17. juli går det løs med Superliga-sæsonen 15/16 - Superligaekspert Rasmus Jørgensen har begået denne kæmpe-optakt! FCK har forstærket truppen og er af bookmakerne gjort til guld-favoritter. Men kun en tåbe afskriver de forsvarende mestre fra FC Midtjylland. Denne optakt gennemgår alt, hvad du skal vide om Superligaen 2015/16. Vi gennemgår alle 12 hold med fokus på styrker, svagheder og transfers. Vi kigger også på odds og har en hel stribe tips med.

Bud på slutstilling (klik for at gå direkte til et hold)

1. FC København

2. FC Midtjylland

3.  Brøndby

4. AaB

5. Randers

6. Esbjerg

7. OB

8. FC Nordsjælland

9. AGF

10. Hobro

11.  SønderjyskE

12.  Viborg

Odds og spilforslag

Hold øje med Superliga-tips her på BetXpert, hvor Frank Pilantra, Rasmus Schmidt-Hansen, Tommy Shearer, Rasmus B. Olesen, og denne artikels forfatter Rasmus Jørgensen, gennem hele sæsonen vil byde ind med spilforslag til Superligaen. I skrivende stund kan du allerede finde vinder-tips samt H2H-spil.

Mester-kandidater

Jeg ser mesterskabskampen i år stå mellem tre mandskaber; FC København, FC Midtjylland og Brøndby.

FC København (ca. 48 %) skuffede endnu engang i sidste sæson, og efter en dårlig sæsonstart formåede københavnerne aldrig at hente FC Midtjylland, der endte som fortjente vindere af Superligaen. Til denne sæson har FCK dog købt rigtigt godt ind og forstærket en allerede stærk trup.

Derudover har københavnerne nu haft muligheden for at spille holdet sammen efter den store udskiftning, der blev foretaget før sidste sæson. Holdet skal være favoritter til at tage titlen. Det skal dog bemærkes, at FCK har to udekampe mod både FCM og Brøndby. 

FC Midtjylland (ca. 35 %) skal forsøge at forsvare mesterskabet, og klubben er i besiddelse af en rigtig stærk trup. Et stort minus for midtjyderne er dog, at klubben har måttet sige farvel til træner Glen Riddersholm, og det betyder, at en ny træner skal ind med hans idéer i det, der bliver en kort opstart for den nye træners vedkommende.

Derudover bliver det spændende, at se hvordan klubben håndterer det, hvis de kommer med i et europæisk gruppespil. Spørgsmålet er også, om klubben kan holde på flere af de profiler, der er blevet rygtet væk. Klubben har dog midlerne til at investere store summer på transfermarkedet.

Brøndby (ca. 11%) er min outsider til også at kunne blande sig i mesterskabskampen. Brøndbys mesterskabschancer står dog nærmest og falder med Daniel Agger. Holdet har nærmest ikke kunne tabe med Agger på banen, og kan han i løbet af sæsonen komme op og spille +25 kampe fra start, så er Brøndby uden tvivl med i mesterskabskampen. Truppen har dog ikke samme kvalitet, som hverken FCK eller FCM på nuværende tidspunkt. Det kan bemærkes, at Brøndby har to hjemmekampe mod både FCK og FCM.

Det skal blive spændende at se, hvad den nye sportschef, Troels Bech, finder frem af indkøb, for Brøndby mangler spillere i en trup, der ser forholdsvis tynd ud.

Vinderodds

Odds på vinderen af Superligaen 2015/16

Bedste odds Bookmaker
FC København 2,10
Unibet
FC Midtjylland 2,70
Danske Spil
Brøndby IF 8,50
Betsafe
AaB 51,00
Unibet
Randers 80,00
Tipico

Superliga-vinder: FC København til odds 2,10 hos Unibet*. Måske værdi

FCK skuffede i sidste sæson men er forstærket op til den kommende sæson. Spørgsmålet er, hvordan FCM kommer ud af transfervinduet på både træner- og spillerfronten. Umiddelbart ligger jeg på nuværende tidspunkt på ml. 47-49 % på FCK som mester. 

Nedrykningstanker

På grund af den nye struktur som bliver indført fra sæsonen 2016/17, så er der i den kommende sæson kun en nedrykker fra Superligaen, mens der er tre oprykkere i 1. Division. Det betyder, at der alt andet lige er mindre risiko for at rykke ned i den kommende sæson. I min optik står nedrykningskampen mellem fire klubber; De to oprykkere, Viborg og AGF, Sønderjyske samt Hobro.

Det er fire klubber, som jeg ser som meget jævnbyrdige med Viborg som snæver favorit til at tage nedrykningspladsen. På grund af den store jævnbyrdighed og det faktum, at der kun et hold, der rykker ned i denne sæson, så synes jeg også, at det er vanskelligt at sætte en CV på, om de forskellige klubber rykker ned.

Nedrykningsodds

Odds på nedrykning

Bedste odds Bookmaker
Viborg FF 3,75
Danske Spil
Hobro 4,25
Danske Spil
Sønderjyske 4,50
Danske Spil
AGF 6,00
Unibet
FC Nordsjælland 20,00
Tipico
Esbjerg 20,00
Tipico
OB 25,00
Tipico

Tanker om topscoreren

Titlen som topscorer virker igen i år åben, med mange spillere om buddet, og det er svært at vurdere om nogle af oddsene er interessante og indeholder værdi.

Martin Pusic må være favorit til at igen at hente titlen. Han spiller for et tophold, der i sidste år var det mest scorende, og i foråret sidste år scorede han 8 mål med 12 starter. Pusic er utrolig afslutningssikker og dygtig i boksen, og vil i den kommende spille en hel sæson for et tophold i Superligaen. Dog kan han blive skubbet på bænken, som vi har set i perioder, hvis Morten Duncan spiller sig varm, og hvis FCM stadig kun vil spille med én angriber.

I FCK har man, for et beløb der skulle være over 20 mio. kr., hentet paraguayanske Federico Santander. Med sådan et prisskilt må der være et vist forventningspres på Santander, der har scoret 6 mål i den sydamerikanske Champions League, Copa Libertadores, hvor hans klub Guarani er i semifinalen. Det skal dog med, at Santander kommer til at misse nogle kampe i Superligaen, da han først skifter når Copa Libertadores er færdig for hans klub, mens han samtidig også skal vænne sig til københavnernes spillestil.

Teemu Pukki til odds 15. Værdi?

Brøndby har hentet Teemu Pukki på en permanent aftale, og han må ligeledes være en kandidat til titlen, da han i perioder i sidste sæson virkelig viste målnæse, når han spillede pladsen som frontangriber. Jeg tror kun, at næste sæson bliver bedre for Pukki, der i sidste sæson scorede 9 mål. Odds 15 hos Tipico er interessant, synes jeg. Om der er decideret værdi, kan jeg dog ikke afgøre.

En anden kandidat der også slår sine folder i FC København, er Nicolai Jørgensen. Der er ingen tvivl om, at hvis Jørgensen rammer sit topniveau er der meget få offensive spillere, hvis nogen, der kan følge ham. Sidste sæson scorede han 10 mål i Superligaen, i en sæson der var ramt af skader, og det blev derfor også kun til 22 starter for Jørgensen. Kan han holde sig skadesfri er han helt klar en kandidat, men hans store skadesproblemer gør, at jeg ikke synes oddset på ham er interessant.

En sidste spiller jeg synes er interessant er AaB-angriberen Anders K. Jacobsen (fra vinterpausen OB-spiller). Han er efter min mening en rigtig god angriber, som kan det meste, og samtidig er rigtig træfsikker.. Du kan få odds 14 hos Unibet*, hvis AK bliver topscorer.

Er man til de lidt højere odds, så kan du score dig et godt odds på spillere som Mads Hvilsom og Mick van Buren.
 

