Den nye Superliga-sæson er lige om hjørnet: 18. juli går det løs. Oprustede FC København er odds-favorit, men trues af både genopstandne Brøndby og mesterholdet AaB.

Læs optakten der gennemgår alle 12 hold, så du - med basis i transfer-status og styrke-vurdering - kan gå i krig med bookmakernes odds på Superligaen 2014/15. Kom meget gerne med inputs via kommentar-funktionen forneden.

 

Bud på slutstilling (klik for at læse om en klub)
1. FC København 

2. Brøndby 

3. AaB 

4. FC Midtjylland

5. Esbjerg 

6. OB 

7. FC Nordsjælland 

8. Randers 

9. SønderjyskE 

10. FC Vestsjælland 

11. Silkeborg 

12. Hobro

Odds og tips

Hold øje med Superliga-tips her på BetXpert - blandt andet fra denne artikels forfatter, Kenneth Runge Andersen. I skrivende stund foreligger der såvel vinder-spil og h2h-spil som tips til første runde.

Og læs tanker om mesterskab, bedste jyde-hold, nedrykning, topscorer samt h2h- og specialspil herunder:

Mester-tanker:

Hvem vinder Superligaen 2014/15?

Odds Bookmaker
FC København 1,90
Tonybet
Brøndby 5,50
Bet365
AaB 6,00
Unibet
FCM 9,00 Unibet

Superliga-vinder: FC København 1,85 hos Betsafe

FCK skuffede i 2013/14, men ambitiøse Ståle Solbakken har fået markante forstærkninger til den kommende sæson, og klubben bør vinde mesterskabet. Konkurrenterne kan ikke følge med på transfermarkedet, og det kan blive afgørende.

Superliga-vinder (uden FCK) Brøndby 3,10 hos Bet365*

Kan I huske, da Auri stillede med Dario Dumic som angriber? Der er virkelig sket meget med Brøndby under Thomas Frank, der har været aktiv på transfermarkedet og bygget et nyt mandskab op, der bør være førsteudfordrer til FCK i den kommende sæson.

Bedste jyde-hold:

Nordicbet* tilbyder odds på jydeligaen – altså hvilket hold klarer sig bedst, hvis man piller sjællandske, fynske og københavnske hold ud af stillingen.

Odds på Bedste jydehold

Odds Bookmaker
AaB 1,80
NordicBet
FCM 2,95 NordicBet
Esbjerg 5,00 NordicBet
Randers 24,00 NordicBet
SønderjyskE 75,00 NordicBet
Silkeborg 125,00 NordicBet
Hobro 750,00 NordicBet

AaB som bedste jydehold til odds 1,8 hos NordicBet*

Her kan man, efter min mening, godt finde lidt værdi i AaB, hvis man ellers vil binde sine penge i et år til odds 1,80. Jeg giver Kent Nielsens tropper mellem 55 og 60 % chance for at slutte bedst af de jyske hold. Primært fordi jeg vurderer, at de nærmeste konkurrenter i skikkelse af FCM og Esbjerg, begge har forringet kvaliteten i deres trupper.

Nedryknings-tanker:

Som odds tydeligt indikerer er Hobro storfavorit til at tage den ene nedrykningsplads, men så nemt er det ikke at ramme den anden nedrykker. Normalt har man jo to chancer – 11. og 12. pladsen – som bettor til at vinde et væddemål på en nedrykker, men sådan går det næppe i denne sæson.

Odds på nedrykning

Odds Bookmaker
Hobro 1,08 Bet365
Silkeborg 2,75 Bet365
FCV 4,50 Bet365
SønderjyskE 5,50 Bet365
Randers 8,00 Bet365
OB 14,00 Unibet
FCN 18,00 Unibet
Silkeborg 28,00 Unibet

Jeg vurderer ikke rigtig, at der er værdi i Silkeborg og FCV – ja, de to mandskaber er klare favoritter til den sidste nedrykningsplads, men odds er i min bog ikke interessante.

 

I stedet vil jeg rette blikket mod FCN. Nordsjællænderne har mistet mange profiler de sidste par år, og de foreløbige erstatninger synes at mangle kvalitet. Også tabet af Kasper Hjulmand på trænerposten vejer tungt i min vurdering.

 

FCN rykker ned til odds 18 hos Unibet*

Odds 18 på FCN er naturligvis et langskud af de større, men jeg vil godt give det væddemål 7%, og så har man faktisk en værdi på 126.

Topscorer-tanker

Hvis Morten Duncan Rasmussen fra FC Midtjylland kan undgå skader, kan måske klemme en smule værdi ud af odds 9,00 hos Betsafe.

 

Lidt mere spændende ser et spil på AaBs komet fra sidste sæson, Lukas Spalvis, ud. Han scorede 8 gange i 17 kampe i sidste sæson, hvor han stort set kun spillede i foråret. Kan han holde det snit i den kommende sæson ved 33 kampe, så lander han faktisk omkring de 16 mål. Spørgsmålet er så, om modtanderne nu har fået øjnene op for truslen fra Limfjorden, og at han vil få langt mindre plads og tid end tidligere.

 

Går man efter de større odds, kunne et spil på Morten Nordstrand være en overvejelse. Ganske vist er det en del år siden, han bombede set over en hel sæson, men med FCNs tynde trup ligner det masser af spilletid. Nordstrand har tidligere vist kliniske afslutningsevner, og så er odds 30 måske ikke så tosset endda.

