Det danske herrelandshold har for vane at skuffe, når det kommer til OL. Men måske kan håndboldherrerne gå hele vejen denne gang? Håndboldeksperten Chipurin står bag denne minutiøse optakt, hvor han kigger på odds, analyserer de største hold og ser på, hvad de nye drastiske regelændringer får af konsekvenser for turneringen.

Det bliver ikke meget større end dette. En olympisk guldmedalje er i langt de fleste sportsgrene det største, man kan opnå som sportsudøver, og sådan er det også i håndbold.

Danmark har endnu til gode at vinde det helt tunge metal på herresiden, hvorimod det er en helt anden historie med damerne. Men kan det blive i år, at Mikkel Hansen og co. stryger helt til tops? Odds på Danmark indikerer, at det meget vel kan blive til dansk finale.

Det er langt fra utænkeligt, men der er rigtig mange om buddet, og specielt Frankrig ser skræmmende gode ud.

I denne analyse vil de bedste hold ved OL-slutrunden blive analyseret og vurderet. Derudover kommer vi også med et bud på, hvad de nye regelændringer kommer til at betyde for håndbolden. Her er særligt den nye 7-6-regel en stor joker. Mere om det senere.

Holdene er inddelt i to grupper med seks forskellige hold. De fire bedste hold fra hver gruppe går direkte videre til kvartfinalerne, hvor de krydser klinger med hold fra den modsatte pulje. 

Vi har også listet holdenes straffekastskytter op. Går du og overvejer at spille på 'turneringens topscorer' eller 'holdets topscorer', skal du simpelthen have styr på, hvem der står ved straffekastpletten for de respektive hold.

Her er nemlig mange ekstra mål at hente, og til tider er det muligt at fange bookmakerne på det forkerte ben, hvis de ikke har styr på holdenes straffekastskytter. 

Chipurin analyseret de største hold og kommer således ikke ind på forventede prügelknaber som Brasilien, Tunesien, Egypten og Argentina.

Vinder af OL-turneringen i herrehåndbold - odds

Bedste odds Bookmaker
Frankrig  2,30
Partybets
Danmark 5,00
Danske Spil
Kroatien 8,50
Partybets
Tyskland 10,00
Danske Spil
Qatar 17,00
Tonybet
Polen 18,00
888sport
Sverige 26,00
Jetbull
Slovenien 26,00
Jetbull
Brasilien 51,00
Partybets
Tunesien 301,00
888sport
Egypten 401,00
Jetbull
Argentina 1001,00
Partybets

Holdgennemgang - Gruppe A: Hård dansk gruppe

Frankrig

Danmark

Kroatien

Qatar

Tunesien

Argentina

Frankrig: Den gamle garde kan slutte af med OL-guld

De forsvarende olympiske mestre er igen storfavoritter til guldet. De metalvante franskmænd har rutinen med sig, og for flere af de garvede franske spillere kan det blive sidste chance for en OL-medalje.

For Omeyer(39), Guigou(34) og Narcisse(36) bliver det med stor sandsynlighed sidste OL-slutrunde, hvilke bør sende deres personlige motivation til tops. Det samme er tilfældet for den franske trænerlegende, Onesta, der stopper som landstræner efter VM på hjemmebane til januar.

Modsat EM i Polen har Frankrig fået deres dygtige venstreback, Grebille, med igen efter en knæskade. Offensivt er han en nærmest perfekt spiller med et kæmpe repertoire. Han mestrer både skuddet ude bagfra, mens han også er ekstrem fintestærk.

Med hans tilkomst får Frankrig flere kort at spille med offensivt, hvilket klart forstærker deres chancer for guldet. Udover Grebille har Frankrig en farlig joker i altmuligmanden Kentin Mahe(Flensburg), der kan bruges på fløjen, men i særdeleshed også i bagkæden, hvor han under EM i Polen brilierede som playmaker.

Stammen på holdet er som altid, fristes man til at sige, Karabatic, Omeyer, Sorhaindo, Abalo, Narcisse og Guigou. De seks har vundet oceaner af titler sammen og kender hinanden ud og ind.