Topscorerodds

Odds på Topscorer i Superligaen 2015/16

Bedste odds Bookmaker
Martin Pusic 7,00
Unibet
Federico Santander 9,00
Unibet
Nicolai Jørgensen 12,00
Unibet
Morten Duncan Rasmussen 13,00
Tipico
Anders K. Jacobsen 14,00
Unibet
Teemu Pukki 15,00
Tipico
Nicklas Helenius 15,00
Betsafe
Mikael Ishak 18,00 Unibet
Mads Hvilsom 26,00 Unibet
Benjamin Verbic 41,00 Unibet
Nicolai Brock-Madsen 51,00 Unibet
Mick van Buren 61,00 Unibet

Klubgennemgang

AGF

Tilgange:

Daniel A. Pedersen (Silkeborg IF)

Elmar Bjarnason (Randers FC)

Josip Elez (Lazio, lejeaftale)

Ahmed Yasin (Örebro)

Adrian Lopez (fri transfer)

Dino Mikanovic (Hajduk Split)

Afgange:

Marcus Solberg (Silkeborg IF)

Kasper Povlsen (Hobro)

Arthur Sorin (kontraktudløb)

David Devdariani (kontraktudløb)

Darnel Situ (kontraktudløb)

David Cortes (kontraktudløb)

Oliver I. Pedersen (kontraktudløb)

Andreas Laudrup (stopper)

Helgi Danielsson (stopper).

Johan Lædre Bjørdal (Rosenborg)

Nicolai Johannessen (ophævet kontrakt)

AGF er igen tilbage i Superligaen efter holdet i sæsonen 2013/14 rykkede ned efter et forfærdeligt forår under Jesper Fredbergs ledelse. Forventningerne var klare, når det gjaldt holdet fra landets andenstørste by. Holdet skulle rykke op, og ind blev hentet en stor kapacitet på trænerposten. Morten Wieghorsts mandskab havde en svingende start på sæsonen og efteråret bød på kun 9 sejre i 18 kampe, og ved vinterpausen var man seks point efter Viborg og Lyngby. Men efter et forår med kun et nederlag og en titel som forårets hold, og et nedbrud af de større hos oprykningsrivalerne fra Lyngby, så lykkedes det AGF at sikre oprykningen.

På trænerposten er AGF rigtig godt besat med Morten Wieghorst. Wieghorst har tidligere både været i FC Nordsjælland med stor succes, inden turen gik over det danske U-21 landshold som landstræner, hvorefter han sluttede sig til Michael Laudrup som assistenttræner i Swansea.

Wieghorst er en træner, som går ind for den possesions-orienterede spillestil, hvilken han både har praktiseret i FC Nordsjælland og som landstræner. Spørgsmålet er om AGF har kvalitet nok i truppen til at praktisere dette, nu når de kommer op på et højere niveau end 1. Division, hvor de har været vant til at dominere kampene på bolden. De vil i mange kampe blive overmatchet, og derfor skal holdets defensive organisation også forbedres.

Det ligner igen en sæson for AGF, hvor målsætningen skal være at overleve i Superligaen. Holdet mangler kvalitet på en række pladser, men har også en masse rutinerede spillere som har erfaring med at spille Superliga. Efter oprykningen blev en realitet var flere af TV3 Sports eksperter ude at sige, at truppen langt fra rummede kvalitet nok til at begå sig i Superligaen, og Poul Hansen , at AGF skulle hente 7 spillere, der skulle være blandt de 14 faste i kamptruppen.

I målet har AGF rutinerede Steffen Rasmussen, som stadig er en solid sidste skanse for holdet. Defensiven er ikke imponerende, men indeholder stadig en spiller som Daniel Christensen, der tidligere har vist, at han har niveau til Superligaen. Jens Jønsson var måske den største profil i 1. Division i sidste sæson og i foråret spillede han pladsen som midterforsvar. Jønsson kan dog også sagtens dække den defensive midtbane, hvilket også er hans favoritplads. På den centrale midtbane har man hentet to nye spillere i form af Daniel A. Pedersen og Elmar Bjarnason, mens Danny Olsen tidligere også har vist sig som en profil i Superligaen.

Offensivt ramte Kim Aabech et rigtig højt niveau i sidste sæson med 17 sæsonmål, og var en af de helt store profiler på AGF-holdet. Han har noget af den kreativitet, og er både teknisk dygtig og målfarlig. Ligeledes havde topscorer Mate Vatsadze en god sæson, hvor han blev topscorer med 20 mål.

På transferfronten har AGF allerede hentet Daniel A. Pedersen og Elmar Bjarnason til den centrale midtbane. Begge spillere spillede fast i henholdsvis Silkeborg og Randers i sidste sæson. Derudover har man hentet midterforsvarene Josip Elez i Lazio på en lejeaftale samt Adrian Lopez på en fri transfer. En spiller som sportschef Jens Andersson har stor kendskab til fra deres fælles fortid i Hajduk Split. Til kanten har klubben hentet Ahmed Yasin i Ørebro, der betegnes som en hurtig og teknisk dygtig kantspiller.

Klubben har også sagt farvel til en række spillere, som har haft kontraktudløb, hvoraf Kasper Povlsen, Helgi Danielsson og David Cortes er de mest prominente navne.


AaB 

Tilgang:

Lars Søndergaard (træner, Sønderjyske)

Jannik Pohl (egne rækker)

Oliver Abildgaard (egne rækker)

Asger Bust (egne rækker)

Thomas Enevoldsen (Mechelen)

Nicklas Helenius (Aston Villa)

Jukka Raitala (FC Vestsjælland)

Afgang:

Kent Nielsen (træner, OB)

Donny Gorter (lejeretur, AZ)

Rasmus Thelander (Panathinaikos)

Anders K. Jacobsen (OB, pr. 1. januar)

Viktor Ahlmann (Vendsyssel, lejeaftale)

Efter en fantastisk 2013/14 sæson, hvor klubben fra Aalborg endte med at vinde The Double, bød sidste sæson på 5. Plads i Superligaen. Holdet havde svært ved, at leve op til det samme spillemæssige niveau, som holdet havde i mesterskabssæsonen på trods af, at det kun var Kasper Kusk der var egentlig væsentlige afgang. De tidligere profiler Thomas Enevoldsen og Nicklas Helenius blev hentet ind på lejeophold, men viste kun i glimt den kvalitet, som man husker dem for inden deres udlandsophold.

AaB går ind til en ny spændende sæson i Superligaen med en trup, som kun har budt på en væsentlig afgang på spiller-siden. På træner-fronten er der dog skiftet ud og træneren gennem de sidste 5 år, Kent Nielsen, er taget til OB, og blevet erstattet af Lars Søndergaard, der tidligere har en fortid i klubben. Søndergaard har leveret en fint stykke arbejde i Sønderjyske, hvor han sammen med klubben har undgået nedrykning gennem hans tid i klubben, på trods af at klubben har været blandt favoritterne til at rykke ned flere gange.

Nu skifter Søndergaard så til AaB, som i Kent Nielsens tid har haft en meget klart possession-orienteret spilkoncept, som ligger et stykke væk fra det, Sønderjyske har praktiseret. Det bliver derfor spændende, at se hvad Lars Søndergaard kan tilføje klubben, og om han kan præstere i en klub, som har højere ambitioner end Sønderjyske.

AaB har en stærk trup, og hvis truppen kan holde sig skadesfri og profilerne rammer et højt niveau, så kan holdet blive farlig og kæmpe med om de sjove placeringer.

Nicolai Larsen er en af Superligaens bedste keepere, mens forsvaret mangler lidt kvalitet efter Rasmus Thelanders afgang, men stadig tæller spillere som Henrik Dalsgaard og Kenneth Emil Pertersen. På midtbanen har man profiler som Nicolaj Thomsen på kanten, Rasmus Würtz som stærk 6’er, Kasper Risgård som 8’er.