 

Odds på Topscorer i Superligaen 2014/15

Odds Bookmaker
Andreas Cornelius 8,00
Betsafe

Morten Duncan

9,00 Betsafe

Nicklas Helenius

10,00
Danske Spil

Simon Makienok

10,00 Betsafe

Lukas Spalvis

12,50 Betsafe

Steve De Ridder

15,00 Betsafe

Martin Pusic

18,00 Danske Spil

Johan Elmander

20,00 Danske Spil

José Ariel Núñez

25,00 Danske Spil

Nicolai Jørgensen

25,00 Betsafe

Morten Nordstrand

30,00 Betsafe

Joshua John

30,00 Betsafe

Head-to-head og specialspil

De forskellige bookies tilbyder også specialspil i den mere kulørte genre. Tror du f.eks. at OBs Lasse Kryger laver mindst 7 mål på frispark, så kan du hente odds 12 hos Nordicbet*. Eller vil du placere din skillinger på at Brøndby skal spille en kamp for tomme tribuner, så honoreres du med odds 29 hos Nordicbet*.

 

Af de mere seriøse specialspil noterer jeg mig, at Nordicbet* giver odds 1,85 på, at OB får flere end 40,5 point. I den forgangne sæson hentede med 40 point, som gav en 8. plads. Og jeg vurderer egentlig, at pilen peger den rigtige vej for fynboerne. Konkurrenterne omkring dem er blevet en anelse svagere end sidste sæson, og OB kan godt vinde på den lange bane ved at få skubbet sine løntunge og umotiverede spillere ud af truppen. Og så bider jeg mærke i, at OB smed 4 point i sidste sæson mod bundproppen Viborg. Nu er Viborg erstattet med Hobro – en modstander OB bør kunne hente 7 eller 9 point mod. Jeg giver OB mindst 55 % for at slutte med 40,5 point eller flere, så der er en smule værdi i spillet.

 

Med samme ræsonnement omkring OB vil jeg også anbefale at kaste et blik på Unibets odds 2,10 på, at OB slutter højere end FCN. Til sammenligning har Tipico kun odds 1,95 i samme ”head-to-head” væddemål. Jeg giver fynboerne omkring de 50%, hvilket udløser en værdi på 105.

 

FC Nordsjælland-OB (sæson-h2h) OB slutter højest 2,10 hos Unibet*

FCN har mistet de bærende kræfter – senest har man sagt farvel til Nicolai Stockholm og Jens Stryger Larsen. OB bør have en fair chance for at slutte højest af de to, også selv om fynboerne er ved at bygge truppen op på ny.

Et andet match-up jeg har fundet, er Silkeborg-SønderjyskE. Jeg finder sidstnævntes trup stærkere end oprykkerne fra Silkeborg. Unibet* giver odds 1,85 på SønderjyskE og med mine 58% i chancevurdering giver det et værdispil til 107.

 

SønderjyskE-Silkeborg (sæson-h2h) SønderjyskE slutter højest 1,85 hos Unibet*

I et match up mellem etablerede SønderjyskE og nyoprykkerne fra Silkeborg bør førstnævnte i min bog være bedst set over en helt sæson. Det store spørgsmål er, om SønderjyskE kan erstatte målræven Okotie.

BRØNDBY

Tilgang:

Franck Semou (retur, AB)      

Svenn Crone (egne rækker) 

Andreas Hansen (egne rækker)                      

Johan Elmander (Galatasaray, Tyrkiet)

Fredrik Semb Berge (Odd BK, Norge)            

Afgang:

Daniel Norouzi (Vejle)

Bram Verbist (kontraktudløb)

René Joensen (kontraktudløb)

Khalid Boulahrouz (kontraktudløb)

Kenneth Zohore (retur, Fiorentina, Italien)

Det er muligt, at sidste sæsons 4.-plads ikke høster meget respekt til en klub som Brøndby, men for første gang i årevis sidder man med fornemmelsen af, at klubben har fået lagt en sportslig fornuftig strategi, og at pilen peger opad. Jeg ser gode chancer for, at klubben fra Vestegnen napper medaljer i den kommende sæson. Det store spørgsmål er så, hvor ædelt metallet bliver.

Efter adskillige sæsoner med mislykkede transfervinduer, har de sidste par stykker været langt mere givtige. Og med tilføjelsen Thomas Frank på trænerbænken har man sikret sig en habil styrmand til at bygge noget op – skridt for skridt. Ikke alt er er perfekt, men jeg vurderer at den proces, man har igangsat, overvejende er positiv, og med de rettet tilføjelser til truppen fremadrettet, ser jeg Brøndby som titelaspirant i nær fremtid.

Sommeren har allerede bragt et par spændende navne til klubben. Først og fremmest har det glædet rigtig mange Brøndby-fans, at den gamle favorit, Johan Elmander, atter trækker i den blå-gule dragt. Jeg er ikke sikker på, at Elmander er i stand til at dominere Superligaen i samme grad, som sidst han tørnede ud i rækken. Men mindre kan også gøre det. Han har trods alt passeret 33 år, men mestrer stadig så mange af spillets facetter, at han kan blive en vigtig brik. Jeg glæder mig meget til at se, hvilken plads han får – og hvem han dermed slår af holdet. Umiddelbart vurderer jeg, at Ariel Nuñez har størst risiko for at må starte på bænken, selv om han viste gode takter i slutningen af sidste sæson.

Til forsvaret er Fredrik Semb Berge hentet i norske Odd. Med sine 24 år og tre landskampe for Norge, ligner han et rigtig stærkt køb. Han kan gå direkte ind i start 11’eren, ligesom der er mulighed for at bygge ham op til noget større og sælge ham om 2-3 år med solid fortjeneste. Målt på de parametre er han et af de bedre køb i mange år på Vestegnen.

Det er indtil videre lykkedes at holde på alle stamspillere, og så er det stadig ikke udelukket, at man forlænger samarbejdet med midterforsvars-stjernen Khalid Boulahrouz.

