Super Bowl LIV nærmer sig med hastige skridt, og hvilken finale det bliver! Her hos BetXpert er vi klar med en optakt indeholdende odds og tanker om, hvordan den største NFL-kamp af dem alle kommer til at udfolde sig.

Patriots har været med de seneste tre år i træk, men i år blev de sendt tidligt hjem, og i stedet får vi fornøjelsen af to meget dynamiske hold i Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers.

Vi har en Super Bowl, hvor begge cheftrænere har prøvet at stå i finalen, men aldrig har lykkedes med at løfte trofæet. 49ers’ cheftræner, Kyle Shanahan, tabte imod Patriots i en kamp som han nok gerne vil smide i skuffen med ”glemte sager”. Hele 28-3 var Falcons foran, men formåede alligevel at lukke New England Patriots ind i kampen og tabe i overtid. Andy Reid, Chiefs’ cheftræner, har godt nok vundet Super Bowl som assisterende træner, men som cheftræner har han aldrig vundet trofæet. Det er endda på trods af, at han fra 2001-2005 ledte Eagles til konference-finalen fem sæsoner i streg. I 2005 tabte de Super Bowl imod, ja, ligeledes Patriots. Han er den mest vindende træner nogensinde, der ikke har vundet en titel. Men i år vinder enten han eller Shanahan deres første titel. Spørgsmålet er bare hvem.

Det her kan næsten kun blive en monsterfed kamp. Vi har at gøre med de to bedste angreb (målt på points pr. play), der skal op mod to top 10-forsvar målt på samme parameter. Sidste år havde vi et lignende scenarie, hvor det noget uventet endte med den lavestscorende Super Bowl nogensinde. Det tvivler jeg dog stærkt på kommer til at ske igen.

Traditionen tro er der masser af mere eller mindre tossede ting, du kan oddse på før, under og efter kampen. Du finder en artikel med alle de skøreste odds ved at følge linket.

Odds på Super Bowl LIV

Hvem vinder Super Bowl LIV? Højeste odds Bookmaker
Kansas City Chiefs 1,80
San Francisco 49ers 2,05
Over/under 54,5 point inkl. overtid? Højeste odds Bookmaker
Over 54,5 point 1,95
Under 54,5 point 1,91

Odds på Super Bowl hos bet365 nu

Her får du en kort gennemgang af, hvordan de to hold er kommet hertil, efterfulgt af en grundig vurdering af, hvordan de to hold matcher op overfor hinanden.

Chiefs’ sæson

Chiefs er meget den samme historie som sidste sæson - bare i en bedre version. Hvis vi kigger på statistikkerne for sæsonen, så er deres forsvar tæt på at være det samme sted som sidste år. Alligevel sidder man med en fornemmelse af, at de godt kan stoppe modstanderne, hvilket vi også har set utallige eksempler på i løbet af sæsonen. De har også fået ny defensiv koordinator i Steve Spagnuolo, hvor man er gået over til en mere tung og klassisk 4-3 forsvar. Det virker til, at spillerne nu er ved at finde sig til rette i, og forstå systemet. Særligt Chris Jones og Frank Clark har været afgørende oppe foran. Derudover har de fået tilføjet næsten legendariske Terrell Suggs, der er en ægte leder.

På angrebet er det næsten samme historie som sidste år. Patrick Mahomes har igen, igen vist, at han er den måske bedste quarterback, der nogensinde har eksisteret. Mahomes har præsteret det bedste, man nogensinde har set i playoffs målt på EPA (expected points added) pr. play. Han har været skadet undervejs i sæsonen, hvor han var ude i to uger. Da han vendte tilbage, tabte Chiefs til Titans, men siden da har Chiefs ikke set sig tilbage.

49ers’ sæson

49ers er denne sæsons helt store historie. De er gået fra worst to first i NFL. De havde en 4-12 record i 2018, som de fik vendt til en 13-3 record og et nummer et-seed i NFC-konferencen i år. Ganske imponerende. Cheftræner Kyle Shanahan er et geni, og ikke kun på den offensive, men egentlig også på den defensive side af bolden. Det skal forstås sådan, at han er mesterlig til at forudsige, hvordan et forsvar vil reagere på et givent spil og dermed kan drage fordel af dette for sit angreb. Og det har de i den grad også gjort. 49ers’ angreb har været mere eller mindre ustoppeligt hele sæsonen, og det er endda på trods af, at de har været igennem et mindre skadeshelvede. Da det så værst ud, var 49ers uden deres to startende tackles og George Kittle i uge 10 og 11, hvor der samtidig var skader på forsvaret. Særligt i uge 10 mod Cardinals viste Jimmy Garoppolo, at han kan tage tingene på sine egne skuldre. 49ers’ forsvar har været mindst lige så imponerende. Anført af deres modbydelige defensive linje, der alle er fire tidligere førsterundevalg fra draften.

