Newcastle United er til salg. Lige nu er saudiarabisk prins og hans konsortium angiveligt tæt på at købe klubben. 

Premier League-klubben Newcastle United blev i 2017 officielt sat til salg af den nuværende ejer, Mike Ashley. Siden da har flere vist en interesse i at overtage den store klub. Her kan nævnes forretningsmanden Peter Kenyon, den tidligere Manchester City-direktør Garry Cook og ikke mindst forretningskvinden Amanda Staveley, som skulle være god for over 100 millioner pund, svarende til lidt under 850 millioner danske kroner. 

Bud accepteret - venter på godkendelse

Ifølge flere britiske medier, heriblandt MirrorSky Sports og BBC, har Newcastle-ejer Mike Ashley faktisk accepteret et bud på 300 millioner pund. Det svarer til 2,5 milliarder danske kroner. 

Buddet skulle angiveligt komme fra Public Investment of Saudi Arabia, som har Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, i spidsen sammen milliardærerne Simon og David Reuben og ikke mindst den tidligere nævnte forretningskvinde Amanda Staveley. Public Investment of Saudi Arabia menes at stå bag 80 procent af buddet. 

At Mike Ashley har accepteret buddet, er imidlertid ikke ensbetydende med, at handelen bliver til en realitet. Først skal Premier League-organisationen godkende handelen. 

Mauricio Pochettino ny manager i Newcastle United?

Skulle det lykkes de tre investeringsgrupper at købe Newcastle, har de efter sigende allerede udpeget sig en ny Newcastle-manager. Valget er faldt på den tidligere Tottenham-manager Mauricio Pochettino. Det har blandt andre Mundo Deportivo og Le10Sport skrevet. 

Bliver handelen af klubben samt kontrakten med den argentinske manager en realitet, vil Pochettino blive en af verdens bedst betalte trænere, lyder det i blandt andet artiklen fra Mundo Deportivo. 

Odds på næste Newastle-manager

Næste permanente Newcastle-manager Højeste odds Bookmaker
Mauricio Pochettino 2,20
Rafael Benítez 4,33
André Villa-Boas 8,50
Unai Emery 12,00
Massimiliano Allegri 21,00
Marcelo Bielsa 34,00
Diego Simeone 51,00
Roberto Martínez 51,00
Brendan Rodgers 67,00
Arsène Wenger 67,00
Alan Shearer 81,00
Jürgen Klopp 101,00
Mohammed bin Salman 151,00

OBS: Ovenstående er blot et udpluk af udvalget hos Betfair Sportsbook* og Unibet*. Oddsene er fra torsdag den 14. maj klokken 09:00.

Værd at nævne er, at Unibet* blot har odds 1,55 på Mauricio Pochettino som Newcastles næste manager. Unibet* har tidligere haft ligende spil, hvor det blot gjaldt, at vedkommende skulle sidde i sædet i minimum ti kampe. Det er der ikke tale om her. Spillet hos Unibet* går også på den næste permanente manager. Ergo kan man sige, at Betfair Sportsbook* stikker en del ud i forhold til konkurrenten. 

Det samme kan man blandt andet sige om oddset på Massimiliano Allegri. Her har Unibet* blot odds 5,00. 

Vil købe stjernespillere

De potentielle nye ejere af Newcastle har angiveligt heller ikke tænkt sig at lade pungen med de store sedler ligge i lommen, når der skal hentes nye spillere. Faktisk forlyder det, at Mauricio Pochettino, selvom han endnu ikke er Newcastle-manager, allerede skulle have givet udtryk for, at han vil have FC Barcelonas brasilianer Philippe Coutinho.

Ifølge Mundo Deportivo forlanger FC Barcelona i omegnen af 750 millioner kroner for offensivspilleren. Catalanerne havde selv givet lige i underkanten af 900 millioner for ham, da de købte ham i Liverpool i januar 2018. 

Philippe Coutinho er dog ikke den eneste store spiller, der kunne få adresse i Newcastle, skulle overtagelsen af klubben blive en realitet. Det spanske medie Marca mener at vide, at også Gareth Bale skulle være på ønskelisten hos investorerne og Mauricio Pochettino.  

Herudover skulle man også være interesserede i blandt andre Harry Kane, og Napolis midterforsvarer Kalidou Koulibaly skulle også være et meget varmt brød i Newcastle, hvis klubben ender med at skifte ejer. 

Sidst, men ikke mindst har Antoine Griezmann været nævnt i forbindelse med de sort- og hvidstribede.    

Odds på spillertransfers til Newcastle

Bliver handelen med Mohammed bin Salman, milliardærerne Simon og David Reuben og Amanda Staveley en realitet, kan Newcastle meget vel blive verdens rigeste klub. Det vil i sagens natur betyde, at man skal forstærke truppen markant. I den forbindelse har Betfair Sportsbook* en lang række af odds på spillere, som måske kunne havne i den nordengelske klub. 

Spilleren skriver kontrakt med Newcastle inden 31. januar 2021 Højeste odds Bookmaker
Gareth Bale (Real Madrid) 5,00
Edinson Cavani (Paris Saint-Germain) 7,00
James Rodríguez (Real Madrid) 10,00
Timo Werner (RB Leipzig) 10,00
Philippe Coutinho (FC Barcelona) 11,00
Odsonne Édouard (Celtic FC) 11,00
Jack Grealish (Aston Villa) 17,00
Luka Modrić (Real Madrid) 17,00
Erling Braut Håland (Dortmund) 34,00
Jadon Sancho (Dortmund) 34,00
Neymar (Paris Saint-Germain) 51,00
Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) 51,00

OBS: Ovenstående er blot et udpluk af udvalget hos Betfair Sportsbook*. Oddsene er fra torsdag den 14. maj klokken 08:25. 