Jo, fremtiden tegner lysere end længe på Vestegnen. 

ESBJERG

Tilgang:

Eddi Gomes (HB Køge)

Lasse Rise (Randers FC)          

Jeppe Brinch (egne rækker) 

Jonas G. Hansen (egne rækker)

Mikkel Maigaard (egne rækker)

Afgang:

Jacob Nielsen (kontraktudløb)

Mushaga Bakenga (retur, Club Brügge, Belgien)

Davidson Drobo-Ampem (kontraktudløb)

Frederik Rønnow (retur, AC Horsens)

Kian Hansen (Nantes, Frankrig)

Mikkel Agger (kontrakt ophævet)

Peter Ankersen (FC Red Bull Salzburg, Østrig)

Vestjyderne skal forsøge at bygge videre på sidste sæson fine 5 .-plads samt europæiske succes. Det lykkedes at komme videre fra gruppespillet i Europa League, før italienske Fiorentina blev for stor en mundfuld. De europæiske forpligtigelser havde dog også en pris. For mens esbjergenserne flittigt samlede point i midtugernes gruppekampe, så kostede det i Superligaen. Midtvejs i sæsonen lå vestjyderne faktisk under nedrykningsstregen i den hjemlige turnering, og det var først ved forårets kommen – og exit fra Europa League – at de stribede begyndte at avancere i Superligaen.

Igen i år er Esbjerg er med i international sammenhæng, og den helt store udfordring må være at kunne spille på begge heste.

Skulle det lykkes at kopiere sidste sæsons Europa League-succes, så kan jeg godt frygte for et nyt dyk i hjemlige turnering for Niels Frederiksens tropper. Holdet ser nemlig noget mere tyndt ud, og der skal et par solide signings på blokken, før jeg synes, at truppen er polstret til de mange kampe.

Ganske vist har ledelsen tilkendegivet, at den fortsat er på udkig efter i al fald en midtstopper samt en offensiv profil. Men der er endnu ikke sket noget, og det må bekymre Esbjerg-fans.

Sagen er nemlig, at sommerpausen har budt på farvel til to af holdets største profiler. Landsholdsaktuelle Peter Ankersen er solgt til Red Bull Salzburg, mens den centrale forsvarskrumtap, Kian Hansen, er sendt til Nantes. Ankersen var nøglefigur i Esbjergs omstillinger med sit enorme drive og gennembrudskraft fra sin plads som højre back, og det er svært at se, hvem der skal erstatte ham fuldt ud. Kian Hansen har i sidste par sæsoner udviklet sig til en af landets bedste på sin plads i det centrale forsvar, og spørgsmålet er, om Esbjerg på transfermarkedet kan finde en ny mand, der kan afløse den nybagte St Etienne-spiller fra dag et.

Og hvis vestjyderne oven i købet lader sig friste af de tilbud, der angiveligt er på vej på venstreback Jonas Knudsen, så er der ikke meget tilbage af de bærende kræfter. Knudsen, der netop har debuteret på landsholdet, er således angiveligt på ønskelisten i bl.a. PSV Eindhoven.

Transferkarrusellen har dog også kastet et par nye folk af sig. I Randers har man hentet kantspilleren Lasse Rise, mens forsvarsspilleren Eddi Gomes er kommet til fra HB Køge. Ingen af de to ligner dog markante forstærkninger. Rise har været skadet meget i de senere år, og Gomes har aldrig spillet i Superligaen.

FC KØBENHAVN

Tilgang:

Franco Mussis (Gimnasia La Plata, Argentina)                         

Tom Høgli (Club Brügge, Belgien)                    

Stephan Andersen (Real Betis, Spanien)     

Per Nilsson (FC Nürnberg, Tyskland)             

Marvin Pourié (retur, Zulte Waregem, Belgien)                     

Steve De Ridder (FC Utrecht, Holland)          

Mads Aaquist (egne rækker)                            

Daniel Amartey (Djurgårdens IF, Sverige)   

Mikkel Wohlgemuth (egne rækker)              

Mathias Zanka Jørgensen (PSV Eindhoven, Holland)

Afgang:

Igor Vetokele (Charlton Athletic, England)

Georg Margreitter (retur, Wolverhampton, England)

Thomas Kristensen (ADO Den Haag, Holland)

Lars Jacobsen (Guingamp, Frankrig)

Pape Pate Diouf (Molde FK, Norge)

Fanendo Adi (Portland Timbers, USA)

Christian Bolaños (kontraktudløb)

Daniel Braaten (kontraktudløb)

Mustafa Abdellaoue (Aalesunds FK, Norge)

Jakob Busk (leje, AC Horsens)

Der er sket ting og sager i FCK, siden sidste sæsons 2. plads. Ståle Solbakken har haft spenderbukserne på og hentet en stribe nye spillere ind. Og 6-7 af dem synes købt til at træde direkte ind i startopstillingen. Næsten pr. definition er københavnerne udråbt til favoritter, og på den lange bane vurderer jeg da også, at løverne napper guldet. Men det tager tid at spille så mange nye ansigter sammen, og jeg kan sagtens se, FCK smide nogle point frem mod jul.

På målmandsposten er Stephan Andersen kommet til for at give Johan Wiland tiltrængt konkurrence. I forsvaret er Tom Høgli ny back, og centralt er Mathias Zanka Jørgensen og Per Nilsson kommet til, og begge presser voldsomt på til en startplads.

Midtbanen fået tilgang af den lille argentinske terrier Franco Mussis og ghanesiske Daniel Amartey, der også kan anvendes i midterforsvaret. Sidstnævnte har stået stærkt i de første træningskampe, så han starter næppe ude, når turneringens første kamp mod Silkeborg fløjtes op.