Frankrig må igen undvære Accambray og Barachet. Specielt fraværet af Barachet efterlader Valentin Porte forholdsvis alene på højreback, hvor hans substitut nu er den lidt mindre rutinerede DiPanda, der til dagligt udfolder sit talent i franske St. Raphael.

Sidst men ikke mindst skal kæmpetalentet Ludovic Fabregas nævnes. Den unge franskmand, der til dagligt spiller i Montpellier, var sidste sommer med til at vinde U19-VM og er nu at finde i den franske A-landsholdstrup, der skal til OL i Rio. Det understreger bare, hvor stort et talent han er.

Frankrig er kommet i den svære pulje, hvor de skal kæmpe om 1. pladsen med Danmark, Kroatien og Qatar, mens kampene mod Tunesien og Argentina bør blive ren walkover. En forholdsvis svær pulje, hvor en 1. plads dog kan give en nem vej videre.

Straffekastskytter: Michael Guigou og Kentin Mahe

Odds for lavt på frygtindgydende franskmænd - men værdi på højrefløjen

Frankrig er, som tidligere nævnt, storfavoritter til guldet. På papiret har de også den klart bedste trup, og mon ikke de franske spillere er motiverede efter at nuppe endnu et OL-guld. Bookmakerne er i hvert fald ikke i tvivl, og Partybets tilbyder odds 2,30 på olympisk guld til Frankrig.

Jeg er heller ikke i tvivl om, at franskmændene skal være klare favoritter. Men på trods af et frygtindgydende hold, så finder jeg ikke odds 2,30 på fransk guld særlig interessant. Men stiger oddset til 2,50 nærmer det sig helt klart værdi. Dog er der super værdi at finde på den franske højrefløj.

Danmark: Defensiven forbedret - offensiven svækket

Mikkel Hansen og co. er svækket offensivt, men har fået et overraskende comeback i defensiven. Netop defensiven har under Gudmunddur Gudmundssons tid været holdets akilleshæl.

Rasmus Lauge, der har spillet en stor sæson i tyske Flensburg-Handewitt, bliver ikke klar til OL. En klar svækkelse offensivt, hvor erstatningen, Morten Olsen, ikke er på samme niveau.

Dog virker det også som om, at Mads Mensah er tiltænkt rollen som Lauges erstatning på playmakerpositionen. Udover Lauge må Danmark også undvære finurlige Anders Eggert.

Førhen havde det været et kæmpe minus, at skulle undvære Eggert, men hans afløser, Casper U. Mortensen, er tættere end nogensinde på Eggerts niveau, og det bør derfor ikke være den store svækkelse.

På højreback kæmper Kasper Søndergaard mod uret for at blive klar til OL, hvilket det heldigvis ser ud til, at han bliver. Han er utvivlsomt et niveau over Mads Christiansen offensivt, hvorfor det er vigtigt for de danske medaljechancer, at Søndergaard bliver helt klar.

Søndergaard skal muligvis også vikariere på højrefløj, hvor danskerne kun har Lasse Svan med. Hans Lindberg er taget med til Rio som reserve.

Rene Toft Hansen er noget overraskende blevet OL-klar. Hans genoptræning har været beundringsværdig – han har kæmpet og kæmpet, for at en OL-slutrunde med hans bror, Henrik Toft Hansen, skulle lykkes. Hans comeback er et stort plus for den danske defensiv, der endnu ikke har været helt i top under Gudmunddur.

På herresiden har Danmark under de seneste to OL-slutrunder skuffet fælt. Specielt i 2012, hvor Danmark var en af de helt store favoritter. Det endte med et overraskende exit mod Sverige, der senere hen tabte finalen til Frankrig.

Straffekastskytter: Mikkel Hansen og Jesper Nøddesbo.

Danmark er førsteudfordrer til Frankrig

Bookmakerne har seedet Danmark som det 2. bedste hold ved slutrunden, hvorfor de vurderer, at Danmark er førsteudfordrer til Frankrig. Danskespil tilbyder odds 5,00 på dansk guld i Rio.

Danmark er helt korrekt udråbt til førsteudfordrer til franskmændene, men odds 5,00 på dansk guld er lige lavt nok, når en stjernespiller som Rasmus Lauge ikke er med. 

