Auditions til X Factor-2014 er i gang i Danmark. Når finalisterne er fundet, kommer bookmakerne med odds på X Factor 2014, og BetXpert med tips. Vi har interviewet tre bookmakere om deres erfaring og planer...

  

Det kan godt være at X Factor er for ucool til tøjmærket Wood Wood, men den berømte sangkonkurrence følges altså af cirka halvanden million danskere hver gang DR lader den tone frem på TV-skærmen.

Det har DR gjort siden 2008, og nu er 2014-sæsonen i gang. Med den oprindelige dommertrio ved roret: Lina Rafn (tilbage efter fire års pause), Remee og Thomas Blachman. 

Se vores Eurovision optakt - Her

"Vi er på banen igen med odds på X Factor så snart vi kender de 9 finalister samt på hvilken dommer der vinder. Vi har vores ugentlige spil på hvem der ryger ud, og så har vi spil på den samlede vinder. Derudover kører vi også Live-betting på X-Factor."

Peter Emmike Rasmussen, Odds-ansvarlig hos Danske Spil


Finalen i 2013 blev fulgt af 1.669 danskere (ikke så højt som i 2008 der trak 2,2 mio, men stadig højt), og 2014-udgaven ligner også både en seermagnet (1,6 mio seere fulgte første audition 3. januar) og et interessant bettingobjekt. Bookmakerne er klar med odds når årets finalister er fundet, i februar, og her på BetXpert skal vi nok komme med tips, fra eksperter (vi har et par stykker der følger X Factor flittigt) og brugertippere. 

Vi har spurgt Danske Spil, Unibet og NordicBet om deres X Factor-erfaring og hvad planerne er i år:


Peter Emmike Rasmussen, Odds-ansvarlig, Danske Spil:

- Hvilket marked er X Factor 2014 for jer? På højde med Vild Med Dans eller Eurovision?

X Factor er på niveau med Vild med Dans og henvender sig nok meget til den samme type spillere. Eurovisionen er omsætningsmæssigt en smule større, vi forventer os i hvert fald meget af det forestående show her i Danmark.


- Er X Factor et marked I eller spillerne vinder på?

Der har været sæsoner i X Factor hvor spillerne har ramt rigtigt og der har været sæsoner som er gået modsat. En samlet opgørelse har jeg ikke i skrivende stund. Spil på disse typer underholdning håndterer vi naturligvis limitmæssigt anderledes end en fodboldkamp ml. Barcelona-Real Madrid etc.. I X Factor o.l. har seerne en afgørende finger (sms) med i afgørelsen, derfor er vi hurtigere til at ændre odds på det end på en fodboldkamp, det er sund fornuft!

Se odds og optakt til Eurovision semifinale 2019

- Kan man forvente live betting hos jer?
Ja vi er på banen igen med odds på X Factor så snart vi kender de 9 finalister samt på hvilken dommer der vinder. Vi har vores ugentlige spil på hvem der ryger ud, og så har vi spil på den samlede vinder. Derudover kører vi også Live-betting på X-Factor.

Per Marxen, pressechef, Unibet:


- Hvilket marked er X Factor 2014 for jer? På højde med Vild Med Dans eller Eurovision?

Der er ingen non-sport events, der slår Eurovision :-). Men X Factor ligger traditionelt på omgangshøjde med VMD – der kan være udsving, hvis en eller anden Publikums- eller medieyndling pludselig brager igennem. Altså det, man nu åbenbart kalder ”Allan Simonsen-faktoren”… 

X Factor

Sangkonkurrence på DR

2014-sæson: Hver fredag kl 20 fra 3. januar til engang i marts.

Først er der auditions for at finde ni finalister, derefter er der bootcamps og til sidst er der liveshows for finalisterne.

I de syv liveshows har både dommerne og seerne – via SMS-stemmer – mulighed for at påvirke udfaldet.

Tidligere vindere:
2013: Chresten
2012: Ida
2011: Sarah
2010: Thomas
2009: Linda
2008: Martin

- Er X Factor et marked I eller spillerne vinder på?

Jeg tror det er even-Steven. De gange, hvor en forhåndsfavorit har taget den fra spids, har vi som regel ikke været i stand til helt at undgå tab. Men det er et marked med mange indskud; givetvis også fra mange, der normalt ikke spiller på sport, men som gerne vil satse lidt på de store underholdningsprogrammer.

- Kan man forvente live betting hos jer?
Til finalen – og med stor sandsynlighed til semifinalen. Det kan dog afhænge af om de menneskelige ressourcer [læs: relevante oddssættere] er til rådighed på det pågældende tidspunkt.


Frederik Søvang, chef-oddssætter hos NordicBet:

Hvilket marked er X Factor 2014 for jer? På højde med Vild Med Dans eller Eurovision?

X-Factor er historisk set større rent omsætningsmæssigt end Vild med Dans, selvom produktpakkerne praktisk talt er ret identiske. Det skyldes formentlig at det er lettere for seerne og tipperne at vurdere om en deltager synger godt, frem for hvorvidt en dans bliver udført til perfektion af en kendis og dennes professionelle partner. Showet bliver naturligvis også mere vedkommende af, at det er almindelige danskere, måske endda personer fra ens egen by som stiller op i X-factor. Dansk Melodi Grand Prix består typisk kun af eet show, hvorfor det omsætter for noget mindre beløb end programserierne som helhed. Men tager man hele Eurovision showet under et, incl de internationale semifinaler og finalen, er dette dog fortsat en del større end de 2 fredags-underholdningsprogrammer.

Er X Factor et marked I eller spillerne vinder på?

Rent profitmæssigt er X-Factor ikke nogen større guldgrube, men vi har det naturligvis på oddslisterne for at glæde det segment af kunder som kan lide at satse på non-sport events. Mens 2012 var fornuftigt nok  for os i NordicBet, vandt spillerne over os i 2013  blandt andet fordi Chresten vandt showet, og Amanda blev chok-udstemt til et højt odds.

Generelt er tendensen mange, men størrelsesmæssigt begrænsede indskud, så der er et meget stort element af ”Recreational betting” og TV-underholdning i måden kunderne tager imod oddsene på. Så limits er reelt meget godt afstemt med hvad flertallet ønsker at satse, da store 4 og 5 cifrede indskud er et særsyn indenfor X-Factor scenen hos os. X-Factor tilhører lav-limit markederne. Der er mange ubekendte, særligt i henhold til taktikken ved dommerbordet, hvor vi gennem tiden har set mange skæve kendelser, hvor deltagere enten er stemt videre i protest mod andres middelmådighed, eller ud af showet fordi deres karriere står stærkere og bedre hvis ikke de vinder. Generelt skal det dog nok være muligt at spille 500-1000DKK på favoritterne, ligesom muligheden for at anmode om større indsatser forsat foreligger, hvad enten det er den samlede vinder eller næste udstemte som man vil foretage indskud på.

Kan man forvente live betting hos jer?

Vi har i tidligere år udbudt live odds og agter atter at tilbyde denne mulighed når de første liveshows finder sted. Spilkunderne har ihvertfald tidligere været glade for muligheden for at kunne satse Live når de har hørt om dommernes sangvalg har været spot on til  deltagernes evner til at fremføre dem.