Chiefs’ angreb mod 49ers’ forsvar

Det hurtigste og mest eksplosive angreb i NFL, det tilhører Chiefs. Når du så parrer det med ligaens mest præcise og dynamiske dybe kaster, så har du opskriften på et mareridt for ethvert forsvar. Chiefs kommer med en enorm fart på deres angreb. Chiefs er det eneste angreb i ligaen med tre spillere, der har løbet over 33,8 km/t med bolden i hænderne.

49ers’ forsvar kan dog nøjes med at bruge kun deres fire forreste til at lægge pres på Mahomes, og det bliver nøglen for dem. Det gør, at de har syv mand til at dække op. Chiefs kan maksimalt have fem spillere til at gribe bolden. Det vil sige, at 49ers altså teoretisk set kan dobbelt-teame både Tyreek Hill og Travis Kelce og samtidig have én mand til at dække de resterende tre potentielle pass-catchers. Der er selvfølgelig det lille ’men’, at Mahomes også selv kan løbe bolden. Men pointen er, at der skal et ekstraordinært angreb til at overliste 49ers’ forsvar.

Hvis vi dykker dybere nede i de forskellige matchups, så kommer Richard Sherman nok til at være den cornerback, der blandt andet skal klare sagerne selv. Han bliver nemlig gerne kun i den ene side af banen, hvorfor Chiefs vil kunne styre, hvor og hvem Tyreek Hill skal matches op mod. Andy Reid er samtidig utrolig dygtig til at bruge motions, hvilket kan blive en faktor.

Vi så imod Saints, hvordan 49ers havde meget svært ved at stoppe Drew Brees, og netop kom i vanskeligheder når Saints brugte de her motions med Michael Thomas og Alvin Kamara. I den kamp tillod 49ers hele 46 point – det er næsten 2,5 gange så mange, som de har tilladt i snit pr. kamp over sæsonen.

At stoppe Tyreek Hill og Travis Kelce hver for sig er måske muligt, men når man kombinerer de to, så bliver det utrolig svært for 49ers at stoppe. Og her er pointen, der gør alt værre: Mahomes er ligaens bedste QB mod zone-forsvar, og 49ers er det hold, der har spillet mest zoneforsvar i år af alle. Over 60 procent af deres snaps har været zone. Av, siger jeg bare. De har indtil videre været super effektive med denne strategi, men mod Mahomes er det ikke sikkert det dur. Men 49ers har ikke rigtig noget valg, netop på grund af Chiefs vanvittige fart på angrebet og frygten for at blive brændt dybt. Chiefs skal slås med disciplin og snilde, ikke på fart og fysik.

Tyreek Hill over 77,5 yards til odds 2,05 hos Unibet

I henhold til ovenstående, så finder jeg god værdi i, at Tyreek Hill griber over 77,5 yards. Den giver odds 2,05 hos Unibet, der er lidt over resten af markedet. Hill kan komme til at blive dobbelt teamet, men med hans fart kan han potentielt nøjes med kun at gribe bolden to gange og komme over denne linje

49ers’ angreb mod Chiefs’ forsvar

Kyle Shanahans angreb er inspireret af sin legendariske far Mike Shanahan. En af de ting han især bruger nu her, er ”outside zone-run” spil, hvor han så sniger en TE ud modsat playside, som står helt åben. Han vil ofte gerne have sin quarterback til at starte under center, fordi det er der, hvor hans outside-zone og play-action er mest effektivt. Garoppolo har haft problemer med sit footwork tidligere, men det er en af de ting, jeg virkelig synes, at han er kommet efter. Det er et spil, der er næsten umuligt at stoppe, fordi forsvaret er nødt til at vælge side. Satse på løb eller kast. Desværre for Chiefs, så har 49ers både en eminent runningback i Raheem Mostert, og måske ligaens bedste tight end i George Kittle. Det bliver meget svært for Chiefs at tackle.

Der er ingen tvivl om, at 49ers har et godt løbeangreb. Målt på yards pr. løb snitter de 4,7 yards (#6), men målt på DVOA, hvor man tager højde for forsvarets kvalitet, så ligger de faktisk kun nummer 13 i ligaen, hvor både Titans (nummer 5) og Texans (nummer 11), som Chiefs slog på vejen til Super Bowl, begge ligger højere rangeret. På papiret har Chiefs nogle spillere, der er særdeles dygtige til at stoppe løbet. Chris Jones, der er kommet tilbage, er en enorm faktor her, og samtidig har de en fin duo på ydersiden med Terrell Suggs og Frank Clark. Begge er dygtige til at lægge pres på.

