OL i Rio 2016 står for døren og hermed åbnes for spil på et hav af nye og interessante nichemarkeder. BetXperts bedste nicheeksperter deler her ud af gode råd i jagten på OL-værdi.

Vi er på tærsklen til den sidste af sommerens helt store sportsbegivenheder.

Fredag 5. august tændes den olympiske ild i Rio og markerer derved begyndelsen på mere end to ugers nonstop sport.

Ud fra et bettingsynspunkt adskiller OL sig markant fra fodboldslutrunden i Frankrig. Omsætningen og interessen vil slet ikke kunne måle sig med EM i fodbold, og tv-dækningen vil være meget mere fragmenteret med et hav af forskellige sportsdiscipliner.

Men det er også her, hvor det fra vores synspunkt begynder at blive interessant. Du er givetvis helt blank på medaljefavoritterne i fægtning og har også svært ved at vurdere styrkeforholdene i synkronsvømning. Men det har bookmakerne altså også, og det kan udnyttes.

Som optakt har vi været rundt hos vores dygtigste nicheeksperter og OL-entutiaster for høre om deres forventninger og spilidéer til OL i Rio 2016.

Highroller: Bookmakere på bar bund

BetXperts nicheekspert Highroller er kæmpe fan af OL og kan slet ikke vente.

"Jeg er en inkarneret OL-fan, så jeg glæder mig som et lille barn. Jeg har brugt sommeren på at se nostalgiske videoer, åbningsshows og sammenligne bookmakernes favoritter. Lige pt træner jeg en ny disciplin: at holde mig vågen til de sene timer," forklarer han.

Det er dog ikke kun det sportslige, han glæder sig til. Han ser også gode muligheder for at lave en ekstra skilling.

"Det bedste oddsmæssigt er, at der er fire år mellem hvert OL, så bookmakerne er lidt på bar bund, når det gælder odds "head to head," da mange atleter ikke har mødt hinanden før udover VM måske. Mange bookmakere tillader også indbyrdes afhængige multispil, og her er nogle spændende muligheder, hvis man er lidt snu med hensyn til skader og nyheder," forklarer Highroller. 

Han har ved tidligere OL-slutrunder spillet en del på fodbold og medaljespil. Og her kan man godt snyde markedet, hvis man er hurtigt ude.

"Bookmarkerne har mange navne at holde styr på. Mange har ikke konkurreret "head to head". Så tag fx en småskadet løber, der stiller op. Han/hun svarer jo til 11 småskadede fodboldspillere. Jeg vil tro, at man kan tjene godt på at have lidt viden om skader og taktik etc. på de mindre eksponerede deltagere," fortæller Highroller.
 
"Jeg vil også tro, at bookierne i høj grad kopierer hinandens odds, og man skal have for øje, at markedet kan overreagere på en enkeltstående præstation fx i en kvalifikation, da markedet og oddssætterne ofte kun har disse kvantitative data at holde sig op på. Måske lægger atleten vægten et andet sted i konkurrencen, sparer kræfter til finalen osv."
 

Gå efter indbyrdes spil

Highroller opfordrer til at kigge godt efter indbyrdes afhængige doubler. Altså odds som er korrelerede med hinanden.
 
"Fx kan man hos Danske Spil* spille en kombi med både Danmark til at få under 9,5 medaljer sammen med Rene Holten eller Guldfireren til at misse en medalje," siger Highroller.
 
"Kend også dine atleters historik og forcer. Fx har unge Simone Biles vundet kvindernes allround gymnastik-VM tre år i træk, men ikke tidligere deltaget ved et OL. Nogle atleter og hold præsterer stabilt over tid, siger Highroller og nævner, at man også skal tage højde for tidsforskellen.
 
"Hvordan reagerer europæerne og andre fx på 6+ timers tidszoneforskel rent søvnmæssigt?"
 
Hvad glæder du dig mest til?
"Personligt glæder jeg mig mest til at se fodbold, gymnastik mangekamp, og atletik - især mændenes og kvindernes 100m, 200m, holdstafet og kvindernes 7 kamp," forklarer Highroller og røber, at han deler blod med en af atleterne.
 
"Jeg er meget spændt på kvindernes 100m sprint med Hollands tidligere syvkæmper Dafne Schippers, da jeg selv har hollandsk blod (og Schippers-blod) i årerne. Hun gør det bedst på 200m."
 
"Derudover selvfølgelig de danske atleter, hvor vi især har medaljechancer i følgende discipliner: 
49'er (m+k), kajak 1000m (h), guldfirer (dog nok bronzefirer), håndbold (h), badminton (m+k) og svømning (k).
 