Kroatien: Duvnjak skal igen drive de stolte kroatere

Kroatien har stolte traditioner og gode minder fra tidligere OL-slutrunder. Kroaterne er nemlig blevet olympisk mester to gange tidligere. Dog skal vi tilbage til 1996 og 2004. 

Det kroatiske landshold kvalificerede sig til OL, da holdet slog Norge og Bahrain, men tabte til Danmark i Jyske Bank Arena i Danmark, der var vært for kvalspillet.

Kroaterne har, ligesom Danmark, fået en rigtig vigtig spiller klar til slutrunden. Den kommende PSG-spiller, Luka Stepancic, er blevet sin knæskade frit og forstærker den kroatiske højreback, som under EM i Polen var en af kroaternes svage punkter, da Marko Kopljar var småskadet og nærmest ikke kunne hoppe.

Dog må holdet også undvære et par profiler. Bl.a. Domagoj Pavlovic og Luka Sebetic kommer ikke med til OL. Hvilket også er tilfældet for Marino Maric, der spillede en flot EM-slutrunde i januar. Veszprem keeperen Mirko Alilovic er heller ikke med i Rio, hvorfor kroaterne må betegnes som svækkede på keeperposten.

Holdet er kendt for deres ekstremt stærke kontrafase, hvor Strlek, Cupic og Horvat alle er meget dygtige. Deres ubestridte største stjerne må være Domagoj Duvnjak, som til daglig spiller i tyske Kiel. Hans niveau er alfa omega for at Kroatien skal ende med olympiske medaljer om halsen.

Med comebacket af Stepancic ser kroaternes bagkæde meget stærk ud. En bagkæde med Sliskovic, Duvnjak og Stepancic er meget spændende, og selvom de er kommet i den sværeste pulje, så bør Kroatien helt sikkert kæmpe med om medaljerne.

Straffekastskytter: Manuel Strlek, Ivan Cupic og Zlatko Horvat.

Oddset på Kroatien kan snart blive interessant

Bookmakerne vurderer kroaterne til at være tredje udfordrer til guldet, og Partybets tilbyder odds 8,50 på østeuropæerne.

Selvom Kroatien er et stykke fra deres storhedstid, skal oddset ikke stige meget, før jeg finder værdi på Duvnjak og co. 

Qatar: Udskældte, men dygtige

Det meget udskældte landshold, Qatar, er også med til OL. Deres nationalisering af mange udenlandske spillere har ikke gjort dem specielt populære hos hverken fans, spillere eller i medierne.

Spanske Valero Rivera står igen med nogle spændende kort på hånden. Han har haft god tid til at træne den nye 7-6 regel med sit hold, som er samlet store dele af året i Qatar, da det kun er Daniel Saric, der spiller udenfor Qatar. Det giver dem en klar fordel.

Holdet blev noget overraskende nr. 2 ved VM på hjemmebane. Holdet slog Polen i semifinalen i en meget kontroversiel kamp, hvor polakkerne efter kampen gestikulerede til dommerne og beskyldte dem for at være betalt. Noget som Qatar og dommerne selvfølgelig benægtede.

Holdet to store offensive profiler er Zarko Markovic og Rafael Capote. Markovic blev topscorer ved VM i ’15 på baggrund af hans mange straffekast samt hans stærke skud ude bagfra. Capote har også en ordentlig hammer, og er måske, sammen med tunesiske Jallouz, den spiller til OL, der har det hårdeste skud.

Qatar har en stærk defensiv foran deres to rigtige dygtige og rutinerede keepere – Saric og Stojanovic, som måske er turneringens stærkeste målmandsduo. De imponerende i hvert fald begge stort ved VM på hjemmebane i ’15.

Straffekastskytte: Zarko Markovic

Værdien er på holdets straffekastskytte

Bookmakerne har ikke stor tiltro til Qatar. Jetbull og Tonybet tilbyder odds 17,00 på guldmedaljer til Qatar.

