Hans Peter Mellergaard - kendt som HP i forum - har begået denne fyldige optakt til VM i snooker, der starter lørdag 18. april. Få alt at vide om turneringen, historikken, favoritter, outsiderne og mulige vinderspil. Og nå ja, så tager vi også et ekstra kig på sportens største fænomen - den kontroversielle, men gudsbenåede Ronnie O'Sullivan. Er du ikke velbevandret i den britiske gentleman-sport, så hop på og læs med alligevel. Vi har nemlig også lidt hjælp til nybegynderne.

Så nærmer vi os for alvor! Tiden hvor daglige rutiner må vige deres plads for noget, der er meget større end tilfældige talentshows flankeret af den traditionelle lørdagskylling med tvivlsom agurkesalat. Vi taler om en sport, der er så uendelig svær at beherske, at det dårligt kan beskrives.

Vi taler om et billardbord, der måler vanvittige 180 x 360 cm. Vi taler om billardens kongedisciplin. Vi taler naturligvis om VM i snooker; enhver snooker-elskers sportslige Nirvana: 17 dage med åndeløs spænding og snooker i absolut verdensklasse.

Som altid er der en lang række ubesvarede spørgsmål, som den kommende periode forhåbentlig kommer til at give svar på:

  • Kan hæren af fremstormende unge asiater endelig brænde helt igennem på den store scene?
  • Kan aldrende stjerner som Higgins, O’Sullivan og Williams gøre The young Guns anført af den storspillende Judd Trump rangen stridig?
  • Måske mest spændende af alt: Hvor står geniet over dem alle, Ronnie O’Sullivan?
  • Men en ting er spillet om sejren - noget andet er, hvordan favoritterne er prissatte - og hvor værdien skal findes?

Spørgsmålene er mange; Betxpert giver i det følgende et bud på, hvor vinderen evt. skal findes og tager samtidig et kig på, hvilke odds der er værdiholdige, og hvilke der ikke er.

Skulle evt. nytilkomne indenfor denne ædle sport have lyst til at læse lidt mere om selve spillet, så er her et link til Betxperts egen lille snooker-guide. Læs den her

VM i snooker blev første gang afholdt i 1927 og er med afstand den mest prestigefyldte turnering. Få flere historiske facts og anekdoter længere nede.

Vi starter med en oddsgennemgang og derefter springer vi direkte til favoritfeltet.

Odds på vinderen

BetXpert har ikke en officiel snooker-ekspert tilknyttet, men vi har masser af kyndige brugere. Heriblandt forfatteren af denne artikel, der under brugernavnet HP løbende vil lægge spil ud. Gå til brugersiden her

Men lad os få en masse debat - og få alle snookerkenderne ud af busken og byde ind med deres syn på turneringen.

Udvlagte vinderodds

Bedste odds Bookmaker
Ronnie O'Sullivan 3,50
Ladbrokes
Neil Robertsson 7,00
Sportingbet
Judd Trump 7,50 Sportingbet
Mark Selby 9,50
Scandic Bookmakers
Shaun Murphy 12,00
Betfair Sportsbook
Jinhui Ding 15,00 Scandic Bookmakers
John Higgins 29 Ladbrokes
Mark Allen 30,45
Betfair
Stephen Macguire 34,00 Ladbrokes
Mark Williams 35,00
Tonybet
Ricky Walden  67
Bet365
Luca Brecel 151 Bet365

Favoritter

Det er uhyre svært at pege på én decideret favorit til VM-titlen. Aldrig har bredden været større, og favoritfeltet skiller sig ikke voldsomt ud i forhold til de øvrige deltagere. Ikonet Ronnie O’Sullivan er naturlig favorit i alle turneringer, som han stiller op i, men VM adskiller sig ved at være den suverænt længste turnering, og en god psyke kan vise sig mindst lige så vigtig som evnen til at potte baller.

Umiddelbart skiller fire navne sig ud som de varmeste titelbejlere, men lige herefter følger en række navne, som på dagen kan slå de bedste, og som – måske – sågar kan gå hele vejen.

Endelig har jeg gjort mig lidt tanker om nogle boblere, som bliver interessante at følge. Tallet i parentes er world ranking pr. 06.04.15.

Mark Selby (1)

Min personlige favorit! Er forsvarende verdensmester og er én af de mest stabile på touren. Har et fantastisk safety-spil og en mental stamina, som ingen kan matche. Har klar fordel af den lange distance (læs: det høje antal frames, der spilles til ved VM) og er én af de få, der ikke frygter Ronnie.

