Unibet* er ude med odds på, om fødevareminister Mogens Jensen stadig sidder i embedet 1. januar. 

Der er sået tvivl om, hvorvidt fødevareminister Mogens Jensen (S) får lov til at beholde sin ministerpost. Det sker i kølvandet på den øjeblikkelige minksag. Den handler om, at alle landets mink skal aflives, fordi man frygter, at de vil sprede coronavirus til mennesker. Det er dog senere kommet frem, regeringen muligvis ikke havde hjemmel  til at træffe en sådan beslutning.

Nu er Unibet* ude med odds på, om fødevareministeren får lov til at blive på ministerposten. Hvis spiludbyderens odds står bare nogenlunde målt med virkeligheden, ser det ikke alt for godt ud for fødevareministeren. 

Oddset antyder: Mogens Jensen er ikke fødevareminister 1. januar

Ifølge Unibets odds kan det meget vel tyde på, at vi snart får en ny fødevareminister i stedet for Mogens Jensen. Der er således hele odds 3,50 på, at socialdemokraten beholder sit embede.

Er Mogens Jensen fødevareminister 1. januar? Højeste odds Bookmaker
Ja 3,50
Nej 1,25

OBS: Odds er fra onsdag den 11. november klokken 14.01.

Odds på M. Jensens fødevareministerpost hos Unibet

Oddsene er ikke umiddelbart god læsning for Mogens Jensen. De indikerer med al tydelighed, at han ikke skal regne med at være fødevareminister i det nye år. Men hvordan er ministeren overhovedet havnet i denne suppedas, hvor der udbydes odds på hans arbejde? Det tager vi et kort kig på i det følgende afsnit.

Sagen helt kort – derfor er ministerens job truet

Forskere har fundet mutationer af coronavirus, som er gået fra mennesker til mink og tilbage til mennesker igen. Denne mutation af coronavirus kaldes for cluster 5. Virusvarianten er meget smitsom blandt mink, samtidig med den stadig kan blive overført til mennesker. 

For at undgå yderligere mutationer besluttede regeringen den 4. november i samråd med Statens Seruminstitut, at alle mink i Danmark skal aflives. Her er tale om op mod 17 millioner mink. Yderligere mutationer vil potentielt kunne være immune overfor de vacciner, som der lige nu arbejdes på over hele verden. 

Det har imidlertid senere vist sig, at regeringen på daværende tidspunkt ikke havde lovmæssig hjemmel til at tage denne beslutning. Det skriver blandt andre DR.

Mediet har snakket med Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund. Han lægger ikke skjul på, at man i hans parti ser på sagen med alvorlige øjne.

”Ja det er klart, at det er en mulig konsekvens (at Enhedslisten vil vælte Mogens Jensen af pinden som Fødevareminister, red.), hvis det viser sig, at man har siddet alvorlige advarsler overhørig eller ikke har tilvejebragt et lovgrundlag i tide i forhold til en beslutning, som myndighederne ønsker at udføre.”

Partiformanden siger yderligere om fødevareministerens position, at ”det ser i hvert fald temmelig alvorligt ud for ham”.

Favorit til at forlade ministerpost som den første

Unibet* har også odds på, hvilken minister vi først ser fratræde sin post. Også her er oddset ikke i fødevareminister Mogens Jensens favør. Unibet* skriver desuden om reglerne for spillet:

”Indsatsen returneres, hvis ingen fra den nuværende regering (som den ser ud 2. juni 2020) træder tilbage inden 2021.”

Hvilken minister fratræder først sin post? Højeste odds Bookmaker
Mogens Jensen 1,20
Magnus Heunicke 5,00
Joy Mogensen 6,50
Trine Bramsen 7,50
Astrid Krag 8,00
Jeppe Kofod 8,00
Lea Wermelin 10,00
Mattias Tesfaye 12,00
Dan Jørgensen 15,00
Morten Bødskov 25,00
Nick Hækkerup 30,00
Pernille Rosenkrantz-Theil 35,00
Nicolai Wammen 40,00
Mette Frederiksen 50,00

OBS: Odds er fra onsdag den 11. november klokken 14.08.

Odds på ministrene hos Unibet

Der er flere af ministrene, som har været i større eller mindre stormvejr under coronakrisen. Kulturminister Joy Mogensen fik tidligere på året kritik for ikke at hjælpe kulturlivet tilstrækkeligt med hjælpepakker. Odds 6,50 på kulturministeren tyder dog på, at hun måske har reddet stormen af sig. 

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke har været i vælten i hele coronaperioden. Der har tidligere været sået tvivl om, hvorvidt det er en god idé at give en sundhedsminister så megen magt i en pandemisituation, som det har været tilfældet. Trods den megen opmærksomhed, og til tider også kritik, indikerer odds 5,00 også, at heller ikke han er på vej ud af sit ministerembede. 

Unibets odds på den første minister, der fratræder sin post, indikerer ret stærkt, at de øvrige ministre ikke har så meget at frygte: Med odds 1,20 er fødevareminister Mogens Jensen storfavoritten til at være den første, som fratræder sin post.