Værdien er ikke til at få øje på, men holdet, der er anført at mestertræneren Rivera, skal selvfølgelig ikke undervurderes. Til gengæld er der fin værdi i holdets straffekastskytte

Holdgennemgang - Gruppe B: Øjnene hviler på tyskerne

GRUPPE B

Tyskland

Polen

Sverige

Slovenien

Brasilien

Egypten

Tyskland: Sensationsholdet skal forsøge med nye mirakler

De tyske ’Bad Boys’ rejser til Rio med titlen som europamestre i baggagen. Med et meget ungt og urutineret hold vandt tyskerne EM uden flere af deres helt store profiler. En imponerende indsats, som tyskernes islandske træner, Sigurdsson, har stor ære af. Han er et taktisk geni.

Dog må tyskerne indtil videre undvære deres helt store offensive stjerne, Steffen Fäth, der er småskadet og kun er taget med til Rio som 1. reserve i truppen. Muligheden for at tyskerne senere hen skifter ham ind i den endelig trup, er derfor tilstede.

Desuden er Steffen Weinhold og Carsten Lichtlein også taget med til Rio, men de er begge helt uden for truppen, og kommer nok ikke i kamp.

Modsat EM i Polen har tyskerne igen deres kæmpestjerne og anfører, Uwe Gensheimer, med på holdet. Han er uomtvisteligt tyskernes største stjerne og kan blive uhyre vigtigt på vejen mod tyske medaljer.

Tyskerne styrker deres i forvejen ekstrem stærke defensiv endnu mere, da store, stærke Patrick Wiencek er tilbage efter en skade. Han har en enorm fysik, og er en lidt atypisk stregspiller, da han faktisk er meget dygtig i kontrafasen.

Den kommende Kiel-målmand, Andreas Wolff, stod på et enormt højt niveau i Polen og var uden tvivl en meget vigtig brik i det tyske EM-guld. Han bliver igen vigtig, hvis tyskerne skal nå medaljerne.

Der er altså ingen tvivl om, at tyskernes defensiv er meget stærk med Wiencek, Lemke og Pekeler samt Wolff i målet. Men offensivt ser det knap så lovende ud. Bagkæden er meget ung og uden de helt store verdensstjerner – nærmere morgendagens verdensstjerner.

Tyskernes stærkeste opstilling i bagkæden: Dissinger(24) – Drux(21) – Wiede(22). Det er de unge drenge, der skal præstere på topniveau, og det bliver meget spændende at se, hvordan de klarer det pres.

Tyskernes Tobias Reichmann kan ende med en drømmesæsonen. Hvis tyskerne vinder i Rio, står han som olympisk mester, europamester og Champions League-mester. Gad vide, om nogen nogensinde har præsteret det?

Straffekastskytter: Uwe Gensheimer og Tobias Reichmann

Fäth er jokeren 

Bookmakerne vurderer Tyskland på nogenlunde samme niveau som kroaterne. Tonybet og Danskespil tilbyder begge odds 10,00 på tysk OL-guld.

Tyske medaljer er langt fra utænkeligt, men uden Fäth og Weinhold er der ikke værdi i tyskerne. Hold eventuelt øje med oddset, hvis Fäth bliver skiftet ind i turneringen.  

Polen: Sidste udkald for aldrende polakker

Det er ved at være sidste udkald, hvis de aldrende polakkere skal vinde noget. Holdet oser langt væk af rutine (og varmecreme). Men optakten til OL har ikke været imponerende. To nederlag til Qatar har optakten blandet andet stået på. Ikke just imponerende.

Polakkerne skuffede en smule, da de på hjemmebane ved EM ikke kom videre til semifinalerne. Holdet havde ellers med en sejr mod de franske verdensmestre sat sig i en gunstig position i mellemrunden, men fejlede i sidste mellemgruppekamp og nåede derfor ikke videre.

Nu står holdet foran en OL-slutrunde, hvor forventningerne er noget mindre, end de var ved EM i januar.

Siden EM har polakkerne fået ny træner. Kielce’s nuværende træner, Talent Dushebaev, har taget over. Han træner til dagligt store dele af holdet, og det må alt andet lige været en stor fordel for polakkerne.

Polen skal sætte deres lid til de gode, gamle drenge. Lijewski, Bielecki, Szmal og Jurecki-brødrene skal sammen med forholdsvis unge Syprzak gå forrest, hvis polakkerne bare skal have den mindste chance for medaljer. Dog må de undvære to aldrende spillere i Tkaczyk og Jurkiewicz.

