To danske økonomer står bag det nye site Polipredict.dk, der samler alle bookmakernes odds på store politiske begivenheder som "Brexit", amerikansk præsidentvalgkamp, og hvem der bliver næste danske statsminister. Bettingpriserne kan være mere præcise end meningsmålinger, lyder det.

En stemme med pengepungen er en stemme, man skal tage seriøs.

Og nu kan du på det nye site Polipredict.dk - som to danske økonomer står bag - dagligt se, hvordan bettingmarkedet vurderer sandsynligheder for udfaldet af fx det amerikanske præsidentvalg.

Bookmakernes odds afslører nemlig en hel del om udfaldet af store politiske begivenheder.

"Bettingmarkedet har potentialet til hurtigt at kunne sammenvægte eller samle al relevant information om en politisk begivenhed. Det kan være meningsmålinger, men også den nyeste politiske udvikling," siger Niels-Jakob Harbo Hansen, phd.studerende i nationaløkonomi, der sammen med kollegaen Hans Henrik Sievertsen står bag det nye projekt.

"Priserne i bettingmarkedet kan derfor potentielt give et mere præcist fingerpeg om et forestående valg end meningsmålinger alene," siger Niels-Jakob Harbo Hansen.

Forskerne mener, at man i højere grad bør skele til bettingmarkedet, når man vil forudsige udfaldet af valg.

"Vi tror, at debatten om udfaldet af politiske begivenheder kan have gavn af at inddrage disse sandsynligheder fra bettingmarkedet," siger økonomen og tilføjer, at det skal ses som et komplement til meningsmålinger og ekspertudsagn.

På det nye site indsamles og beregnes dagligt de nyeste sandsynligheder for udfaldet af forestående politiske folkevalg fra bettingmarkedet, så der hele tiden er opdaterede odds - og dermed opdaterede sandsynligheder om begivenhederne.

I modsætning til meningsmålinger, hvor folk afgiver deres stemme i en begrænset periode, så kan bettingkunder spille på Donald Trump eller Hillary Clinton døgnet rundt, og på den måde er "målingen" konstant opdateret.

Frederiksen vs. Løkke

Fx er der lige nu 37 procents sandsynlighed for, at Mette Frederiksen (S) bliver Danmarks næste statsminister. Mens nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen har 33 procents chance. 

Da disse odds i høj grad bestemmes af spillekundernes pengepunge kan bookmakernes sandsynligheder være ret præcise og i visse tilfælde trumfe eksperternes.

"I dag angiver politiske eksperter ofte blot, hvad de tror det mest sandsynlige udfald er. Men ikke den underliggende sandsynlighed."

Forskningsprojekt

De to forskere stod også bag sitet hvembliverstatsminister, hvor de hver dag opdaterede bettingmarkedets odds i forbindelse med det danske folketingsvalg i 2015.

Niels-Jakob Harbo Hansen og Hans Henrik Sievertsen ser Polipredict.dk som et forskningsprojekt, der skal gøre dem klogere på, hvor effektive bettingmarkederne egentlig er, hvad angår politiske valg.

"Bettingmarkeder kan være relevante, hvis de opsamler tilgængelig information. Det kræver dog, at markederne er likvide, og at/eller deltagerne er velinformerede. I hvor høj grad dette er tilfældet i dag, ved vi ikke," siger han.

"Men ved på sigt at sammenholde markedssandsynligheder med et stort antal af de faktiske udfald, kan vi teste relevansen af bettingpriser i forudsigelsen af politiske begivenheder," siger Niels-Jakob Harbo Hansen om projektet.

Indtil videre bliver siden opdateret dagligt, men op til vigtige valg vil den opdateres flere gange dagligt.