Anders K. Jacobsen (fra vinterpausen OB-spiller) havde en god sidste sæson, hvor det blev til 10 sæsonmål, mens Rasmus Jönsson havde svært ved at ramme niveauet fra mesterskabssæsonen, og størstedelen af sidste sæson blev ødelagt af skader, ligesom talentet Lukas Spalvis var udsat for. Begge to får nu mulighed for at få en god opstart, og give dem mulighed for at præstere på et højere niveau end de gjorde i sidste sæson.

På transferfronten er det lykkedes AaB at bytte Thomas Enevoldsens lejeaftale fra sidste sæson ud med en kontrakt, der løber de næste to år. Yderligere er tre talenter rykket op fra U-19 holdet. Nicklas Helenius er hentet på en permanent aftale, og han kan blive et godt aktiv, hvis han fortsætter takterne fra foråret, hvor han med 5 mål viste glimter af hans tidligere niveau.

Ud er røget midterforsvaren Rasmus Thelander, der er skiftet til Panathinaikos. En stærk spiller der dog faldt lidt i niveau i sidste sæson.

En spiller der kan være på vej væk fra klubben, er Nicolaj Thomsen, som tidligere i vinduet var tæt på en aftale med franske Nantes. Thomsen var en del af det danske U-21 landshold, hvor han har startede inde i alle kampene under EM og gjorde fint væsen af sig. Dette kan føre til yderligere interesse for udenlandske klubber, og kan betyde, at Nicolaj Thomsen er fortid i klubben inden transfervinduet lukker. 

Bedst placeret uden FCK, FCM og Brøndby: AaB eller Randers til odds 2,12 hos DS

Randers og AaB sluttede henholsvis nr. 4 og 5 i sidste sæson. Begge trupper er stærke, og AaB og Randers synes et stykke foran de øvrige hold. Randers har hentet stærke spillere ind, mens AaB har sikret sig Enevoldsen og Helenius på permanente aftaler. Se spillet her

Brøndby IF

Tilgang:

Kristian Larsen (egne rækker)

Svenn Crone (Brønshøj, lejeretur)

Christian Jakobsen (FC Roskilde)

Teemu Pukki (Celtic)

Andreas Hansen (egne rækker)

Frederik Rønnow (AC Horsens)

Magnus Eriksson (Guizhou Renhe)

Afgang:

Ferhan Hasani (kontraktudløb

Holmbert Fridjonsson (Celtic, lejeretur)

Michael Falkesgaard (OB)

Mads Nielsen (kontraktudløb)

Kristian Andersen (kontraktudløb)

Ariel Nunez (Olimpia, lejeaftale)

Nikolai Laursen (PSV Eindhoven)

Efter en sportslig krise endte klubben fra Vestegnen i sæsonen 2013/14 på en 4. Plads i Superligaen. Sidste sæsons målsætning var at forbedre dette resultat, og det lykkedes klubben, da holdet sluttede på 3. pladsen og dermed sikrede sig bronzemedaljerne. Der var store forventninger til Brøndby efter det var lykkedes at hente både Daniel Agger og Johan Elmander tilbage til klubben, men holdet manglede stabilitet til, at kunne følge med både FC Midtjylland og FC København. Brøndby havde især problemer på udebane, hvor det i efteråret kun blev til én sejr. Holdet viste dog den stabilitet, som de havde ledt efter, i foråret, hvor det bl.a. også blev til fem udesejre i træk.

På trænerposten har Jan Bech Andersen stadig tillid til Thomas Frank, som har gjort et fint stykke arbejde med at få klubben på ret køl igen. På transfersiden har Brøndby fejlet med flere dårlige indkøb, og det betød, at sportschef Per Rud nu er fortid i klubben. Ind er kommet Troels Bech, som har gjort sig som træner i flere Superliga-klubber, og senest blev fyret i OB. Troels Bech skal forsøge at forstærke en Brøndby-trup, som virker smal pga. flere afgange.

Brøndby har et possession-baseret spilkoncept, med mange teknisk dygtige spillere på holdet. Holdet havde ligeledes en rigtig solid defensiv organisation med Daniel Agger som styrmand, og ligaens måske bedste målmand i Lukas Hradecky. Brøndby havde dog i nogle kampe i forrige sæson problemer med fysiske hold, og tabte bl.a. hele tre gange til oprykkerne fra Hobro. Kan Daniel Agger holde sig nogenlunde skadesfri i denne sæson, har Brøndby vist, at de er utrolig svære at slå, og med Daniel Agger på holdet bør Brøndby også betegnes som outsidere til mesterskabstitlen.

Brøndby har en trup, der bør kunne kæmpe med om medaljer i Superligaen, ogholdet må samtidig også betegnes som outsidere til titlen.

Defensiven er stærk med en klassemålmand i Lukas Hradecky. Forsvaret består af forårets bedste højreback i Johan Larsson sammen med ligaens bedste spiller Daniel Agger. Dario Dumic har løftet sit spil med Agger som makker mens talenterne Riza Durmisi og Patrick da Silva kæmper om venstrebacken. På den centrale midtbane har talenterne Lebogang Phiri og Christian Nørgaard løftet deres spil i fraværet af Thomas Kahlenberg (ude på ubestemt tid med en hofteskade), som ligeledes holder høj kvalitet, når han er i topform.

Offensiven haltede en smule i sidste sæson, hvor det kun blev til 13 mål i 13 kampe. Teemu Pukki virker som en god angriber, når han kan få lov at spille centralt. Kantspillerne bidrog i sidste sæson ikke med nok mål og assist, men indeholder nogle spændende spillere.

På transferfronten har Brøndby hentet offensiv-spilleren Christian Jakobsen i FC Roskilde. En spiller der har et udviklingspotentiale, men ikke en spiller man fra dag 1 vil se gå ind som en profil i Superligaen. Derudover har Brøndby hentet Teemu Pukki på en permanent aftale efter hans lejeaftale udløb med slutningen af sidste sæson. Frederik Rønnow er hentet for at bringe konkurrence til målmands-pladsen, men han må nok væbne sig med tålmodighed, når det kommer til spilletid.

Klubben har sagt farvel til kantspilleren Ferhan Hasani, der i sidste sæson gjorde en god figur. Ligeledes har man sagt farvel til reservemålmand Michael Falkesgaard mens Holmbert Fridjonsson er sendt tilbage til Celtic.

Det forventes, at Brøndby forsøger at hente en spiller til hver kæde. På ud-siden har der været rygter om at Lukas Hradecky kan blive solgt, da flere udenlandske klubber er ude efter ham.

Brøndby ender i top 3 til odds 1,85 hos Betsafe

Godt nok virker FCM og FCK til at være et niveau over Brøndby, der dog har en skarp trup til at indtage medaljeskamlen. De unge talenter har fået mere erfaring og forhåbentlig kan Agger og Kahlenberg holde sig skadesfrie og sende Brøndby i top 3. Se spillet her

Esbjerg fB

Tilgange:

Jeppe Højbjerg (Fredericia, lejeretur)

Jesper Rasmussen (Vejle, lejeretur)

Jonas Hansen (Varde, lejeretur)

Marco Lund (egne rækker)

Søren Andreasen (egne rækker)

Nicki Bille Nielsen (Evian)

Leon Jessen (Kaiserslautern)

Afgange:

Daniel Larsson (Granada, lejeretur)

Jerry Lucena (kontraktudløb)

Mikkel Jakobsen (kontraktudløb)

Jonas Hansen (kontraktudløb)

Jakob Andreasen (kontraktudløb)

Erik Friberg (Seattle Sounders)

Jeppe Højbjerg (FC Fredericia, lejeaftale) 

Vestjyderne skal i den grad forsøge at rejse sig efter en dårlig sidste sæson, hvor man reddede sig fra nedrykning i 32. Spillerunde. Holdet endte på en 8. plads i en sæson, hvor tingene ikke fungerede i den vestjyske klub. Inden sæsonen havde man sagt farvel til profiler som Kian Hansen og Peter Ankersen, der begge tog udenlands. I vintertransfervinduet var det så Eddie Gomes, Jakob Ankersen og Martin Pusic som forlod klubben, som dermed havde givet afkald på en række profiler. Især defensivt var man sårbare, og holdet lukkede tredje flest mål ind af alle. Offensivt kunne man dog bryste sig af at være næst mest scorende hold i Superligaen.