Chiefs leverede da også det, som ellers havde set umuligt ud for både Patriots og Ravens, da de i Conference Finals stoppede Derrick Henry, der kun fik lov at løbe bolden for 69 yards på 19 forsøg. Jeg synes dog, at Titans panikkede lidt i den kamp. Derrick Henry fik kun bolden sølle tre gange i anden halvleg. For mig at se bliver det afgørende, om Chiefs kan være lige så effektive mod løbet, som de var mod Titans, og om 49ers kan holde hovedet koldt og blive ved med at løbe med bolden, hvis de først kommer bagud med over en boldbesiddelse.

49ers’ angreb er dog mere end blot løbespillet. Playaction er en stor del af Shanahans’ angreb ligeledes. Her spiller George Kittle og Raheem Mostert igen en stor rolle. Derudover har de en ganske fornuftig receiverduo i Emmanuel Sander og Deebo Samuel. Kombineret med Shanahans eminente evne til at tegne spillet op, er 49ers’ angreb meget svært at stoppe, og bliver det formentlig også for Chiefs her.

Det vigtige for 49ers er ligeledes, at deres offensive linje er skadesfri, og her er netop én af mine hovedpointer om denne kamp. Der, hvor jeg tror, kampen kan blive afgjort, er hos Jimmy G. Han er blevet kritiseret og undervurderet voldsomt i løbet af sæsonen. Fair nok, han kastede da også kun sølle otte gange mod Packers i Conference Finals. Men det er bestemt ikke, fordi han ikke kan. Han har vist flere gange i løbet af sæsonen, at han godt kan afgøre tingene selv, når det gælder. Og glem så ikke, at Garoppolo har været i en Super Bowl før. Ikke som starter, men som backup hos Patriots, hvilket jeg stadig synes tæller for noget.

Raheem Mostert som MVP til odds 10,00 hos Unibet

Selvom det må forventes, at Jimmy Garoppolo ikke kun kommer til at kaste otte gange her, så ser jeg alligevel sandsynligheden for, at Raheem Mostert får en stor rolle som et muligt scenarie. Samtidig også bare historien om ham. Hvordan han er kommet helt fra bunden, til nu at stå som starter. Unibet ligger igen et pænt stykke over markedet med deres odds 10. En toneangivende licensløs bookie ligger til sammenligning med odds 6,08.

Samlet vurdering: Derfor vinder 49ers

Det her er en utrolig svær finale at forudsige. Men kigger vi nøgternt på det, så er Chiefs’ angreb mod 49ers’ forsvar styrke mod styrke. Altså 49ers’ dygtige zone-forsvar (nummer 1) mod Mahomes’ styrke mod netop zone-forsvar (nummer 1). 49ers’ forsvar har spillerne til at være fleksible nok til både at stoppe Chiefs’ kast og løb. Cheifs derimod er nødt til at vælge enten eller. Jeg forventer, at de vil forsøge at stoppe 49ers’ løbeforsvar, og det kommer til at kræve nogle ekstra ressourcer. Dermed bliver det op til Garoppolo og Shanahan hele tiden at finde de rigtige plays frem på de rigtige tidspunkter.

Modsat, så er det mere styrke mod svaghed, når 49ers’ angreb er på banen. 49ers’ største styrke er bare de her outside-zone løb, og omend Chiefs har set stærke ud mod løbet på det sidste, så har de altså vist flere eksempler på kampe, hvor de bare bliver løbet i stykker. Selv med Chris Jones på banen. 49ers har i øvrigt hele tre dygtige runningbacks, til virkelig at udtrætte Chiefs forsvaret.

Chiefs er nummer 9 i forhold til tilladte yards efter bolden er grebet i år. Her er 49ers nummer 1, og det skyldes timing samt Garoppolos evne til lynhurtigt at finde sin mand. Chiefs rangerede ligeledes nummer 32 imod runningbacks og nummer 28 mod tight ends i grundspillet, og dette bliver kun værre, hvis 49ers først begynder at lykkedes med at løbe bolden.

Samlet set vurderer jeg, at den her kamp bliver afgjort, af det forsvar der kan stoppe modstanderen en til to gange. Begge angreb ser mere eller mindre ustoppelige ud. Især fordi de har så mange forskellige varianter og opstillinger, som de kan snyde modstanderen med. Her synes jeg 49ers’ forsvar virker det stykke stærkere end Chiefs, og af den grund går jeg med 49ers.

Spil på 49ers til markedets højeste odds her