Polen er heldigvis kommet i den ’nemme’ pulje og skal helst ende som 1’er eller 2’er, hvis holdet skal overleve kvartfinalerne, da de næppe har det store at stille op mod Frankrig, Danmark eller Kroatien.

Straffekastskytter: Bartosz Jurecki, Michal Jurecki og Karol Bielecki

Polsk OL-succes er langt væk

Bookmakerne vurderer ikke Polens guldchancer for specielt store. Unibet/888 tilbyder således odds 18,00 på olympisk guld til Polen.

Jeg finder bestemt ikke værdi i det polske landshold. Men jeg er samtidig spændt på, hvordan Dushebaev kommer til at påvirke holdet. 

Sverige: Holdet kan lide under smal bredde

Vores svenske naboer gjorde det onde ved Danmark ved forrige OL-slutrunde og endte faktisk helt i finalen, hvor Frankrig dog blev overmagten. Nu er svenskerne tilbage på den olympiske scene – denne gang med en lidt skadesplaget trup, hvor specielt fløjene er hårdt ramt.

Svenskerne må nemlig undvære Kiel-spilleren Niklas Ekberg, der døjer med en fodskade. Zachrisson er eneste højrefløj i truppen, og der hviler derfor et stort pres på ham.

På den anden fløj er rutinerede Jonas Källman ude med problemer i ryggen. Källman har over en lang årrække haft en meget vigtig opgave for svenskerne offensivt, men specielt defensivt, hvor han kan dække back positionen. Derudover kommer den nye TTH-spiller Viktor Østlund heller ikke i kamp ved OL.

Det svenske hold er som altid bygget op omkring den stærke defensiv, som Flensburg kaptajnen, Tobias Karlsson, styrer med hård hånd sammen med Jesper Nielsen, der efter slutrunden er at finde i franske PSG. Bag de to står den stærke målmandsduo – Andersson og Appelgren, som til dagligt vogter buret i hhv. Flensburg og Rhein-Neckar Löwen.

Holdet besidder både gamle og nye stjerner. Heldigvis for svenskerne blev Kim Andersson sin skade kvit og er blevet klar til OL. En virkelig vigtig brik i svenskernes offensiv, hvor han forhåbentligt kommer til at forkæle os håndboldelskere med sine flotte mål og fantastiske assistspil.

Foruden Andersson har svenskerne også en ’rising star’ i Lukas Nilsson, der lige er skiftet til Kiel. Han brilierede allerede ved EM i Polen og kan sagtens blive en vigtig del for svenskerne – specielt offensivt.

Straffekastskytter: Jerry Tollbring og Fredrik Petterson

Skadesramte svenskere går ikke langt

Sverige var sammen med Slovenien med til at slå håndboldstormagten Spanien ud af kvalifikationen. En flot præstation, der bør aftvinge respekt hos konkurrenterne.

Bookmakerne giver dog ikke svenskerne specielt store chancer for olympisk guld. Jetbull og Partybets tilbyder begge odds 26,00 på svensk OL-guld.

Jeg ser ikke værdi i et skadesramt svensk hold, der mangler et par store profiler. 

Slovenien: Spændende hold med finurlige playmakere

Landet, som ifølge BSV-træner Peter Bredsdorff uomtvisteligt ville vinde OL, hvis man kun måtte spille med playmakere. Hvilket slet ikke er utænkeligt. Holdet besidder to af de allerstærkeste taktikere i rutinerede Uros Zorman, som burde have endt som MVP (mest værdifulde spiller) ved det netop overståede Final4-stævne i Køln, hvor han spillede to fantastiske kampe.

Dean Bombac er navnet på den anden. Han har netop underskrevet en kontrakt med Kielce og er et kæmpetalent, hvilket han allerede har bevist på den allerstørste scene i Champions League.

Veselin Vujovic har udtaget en meget diskuteret slovensk OL-trup. Han har nemlig frasorteret årets bedste højrefløj i Champions League, Gaspar Marguc. I stedet har han taget unge Blaz Janc med, der er et kæmpetalent og allerede som 15-årig fik debut i Champions League, men som stadig ikke er helt på Marguc’ niveau.