På trods af en resultatmæssig dårlig sæson i Superligaen valgte Esbjergs ledelse at beholde Niels Frederiksen som træner. Holdet var sidste år ikke plaget af, at skulle deltage i et europæisk gruppespil, som sæsonen forinden havde kostet dyrt i efteråret.

Niels Frederiksen vil med sit mandskab gerne have bolden, og forsøgte i løbet af sidste sæson at få implementeret et meget højt presspil med en høj bagkæde. Dette var dog ikke just nogen succes, og holdet manglede især Eddie Gomes’ hurtighed i bagkæden, da Daniel Stenderup og Michael Jakobsen ikke besidder samme. Derudover har Esbjerg nogle dygtige backs, som ofte kommer med frem og støtter kantspillerne på ydersiden og kommer til indlæg.

Esbjerg har en trup med potentiale, og kan man holde på de bærende spillere samt tilføje lidt ekstra kvalitet til truppen, bør de kunne kæmpe om pladserne i den øvre halvdel af Superligaen.

Defensiven haltede i sidste sæson, og holdet lukkede for mange lette mål ind. Martin Dubravka, er en ordinær keeper, mens især midterforsvaret med Daniel Stenderup og Michael Jakobsen ikke holdt et højt nok niveau sidste år. På de to backs har man to meget spændende spillere i Ryan Johnson Laursen og Jonas Knudsen, der begge har været/er med inde over det danske U-21 landshold.

På kanten viste Emil Lyng opløftende takter i seneste sæson efter en skadespause, ligesom Jeppe Andersen viste højt niveau inden han røg ud med en korsbåndsskade tilbage i marts. Magnus Lekven levede ikke op til forrige sæsons præstationer på den centrale midtbane, men har et højt topniveau. På angriber-positionen er klubben dækket udmærket ind uden rigtig at have en angriber med topscorer-potentiale. Mick van Buren viste sig fint frem i slutningen af foråret, hvor det bl.a. blev til fem scoringer for hollænderens fod.

På transferfronten har Esbjerg hentet angriberen Nicki Bille Nielsen i franske Evian, som hvis han kan finde tilbage til sit topniveau vil blive en gevinst for klubben. Klubbens forventning inden transfervinduet var at hente 2-3 spillere, som kan forstærke holdet.

I Esbjerg har man sagt farvel til Daniel Larsson, hvis lejeaftale er udløbet samt en række periferispillere, som har haft kontraktudløb.

FC København 

Tilgange:

Benjamin Verbic (NK Celje)

Kasper Kusk (Twente)

Marvin Pourié (SønderjyskE, lejeretur)

Peter Ankersen (Red Bull Salzburg, lejeaftale)

Federico Santander (Guarani)

William Kvist (fri transfer)

Afgange:

Christian Poulsen (kontraktudløb)

Björn Sigurdarsson (Wolverhampton, lejeretur)

Kevin Foley (kontraktudløb)

Lasse Lindbjerg (kontraktudløb)

Rurik Gislason (FC Nürnberg)

Steve De Ridder (Zulte-Waregem, leje)

Johan Wiland (Malmö FF)

Forrige sæson bød på en andenplads til københavnerne, som især blev sat tilbage af en dårlig sæsonstart, der betød, at holdet kun havde samlet 8 point i de første syv kampe. Før sæsonen havde Ståle Solbakken for alvor ryddet ud i truppen, hvor man sagde farvel til en lang række ældre spillere. Der blev købt stort ind, og spørgsmålet er, om den store udskiftning satte sin præg på FCK’s mesterskabschancer.

Ind kom dog profiler som Daniel Amartey, Mathias Zanka Jørgensen samt landsholdsmålmand Stephan Andersen. På trods af et hav af skader til flere profiler i foråret viste københavnerne en enorm stabilitet, og selvom spillet ikke altid var sprudlende, så hentede holdet massere af point, og endte med kun, at slutte fire point efter mestrene fra FC Midtjylland.

Tilbage i april valgte FC København at forlænge samarbejdet med cheftræner Ståle Solbakken, så det nu gælder frem til 2018. Solbakken skal derfor i næste sæson forsøge at bygge yderligere lag på det FCK-hold, som leverede en fin sæson på trods af den ellers dårlige sæsonstart.

FCK byggede sidste sæson op omkring en meget solid defensiv, som kun lukkede 22 mål ind i 33 kampe. Offensivt imponerede man dog ikke, og holdet var meget afhængige af Nicolai Jørgensen. FCK’s spil har ofte være kendetegnet af meget offensive backs, som skal holde bredden og bidrage med indlæg, der skal fodre angriberne, mens kantspillerne kan falde ind i banen.

FC Københavns trup for den kommende sæson ser rigtigt stærk og bred ud, hvilket også gør dem til favoritter til at hente mesterskabet tilbage til København.

Defensiven indeholder høj kvalitet med ligaens måske bedste målmand i Stephan Andersen, som havde hele 18 clean sheats i Superligaen i sidste sæson. Foran ham havde Mathias Zanka og Mikael Antonsson en rigtig god sæson, mens Superliagens bedste venstre back Ludwig Augustinsson præsterede på et meget højt niveau.

På den centrale midtbane er holdet godt dækket ind med bl.a. anfører Thomas Delaney og stortalentet Daniel Amartey. Offensiven er ligeledes meget spændende med en række nye navne samt nuværende spillere i Nicolai Jørgensen, Baskhim Kadrii (på vej tilbage fra korsbåndsskade) og Andreas Cornelius (ude med brækket ankel men viste højt niveau før udlandsophold)

På transferfronten har FCK hentet en række spændende spillere til klubben. Peter Ankersen og Kasper Kusk er hentet tilbage efter mislykkede udlandsophold, og kan de finde tilbage til deres gamle niveau, bliver de en stor gevinst for klubben. Derudover har man hentet kantspilleren Benjamin Verbic, der scorede 15 mål i 31 kampe i den slovenske liga i sidste sæson. I Paraguay har man kastet et stort millionbeløb efter angriberen Federico Santander, som er en stor fysisk angriber der bl.a. har scoret 6 mål i dette års Copa Libertadores.

Klubben har dog sagt farvel til Rurik Gislason, der efter tre sæsoner i klubben skifter til tyske Nürnberg. Steve de Ridder er efter et skuffende første år i klubben sendt på en lejeaftale i hjemlandet, mens Björn SIgurdarsons lejeaftale er udløbet. Christian Poulsen og Kevin Foley forlader klubben ved kontraktudløb.

Mest scorende hold: FC København til odds 3,25 hos Unibet*

Offensiven svigtede for Ståle Solbakken i sidste sæson, men efter massive indkøb er FCK nu mesterskabsfavoritter. FCK skal tilbage på tronen og offensiven er forstærket af Kasper Kusk, Benjamin Verbic og Federico Santander, der alle bliver spændende at følge. Se spillet her

FC Midtjylland

Tilgange:

Jes Thorup (træner, Danmark U21)

Daniel Royer (Austria Wien)

Kian Hansen (Nantes)

Patryk Wolanski (Vejle, lejeretur)

Paul Onauchu (Vejle, lejeretur)

Musefiu Ashiru (Ringkøbing IF, lejeretur)

Mikkel Andersen (Reading)

Awer Mabil (Adelaide United)

Afgange:

Izunna Uzochukwu (kontraktudløb)

Marco Priis Jørgensen (kontraktudløb)

Jakob Haugaard (Stoke City)

Sylvester Igboun (FC Ufa)

Musefiu Ashiru (Skive IK, lejeaftale)

Mikkel Frankoch (Skive IK, lejeaftale)

Razak Odeyemi (Skive IK, lejeaftale)

Efter en skuffende afslutning på sæsonen 2013/14, hvor det endte med bronze til FC Midtjylland, lykkedes det midtjyderne for første gang i klubbens historie at vinde det danske mesterskab efter en fantastisk sæson. Klubben brød med det kendte ordsprog om, at det er forsvaret, der vinder mesterskaber, da holdet var det klart mest scorende hold i Superligaen. Pione Sisto, Sylvester Igboun, Martin Pusic og Morten ”Duncan” Rasmussen bød alle ind med massere af mål.