Endelig er angrebet forstærket med belgiske Steve De Ridder, der ligner en oplagt partner til Andreas Cornelius.

For at skabe plads til de mange nyerhvervelser, har københavnerne skilt sig af med lang række marginalspillere. De mere mærkbare frasalg tæller den gamle kaptajn, højreback Lars Jacobsen, teknikeren Christian Bolaños, midtbanemand Thomas Kristensen og sidste sæsons topscorer Igor Vetokele.

Men alt l i alt fremstår FCK som et forstærket mandskab. Og der er den pointe at Ståle Solbakken nu har haft lejligheden til at hente spillere og skille sig af med folk, han ikke selv har købt. 

FC MIDTJYLLAND

Tilgang:

Jesper Lauridsen (retur, Hobro IK)                 

Lasse Heinze (AC Horsens)    T

Tim Sparv (Greuter Fürth, Tyskland)              

Jesper Juelsgård (Evian, Frankrig)

Afgang:

Mads Hvilsom (Hobro IK)

Johannes Madsen (kontraktudløb)

Morten Koch Nielsen (kontraktudløb)

Kolja Afriyie (karrierestop)

Jonas Lössl (Guingamp, Frankrig)

Frank Kristensen (karrierestop)

Skuffelsen lod sig ikke skjule i FC Midtjylland i sidste sæson. Bedst illustreret, da træner Glenn Riddersholm efter sidste spilledag satte sig mutters alene op af den ene stolpe på Sydbank Park i Haderslev. Det krævede sin mand at få afslutningen Superligaen fordøjet. Ikke blot havde FCM forinden tabt 1-2  til SønderjyskE og dermed spillet sølvet og en mulig Champions League-plads i hænderne på FC København. Førstepladsen var også gledet af hænde i løbet af de sidste tre runder. Udsigten til mesterskab og guld var åbenbart mere, end ulvene kunne kapere. Sæsonens sidste tre kampe blev alle tabt og så var det i stedet AaB, der kunne bade i champagne og dekorere sig med medaljer af guld.

Mens den sløje afslutning fordøjes blæser der imidlertid nye vinde over FC Midtjylland. Det er ikke nogen hemmelighed, at klubben i årevis har lidt under et stort overforbrug, og det ene røde regnskab har afløst det andet. Men nu kan det være fortid. Det virker som om, at ledelsen er blevt bedre til at sætte tæring efter næring, og forleden brød den helt store nyhed igennem i den danske fodboldverden. Den britiske forretningsmand Matthew Benham overtog aktiemajoriteten i klubben, og ved samme lejlighed pumpede han 68 millioner ind i FCM.

Den nye konstruktion og tilførte kapital skal fjerne presset om at sælge spillere. Et salg af forsvars-stortalentet Erik Sviatchenko til FCK var få centimeter fra at blive en realitet, men i sidste øjeblik trak midtjyderne sig ud af handlen – fordi man ikke længere var tvunget til at skille sig af med sine bedste spillere.

Det er dog blevet til et par salg. Ledelsen i den jyske hedeklub slog til, da franske Guingamp ville købe Jonas Lössl. Den 25-årige målmand er noteret for 127 Superliga-kampe, og har gennem de senere sæsoner udviklet sig til et stabilt ankerpunkt i ulvenes defensiv.

Siden fulgte et salg af højreback Jesper Juelsgaard, der længe har ytret ønske om at komme videre i karrieren. Med kun et halvt år tilbage af kontrakten var FCM derfor tvunget til at acceptere Evians tilbud på omkring 1.500.000 kroner.

Som ny keeper har man hentet Lasse Heintze til fra AC Horsens. Der er tale om et gensyn, idet Lasse Heinze mistede sin plads tilbage i 2009, da FCM hentede den kontroversielle Arek Onyzsko ind i truppen og lod Heinze skifte til Silkeborg. Og erstatningen for Juelsgaard er umiddelbart Jesper Lauridsen, der er tilbage fra sit Hobro-ophold.

Til midtbanen har man hentet den finske landsholdsspiller, Tim Sparv, i tyske Greuther Fürth, og det bliver spændende at se, om de nye penge i klubben kaster yderligere køb af sig.

FC NORDSJÆLLAND

Tilgang:

Mark Gundelach (retur, SønderjyskE)          

Mikkel Jensen (egne rækker)                           

Emiliano Marcondes (egne rækker)               

Runar Alex Runarsson (egne rækker)           

Nicklas Mouritsen (egne rækker)                   

Mathias Hebo Rasmussen (egne rækker)   

Johannes Ritter (egne rækker)                        

Afgang:

Nicolai Stokholm (karrierestop)

Andreas Laudrup (AGF)

Nicolai Johannesen (kontraktudløb)

Jens Stryger Larsen (Austria Wien, Østrig)

Nichlas Rohde (leje, AB)

Thomas Villadsen (FC Vestsjælland

Det er efterhånden to år siden, at FC Nordsjælland overraskende løb med det danske mesterskab. Men siden er det gået støt ned af bakke for den lille Farum-klub, der sluttede midt i rækken i den forgangne sæson.

Der er givet flere årsager til, at tigrene ikke har formået at fastholde sin position i toppen af dansk fodbold, men jeg vil pege på det faktum, at af de 11 mand, der hjemførte titlen i 2012 i den sidste kamp, er kun tre tilbage i truppen i skikkelse af Patrick Mtliga, Søren Christensen og Kasper Lorentzen. Og tag så lige med i regnestykket, at de to sidstnævnte har været langtidsskadet. Christensen spillede kun fem gange i sidste sæson, og Lorentzen var slet ikke i aktion. Faktisk har han ikke spillet i Superliga-regi siden december 2012!

