Hvem vinder prisen som VM's bedste spiller - Den Gyldne Bold - ved VM-slutrunden 2018? Vi kigger nærmere på favoritfeltet i denne artikel.

Den franske teenagesensation Kylian Mbappe ligner favoritten til at vinde prisen som VM's bedste spiller - Den Gyldne Bold - ved VM-slutrunden, efter at han og Frankrig spillede sig i VM-finalen efter 1-0-sejren over Belgien.

Det er dog slet ikke givet, at det bliver Mbappe, der løber af med prisen. Det kan for eksempel også blive Kroatiens midtbanegeneral, Luka Modric, og i denne artikel forsøger vi at kigge nærmere på resten af favoritfeltet, ligesom vi kigger på, hvordan tidligere vindere er løbet af med prisen.

Her er favoritterne til at vinde VM's Gyldne Bold

FIFA Golden Ball-kandidat

Bedste odds Bookmaker
Kylian Mbappe 1,91
Antoine Griezmann 12,00
Ngolo Kante 26,00
Paul Pogba 26,00
Eden Hazard 34,00

Odds er opdateret den 12. juli kl.11.00.

Teenagefænomenet Kylian Mbappe kan have sat sig i førersædet til at nuppe VM-slutrundens Gyldne Bold. Den unge PSG-spiller har i al fald ganske gode chancer for at vinde prisen, for han har været én af de bærende kræfter på det franske landshold, der har spillet sig i finalen, og som udgangspunkt er det oftest en finaledeltager, der løber af med prisen.

Det kan dog også blive Mbappes angrebskollega Antoine Griezmann, men indtrykket hos den almene fan er sandsynligvis, at Mbappe har imponeret og henrykket en del mere end Griezmann, der ikke helt har kunne leve op til forhåndsforventningerne. Ifølge bookmakerne var Griezmann nemlig én af topscorerfavoritterne før VM-slutrunden gik i gang, men det er "blot" blevet til tre mål, og selvom det er samme total som Mbappe, så har den unge teenager bare imponeret flere fans end Griezmann.

Hos Kroatien kan man sige det samme om Luka Modric. Midtbanestrategen har været dominerende ved en del kampe under VM-slutrunden, og skønt han misbrugte et straffespark i den forlængede spilletid mod Danmark, så har han været den bærende spiller hos Kroatien. 

Det bliver derimod Harry Kane, der med al sandsynlighed bliver VM-slutrundens topscorer, og han er heller ikke et tosset bud på at vinde VM's Gyldne Bold. Kane har været frontfiguren på et velspillende engelsk mandskab, og skulle én af englænderne kåres til turneringens bedste, så er det svært at pege på andre end Kane. Men den manglende finaleplads plejer at koste dyrt.

Belgien skal ikke spille VM-finalen, og det plejer som regel at koste Den Gyldne Bold. Der har dog været undtagelser, så både Kevin de Bruyne og Eden Hazard er stadig aktuelle i kampen om den guldbelagte bold. Det synes dog lidt usandsynligt, at de skulle vinde prisen efter, at de ikke formåede at lirke det franske forsvar op i semifinalen.

Favoritvurderingen tager udgangspunkt i min egen vurdering samt de aktuelle odds fra Betfair* Exchange. De nominerede spillere bliver umiddelbart annonceret i dagene op til VM-finalen.

Turneringstopscorer vinder sjældent Den Gyldne Bold

Engelske Harry Kane er godt på vej til at blive topscorer ved VM-slutrunden, men det er ikke nødvendigvis en fordel for ham i kampen om Den Gyldne Bold. Faktisk er det blot sket to gange siden 1982, at en spiller har vundet både Den Gyldne Støvle og Den Gyldne Bold. Det var i 1982, hvor Paolo Rossi hentede begge priser, mens Salvatore Schillachi gjorde ham kunsten efter i 1990.

Det betyder ikke, at Harry Kane - såfremt han vitterligt bliver VM-topscorer, som alt tyder på - ikke har en chance for at vinde Den Gyldne Bold, men omvendt er det heller ikke noget, der nødvendigvis taler til hans fordel. For eksempel var der mange tilhængere, der pegede på James Rodriguez som den bedste spiller ved VM for fire år siden, men trods offensivspilleren blev topscorer, faldt prisen altså til Lionel Messi. Den største årsag hertil var dog, at James Rodriguez røg ud i kvartfinalen.

Det er ikke fordi, at det er den typiske årsag. Der har været eksempler på VM-topscorer, der er nået til finalen, men som stadig ikke har vundet Den Gyldne Bold. Ved VM-slutrunden i 2002 var det Ronaldo, der blev VM-topscorer, og Brasilien nåede også finalen, men her gik prisen i stedet til Oliver Kahn.

Finaledeltagere prioriteres

At turneringstopscoreren kun sjældent vinder prisen som VM's bedste spiller, kan hænge sammen med, at prisen afgjort prioriterer finaledeltagere. Siden 1982 er det kun sket to gange, at vinderen af Den Gyldne Bold ikke har stået i finalen, og det var i 1990, hvor Salvatore Schillachi og Italien tabte i semifinalen, mens det også skete i 2010, hvor Diego Forlan og Uruguay røg ud i semifinalen.

