål, godt hjulpet på vej af et hattrick i Southamptons nedsmeltning i oktober. Så noget tyder på, at denne pause kan være ekstra positiv for Vardys ”gamle” ben, der allerede har krævet tre mindre pauser i sæsonen. Leicester er i gang med en rigtig god sæson og kæmper for at beholde 3.-pladsen, hvilket kan vare indtil sidste kampdag. Der kom dog lidt grus i maskineriet fra omkring jul, hvor vigtige Wilfred Ndidi fik skadesproblemer. Han er klar igen, men ude er en af ligaens bedste højre backs: Ricardo Pereira. Det er langtfra optimalt, da han er dygtig i det offensive (xAssists for sæsonen kun overgået af de to fra Liverpool samt Lucas Digne og César Azpilicueta).

Givet at intet er sikkert før sidste slutfløjt, vil Vardy få al den spilletid, han kan holde til. Derfor var min første indskydelse også, at den måtte ligge til Vardy, men med de gamle ben til trods og lidt tvivlsomt spil fra Leicester så kan jeg ikke komme op over 30 procent. Det var tæt på at give værdi, da NordicBet* stak ud med odds 3,25. Det odds er nu røget ned, og det højeste er nu 3,05 hos Tpwin. Vardy vil sandsynligvis score til par og er derfor fortjent favorit, men jeg vurderer ikke, at han vil gå målamok. Derfor kan han hentes, hvis nogen brænder græsset af.

Aubameyang – 17 mål

10 kampe tilbage; forventet npxG 4; vs gruppe A2 B3 C1 D4; fast straffesparksskytte

Sidste års delte topscorer har overpræsteret sin npxG ret markant med +5,5 mål – det højeste af alle de andre i toppen. Det er ikke unormalt, at gode angribere er bedre end deres xG, eftersom xG er et gennemsnit. Men når selv Agüero og Salah ikke kan følge med, så stikker det lidt ud. Problemet er heller ikke Auba og hans ”overpræstation”, men derimod resten af hans hold. Jeg har egentlig okay tiltro til Arsenal-manager Mikel Artetas evner, men ikke til de spillere, der udgør hans grundstamme. Det er faktisk kun Auba, jeg vil kunne presse ind på alle andre hold i ligaen. 

Ingen af de andre vil jeg umiddelbart kunne få plads til på hold som Chelsea, Manchester United (nu hvor Pogba er tilbage), Wolves og Leicester. Det er selvfølgelig lidt firkantet sagt, og Arsenal har flere gode talenter som Gabriel Martinelli og Bukayo Saka, der vil kunne få tid på andre hold, men kernen mangler kvalitet. Med spillere som Luiz, Kolašinac, Sokratis, Mustafi, Xhaka, Lacazette og selvfølgelig Mezut Özil rækker The Gunners ikke ud efter noget sølvtøj lige foreløbigt. 

Auba har på plussiden ti kampe at gøre godt med, men programmet er et af de hårdeste (udover en del udebanekampe, hvor betydningen dog er mindsket). Først starter de ud med Manchester City og sidenhen også Liverpool, der dog kan have mistet motivationen. Derudover har de altså også Wolves, Leicester og ærkefjenden Tottenham. Alt det til trods, så har Auba båret Arsenal det meste af sæsonen og var da også den tredjemest giftige i starten af sæsonen med syv mål. 

Dermed er det ikke urealistisk, at han ender et sted mellem hans ”forventede” fire mål og de syv. Til gengæld vurderer jeg det som urealistisk, at han brænder igennem og netter de der syv-otte mål, for han har ikke holdet bag sig. 0 xG i den sidste kamp hjemme mod West Ham er bekymrende for Aubas chancer. Jeg giver ham 15 procent. Højeste odds er 5 ved NordicBet*.

Sergio Agüero – 16 mål

10 kampe tilbage; forventet npxG 8; vs gruppe A1 B1 C4 D4; forventet fast straffespark skytte, men også Ilkay Gündoğan og Kevin De Bruyne byder sig til.

Agüero topper listen over mål per 90 minutter med 1,03 mål. Det er ikke overraskende, og det er heller ikke overraskende, at den lille argentiner kun har fået 17 starter ud af 28 mulige for at skåne hans skrøbelige fysik. Det er faktisk lykkedes at holde Agüero nogenlunde skadefri i år, men det betyder også, at hans chancer for at hente topscorertitlen svækkes. Normalt. For her kan det være en fordel for Agüero, at alle de andre angribere også må forventes at skulle have pauser i det pressede program. Aguero er vant til denne rytme, og der er flere ting, der taler til hans fordel:

1) City har det mest favorable kampprogram af alle kandidaterne med fire kampe mod henholdsvis bundhold og den bløde mellemvare. 

2) Det er langtfra sikkert, at Agüero får de ”store” og besværlige kampe, for en tendens ved Pep Guardiola er, at Jesus bliver benyttet i de opgør, hvor presset er vigtigst, da brasilianeren er bedre til den del af spillet. 

3) Pep er en ærekær person, og at få sæsonens topscoretitel kan være et mål i sig selv i denne sæson. 

4) Agüero selv må være topmotiveret, for det var jo Jesus, der blev helten i Madrid i Champions League-avancementet. Den tidligere Atlético Madrid-spiller kan føle sig truet og vil ikke være tilfreds med en birolle i Citys potentielle Champions League-triumf – så der skal statueres et eksempel. 

