Det traditionsrige etape-cykelløb Paris-Nice køres 6.-13. marts. Læs optakten der gennemgår etaperne og favoritterne (klassement og de flade etaper)...

Læs den nye optakt til Paris-Nice 2017 her

Årets Paris-Nice starter noget atypisk med en fællesstart-etape.

Så længe jeg kan huske tilbage, har rytterne ellers altid kørt en prolog, altså en kort enkeltstart, for at skyde det traditionsrige etapeløb i gang. Sådan bliver det ikke i år, hvor arrangørerne i stedet har sørget for, at rytterne får lov til at vise deres evner i kampen mod uret på en potentielt meget afgørende 27 km lang enkeltstart på 6. etape.

’Løbet mod Solen’ består i alt af otte etaper der køres 6.-13- marts. Foruden enkeltstarten er der to flade etaper, to lettere kuperede etaper og tre bjergetaper (ingen af disse slutter dog opad).

Links

BetXperts cykeleksperter vil løbende udlægge spilforslag:

Jacob Nordestgaard

Jesper Sørensen

Esben Billum

Løbets officielle website (hvor man blandt andet kan se etapeprofilerne):

http://www.letour.fr/us/homepage_horscoursePNC.html

Etaperne

1. Houdan til Houdan, 154.5 km. Flad.

2. Montfort-l'Amaury til Amilly, 198.5 km. Flad.

3. Cosne-Cours-sur-Loire til Nuits-Saint-Georges, 202.5 km. Kuperet.

4. Crêches-sur-Saône til Belleville, 191 km. Kuperet.

5. Saint-Symphorien-sur-Coise til Vernoux-en-Vivarais, 194 km. Bjergetape.

6. Rognes til Aix-en-Provence, 27 km. Enkeltstart.

7. Brignoles til Biot, 215.5 km. Bjergetape.

8. Nice til Nice, 124 km. Bjergetape.

Flade etaper: favoritterne

På de to første etaper i Paris-Nice er der lagt op til sprinterafgørelser. Arrangørerne har givet sprinterne muligheden for at iføre sig den gule trøje, hvilket de vil være meget opsatte på.

Blandt temmelig mange ryttere med sejrschancer, vil de største favoritter på de to første etaper være følgende:

-Matt Goss (HTC-Highroad), der i år allerede har gjort sig bemærket med etapesejre i Tour Down Under og Tour of Oman.

-Peter Sagan (Liquigas – Cannondale), der nærmest gjorde rent bord under Sardinien rundt.

-Denis Galimzyanov (Katusha), der har det med at placere sig lige bag etapevinderen, men typisk er med fremme i kampen om etapesejren.

-Greg Henderson (Team Sky), der har et godt organiseret hold bag sig til sprinterafslutningerne.

-Heinrich Haussler (Team Garmin-Cervelo), der vandt et par etaper i Tour of Qatar.

-Romain Feillu (Vacansoleil), der ligesom Peter Sagan i Sardinien Rundt nærmest gjorde rent bord ved Middelhavet Rundt.

-José Rojas Gil (Movistar), der bedst kan lide kuperede afslutninger, men samtidig som regel blander sig i front på flade afslutninger.

Gerald Ciolek (Quick-Step), der er ved at finde formen efter at have blandet sig om etapesejren på et par etaper i Algarve Rundt

-Grega Bole (Lampre – ISD), der mangler at finde formen, men er lynhurtig, når denne er fundet.

Afgørende enkeltstart

Med en 27 km lang enkeltstart på 6. etape åbnes løbet op for all-round-ryttere, der ikke nødvendigvis er blandt de allerbedste opad, men som til gengæld kan hente en del tid på enkeltstarten. Og dette kan lukke muligheden for den samlede sejr til bjergrytterne, de fysisk mindre ryttere, der har svært ved at træde store watt.

Det kan nemlig vise sig at blive en svær opgave for alvor at distancere ikke-bjergspecialisterne på de tre bjergetaper; ingen af etaperne slutter op ad en længere stigning.

Selvom feltets ryttere generelt bliver bedre og bedre til nedkørselsdisciplinen, så kan visse ryttere i øvrigt hente tid på deres konkurrenter nedad. Disse beskrives længere nede.

Klassement: favoritter og outsidere

Vinderen af Paris-Nice bliver en rytter, der først og fremmest har trænet godt op til løbet og er i god eller acceptabel form. Paris-Nice er et af de løb, hvor man kan risikere at se større ryttere bryde fuldstændig sammen simpelthen på grund af manglende form.