I dette transfervindue har 5 spillere forladt truppen. Kaptajn Nicolai Stockholm har valgt at lægge støvlerne på hylden, og med 370 Superligakampe på CV’et efterlader han et gabende hul på midtbanen. Også højreback Jens Stryger Larsen er væk. Den energiske Stryger er solgt til Rapid Wien. Andreas Laudrup (AGF), Thomas Villadsen (FCV) og Nicolai Johannesen (uden klub) har ligeledes vendt FC Nordsjælland ryggen.

Lidt overraskende har klubben ikke været på indkøb, men det kan naturligvis nås endnu. Dog er ikke færre end 6 spillere rykket op fra ungdomsafdelingen, mens højreback Marc Gundelach er retur fra sine låneperiode i SønderjyskE.

Også på trænerposten finder man forandring. Kasper Hjulmand, der mere end nogen anden var manden bag FCNs 2012-triumf, har fået en flot aftale i den tyske Bundesliga-klub, Mainz. Som afløser er valget faldet på islændingen Olafur Kristjansson, og selv om han som spiller har fortid i AGF, er der næppe mange, der kender til hans meritter som træner. Siden 2006 har han været cheftræner Breidablik på Island, og den slags kaster sjældent nogen omtale af sig i Danmark. Men FCN-ledelsen kender fint til Kristjansson, der tilbage i 2012 hjalp nordsjællænderne med scouting i forbindelse med deltagelsen i Champions League. 


FC Nordsjælland-OB (sæson-h2h) OB slutter højest 2,10
 hos Unibet*

FCN har mistet de bærende kræfter – senest har man sagt farvel til Nicolai Stockholm og Jens Stryger Larsen. OB bør have en fair chance for at slutte højest af de to, også selv om fynboerne er ved at bygge truppen op på ny.

 

FC VESTSJÆLLAND

Tilgang:

Anders Due (AaB)

Lennard Adjetey (Hamburger SV, Tyskland)

Anders Østli (Lillestrøm, Norge)

Anders Randrup (AC Horsens)

Thomas Villadsen (FC Nordsjælland)             

Afgang:

Søren Berg (karrierestop)

Mads Petersen (FC Roskilde)

Subrata Paul (kontraktudløb)

Morten Bertolt (kontraktudløb)

Edward Ofere (kontraktudløb)

Lasse Nielsen (OB)

Nicolas Sandberg (Örebro, Sverige)

Oprykkerklubben FC Vestsjælland tog fusen på de fleste, da sidste sæsons indsats rakte til en acceptabel 9.-plads. Med en stram defensiv som base, fik vikingerne skrabet 38 point til sig – seks point over nedrykningsstregen.

Vestsjællænderne har skiftet pænt ud i truppen i de sidste par måneder, men mon ikke man skal kaste blikket uden for kridtstregerne for at finde den største forandring i det sportslige set up. Ledelsen har nemlig valgt at afbryde samarbejdet med succestræner Ove Pedersen, og i stedet har man forfremmet assistenten Michael Hansen.

Slagelse-klubbens succes har i meget høj grad været bundet op på Ove Pedersen taktiske snilde og stramme defensiv. Og jeg er langt fra sikker på, at Michael Hansen formår at føre den lille klub vel igennem den svære ”sæson 2”. Afløseren har aldrig været cheftræner på højeste niveau, og da han i tilgift har proklameret en mere offensiv stil, så gaber man måske over mere end godt er i FCV-lejren.

Fra overskudslageret i AaB har man hentet den 32-årige Anders Due. Sin fremskredne alder til trods har Due scoret sig en kontrakt på hele 3 år, og der er store forventninger til ham. Med små 200 superligakampe på visitkortet bliver hans rutine en vigtig faktor i bestræbelserne på at overleve endnu en sæson i den bedste række. Med sine fine teknik og flair skal han endvidere tilføre noget af det, som FCV savnede mest i den forgangne sæson. Nemlig kreativitet og offensive takter.

Til forsvaret er der også hentet forstærkninger. Anders Randrup har skiftet tilværelsen i Horsens ud med en ditto i Slagelse, og i norske Lillestrøm ønskede Anders Østli sig hjem til Danmark. Det ønske kunne FCV opfylde, så nu trækker han den røde trøje over hovedet de næst to år.

Til gengæld har vestsjællænderne måttet vinke farvel til den bomstærke midterforsvarer Lasse Nielsen, der tog imod et lukrativt tilbud fra OB. Faktisk var hans sjællændernes topscorer i forgangne sæson med fem fuldtræffere.

Holdets største profil, venstreback Michael Lumb, kommer ikke i kamp foreløbig. Lumb er langtidsskadet, og en overgang frygtede mange faktisk, at skaden var karrieretruende. Nu er den tidligere AGF-back igen blevet opereret, og i bedste fald er han tilbage i løbet af efteråret.

HOBRO

Tilgang:

Emil Berggren (Brønshøj BK)

Mathias Schlie (Vendsyssel FF)                        

Thomas Hansen (Brønshøj BK)                         

Mads Hvilsom (FC Midtjylland)                        

Afgang:

Jesper Lauridsen (retur, FC Midtjylland)

Jeppe Grønning (retur, Viborg FF)

Tobias Perch-Nielsen (FC Fredericia)

Kim Elgaard (Vejle BK)

Sebastian Andersen (retur, Viborg FF)

Humlebien kan ikke flyve … den ved det bare ikke. Det gamle mundheld kunne passende hæftes på Hobro. I skarp konkurrence med langt mere ressourcestærke klubber, kilede holdet sig ind på 2.-pladsen i den næstbedste række, kun overgået af Silkeborg.