Den vel nok mest komplette spiller på touren, der samtidig kommer i storform efter sin sejr i China Open senest. Her knuste han i finalen en totalt sagesløs Gary Wilson, som ellers undervejs havde slået store navne som Ding Junhui og Neil Robertson. Paradoksalt nok tror jeg, at hans største hurdle vil være de første runder. Når han finalen, ser jeg ham også vinde den.

Ronnie O’Sullivan (2)

Stjernen over dem alle! Er som altid favorit, og han elsker VM. Spiller næsten lige godt med både højre og venstre hånd og har – når han er i humør til det – et spil af en anden verden. Har vundet VM 5 gange og er manden, der skal slås. Ronnie er samtidig sportens enfant terrible, og han er om nogen manden, der deler vandene. Det store spørgsmål er, hvor han står formmæssigt, da han ikke lægger skjul på, at han har droslet kraftigt ned i træningsmængde.

Han har set temmelig ufokuseret ud både ved Welsh Open og The World Grand Prix. Senest meldte han afbud til China Open (”due to medical reasons”). Han har sidenhen uddybet, at han var ramt af mononukleose (kyssesyge). Derudover er det kommet frem, at han lider af insomnia (søvnløshed), hvilket ikke just går hånd i hånd med en lang og - for koncentrationen og psyken - opslidende VM-turnering.

Med andre ord er det store mysterium - som så ofte før - Ronnies mentale habitus. Kan han holde fokus gennem 17 dage? Jeg tillader mig at tvivle og betragter ham som en favorit i fare.

Neil Robertson (4)

”The Thunder from Down Under” er også et varmt bud på en vinder. Vandt VM i 2010 og minder som spillertype en del om Selby. Kan stort set det hele og har specielt forbedret sine evner ud i ”break building” (den offensive del af spillet).

Er mentalt stærk og frygter ingen. Har set stærk ud længe men har alligevel ikke helt vundet det antal titler, som hans spil egentlig har berettiget til. I et evt. finale-match up mod netop Selby kan han dog få det svært. Har måske en lille tendens til at bliver over-perfektionistisk og lader sig af og til gå på af små ting, som f.eks. uro på tilskuerpladserne.

Shaun Murphy (8)

”The Magician” præsterede med sit VM i 2005 én af de største VM-overraskelser i nyere tid. Dette vel at mærke som useedet. Har siden holdt et konstant højt niveau og er af mange nævnt som én af de helt store favoritter. En ret komplet spiller, som dog har sin spidskompetence i de lange pots. Har til tider haft nogle mindre udfald men skal ikke undervurderes. Umiddelbart passer VM-formatet ham godt.

VM i Snooker - historik, facts og anekdoter:

     
- VM blev afholdt første gang i 1927.


- Blev sidste år transmitteret til 80 forskellige lande

- Forsvarende mester: Mark Selby

-  Flest vundne VM titler: Stephen Hendry (7 stk. under den nye æra*) Joe Davis har vundet 15 VM-titler under den gamle æra, men grundet andet format og få deltagere er det misvisende at sammenligne det med den nye æra.

- Yngste vinder: Stephen Hendry 21 år (i 1990)

- Veteranen Jimmy White (som også deltager i kvalifikationen i år) har været i finalen 6 gange men har aldrig vundet

- Samme White er i øvrigt kendt for, at han – indtil den slags blev forbudt – yndede at drikke øl under kampene

- Eurosport 1 og 2 dækker turneringen massivt. Bet365* har også live dækning af en del kampe

*Man overgik i 1969 til at spille efter knockout-systemet. Man kalder dette ”den nye æra”.

Outsidere

Judd Trump (6)

”The Ace in the Pack” kunne egentlig lige så godt have været placeret blandt favoritterne. Minder i sin spillestil meget om en ung Ronnie O’Sullivan. Har et gigant repertoire, og har grundet sin flamboyante spillestil fået udtrykket ”naughty snooker” opkaldt efter sig.

Var i flere år blandt de mest lysende – men stadig uforløste – talenter men har de seneste par år udviklet sig til en mere moden og tålmodig spiller. Vandt for nyligt The World Grand Prix over selveste Ronnie O’Sullivan, hvilket må give ham noget af et boost at tage med til VM.