Gareth Bale har længe været rygtet væk fra Real Madrid. Faktisk var spilleren og hans agent enige med en kinesisk klub, og det var Real Madrid egentlig også. Lige indtil sidstnævnte pludselig trak sig. 

Det største problem med at få skippet Gareth Bale af sted fra Real Madrid er spillerens enorme løn. Det bliver imidlertid ikke det store problem i Newcastle, skulle investorerne få deres handel godkendt af Premier League-organisationen. Odds 5,00 indikerer da også, at det nok ikke er fuldstændig umuligt at se waliseren i en sort- og hvidstribet trøje inden 31. januar. 

Oddsene på eksempelvis Philippe Coutinho, Harry Kane med flere giver samtidig et fingerpeg om, at man måske ikke bare kan vælge og vrage fra øverste hylde, selvom man har pengepungen i orden. Hertil kommer, at der som bekendt er noget, der hedder Financial Fair Play (FFP), som man skal leve op til. Her har ikke mindst Manchester City måttet sande, at det kan få konsekvenser, hvis man ikke holder sig indenfor visse økonomiske rammer. Klubben er af UEFA blevet idømt to års karantæne fra internationale turneringer for ikke at leve op til FFP-reglerne. De lyseblå har imidlertid appelleret dommen til CAS.

Sådan gik det, da Manchester City fik nye ejere

Og apropos Manchester City. Man kan jo kaste et blik på, hvordan de agerede på transfermarkedet, lige efter de fik nye, stenrige ejere tilbage i 2008. De lagde hurtigt ud med at slå den britiske transferrekord ved at købe Robinho i Real Madrid for godt 275 millioner kroner, hvis vi tager kursen i dag. Beløbet dengang var angiveligt 32,5 millioner pund. Herudover hentede man i den sæson spillere som Jô, Nigel de Jong, Craig Bellamy, Wayne Bridge med flere. 

Sæsonen efter gik man helt amok og hentede ikke mindst Carlos Tévez hos lokalrivalerne fra Manchester United. Prisen for ham var ifølge Transfermark på 29 millioner euro, hvilket svarer til 216 millioner kroner med dagens kurs. For samme beløb hentede man Emmanuel Adebayor i Arsenal. Herudover kom andre dyre herrer som Joleon Lescott, Roque Santa Cruz, Kolo Touré, Gareth Barry med flere også til. 

Manchester Citys handler før og efter de nye ejere kan ses hos Transfermarkt

Vi skulle imidlertid hen til 2011/2012-sæsonen, før den lyseblå halvdel af Manchester vandt det første mesterskab med de nye ejere. 

Den dag i dag har Manchester City i manges øjne verdens bedste træner, Pep Guardiola, og et stjernespækket hold, som med rette kan gøre sig realistiske forhåbninger om at vinde enhver turnering, de stiller op i. Spørgsmålet er imidlertid, om det også bliver virkeligheden for Newcastle en dag. Og hvor lang tid vil det i så fald tage, før de når dertil?

Kendt sportsvært råber vagt i gevær

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for Newcastles bejlere. Der er således flere kritiske røster mod en måske forestående handel. Ikke mindst den britiske sportsvært Richard Keys har ytret sig negativt om den saudiarabiske forbindelse. Han mener blandt andet, at den saudiarabiske regering er lidt for store tilhængere af ulovlig streaming af indhold fra beIN Sports, som er Keys’ arbejdsgiver. 

Richard Keys frygter dermed, at Premier League vil opleve en eskalering af pirat-streaming, hvis det lykkes den saudiarabiske prins at købe sig ind i Newcastle. Faktisk siger sportsværten, at folkene bag Premier League allerede adskillige gange har forsøgt at sagsøge saudiarabiske firmaer.

”Premier League ved til fulde, hvad der foregår (angående ulovlig sportsstreaming i Saudi-Arabien, red.), for de har allerede prøvet at sagsøge flere firmaer for det. Ni gange har de forsøgt sig med at gå rettens vej i Saudi-Arabien. Men alle ni gange har firmaet, de forsøgte at sagsøge, lukket ned.”

Richard Keys mener endvidere, at Newcastles nuværende ejer, Mike Ashley, har et medansvar overfor de økonomiske tab, som Premier League kan lide, hvis ”der dukker et halvt dusin sports-tv-streamingtjenester op i Riyadh henover de næste par uger,” hvis handelen går igennem.  

Officielt set har Public Investment of Saudi Arabia og den saudiarabiske regering intet med hinanden at gøre, men det tror Keys ikke på er tilfældet. Han kalder den snak for ”vrøvl”.

Foruden problematikken med ulovlig streaming af Premier League-indhold menes det også, at Premier League-organisationen vil tage Saudi-Arabiens menneskerettighedssyn med i deres vurdering. 

Sidst, men bestemt ikke mindst har Mohammed bin Salman været under mistanke for at beordre mordet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi. Det afviser hovedpersonen dog pure overfor det amerikanske tv-nyhedsmagasin "60 minutes". 

Alt imens ...

Mens store dele af fodboldverdens øjne er rettede mod det saudiarabiske bud på Newcastle, skulle der angiveligt også ligge et amerikansk bud på klubben. I front for dette bud er forretningsmanden Henry Mauriss. Han har tjent en formue på medieverden samt kreditkort- og finansverden. 

Skulle Premier League afvise buddet fra Prins Mohammed bin Salman, kan Newcastle altså havne i amerikanske hænder. Mauriss skulle efter sigende være inspireret af sine landsmænd John W. Henry og Tom Werner, som ejer Liverpool.