Det kan altså lade sig gøre, men det må alt andet lige gøre det lidt sværere for de belgiske stjernespillere som Kevin de Bruyne og Eden Hazard, der begge har spillet fantastisk ved VM-slutrunden. De tabte som bekendt til Frankrig i VM-semifinalen, og skal således spille om bronzen, og ikke guldet, denne søndag. 

De kårer vinderen af Den Gyldne Bold

Siden 1966 har FIFA haft en Technical Study Group (TSG), der har kigget samtlige VM-kampe igennem. Gruppen består af tidligere trænere eller spillere, der selv har VM-erfaring fra deres karriere, og de står for at uddele de forskellige priser ved VM-slutrunden. Denne slutrundes TSG består af:

  • Carlos Alberto Parreira: Seks gange har Parreira deltaget ved VM-slutrunden som træner. I 1994 vandt han VM-guld med Brasilien. 
  • Emmanuel Amunike: Amunike deltog ved VM-slutrunden i 1994. Han har også vundet U17-VM med Nigeria som træner i 2015. 
  • Bora Milutinovic: Milutinovic har ført fem forskellige landshold til fem VM-slutrunder i træk. Mexico (1986), Costa Rica (1990), USA (1994), Nigeria (1998) og Kina (2002).
  • Andy Roxburgh: Roxburgh er et erfarent medlem af TSG med seks tidligere deltagelser. Han førte Skotland til VM 1990.
  • Marco van Basten: Én af Hollands bedste spillere nogensinde, men Marco van Basten oplevede aldrig særlig succes ved VM-slutrunder - hverken som spiller (1990) eller træner (2006).

Det er denne gruppe, der kårer blandt andet vinderen af Den Gyldne Bold. Det sker efter en analyse og afstemning blandt de nominerede spillere. Gruppen har hele finalen til at vurdere, hvem der skal vinde FIFA Golden Ball. 

Adidas sponsorerer Den Gyldne Bold

Siden 1982 er det Adidas, der har sponsoreret priserne ved VM-slutrunden, og det har fået mange kritikere - særligt efter at Messi vandt for fire år siden i Brasilien - til at påstå, at der er en sammenhæng mellem vindere af prisen og Adidas-sponsorerede spillere.

Og måske er der noget om snakken. Oliver Kahn vandt titlen i 2002, selvom mange vil påstå, at turneringstopscorer (og Nike-atlet) Ronaldo var den bedre spiller. I 2006 var det Zinedine Zidane, der vandt Den Gyldne Bold, mens Diego Forlan og Lionel Messi tog priserne ved de efterfølgende to VM-slutrunder. Alle var sponsoreret af Adidas, men i alle tilfælde kunne man uden tvivl argumentere for, at de kunne vinde prisen.

I årets formodede favoritfelt er der dog ingen Adidas-sponsorerede spillere. I al fald ikke, hvis man tager udgangspunkt i denne liste fra Wikipedia. Hvis den står til troende, bør prisen i år med al sandsynlighed gå til en spiller, der ikke har en direkte Adidas-forbindelse. 

Belgien, Rusland og Sverige har Adidas som trøjesponsor, mens Frankrig, England og Kroatien er sponsoreret af Nike ifølge Thomson Reuters

FIFA Golden Ball som en trøstepræmie?

Man kan spørge sig selv, om FIFA Golden Ball er endt som en trøstepræmie i senere tid. I 2014 vandt Lionel Messi prisen som VM's bedste spiller efter at have tabt finalen. Diego Forlan i 2010 var undtagelsen, eftersom de slet ikke kom i finalen, men ved både VM 1998, VM 2002 og VM 2006 blev vinderen af Den Gyldne Bold samtidigt også en finaletaber: Ronaldo, Kahn og Zidane. 

Det fordrer naturligvis spørgsmålet om, hvorvidt Den Gyldne Bold bliver en trøstepræmie eller ej. Det er svært at tegne en klar tendens, men noget kunne tyde på det. Det vil i så fald være et argument for Luka Modric, der på forhånd - baseret på markedets VM-odds - ligner en finaletaber. 

Derfor vandt Messi Den Gyldne Bold i 2014

Lionel Messi vandt Den Gyldne Bold ved VM 2014, men det var langt fra alle, der var enige i den beslutning. Faktisk var der så stor kritik af kåringen, at én af medlemmerne af den tekniske komité i 2014, Gerard Houllier, gik ud og forsvarede valget efterfølgende. Det kan være relevant i forhold til årets kåring:

"Komiteen ser på alle kampe ved VM, og vi mener, at han var den vigtigste mand for sit hold. Han nåede finalen, som er en betingelse for at vinde trofæet," sagde Houllier dengang til Le Monde og tilføjede blandt andet, at det også betød noget, at han øjensynlig havde formået - som anfører - at forene det argentinske landshold.

Kan det mon bruges til at kåre vinderen i år? Tja. Det er ikke sikkert, men det kan næppe skade at have Houlliers kommentarer i baghovedet.