Har dog næppe fordel af den lange distance og kan også komme i problemer mod spillere, der evner at trække kampene ned i tempo.

Ding Junhui (3)

Asiens helt store stjernenavn fortjener også at blive nævnt her. En af de bedste break buildere overhovedet og under normale omstændigheder et af VM’s varmeste navne.

Formen er dog mildest talt tvivlsom, og selvom han var bedre end længe set ved netop overståede China Open, så kan det ikke helt slette indtrykket af en mand, der leder efter formen. Har et højt topniveau men har næppe fordel af distancen. Har ej heller den bedste historik ved VM.

Ricky Walden (7)

Walden er ikke den spiller, som tiltrækker sig den store opmærksomhed. Han er dog meget metodisk i sin tilgang til spillet og præsterer næsten altid på et stabilt højt niveau. Har lidt ubemærket sneget sig op som nr. 7 på verdensranglisten.

Jeg var til det sidste i tvivl om, hvorvidt han skulle med her, men hans lodtrækning ser foreløbigt ikke helt dum ud. Han står ganske vist til at løbe ind i Ronnie i kvartfinalen, men som nævnt andetsteds er jeg ikke sikker på Ronnies niveau, og denne halvdel af lodtrækningen kan pludselig åbne sig.  

John Higgins (13)

”The Wizard of Wishaw” er efterhånden lidt af en veteran og producerer sædvanligvis sin bedste snooker i The Crucible. Har vundet VM-titlen 4 gange men har haft nogle turbulente år med beskyldninger om matchfixing og sidenhen manglende form. Det seneste halve år har det dog set bedre ud, og VM-formatet passer ham godt. Er lidt af en allround-spiller og har klar fordel af distancen.

Mark Williams (14)

Den tidligere verdensmester har virkelig fundet formen det seneste halve år. Waliseren har spillet noget af sit livs bedste snooker, og hans lange pots er fremragende. Jeg synes dog, at hans positionsspil mangler en anelse i forhold til de bedste, og spørgsmålet er, om Williams’ topniveau er højt nok, hvis de øvrige favoritter spiller op til deres bedste. Jeg tvivler.

Steven Maguire (15)

Er i mine øjne en smule undervurderet. Har et højt topniveau og er en glimrende break builder. Har det dog med at koge over i pressede situationer og har næppe fordel af distancen. Er med i denne kategori på yderste mandat.

Mark Allen (12)

Har et fremragende topniveau og kan på dagen slå de fleste. Svinger dog en del og har ikke vist VM-form på det seneste. Er med på yderste mandat her, om end han ikke helt kan udelukkes.

Bobler

Luca Brecell (47)

Et af de mest lysende talenter, som i glimt har vist prøver på sin aggressive men også lidt umodne spillestil. Nok for tidligt for ham til at gå rigtig langt, da specielt distancen kan blive en udfordring for ham. Men nyd hans spillestil, han kan blive rigtig god.

Det skal bemærkes, at bobleren skal gennem kvalifikationen for overhovedet at komme ind i hovedturneringen. Det gjorde Michael White fx ikke - ham havde vi ellers også som en bobler.

OPDATERET: Luca Brecel røg desværre ud i kvalifikationen.

Her kan værdien findes

Indledningsvist skal det understreges, at vurderingsgrundlaget for eventuelle vinderspil i skrivende stund er lidt tyndt. Da kvalifikationen ikke er færdigspillet, er der helt naturligt heller ikke en endelig draw at tage stilling til. Men her kommer nogle tanker og overvejelser.

1. Mark Selby

Selbys meget komplette spil er nærmest designet til det lange, seje VM-format. Han er forsvarende mester og kommer som nykåret vinder af China Open. Han skal ikke gennem kvalifikation og har derfor tid nok til at akklimatisere sig og lade op. I en direkte match up mod Ronnie O’Sullivan vil jeg give ham mindst 50/50 (slog Ronnie i finalen sidste år). Selby er min personlige favorit.

Mark Selby odds 9,50 Scandic

Et fint spil, hvor Scandic stikker ud (man har formentlig ikke justeret for sejren i China Open). Betfair* i samme leje. Resten omkring odds 8, hvilket også indeholder værdi. Oddset er i skrivende stund faldende. Chancevurdering: Ca. 14-15 %.

2. Shaun Murphy 

Murphy har spillet godt længe, og hans spil er godt designet til VM. Han har egentligt spillet til mere, end hvad det er blevet til det sidste års tid, og odds i lejet 12,00 er spiseligt.