Mesterskabet betyder nu, at klubben skal ud og spille Champions League-kvalifikation, og chancen for at klubben kommer i et europæisk gruppespil, er større end nogensinde. Det bliver spændende, at se hvordan klubben håndterer dette, og hvor stor en indflydelse det får på klubbens præstationer i Superligaen.

En mindre chok gik gennem landet, da det blev offentliggjort, at Glen Riddersholm havde opsagt sin stilling som træner for mesterholdet lige op til den nye sæson. En ny træner er endnu ikke præsenteret, og det bliver spændende at se, hvem de ambitiøse midtjyder med Rasmus Ankersen i spidsen mener skal lede holdet i den kommende sæson.

Ind er kommet Jes Thorup, der har været i spidsen for det danske U 21-landshold de seneste to år. Thorup har gjort et godt stykke arbejde som landstræner, hvor det er blevet til meget få nederlag i hans tid. Han har udtalt, at han ikke er kommet til FC Midtjylland for at revolutionere tingene fra starten, så det må forventes, at FCM vil fortsætte med samme tankegang til spillet som under Glen Riddersholm.

Klubbens spillestil under Riddersholm har været præget af et højt genpres, der skal sikre at holdet bevarer bolden i egne rækker. Man er dog ikke bange for at sætte bolden på spil, og FCM er ikke et typisk possession-orienteret hold. Ligeledes har man en spidskompetence i omstillingerne, da holdets offensive kræfter besidder en enorm fart. Holdet er derudover enormt stærke på dødbolde, hvor holdet scorede et rekordhøjt antal mål i sidste sæson.

FC Midtjylland går ind til den nye sæson med en stærk trup, der skal forsøge at forsvare det danske mesterskab. Spørgsmålet er om klubben kan holde på dens største profiler, og hvordan disse vil blive erstattet.

På målmandsposten hentede man i januar svenske Johan Dahlin, der dog ikke har vist sig, som den klassemålmand han blev udråbt som. FCM forventer selv en god anden sæson til den svenske målmand. Forsvaret er godt besat med Erik Sviatchenko, den nytilkomne landsholdsspiller Kian Hansen samt anfører Kristian Bach Bak. FCM er i besiddelse af en utrolig stærk (måske ligaens bedste) central midtbane med Tim Sparv på den defensive midtbane og Petter Andersson og Jakob Poulsen på de to 8’er-positioner.

Offensiven viste i sidste sæson dens høje niveau, og spørgsmålet er om spillere som Sylvester Igboun og Pione Sisto er i klubben meget længere. De to angribere Martin Pusic og Morten ”Duncan” Rasmussen sluttede som nr. 1 og 3 på topscorerlisten i sidste sæson, og danner en farlig angriber-duo.

På transferfronten har midtjyderne handlet hurtigt, og hentet Kian Hansen i franske Nantes, som nok er udset en plads i midterforsvaret, men også kan dække den defensive midtbane. Derudover har man hentet den østrigske kantspiller Daniel Royer i Austria Wien, mens man har hentet målmanden Mikkel Andersen i Reading, der nok skal agere backup for Johan Dahlin

Klubben har sagt farvel til reservemålmand Jakob Haugaard, som er taget til Stoke, mens den nigerianske midtbanespiller Izunna Uzochukwu har forladt klubben ved kontraktudløb.

Det store spørgsmål er, om FC Midtjylland kan holde sammen på den trup, der sikrede dem mesterskabet. Den unge kantspiller Pione Sisto ligner en færdig mand i klubben med mange store udenlandske klubber efter ham, mens klubben har lovet Sylvester Igboun et skifter til udlandet. Igboun er allerede skiftet til russisk fodbold, og det er vel næsten en spørgsmål om tid, før Sisto ligeledes er fortid i klubben. Dette skifte var undervejs allerede i januars transfervinduet, men klubben kunne ikke finde en afløser for nigerianeren. Erik Sviatchenko har ligeledes tiltrukket sig interesse for udlandet, og har luftet interessen for et skifte udenlands.

FC Nordsjælland

Tilgange:

Mathias Jensen (egne rækker)

Souheib Dhaflaoui (egne rækker)

Nichlas Rohede (AB, lejeretur)

Bruninho (HB Køge)

Afgange:

Kasper Lorentzen (stopper)

Daniel Thorup (kontraktudløb)

Mario Ticinovic (kontraktudløb)

Hans Mulder (kontraktudløb)

Kristian Lindberg (kontraktudløb)

Uffe Bech (Hannover 96)

Mikkel Jensen (Næstved)

Gudjon Baldvinsson (Stjarnan)

Det er ved at være tre år siden, at FC Nordsjælland vandt det danske mesterskab. De seneste to sæsoner har dog været ganske jævne, og holdet fra Farum har i begge sæsoner sluttet på 6. Pladsen. FC Nordsjælland er det eneste hold i Superligaen, som har valgt at spille på kunstgræs på hjemmebanen i Farum. I sidste sæson hentede klubben hele 31 ud af 44 point på hjemmebanen, hvilket også beviser, at holdet ikke var særlig gode på udebane.

Holdet fra Farum viste i flere omgange topniveau på kunstgræsset i Farum, hvor de med deres hurtige pasningsspil spillede seværdigt fodbold. Holdet havde dog i flere omgange problemer, når de skulle møde fysisk stærkere mandskaber såsom Hobro og Randers.

Olafur Kristjansson går sin anden sæson i møde som FC Nordsjælland-træner, og han skal forsøge, at bygge videre på det arbejde som han lavede i første sæson. På de administrative pladser har klubben dog tilføjet en kapacitet med masser af Superliga-erfaring, da Carsten V. Jensen er hentet ind som ny sportschef. Det bliver spændende, at se om han kan udnytte hans erfaring og netværk til at gøre truppen stærkere, for truppen ser noget tynd ud frem mod den nye sæson.

FC Nordsjælland har i mange år haft en meget klar filosofi for, hvordan klubben ønsker at spille fodbold. Holdet ønsker at have bolden meget og kombinere sig igennem langs jorden, i og med holdet ikke har den store fysiske styrke.

FC Nordsjælland går ind til den nye sæson i Superligaen med en noget tynd trup, som nok kommer til at kæmpe hårdt for at nå øverste halvdel af tabellen.

Klubben har i David Jensen en målmand med potentiale, og som i flere perioder i sidste sæson viste rigtig fine takter. Foran sig har han to meget unge midterforsvarere i Pascal Gregor og Andreas Maxsø, som begge trods deres meget unge alder havde to gode sæsoner sidste år. Forsvaret så dog tyndt ud, da en af disse to var ude med karantæner, og det kan blive dyrt for klubben, hvis den ikke henter spillere ind til defensiven.

På midtbanen blev Martin Vingaard mod slutningen af sæsonen rykket ned på den defensive midtbane, hvilket gav plads til Gudmundur Thorarinsson, der havde en middelmådig første sæson samt stortalentet Emiliano Marcondes der mod slutningen af sæsonen, viste hans evner som målscorer. Offensiven ser stærk ud med svenske David Moberg Karlsson, der i glimt vist et højt topniveau, samt Joshua John, som begge kan afgøre en kamp på egen hånd.

På transferfronten har klubben endnu ikke været aktive, og de eneste tilgange til truppen er spillere, der er blevet rykket op fra U-truppen.

Klubben har dog sagt farvel til en række spillere der havde kontraktudløb. Af de mest prominente navne er Mario Ticinovic, der har været fast mand de seneste sæsoner, samt Hans Mulder og Kristian Lindberg.