Nogle af forhåndsfavoritterne vil med andre ord stille op til løbet enten uvidende om manglende form eller vidende om, at formen ikke er, hvor den skal være endnu. Sidstnævnte scenarie er det mest sandsynlige, for det er ikke i marts, Grand Tour-rytterne behøver at toppe, og det er de udmærket klar over. Derfor skal man tage forhåndsfavoritterne med de forbehold, der nu engang skal tages i sådanne etapeløb.

Folk udråber Fränk Schleck (Leopard Trek) som en af favoritterne til at vinde løbet. Personligt tror jeg ikke på ham. For det første har han ikke vist sig fremme i noget løb endnu i år, dernæst taber han sandsynligvis for meget tid til sine konkurrenter på den omtalte enkeltstart på 6. etape. Han udtaler også selv, at han selv ’kun’ satser på en top 10-placering, og at han er klar til at agere hjælper for en holdkammerat, fx Jakob Fuglsang, hvis denne viser sig at have noget at skyde med. Lillebror Andy er ikke med.

Derimod burde man kunne forvente mere af Alexandre Vinokourov, der havde lidt problemer i Tour of Oman, når det begyndte at gå opad. Han melder sig dog i bedre form nu. Vinokourov skal sandsynligvis dele kaptajnrollen med Romain Kreuziger, der sidste år endte i top 3 og i år ligeledes satser på en topplacering. Begge brænder en god enkeltstart af. På Astana-holdet er det også værd at holde øje med Robert Kiserlovski, der er fremtidens mand på mandskabet og ligeledes er i god form efter top 10-placeringer i italienske løb.

Luis-Leon Sanchez vandt Paris-Nice i 2009 og har siden 2006 ikke været placeret uden for top 5 i det samlede klassement (blev nr 2 i 2010), hvilket taler for sig selv. Spanieren er skiftet til Rabobank i år og vil være opsat på at fortsætte det hollandske holds succes i år.

En anden spanier med samme efternavn er Samuel Sanchez. Ruten ser god ud for begge Sanchez’er, der, hvis de har mod på det så tidligt på sæsonen, vil kunne angribe på nedkørslerne og sandsynligvis distancere mange af deres konkurrenter. For de to spaniere hører til blandt feltets bedste nedkørere. Spørgsmålet er dog, om enkeltstarten er for lang for Samuel Sanchez, der bestemt ikke er nogen dårlig enkeltstartsrytter, men han hører samtidig heller ikke til blandt feltets bedste.

Andreas Klöden og Levi Leipheimer fra Team Radioshack må også betegnes som gode bud på en topplacering. De får opbakning af Janez Brajkovic, der skal bruge Paris-Nice til at komme i form. Klöden gjorde en fin figur i Algarve Rundt og må forventes at kunne vinde værdifuld tid på enkeltstarten. Det samme kan man sige om holdkammeraten Leipheimer, der endte på en tredjeplads i Andalucia Rundt.

Jürgen Van Den Broeck endte et trin højere oppe end Leipheimer i Andalucia Rundt. Spørgsmålet er dog, om belgieren kan formindske det formodede tidstab på enkeltstarten.

Det bedste bud på en franskmand på podiet er Sylvian Chavanel, der vil være Quick-Steps kaptajn. Han udtaler sig positivt om årets rute, og han håber, han kan køre en topplacering hjem.

Og så er der jo det danske hold, Saxo Bank-SunGuard (med Bradley McGee, ikke holdejer Bjarne Riis, i sportschef-sædet). Contator, sidste års vinder (dengang kørende for Astana), er ikke med. Det er til gengæld den talentfulde australier Richie Porte, der har fem danskere blandt sine vandbærere: André Steensen, Brian Vandborg, Nicki Sørensen, Chris Sørensen og Mads Christensen.

Overraskelsernes løb

Ruten kunne godt ligne en mulighed for talentfulde ryttere. De unge, relativt nyenavne er som regel med til at forme Paris-Nice, fordi de i højere grad tilrettelægger deres formkurve efter dette løb. Derfor kan vi forvente at se en del nye navne med fremme – specielt franskmænd. Kampen om Tour de France-pladser på de respektive mandskaber er allerede startet.

Som beskrevet tidligere kunne ryttere med force på enkeltstartscyklen tænkes at have en chance for en god placering i det samlede klassement grundet enkeltstarten på 6. etape, plus at ingen etaper slutter op ad en længere stigning.

Derfor kunne ryttere som Tony Martin (HTC-Highroad), Tejay Van Gaaderen (HTC-Highroad), Bradley Wiggins (Team Sky), Michael Rogers (Team Sky), Vladimir Karpets (Team Katusha) med flere have en chance for en top 10-placering, da de alle potentielt kører en god enkeltstart og samtidig ikke er helt tabt bag en vogn, når stigningsprocenterne begynder at stige.