Shaun Murphy odds 12 Unibet/Betfair Sportsbook

Har før vundet VM fra baghjul, og med en Ronnie som lidt er en ubekendt faktor, og Robertson som har sine udfald, så kan vejen være banet for Murphy. Odds 12 er godkendt. Betfair* har samme, mens resten ligger omkring odds 11. Chancevurdering: Ca. 9 % 

3. Langskud efter Ricky Walden

Ricky Walden har næppe topniveauet til at gå hele vejen, men efter at have nærstuderet den foreløbige lodtrækning ser jeg alligevel muligheder for, at han kan gå et stykke vej. Når kvalifikationen er færdigspillet, kunne Bet365* tænkes at udbyde spil på vinderen af de forskellige lag i draw’en, og her kunne der meget nemt være værdi på Walden.

Ricky Walden odds 67 Bet365*

I skrivende stund har Bet365* voldsomme odds 67 for Walden, og selvom han er afhængig af, at lodtrækningen åbner sig for ham, så er oddset simpelthen for højt. Odds 67 på verdens nr. 7? Det må indeholde værdi. 

Ronnie O’Sullivan: Favorit i fare

Jeg tør næsten ikke skrive dette, for hvem tør afskrive fænomenet Ronnie. Well, afskrives kan han ikke, men odds i lejet 3,00-3,50 (og let stigende) kan jeg absolut ikke finde værdi i. Ronnie elsker VM og The Crucible, men forlydender sagde før Welsh Open, at han stort set ikke havde haft en snooker-kø i hånden i perioden op til. Hans præstationer på det seneste har ikke givet indikationer om noget stort, og selvom Ronnie ER Ronnie, så er han i min optik gjort til for stor favorit her.

Hans helbredsmæssige problemer og psykiske ustabilitet kan blive for stor en hurdle, og hvis man følger ham på diverse sociale medier som Twitter og Facebook, så får man hurtigt fornemmelsen af, at der er en lang række andre ting, der fylder i hans liv pt.

Han har i et friskt interview op til VM fortalt, at han mener at have trænet for hårdt op til sidste VM, og at han derfor forsøger sig med en mere afslappet approach til dette års turnering. Konkurrencen i år er hårdere end nogensinde, og der er ikke råd til ret mange udfald.

Mit snooker-hjerte siger Ronnie, men mine objektive alarmklokker ringer i flæng. Jeg kunne i øvrigt godt forestille mig, at der kunne være værdi i at spille imod ham i de første runder (i en handicap-form), da han nemt kan tænkes at skulle have banket noget rust af.

Lange, opslidende kampe

Noget andet og helt særligt ved VM er de lange, opslidende kampe. Ved VM starter man med at spille bedst af 19 frames i kampene, og bevæger sig så gradvist op til at spille bedst af 35 frames i finalen, hvilket er meget højt sammenlignet med andre turneringer.

Sammenligner man med de største øvrige turneringer, UK Championship og Masters, så spilles der her bedst ud af 11 frames i samtlige runder undtaget finalen i Masters, hvor der spilles bedst af 19 frames.

De lange kampe stiller i langt højere grad krav til spillernes koncentration og psyke, da de både skal være på i lang tid, men heller aldrig rigtig kan føle sig sikre på, at modstanderen ikke kan nå tilbage i kampen.

For at sætte det hele lidt i perspektiv så spilles VM-finalen over 2 dage, hvor der i alt spilles 4 sessions, og tilbage i 1985 tog det Dennis Taylor hele 14 timer og 50 minutters spil inden han kunne vinde over Steve Davis.

Flere tips følger

Uanset om man er til Selby, The Rocket eller en helt tredje, så er det bare om at sætte alt andet på stand by fra 18.04.15 og 17 dage frem. Årets VM i snooker kan ikke andet end at blive et sandt festfyrværkeri. Siden denne skribent som ung knøs blev grebet af denne fantastiske sport, har jeg aldrig oplevet et så stærkt felt, som det vi bliver præsenteret for i år. Og lur mig om det ikke også kunne blive et VM med en del overraskelser!

Jeg vil løbende kommentere på turneringen og komme med overvejelser og spilforslag i Betxperts forum. Kom endelig ud af busken og lad os få gang i debatten. Hvad er jeres tanker om ovenstående? Og tror I, at Ronnie kan tage sit 6. VM?