FC Nordsjælland råder over nogen spillere, der er interessante for andre klubber. Uffe Bech er allerede skiftet til Tyskland, mens Joshua Johns topniveau ligeledes er til mere end midten af Superliagen. Får FC Nordsjælland et godt bud på klubbens profiler har de tidligere vist, at de ikke er bange for at skyde spillerne af. 

Hobro

Tilgange:

Kasper Povlsen (AGF)

Morten Beck Andersen (Silkeborg)

Gökcan Kaya (Randers FC)

Tidiane Sane (fri transfer)

Mayron George (OFI Kreta)

Afgange:

Rasmus Lynge Christensen (kontraktudløb)

Lasse Thomsen (kontraktudløb)

Martin Thomsen (Silkeborg IF)

Mikkel Thygesen (Randers FC)

Ruben Nygaard (Skive)

Dennis Høegh (FC Fredericia)

Mads Hvilsom (Eintracht Braunschweig)

Hobro var for første gang i klubbens historie en del af det fineste selskab i dansk fodbold, da klubben året forinden havde sikret sig en 2. Plads i 1. Division og dermed rykkede op i Superligaen. Klubben der kun har få spillere på fuldtidskontrakter, var af alle eksperter dømt nede, men klubben overraskede alt og alle, og sikrede sig i sikker stil overlevelse i landets bedste række.

Der var nok ikke mange, der havde regnet med, at klubben ville ende på 7. Plads foran flere etablerede Superliga-klubber. Holdet viste dog i den grad sammenhold, og slog bl.a. Brøndby tre gange i løbet af sæsonen. Især på hjemmebane viste Hobro sig stærke i foråret, hvor det kun blev til et nederlag.

Man finder nok ikke et større symbol på Hobros succes end cheftræner Jonas Dal. Han er en træner, der i den grad harmonerer med de værdier, der er i klubben, og hans engagement og evne til at sætte holdet op er fantastisk. Klubben lever ikke en fuldtidsprofessionel tilværelse, som resten af holdene i Superligaen, men tager dog skridt i den rigtige retning. I den kommende sæson har Hobro valgt, at købe spillere og trænere fri således at træningen kan starte klokken 13, og dermed give bedre mulighed for restitution.

Holdets base er bygget op omkring en stærk defensiv, og har i mange kampe praktiseret en kontrabaseret spillestil med offensive folk, der er gode i omstillingsspillet. Holdet havde dog i sidste sæson problemer, når de selv skulle forsøge at skabe kampen.

Hobro skal i den kommende sæson nok forberede sig på at kæmpe om overlevelse i Superligaen. Holdet kunne i sidste sæson i størstedelen af kampene stille en start-11 med meget få ændringer. Det var dog tydeligt, at holdet var sårbare, da skader og karantæner til profiler begyndte at indtræffe.

Defensiven var dog solid med Jesper Rask på mål og et midterforsvar med anfører Mads Justesen og Anders Egholm. På midtbanen er man meget afhængige af Jonas Damborg, som skal agere oprydder. Foran sig har Damborg en offensiv med bl.a. Mads Hvilsom, som virkelig imponerede i sidste sæson og blev nr. 2 på topscorerlisten med 16 mål og Martin Mikkelsen, som spillede et fint forår. I angrebet er det lykkedes Hobro at forlænge kontrakten med Quincy Antipas, som i den grad er en spiller, der passer perfekt ind i Hobros måde at spille fodbold på.

På transferfronten har Hobro handlet hurtigt og hentet angriberen Morten Beck Andersen i Silkeborg, som ikke kunne fortsætte hans momentum for 1. Division før klubbens oprykning, men dog viste sin målnæse i glimt i foråret. Derudover har man hentet Kasper Povlsen i AGF, som nok er udset til at skulle erstatte Martin Thomsen på den centrale midtbane.

Hobro har dog sagt farvel til klubmanden Martin Thomsen, der spillede en stor rolle i sidste sæson, som er taget til Silkeborg. Derudover har man mistet en række breddespillere, hvis kontrakt er udløbet.

OB

Tilgange:

Jens Jakob Thomasen (egne rækker)

Magnus Pedersen (egne rækker)

Michael Falkesgaard (Brøndby IF)

Thomas Mikkelsen (IFK Göteborg, lejeretur)

Oliver Lund (FC Vestsjælland)

Mohamed El Makrini (Cambuur)

Kasper Larsen (Astana, lejeretur)

Rasmus Festersen (FC Vestsjælland)

Anders K. Jacobsen (AaB, pr. 1. januar)

Afgange:

Emil Ousager (stopper)

Thomas Dalgaard (Heerenveen, lejeretur)

Mads Toppel (kontraktudløb)

Håkon Skogseid (kontraktudløb)

Emil Peter Jørgensen (kontraktudløb)

Martin Spelmann (Gençlerbirli?i)

Daniel Høegh (Basel)

OB havde en hård sidste sæson i Superligaen, hvor klubben i en lang periode var blandet ind i nedrykningsdramaet. En dårlig start på sæsonen betød, at OB-ledelsen valgte at fyre træner Troels Bech, og erstatte ham med rutinerede Ove Pedersen. Ove P fik bedre styr på tropperne, og holdet kunne efter et flot forår se sig fri fra, det der ellers havde været en truende nedrykning. Holdet skiftede i sidste sæson mellem en 4-4-2 og 3-4-3 formation, og bl.a. blev Martin Spelmann rykket frem i angrebet, mens Rasmus Falk ligeledes var en stor profil for klubben fra Fyn.

Til denne sæson har OB igen skiftet ud på cheftrænerposten, og rutinerede Ove Pedersen er blevet erstattet af den tidligere AaB-træner, Kent Nielsen. Kent Nielsen har haft stor succes som træner for nordjyderne, og førte klubben til det danske mesterskab i sæsonen 2013/14. Kent Nielsen skal forsøge at udvikle klubben, og det potentiale klubben bør have, som den eneste store klub på Fyn. Kent Nielsen var i AaB kendt for gerne at ville spille en possession-baseret spillestil, hvor kanterne faldt ind i mellemrummet, mens de offensive backs stod for bredden 4-4-2-systemet.

Den dygtige tidligere FC Nordsjælland-assistent John Bredal er ligeledes hentet til klubben i en rolle som assistenttræner for Kent Nielsen. Et spændende trænerteam, som skal forsøge at rejse den fynske klub op mod toppen af dansk fodbold igen. Spørgsmålet er om Kent Nielsen vil forsøge at overføre denne spillestil han praktiserede i AaB til OB? Umiddelbart ser jeg godt, at dette vil kunne lade sig gøre, og i truppen har han spillere, der vil kunne udfylde de roller, som er i dette system.

På trods af klubbens tilgang af Kent Nielsen på trænerposten, ligner det en sæson, hvor den fynske klub skal berede sig på at ende i den nederste halvdel af tabellen. Klubben har til denne sæson sagt farvel til flere profiler, og har i truppen yderligere spillere med salgspotentiale.

I defensiven har man mistet flere profiler, men tilbage er stadig spillere som anfører Ari Skulason og Lasse Nielsen. På midtbanen har OB flere interessante spillere heriblandt Rasmus Falk og Mikkel Desler, som begge spillede en flot sidste sæson. På den centrale midtbane havde Azer Busuladzic en middelmådig sidste sæson, men er en spiller med potentiale.

Emil Larsen havde en dårlig sidste sæson, og spørgsmålet er, om han kan finde tilbage til hans gamle niveau under Kent Nielsens vinger. Angrebet ser noget tyndt ud med Kenneth Zohore, som endnu ikke har levet op til det potentiale, han havde som helt ung, mens Thomas Mikkelsen og Vladimir Dvalishvili heller ikke har slået igennem, men dog er forstærket med Rasmus Festersens tilgang.