5) Det lysner på Citys lazaret, og med Aymeric Laporte og John Stones tilbage kan det betyde mere ro på bagsmækken og fuld fokus på det offensive. Det skal i den henseende blive spændende, om Fernandinho kommer tilbage som balancespilleren på midten, eller om han nu er definitivt omskolet til en CB. Jeg håber på det første.

Der er selvfølgelig også argumenter imod. 

1) Agüero kan selvfølgelig blive skadet. 

2) Citys mål for sæsonen er ikke Premier League – det er udelukkende Champions League, som forventes at blive færdigspillet i august. Så når 2.-pladsen er sikret, kan Pep gå i gang med et hav af eksperimenter for at blive klar til returkampen mod Real. Ditto kan rollerne også være klart defineret mellem Agüero og Jesus, så Agüero dermed ved, han bare skal holde sig skadefri igennem slutprogrammet for så at kunne slå til i august. 

3) I modsætning til de to største konkurrenter i Vardy og Auba så er Agüero ikke 100 procent sikker på at sparke straffespark. Der kan være et par potentielle ”sikre” mål, der ryger på den konto. 

4) Citys mulige udelukkelse af Champions League fra næste sæson kan betyde, at de bliver fuldstændig ligeglade med denne sæson. Men det er til gengæld meget svært at spå om, hvordan det vil påvirke mentaliteten. Det samme gælder i øvret, hvis straffen bliver ophævet. Der kan gå op til to måneder, inden vi kender den endelige dom, har flere medier skrevet for nyligt. 

Agüero og City besidder en X-faktor. Man kan aldrig afvise, at de any given Sunday lige pludselig går målamok. Denne tikkende bombe satser jeg på eksploderer indenfor de næste ti kampe. Scorer Agüero otte mål, som han gjorde i sæsonen første ti kampe, så SKAL Vardy spille til par. Og i den situation vil de dele titlen og éns odds vil typisk blive halveret. Det varierer dog fra bookmaker til bookmaker. 

Jeg er på den ”sidste svanesang” for den store lille argentiner og giver derfor Aguero 18 procent for at løbe med titlen. Det giver fin værdi i odds 6, der kan hentes hos bet365*, NordicBet* og Onsidebetting.

Sergio Agüero bliver Premier League-topscorer: Odds 6 hos Onside Betting*, NordicBet* og bet365*

Den lille argentiner er uhyre effektiv målt på antal mål per kamp. Motivationen ventes desuden at være helt i top fra angriberen, der formentlig drømmer om at spille og score sig uundværlig, til når Champions League begynder igen. 

Betvalue på 108 procent

Med Fønix' 18 procent på Sergio Agüero som Premier League-topscorer til odds 6,00 får du en betvalue på 108 procent. Følg spillet hos Onside Betting*, bet365* eller NordicBet*

Mohamed Salah – 16 mål

9 kampe tilbage; forventet npxG 4; vs gruppe A1 B1 C5 D2; nr. 2 straffesparkskytte efter Milner

Salah, der fører listen over xG (inklusive straffespark), var med i ræset om topscorertrofæet sidste år og endte med at dele æren med Auba og holdkammeraten Sadio Mané. Selvom Salah er à point med Agüero, så er jeg fuldt ud overbevist om, at Liverpool-manager Jürgen Klopp går i gang med at eksperimentere med opstillinger for næste sæson. For der er ikke nogen klokkeklar løsning på fraværet af enten Salah eller Mané.

Så selvom Salah nok skal få spilletid, tror jeg, han bliver ramt af heftig rotation. Og med erfaring for alle andre sæsonafslutninger, så mister Liverpool-holdet nok noget af motivationen, når mesterskabet er sikret. Derudover har Liverpool ikke i samme grad som City haft tendens til at eksplodere i mål – det har i højere grad været meget mere kontrolleret.

Og sidst, men ikke mindst, så vil James Milner nok få mere spilletid og dermed tage sig af straffesparkene fremfor Salah, medmindre Salah for alvor kommer med i kampen om topscorertitlen. Jeg er endt på ti procent for Salah.    

Rashford – 14 mål

9 kampe tilbage; forventet npxG 3; vs 0-3-2-4; der har været rotation i valg af straffesparkskytter for Manchester United, men Rashford kan være et potentielt 1.-valg

Hvorfor Rashford, når nu Danny Ings er på 15 mål, og Mané også er på 14 og blev delt topscorer sidste år? Svaret er, at der er nogle interessante faktorer, som måske ikke er indarbejdet i oddset i tilstrækkelig grad. Manchester United har ikke været imponerende i det etablerede opspil, siden Pogba blev skadet, og det blev først bedre, da Bruno Fernandes kom til i januar.

Nu er Pogba klar til at drive bolden frem bagfra, mens Fernandes kan gør det længere fremme. Der kan dermed vente mange gode stikninger i dybden til Rashford på den konto. Det ser ekstremt spændende ud – på papiret. For der er et par spørgsmålstegn. Hvad vil Pogba? Vil han spille, eller trækker han bare tiden for at komme til Real? Og er han overhovedet 100 procent fit for fight – hvilket er et spørgsmål man også kan stille til Rashford?

Selvom kampprogrammet er okay, er der bare mange mål op til toppen for Rashford. Han skal immervæk score otte mål bare for at ende på 22, som blev den højeste score sidste år. Men til odds 19 og min cv på fem procent, så skal der ikke rykkes mange procenter, før man står med et friskt langskud. Oddset findes hos Tipwin*