Jesper Sørensen: OL er fantastisk

For cykeleksperten Jesper Sørensen er OL i Rio noget, han har set frem til i lang tid. Han har dog svært ved at fremhæve discipliner på bekostning af andre.

Hvad glæder du dig mest til? 

"Det hele. Jeg elsker OL, for jeg holder meget af alle de små, specielle sportsgrene, som pludselig bliver vist på TV. Med undtagelse af svømning og håndbold ser jeg alt, jeg kan komme i nærheden af. Det bedste er, at der er så mange sportsgrene, som der pludselig er odds på og levende billeder af. For eksempel banecykling, hvor der nærmest kun er odds på det i OL-år."

Han fremhæver banecyklingen som en af de sportsgrene, som han har haft bedst styr på. Dog kom der lige et suverænt Team Great Britain i vejen ved OL i London sidste gang.

"Ved OL 2012 spillede jeg dog primært mod Team GB, der så endte med at vinde næsten alle discipliner på hjemmebane. Landevejscykling har gennem tiden også givet et lille overskud, men endagsløb er ikke der, jeg primært henter mine penge."

Han opfordrer til, at man tænker sine spil igennem en ekstra gang. For der kan være mange informationer at have styr på. Her taler han af erfaring.

"OL er kæmpe stort, der er masser af sportsgrene. Det er ok at erkende, at der ikke er værdi i alle sportsgrene, eller at man måske bare ikke kan spotte den i bueskydning. Mange følger sikkert kun de forskellige sportsgrene hvert fjerde år, så pas på med at tro, at du ved alt om dem - det var i al fald nok den fejl, jeg lavede i 2008, hvor jeg spillede løs på løst og fast i mange sportsgrene."

Henrik Tønnesen: Ser frem til danske discipliner

For BetXperts nye nicheekspert Henrik Tønnesen - også kendt som Sputnik - er OL nærmest som juleaften. 

"Bookmakerne skal sætte odds på sportsgrene, de normalt aldrig sætter odds på, ikke engang til et VM. Så hvis man er ihærdig, kan man nemmere fange bookmakerne på det forkerte ben, end man ellers normalt kan," forklarer Tønnesen.

"Med "28 verdensmesterskaber" i gang på samme tid, ca. 16 timer i døgnet, kan man godt være heldig/dygtig at fange bookmakerne i ikke helt at have opdateret odds med den nyeste information."

Hvilke discipliner glæder du dig mest til at se?
"Det er svært at vælge ud. Men jeg glæder mig til at se danskerne med helt fremme. Jeg foretrækker dog at se finaler frem for indledende kampe. Ved OL i London kan jeg huske, at mens det meste af Danmark sad og så Danmark spille en indledende puljekamp i håndbold, valgte jeg i stedet at se Lotte Friis og Jeanette Ottesen svømme finaler."

Kig mod medaljespil

Overordnet set er det mere spiltypen frem for en specifik sportsgrene, Henrik Tønnesen fokuserer på:

"Jeg kigger på alle sportsgrene, men jeg kan særligt godt lide at spille medaljespil, over/under antal medaljer til en given nation eller "head to head" medaljespil to nationer imellem."

Hvor godt skal man være inde i de enkelte sportsgrene for at lure værdi?
"Jo bedre man er inde i en sportsgren, jo nemmere er det. Det er klart. Men er man ude i de sportsgrene, hvor bookmakerne normalt ikke har odds, så skal der lidt mindre til, især hvis man bare har lidt feeling med, hvad der foregår i en given sportsgren i forvejen," siger Henrik Tønnesen og kommer med en anbefaling på en svømmeside.


"Nu om dage kan man læse sig frem til meget på nettet, hvis man har tid og lyst til at lægge noget arbejde i det. Kig eventuelt på siden swimswam-rio-2016-olympics-preview-central, der har et fint "preview" på løbene og underliggende debatforum på hvert for disciplin.

I jagten på værdi hvad er så dit bedste råd til nye OL-bettere?
"Hvis man starter som helt ny, vil jeg nok kigge efter oddsforskelle, som der en del af under OL, da bookmakerne som nævnt er ude i mange sportsgrene, som de aldrig sætter odds på normalt. Prøv at google/læs dig frem til hvilke bookmakere, der er forkert eller rigtig på den og lad være at spille det, som flertallet gør. Det er klart, hvis en bookmaker har odds 4 på en deltager og alle andre bookmakere giver odds 2, så giver det som regel sig selv, og ja det kan ske ved OL med så store oddsforskelle - også live."

Herudover opfordrer Henrik Tønnesen til at lytte godt efter, hvad der siges på skærmen.

"Følg godt med i hvad danske atleter/trænere eller ekspertkommentatorer udtaler, og hvem de ser som favoritter og outsidere. Her kan der ofte gemme sig nogle guldkorn indimellem."