På transferfronten har der været stor aktivitet i den fynske klub. På målmandsposten er Michael Falkesgaard hentet til klubben fra Brøndby som erstatning for Mads Toppel, mens klubben leder efter yderligere en målmand. Falkesgaard har potentiale, og det bliver spændende at se, om han kan få sin første sæson som førstemålmand. Klubben har ligeledes hentet højrebacken Oliver Lund i FC Vestsjælland, som tidligere har vist et fint niveau i Superligaen.

Derudover har man fået Kasper Larsen hjem fra hans lejeaftale med Astana, og det forventes, at han går ind og erstatter Daniel Høegh i midterforsvaret. I Cambuur har man hentet Mohamed El Makrini, der skulle være en typisk 6’er. Makrini var anfører i Cambuur og har spillede i sidste sæson 32 kampe fra start for klubben. Angriberen Rasmus Festersen er hentet i FC Vestsjælland, hvor han i sidste sæson var holdets bedste spiller.

En række spillere har dog også forladt den fynske klub. Vice-anfører og midterforsvar Daniel Høegh er skiftet til den schweiziske storklub FC Basel, og han bliver svær at erstatte for klubben. Ligeledes er klubbens måske bedste spiller i sidste sæson, Martin Spelmann, skiftet klub. Spelmann, som både spillede som central midtbanespiller og angriber i sidste sæson, er skiftet til tyrkisk fodbold. Derudover har man sagt farvel til førstemålmand Mads Toppel og backen Håkan Skogseid (fast mand i foråret), der begge har kontraktudløb.

Det bliver ligeledes spændende, at se om OB kan holde på Rasmus Falk, som har tiltrukket sig interesse fra udlandet.

Randers FC

Tilgange:

Jack Duncan (Perth Glory)

Erik Marxen (AC Horsens)

Kasper Junker (FC Fredericia, lejeretur)

Mikkel Thygesen (Hobro IK)

Mustafa Amini (Dortmund)

Afgange:

Jacob Dehn Andersen (kontraktudløb)

Elmar Bjarnason (AGF)

Lorenzo Davids (kontraktudløb)

Djiby Fall (kontraktudløb)

Jonas Kamper (Viborg FF)

Ögmundur Kristinsson (Hammarby)

Adama Tamboura (kontraktudløb)

Gökcan Kaya (Hobro IK)

Alexander Nybo (Hobro IK)

Efter en sæson på det jævne i 3013/14, hvor kronjyderne sluttede på en syvendeplads, lykkedes det Randers, efter en flot sæson, at slutte på fjerdepladsen i sidste sæson. Randers imponerede virkelig i efteråret, og holdet kom ind til foråret på tredjepladsen. Især defensiven var stærk i efteråret, og holdet lukkede kun 11 mål ind i 17 kampe. Derimod snittede holdet også kun et scoret mål i snit. Foråret var mere jævnt for Randers, der endte med at samle 21 point i 16 kampe. En spiller som Christian Keller havde især stor andel af Randers’ gode sæson.

Cheftræner Colin Todd skal endnu en gang føre Randers ind til en ny sæson. Den rutinerede englænder er en rigtig dygtig træner og en vigtig kapacitet for Randers. Klubben var i sidste sæson i den grad garant for deres kontinuitet og stabilitet. Randers har et fysisk stærkt hold, og et stærkt defensiv fundament symboliseret ved, at de havde den næstbedste defensiv i sidste sæson. Offensiven består af fine navne, men i perioder manglede holdet den offensive X-faktor. I foråret havde Randers i flere kampe svært ved, at skabe kampen mod hold der stod kompakt på banen.

Randers skal igen have gode muligheder for at slutte i den øvre halvdel af tabellen. Holdet ser stærkt ud, og kan man igen vise den kontinuitet og stabilitet ser fremtiden lys ud for kronjyderne.

Defensiven er godt besat med Kalle Johnsson på mål, som havde en rigtig flot første sæson. Forsvaret er rigtig solidt bestående af Johnny Thomsen og 2 x Mads, nemlig Fenger og Agesen. Den centrale midtbane er ligeledes godt besat med Christian Keller og Nicolai Poulsen, der bl.a. har været inde omkring U-21 landsholdet. Begge havde en rigtig god sidste sæson, og især Poulsen har udviklet sig meget.

Kasper Fisker har lidt af den X-faktor holdet har manglet, da han både kan gøre ting på egen hånd, men også har en god sparketeknik. I angrebet scorede topscorer Mikael Ishak 11 mål i sidste sæson, og virker som det klare førstevalg, og en mand der måske kan have topscorer-potentiale. Han suppleres fint af Nicolai Brock-Madsen og Viktor Lundberg.

På transferfronten har Randers været hurtig ude, og klubben har allerede sikret sig aftaler med 4 spillere. Erik Marxen er hentet til efter en god sæson i Sønderjyske og ligner manden, der skal spille venstreback i den kommende sæson. Ligeledes har man hentet Mikkel Thygesen i Hobro, og selv om han ikke er den store profil, han tidligere har været, er det en solid kapacitet, som skal kæmpe med om pladserne på midtbanen.

To australiere er ligeledes hentet til klubben. 22-årige Jack Duncan er nok i første omgang hentet ind som reserve for Kalle Johnsson, mens den jævnaldrende Mustafa Amini ligner en spændende midtbanespiller, som klubben har hentet i tyske Dortmund, hvor han har spillet på klubbens andethold i 3. Liga.

Klubben har sagt farvel til en lang række spillere, som havde kontraktudløb med sæsonens udgang. Islandske Elmar Bjarnason, som spillede fast på venstrekanten i sidste sæson, har valgt at skrive med ærkerivalerne fra AGF. Jonas Kamper, som fik lidt kampe til sidst i sæsonen men aldrig var fast mand, er taget til oprykkerne fra Viborg, mens der endnu er tvivl om Djiby Falls fremtid.

Esbjerg - Randers (bedst placeret): Randers til odds 1,95 hos Tipico

Randers leverede en rigtig fin sæson sidste år, hvor Esbjerg i lang tid var indblandet i nedrykningskampen. Randers’ trup er blevet stærkere og også bedre end Esbjergs. Værdi på Randers selvom Esbjerg ikke er præget af samme nervøsitet som sidste år. Se spillet her

Sønderjyske

Tilgange:

Marc Pedersen (FC Fredericia)

Mikkel Hedegaard (egne rækker)

Casper Olesen (egne rækker)

Janus Drachmann (AC Horsens)

Troels Kløve (AC Horsens)

Kåre Jensen (egne rækker)

Sebastian Sommer (egne rækker)

Joao Pereira (Vejle Boldklub)

Thomas Dalgaard (Heerenveen)

Emmanuel Okwi (Simba SC)

Afgange:

Erik Marxen (AC Horsens, lejeretur)

Niels Lodberg (AC Horsens)

Marvin Pourié (FC København, lejeretur)

Henrik Hansen (stopper)

Daniel Jensen (kontraktudløb)

Ayoub Sørensen (kontraktudløb)

Sebastian S. Sørensen (kontraktudløb)

Adigun Salami (kontraktudløb)

Michael Uhre (kontraktudløb)

Sidste sæson blev endnu en sæson, hvor Sønderjyske undgik nedrykning. Det er kun en præstation, som man kan løfte på hatten af, da klubben endnu en gang reddede sig trods et begrænset budget. Det holdt dog hårdt for den sønderjyske klub, som først kunne se sig reddet i 32. Spillerunde, hvor FC Vestsjælland snublede i Esbjerg. Spilet var i store perioder langt fra poleret, og en af Sønderjyskes store styrker sidste år, var holdets farlige omstillinger. Det kan bl.a. bemærkes, at næsten halvdelen af holdets kampe endte uafgjort. Dette kendetegner et hold, som det er lykkedes at få noget brugbart med for rigtig mange kampe, og trods status som nr. 10, så tabte Sønderjyske kun 10 kampe i sidste sæson.