Præstationen sættes yderligere relief af, at Hobro for kun et år siden, var et point fra en nedrykningsplads til den tredjebedste række. Men med Jonas Dal Andersen i trænersædet vendte udviklingen med en spillertrup, der var sammensat af rutinerede kræfter tilsat en del lånespillere, der alle peakede samtidig. 

Blandt profilerne med Superliga-erfaring finder man Anders Egholm (103 kampe for Esbjerg, SønderjyskE og Randers), Jonas Damborg (92 kampe for Randers), Mads Jessen (60 kampe for SønderjyskE), Dennis Høgh (20 kampe for AGF) og Thomas Hansen (124 kampe for Brøndby, AGF, Silkeborg og SønderjyskE).

Helt så rutineret er angriber Mads Hvilsom ikke. Han opnåede ”kun” 13 kampe for FC Midtjylland, inden han skabte sig et navn i Hobro (via en smuttur i Viborg). Den 21-årige angriber nettede 11 gange i sidste sæson, hvilket gjorde ham til holdets farligste mand. Hvilsom har indtil nu optrådt på lån fra FCM, men Hobro benyttede sommerpausen til at købe ham fri på en 3-årig kontrakt.

Ud af truppen er gledet 5 spillere, hvoraf venstrebacken Jesper Lauridsen er det mest prominente navn. Lauridsen returnerer således til FC Midtjylland efter låneperioden er udløbet, og her står han til at afløse landsholdsspilleren Jesper Juelsgaard, der fortsætter i franske Evian.

Hobros chancer for overlevelse synes minimale. Truppen er smal i forhold til konkurrenterne, og man har haft meget kort tid til at omstille det sportslige setup til den krævende Superliga. Hobro sluttede sæsonen i 1. division d. 9. juni, og blot et par dage senere tog de første klubber i den bedste række hul på opstartsfasen til den kommende sæson. Det kan vist ikke kaldes lige vilkår.

OB

Tilgang:

Lucas Jensen (Viborg FF)       

Mikkel Desler (egne rækker)                            

Emil Peter Jørgensen (egne rækker)             

Mathias Greve (egne rækker)                          

Anders Thomsen (egne rækker)                     

Lasse Nielsen (FC Vestsjælland)                      

Lasse Kryger (AC Horsens)    

Jacob Barrett Laursen (Juventus, Italien)     

Afgang:

Jeppe Hansen (FC Fredericia)

Espen Ruud (kontraktudløb)

Dusan Djuric (retur, Valenciennes, Frankrig)

Mustafa Abdellaoue (retur, FC København)

Morten Skoubo (kontraktudløb)

Anders Møller Christensen (kontraktudløb)

Casper Radza (kontraktudløb)

Krisztián Vadócz (kontraktudløb)

Det er ikke mere end en håndfuld år siden, at OB indtog rollen som førsteudfordrer til FCK i dansk fodbold. Holdet fra den fynske hovedstad var ikke langt fra at sikre sig et dansk mesterskab, og sideløbende høstede man flere gange flotte resultater på den europæiske scene.

Men det fede tider er nu afløst af magre sæsoner, hvor de stribede overhovedet ikke har fået forløst det potentiale klubben burde rumme. Tag blot et kig på de seneste 3 sæsoners slutplaceringer: 10-10-8. Det aftvinger ingenlunde respekt, og det virker som om, Troels Bech & Co. længe har famlet i blinde efter en vej ud af suppedasen mod bedre placeringer i Superligaen. Men klubben sidder fast i mudder til knæene, og det er svært at se, at det skulle blive meget bedre i den kommende sæson. Der er 5-6 klubber, der performer bedre, og da pengekisten ikke ligefrem bugner af klingende mønt, kan man ikke hente spillere fra samme hylde som tidligere.

Transfervinduet har indtil videre kastet to signings af sig. I FC Vestjælland har fynboerne hentet Lasse Nielsen på en fri transfer. Den rødtoppede midterforsvarer er blandt rækkens bedste duelspillere med stor power i sit spil samt et godt hovedspil. Træner Troels Bech har tidligere analyseret sig frem til, at fynboerne lukkede for mange mål ind ved dødbolde, lige man heller ikke var skarp nok selv foran mål ved fri- og hjørnespark. Og her passer den tidligere FCV-stopper fint ind – faktisk var hans sjællændernes topscorer i forgangne sæson med fem fuldtræffere.

Derudover har man hentet Lasse Kryger i Horsens og Lucas Jensen i Viborg.

På tabssiden registrerer man først og fremmest, at de stribede har taget afsked med rutinerede kræfter, der i årevis har været bærende. I forsvaret har man sagt farvel til backen Espen Ruud og den aldrende Anders Møller Christensen.

Det blev ligeledes til et farvel til Krisztian Vadocz (midtbanespiller) samt de to angribere Mustafa Abdellaoue og Morten Skoubo.

Slutteligt bør det med, at OB angiveligt forsøger at købe sidste sæsons Superligatopscorer, Thomas Dalgaard, fri i Viborg. Ifølge presseforlydender forhandler de to klubber om den giftige spydspids. Det nævnes, at OB har budt i omegnen af 2.000.000 kroner, men at Viborg søger mindst det dobbelte.


FC Nordsjælland-OB (sæson-h2h) OB slutter højest 2,10
 hos Unibet*

FCN har mistet de bærende kræfter – senest har man sagt farvel til Nicolai Stockholm og Jens Stryger Larsen. OB bør have en fair chance for at slutte højest af de to, også selv om fynboerne er ved at bygge truppen op på ny.

