EM har nået fase 2, andenrunde-kampene i de indledende puljer. I går kvalificerede Portugal sig til kvartfinalen med en sejr over Tjekkiet, mens Tyrkiet fik fornyet håb med et sidste-minuts-sejrsmål over Schweiz. I dag gælder det så Gruppe B.

Tyskland der lagde sikkert ud mod Polen, møder Kroatien der også fik en sejr i første runde, men med en alt andet end overbevisende indsats mod Østrig. Noget tyder dog på at kroaterne kan løfte spillet, når det gælder, og det ligner en interessant kamp mellem de to gruppefavoritter. Mens værtsnationen og Polen mødes i et opgør ingen har råd til at tabe.

Onsdag var første dag med underskud for BetXperts EM-team (vi ramte halvlegs-krydset i Portugal-Tjekkiet, men missede tre andre tip), men vi holder stadig en flot tilbagebetaling: 126% efter 24 tip (hvoraf 14 er gået hjem).

Ronaldo-show

Portugal blev det første hold der kvalificerede sig til kvartfinalen. Efter en indledende 2-0-sejr over Tyrkiet, blev det i går 3-1 over Tjekkiet - der kæmpede bravt, men i længden ikke kunne holde til presset fra Ronaldo, Deco, Simao og co. Cristiano Ronaldo fik scoret sit første mål i turneringen, føringsmålet til 2-1, og ligner en stjerne der kan bringe et effektivt mandskab langt ved EM. Portugisernes sidste kamp mod Schweiz har ingen betydning; Scolaris drenge har sat sig urokkeligt på gruppens førsteplads.

Tjekkiet er dog ikke ude af turneringen endnu. Libor Sionko (FCK-spilleren kom faktisk på scoringstavlen mod Portugal) og de andre tjekker fik jo en sejr over Schweiz i første opgør og har nu 3 point og en målscore på 2-3. Nøjagtigt det samme har Tyrkiet der i går fik skrabet en sejr hjem mod Schweiz efter at have været bagud med 0-1 ved pausen. Semih Şentürk i 57. minut og Arda Turan i dommerens tillægstid sørgede for triumfen.

Straffespark kan afgøre kvalifikation

Tyrkiet og Tjekkiet mødes i sidste runde, på søndag, i det der kort og godt er kampen om andenpladsen i Gruppe A og dermed billet nr 2 til kvartfinalen. Og her kan der ske det bizarre at det må afgøres ved straffespark. UEFAs regler for EM-turneringen siger nemlig at det skal afgøres på den måde hvis to hold efter de tre kampe står helt lige hvad angår samlet antal point, antal point i indbyrdes kamp, målscore i indbyrdes opgør, samlet målscore samt samlet antal mål.

Med andre ord: Hvis Tyrkiet-Tjekkiet ender uafgjort, skal der skydes straffespark.

Hvad så hvis de to hold stod lige, men ikke mødte hinanden i sidste gruppekamp?

I så fald ville man ikke ty til straffespark, men kigge på hvordan holdene har klaret sig i seneste VM-kvalifikation og kvalifikationen til denne EM-slutrunde: Antal point divideret med antal kampe. I dette tilfælde ville Tjekkiet så løbe med kvartfinalebilletten, da holdet hentede klart flere point end Tyrkiet i begge kvalifikationer.

Hvis de to hold også stod lige mht kvalifikations-koefficienten, så ville man kigge på fair play i den nuværende slutrunde. Også her ville Tjekkiet med foreløbig een advarsel stå bedre end Tyrkiet der har indsamlet seks af slagsen.

Og hvis stillingen STADIG var lige efter fairplay-tjek, ville man i sidste ende skride til lodtrækning...