Også Sønderjyske har op til denne sæson skiftet ud på trænerposten. Lars Søndergaard valgte efter 4 sæsoner i klubben at skifte til AaB, hvor han tidligere har slået sine folder. Ny mand i spidsen er 34-årige Jakob Michelsen, som er kommet til klubben fra Skive IK i 1. Division. Jakob Michelsen går ind til sin første sæson som cheftræner for en Superliga-klub, og har ikke erfaring med at træne på det allerhøjeste niveau.

Det skal dog blive spændende, at se hvordan trænertalentet kommer til at håndtere den opgave. Sønderjyske var i sidste kendt for deres meget fysiske spillestil, og holdets spillestil var meget direkte. Sønderjyske var ikke bange for at sætte bolden hurtigt på spil, og var i den grad farlige i omstillingsspillet. Michelsen har tidligere udtalt, at han i første omgang ikke vil gå ind og revolutionere tingene i klubben.

Den kommende sæson ligner igen en sæson, hvor Sønderjyske igen skal kæmpe i bunden af tabellen. Holdet har mistet en række stamspillere fra sidste sæson, hvoraf flere var rutinerede spiller. Fire af de fem nye spillere som klubber har hentet ind, spillede alle i 1. Division i sidste sæson, og det bliver spændende, at se om de kan løfte deres spil op på et nyt niveau og begå sig i Superligaen.

Defensiven har gennemgået en udskiftning, men tilbage er stadig Pierre Kanstrup, som i sidste sæson var en profil for holdet, mens Marin Skender havde en jævn sæson i målet. På midtbanen havde alt-mulig-manden Bjørn Paulsen en stor sæson, og han kommer også til at spille en stor rolle i næste sæson, ligesom Adama Guira, der måske er en af de bedste bolderobrer i Superligaen, er en vigtig spiller.

Offensivt ser der en smule tyndt ud i angrebet, hvor Marvin Pourie er væk, ligesom Johan Absalonsen har set sine bedste dage. Det er dog lykkedes klubben at få forlænget kontrakten med veteranen Tommy Bechmann, der i sidste sæson scorede 5 mål i Superligaen.

Der har været en del udskiftning i Sønderjyske-truppen op mod den nye sæson. Ind er kommet fem spillere, hvor fire er hentet i 1. Division. Marc Pedersen, der er hentet i FC Fredericia, er hentet ind som erstatning for Niels Lodberg i midterforsvaret. I Vejle har klubben hentet Joao Pereira, der er udset til at overtage venstrebacken (kan også dække midterforsvar).

Til den centrale midtbane har klubben hentet Janus Drachmann i AC Horsens, hvor han i flere sæsoner har gjort det godt. Kantspilleren Troels Kløve er ligeledes hentet i Horsens, og han valgte Sønderjyske på trods af interesse for flere og større klubber fra Superligaen. Derudover har man hentet den tidligere Superliga-topcorer Thomas Dalgaard, som ikke rigtig fik succes i OB i foråret, men tidligere har vist sig som en rigtig goal-getter. 

Sønderjyske har dog mistet en række profiler op til den kommende sæson. Anfører Niels Lodberg er taget til AC Horsens, mens Erik Marxens lejeaftale udløb ved sæsonens slutning, og dermed er 50 % af den faste bagkæde fra sidste sæson altså væk.

På den centrale midtbane er Daniel Jensen væk, ligesom veteranen Henrik Hansen ligeledes har kontraktudløb. Jensen var ligeledes fast mand i sidste sæson, og dannede et godt makkerskab med Adama Guira på den centrale midtbane. I angrebet er topscoreren fra sidste sæson, Marvin Pourie, tilbage i FC København efter hans lejeaftale er udløbet, og selvom Pourie havde perioder med dårlige kampe, var han en stor profil for klubben i sidste sæson.

Viborg FF

Tilgange:

Christian Sivebæk (Vejle Boldklub)

Jonas Kamper (Randers FC)

Jeroen Veldmate (Heracles)

Afgange:

Simon Enevoldsen (kontraktudløb)

Martin Svensson (Vejle Boldklub)

Elson Hooi (NAC Breda, lejeretur)

Nicholas Gotfredsen (FC Fredericia, lejeaftale)

Viborg FF rykkede ligesom AGF ned fra Superligaen i sæsonen 2013/14, hvor holdet sluttede på en sidsteplads med 10 point op til overlevelse. Traditionsklubben er dog tilbage i landets bedste række efter en fantastisk sæson af holdet fra domkirkebyen. Ved vinterpausen delte Viborg førstepladsen med Lyngby efter at have hentet 37 point i 18 kampe. Som foråret forløb var det kun et spørgsmål om tid, før Viborg kunne matematisk set kunne kalde sig oprykkere, og allerede 4 runder før tid blev det en realitet. Viborg havde bl.a. en rigtig stærk defensiv, som kun lukkede 20 mål ind i hele 33 kampe, mens Serge Deble var en stor offensiv profil med hans 15 sæsonmål.

Sidste sæsons succestræner, Auri Skarblius som førte klubben til oprykning, er nu fortid i klubben, og han er blevet erstattet af den tidligere AC Horsens-træner Johnny Mølby. Johnny Mølby stod i spidsen for AC Horsens i perioden 2009-14, hvor han efter hans overtagelse af trænerposten rykkede op i første forsøg.

Derefter lykkedes det Mølby sammen med klubben at overleve første sæson i Superligaen, for derefter at hente en imponerende fjerdeplads i sæsonen 2011/12 trods et begrænset budget. I sæsonen 2012/13 blev det dog til en nedrykning for Mølbys tropper efter et kæmpe drama i kampen mod Brøndby.

Det bliver spændende at se om Mølby kan løfte Viborg op på det næste niveau som klub, og med Ole Nielsen som sportschef, har Viborg en mand, som har næse for de rigtige indkøb, som han bl.a. har vist i hans tid i Sønderjyske. Der er ingen tvivl om, at selvom Jonny Mølby som træner gerne vil spille fodbold, så skal Viborg igen forsøge at videreføre den defensive stabilitet som holdet havde sidste sæson, da det bliver svært for holdet at dominere kampe på bolden i Superligaen.

Det ligner en sæson, hvor Viborg igen skal kæmpe for overlevelse i landets bedste række. Holdet leverede en rigtig flot sæson i en ellers meget stærk 1. Division, men der er stor forskel på den næstbedste række og Superligaen. Truppen har nogle profiler, der kan gøre ting på egen hånd, men spørgsmålet er, om den som helhed har nok kvalitet til Superligaen.

Målmand Peter Fris Jensen havde en rigtig god sidste sæson, hvor det blev til 18 clean sheats for keeperen. Han har dog tidligere vist svingende niveau for Randers i Superligaen, og spørgsmålet er om han har niveauet til at være en sikker sidste skanse i Superligaen. I forsvaret leverede Babajide Ogunbiyi og Jacob Egeris begge et meget stabilt niveau, mens holdet på venstreback har rutinerede Christopher Poulsen.

På den centrale del af midtbanen styrede Jeppe Grønning og Marcel Rømer slaget i sidste sæson, mens man på kanten havde Sebastian Andersen, der skulle stå for noget kreativt. Det samme skal Serge Deble, der kan dække alle offensive pladser, men primært har gjort sig som angriber. Deble var sidste sæsons store profil for Viborg, og blev holdets topscorer med 15 mål.

Viborg har allerede været aktive på transfermarkedet, hvor man har hentet kantspillerne Christian Sivebæk, der var en profil i Vejle i sidste sæson samt Randers’ Jonas Kamper, som ikke fik den ønskede mængde spilletid i sidste sæson, men mod slutningen af sæsonen viste prøver på, at han stadig kan spille med i Superligaen, da han fik nogle kampe fra start. Derudover har man hentet den 26-årige hollandske midterforsvar Jeroen Veldmate, der i sidste sæson spillede 21 kampe for Heracles i Eredivisie i Holland.

Man har sagt farvel til kantspilleren Elson Hooi, der i foråret fik 8 kampe fra start.