Desuden er den tidligere anfører Luka Zvizej samt Gajic og Mackovsek alle stoppet på det slovenske landshold. De to førstnævnte ville uden tvivl gå direkte ind i den slovenske start-7’er.

Slovenernes dygtige playmakere bør kunne drage fordel af den nye 7-6 regel, da både Bombac og Zorman er fantastisk dygtige til at læse spillet og vælge de rigtige muligheder offensivt. Træner Vujovic har i hvertfald fine kort på hånden, hvis han altså tør spille dem.

Straffekastskytter: Dean Bombac, Vid Kavticnic og Blaz Janc. 

Slovenerne er bejler til gruppens førsteplads

Slovenien skal ikke undervurderes og kan måske ende på en god placering i puljen, som kan give dem en nemmere vej videre. Bookmakerne er dog knap så optimistiske. Jetbull og Partybets tilbyder begge odds 26,00 på slovensk OL-guld.

Slovenien virker til at have et spændende hold. Oddset på at de vinder gruppen er allerede faldet en del - kommer det op omkring odds 6,00 igen, finder jeg helt klart værdi i det. 

Regelændringer under OL: 7 mod 6 uden trøje

Ved OL-slutrunden træder flere nye regelændringer til. Det nye regelsæt har været meget omdiskuteret. Specielt '7-6 reglen', hvor overtrækstrøjen er droppet, og en hvilken som helst spiller kan skifte med keeperen, er blevet meget udskældt.

Store dele af den danske trup har kritiseret reglen og mener, at den er decideret ødelæggende for håndbolden. Niklas Landin har udtalt til TV2, at med den nye regel vil skud ude bagfra nærmest blive fjernet, og vi vil se langt flere streg- og fløjskud. 

Med regelændringerne følger der dog også noget positivt. Det bliver mere gennemskueligt for både dommere og spillere at finde ud af, hvornår der skal dømmes passivt spil. Når dommeren giver et varselstegn har holdet nemlig seks afleveringer at gøre godt med.

Desuden kan dommeren og observatøren nu i fællesskab give et blåt kort, som modsat det røde kort giver direkte karantæne. Man vurderer altså imens selve kampen er i gang, om spilleren skal have karantæne for sin forseelse. 

Sidst, men ikke mindst, kan spillerne modtage en karantæne på tre angreb, hvis spillerne bevidst trækker tiden ved at fake en skade og derved skal have hjælp fra en fysioterapeut.

Den mindre karantæne kan dog kun opstå, hvis den tackling spilleren har modtaget, ikke giver en straf. Denne regel er også blevet diskuteret en del i medierne. 

Det betyder regelændringerne for betterne 

Det her skal ikke forstås som en konklusion, men nærmere et bud på, hvordan man muligvis kan drage fordel af de nye regler som bettor. 


Det skal selvfølgelig med i ligningen, at det er meget forskelligt, hvor meget de forskellige hold vil implementere de nye regler, men hvis man i store dele af kampen vil spille med en ekstra mand på banen, bør det måske give færre mål. 

Hvis man vælger at spille med målmanden ude i angrebet, opstår der nemlig en overtalssituation, hvorfor man ikke bør satse lige så hårdt på kontrafasen som tidligere - kontrafasen, som giver de nemme mål. En overtalssituation bør nemlig kunne udnyttes af ethvert hold. Med i ligningen skal det selvfølgelig, at der er tomt mål - men nu da det er ligegyldigt, hvilken spiller der løber ud, bør holdet formentlig have større chance for at få skiftet keeperen ind rettidigt. 

Det kan selvfølgelig også gå den helt anden vej. Hvis holdene ikke er gode nok til at skifte deres keeper ind, får modstanderen chance for at score direkte i et tomt mål. Jeg er dog af den overbevisning, at da det nu er ligegyldigt, hvilken spiller der løber ud, så bør vi få langt færre af disse situationer end tidligere. 

Reglen vil selvfølgelig blive brugt hyppigt, når et af holdene er i undertal. Vær derfor opmærksom på, at det bliver 'nemmere' for det udviste hold at spille i undertal, da man i overtalet kan spille 6-6. Nu kan modstanderholdet nemlig ikke lade ham med målmandstrøjen på skyde og så score i tomt mål.