 

RANDERS

Tilgang:             

Mikkel Kallesøe (egne rækker)                        

Kasper Junker (egne rækker)                           

Edgar Babayan (egne rækker)                          

Jeppe Tverskov (Lyngby BK)

Afgang:

Chris Sørensen (Vendsyssel FF)

Lasse Rise (Esbjerg fB)

Mikkel Andersen (retur, leje, Reading, England)

Ronnie Schwartz (Guingamp, Frankrig)

Rasmus Hansen (retur, Vejle BK)                    

Det er dag 1 efter Ronnie Schwartz, når Randers sæsondebuterer ude mod Esbjerg. Efter to succesrige år hos kronjyderne fortsætter "plaffeministeren" nemlig karrieren i franske Guingamp. 28 mål i 57 Superligakampe blev det til, og umiddelbart er det svært at se, hvordan Randers skal få lukket det hul i den kommende sæson.

Der er nemlig ikke hentet nogle direkte erstatning, og så bliver det op trekløveret Baye Djiby Fall, Nicolai Brock-Madsen og Viktor Lundberg at forsøge at kopiere Schwartz’ målnæse. Måske agter man at give Djiby Fall en chance over en længere periode til at finde tidligere tiders styrke frem. Senegaleseren virkede helt ude af form i sidste sæson, hvor han skulle bruge hele 12 kampe til at score en enkelt gang.

Ellers blæser der nye vinde i den randrusianske trup. Den rutinerede forsvarsspiller Chris Sørensen er væk sammen med fløjspiller Lasse Rise og keeper Mikkel Andersen.

I stedet kan man byde velkommen til tre spillere fra egne rækker samt midtbanemand Rasmus Hansen, der returnerer fra en periode på lån i Vejle. Endelig har man investeret i den 21-årige Jeppe Tverskov, Lyngby, der slår sine folder på midtbanen eller i forsvaret.

Ellers ser jeg frem til at følge den lille Kasper Fisker, der fra sin position på kanten kan blive et afgørende kort, når offensiven skal sættes op. Fisker viste lovende takter i sidste halvsæson, hvor Randers hentede ham i Hobro, og kan han bygge på, kan han blive en fin oplevelse det kommende år.

SILKEBORG

Tilgang:             

Nicolaj Agger (Vejle BK)

Afgang:

Christian Holst (Fremad Amager)

Daniel Ahonen (IK Sirius, Sverige)

 

Silkeborg er tilbage i landets bedste række efter kun en enkelt sæsons fravær. Det lykkedes Jesper Sørensen, i sin første sæson som træner, at styre holdet til oprykning. Bag den flotte præstation gemmer sig et radikalt systemskifte, som pludselig fik tingene til at falde i hak for Sørensen & Co. Silkeborg fik nemlig ikke den bedste start på sidste sæson, og det fik den nybagte træner til at reagere. Han skrottede således Silkeborgs 4-4-2 formation og slog i stedet over i 3-5-2 med langt større vægt på boldbesiddelse og pasningsspil. Det bliver naturligvis langt mere vanskeligt at praktisere i Superligaen, men umiddelbart tror jeg, at Silkeborg vil forsøge at fortsætte i samme spor.

Nyoprykkerne fra det jyske er blandt favoritterne til at tage én af de to nedrykningsbilletter. Pengene er ikke store hos Silkeborg, og i skrivende stund er det sparsomt, hvor meget nyt blod, der er lykkedes at tilføre truppen. Man har købt Nicolaj Agger i Vejle, men erhvervelsen af offensivspilleren får næppe fodbold-Danmark til at løfte øjenbrynene. Agger har ikke været nogen ubetinget succes i Vejle, og jeg har lidt svært ved at se, hvad den tidligere Brøndby-angriber kan tilføre Silkeborg-truppen andet end en smule mere bredde. Således må det stadig være Morten Beck Andersen, der betragtes som førsteangriber. Han scorede 20 mål i sidste sæson, hvilket placerede ham som nr. 2 på topscorerlisten i den næstbedste række – kun overgået af Lyngbys Patrick Mortensen med 23 fuldtræffere.

På listen over afgange bider man først og fremmest mærke i, at Christian Holst ikke længere er at finde på Mascot Park. Den rutinerede Holst ønskede sig tilbage til Københavnsområdet, og han tørner fremover ud for Fremad Amager. Med 147 kampe i den bedste række plus 33 landskampe for Færøerne, kunne Silkeborg nu ellers sagtens stadig bruge den fine tekniker i Superliga-regi.


SønderjyskE-Silkeborg (sæson-h2h) SønderjyskE slutter højest 1,85
 hos Unibet*

I et match up mellem etablerede SønderjyskE og nyoprykkerne fra Silkeborg bør førstnævnte i min bog være bedst set over en helt sæson. Det store spørgsmål er, om SønderjyskE kan erstatte målræven Okotie.

  

SØNDERJYSKE

Tilgang:

Pierre Kanstrup (FC Fredericia)                        

Erik Marxen (leje, AC Horsens)                        

Afgang:

Kenneth Fabricius (Middelfart G&BK)

Mark Gundelach (retur, FC Nordsjælland)

Rafael Okotie (retur, Austria Wien, Østrig)

Jonas Troest (AB)

Daniel Christensen (kontraktudløb)

Patrick Born (kontraktudløb)

Pokalskabet er tomt i SønderjyskE – ingen titler er hjemført endnu. Men det er lige før, at den lille Haderslev-klub med begrænsede midler, skulle have en stor pokal og tildeles titlen som ”Danmarksmester i afværgelse af nedrykning”. 

Man kan kun beundre sønderjydernes evne til gang på gang at snyde stribevis af eksperter, når de overlader det der ligner en stensikker nedrykningsplads til et andet Superliga-mandskab.

Sæsonen 2013-2014 var ingen undtagelse. SønderjyskE lå længe under nedrykningsstregen, og efter 27. runde lå de sidst med fem point op til redning. Men vanen tro lykkedes det at få vendt skuden i de resterende seks kampe.

Ikke mindst takket være lejesvenden fra Austria Wien, Rafael Okotie, der viste sig som en sand måltyv. 15 kampe blev det til i den lyseblå trøje med 11 fuldtræffere til følge, og det er almindeligt anerkendt, at SønderjyskE næppe havde bevaret sin eksistens i landets bedste række, hvis ikke Okotie var blevet hentet på lån.

Jyderne ville naturligvis gerne have forlænget samarbejdet med træfsikre østriger, men det stod hurtigt klart, at de næppe kunne hamle op med andre interesserede klubber. Og for nylig skrev Okotie da også kontrakt med 1860 München. Manglen på en ægte goalgetter kan blive svær at håndtere for sønderjyderne, men transfervinduet er endnu ikke lukket, så måske lykkes det at hive en ny kanin op af hatten.

På minussiden noterer man sig, at Daniel Christensen har valgt at bryde med sønderjyderne. Efter tre sæsoner som fast venstreback var det slut, og den tidligere AaB-spiller har som regel fremstået som solid i sine indsatser. Han bliver ikke nem at erstatte, men det ligger til at blive Erik Marxen (hentet i Vejle), som får den tjans.

Ellers har klubben kun sagt farvel til breddespillere, mens man har sikret Pierre Kanstrup i Fredericia. Kanstrup var kun på lån siden januar, men i sine 14 kampe efterlod så godt et indtryk, at man besluttede sig til at købe ham fri.

Afrundsvis bør man hæfte sig ved, at den tidligere sportschef, Ole Nielsen, har forladt klubben og nu har sit virke i Viborg. Ole Nielsen har gennem fire år med dygtig hånd ageret på transfermarkedet på en svær baggrund. Budgetterne er stramme i SønderjyskE, og umiddelbart fremstår klubben nok heller ikke som det mest attraktive sted at spille. Men Nielsen har været eminent til at købe og sælge, og han fremstår for mig som én af landets bedste til det job. Ham kommer SønderjyskE til at savne.


SønderjyskE-Silkeborg (sæson-h2h) SønderjyskE slutter højest 1,85
 hos Unibet*

I et match up mellem etablerede SønderjyskE og nyoprykkerne fra Silkeborg bør førstnævnte i min bog være bedst set over en helt sæson. Det store spørgsmål er, om SønderjyskE kan erstatte målræven Okotie.

AaB

Tilgang:

Viktor Ahlmann (egne rækker)                        

Frederik Børsting (egne rækker)                     

Thomas Enevoldsen (leje, KV Mechelen, Belgien)               

Mathias Thrane (HIK)              

Afgang:

Jeppe Curth (Viborg FF)

Anders Due (FC Vestsjælland)

Rasmus Jönsson (retur, Wolfsburg, Tyskland)

Der var nok ikke mange der forventede, at AaB ville hjemtage The Double efter en fantastisk sæson. Men hvis man lægger sine sympatier væk fra den klub, man nu engang holder med, så synes jeg der er grund til som fodboldfan at kippe med flaget for de bolsjestribedes triumf. Overall leverede de den bedste fodbold, ligesom de leverede nogle af sæsonens største profiler.

Et af de helt store spørgsmål er, om AaB kan tage momentum fra mesterskabssæsonen med over i den kommende turnering. Såfremt det lykkes at komme fornuftigt igennem transfervinduet, så kan jeg ikke se, hvorfor Kent Nielsen & Co. ikke skal på medaljejagt igen. De spillede indledningsvis en fin testkamp mod norske Strømsgodset (2-2 hjemme på Aalborg Stadion), hvor specielt første halvleg bød på sprudlende spil. Og fodboldfeberen raser for alvor i det nordjyske. Anslået 4000 tilskuere var mødt op – et imponerende tal i sommerferien – og der ser alle frem til det kommende års tid, der byder på titelforsvar, jagt på en ny pokaltitel og drømmen om at nå det forjættede land - gruppespillet i Champions League.

Ved Limfjorden glæder man sig over, at den dynamiske midtbanespiller Thomas Enevoldsen er tilbage i truppen, efter fem år i udlandet. Enevoldsen er lejet i et år hos belgiske Mechelen, og umiddelbart synes hans hjemkomst at være en klar forstærkning. Men der er et aber dabei. Den 26-årige ex-landsholdsspiller har været plaget af skader det seneste års tid, og hvis han skal bruge op imod en halvsæson på at finde sin gamle form, så er det vel begrænset, hvor meget AaB reelt får glæde af ham. Træner Kent Nielsen vurderer, at Enevoldsens rolle i begyndelsen af sæson bliver som joker i slutningen af kampene.

Ud af truppen glider de to aldrende breddespillere Jeppe Curth og Anders Due, der begge har søgt nye udfordringer. Curth indleder en ny periode i Viborg, mens Due har fået en 3-årig kontrakt med FC Vestsjælland. Umiddelbart er der ikke tale om mærkbare svækkelser – Jeppe Curth havde kun plads i startopstillingen i 11 tilfælde, mens Anders Due kun fik seks chancer fra første fløjt.

Også lejesvenden fra Wolfsburg, angriberen Rasmus Jönsson, kan være på vej ud, men i følge flere medier arbejder AaB på at kunne beholde svenskeren, der er noteret for 2 A-landskampe.

Slutteligt bør man nævne Kasper Kusk, der var nøglespiller i den fremragende 2013/14 sæson. Kusk vil angiveligt gerrne afsted til udlandet, og Twente har ofte været nævnt som sandsynlig destination. Men hollænderne skal åbenbart have tyndet ud i truppen, før de vil investere i den rapfodede Kusk. Og mens disse linjer knastes på laptoppen, er Kasper Kusk altså fremdeles AaB-spiller.