Unibet* er ude med odds på, om Ida Auken og Jens Rohde stadig er medlemmer af Det Radikale Venstre, når vi kommer til 1. Januar 2021. BetXperts politikekspert, Asser, har et spilforslag herpå. 

Mange af os vågner nok med lidt tømmermænd den 1. januar. Spørgsmålet er imidlertid, om hovedpinen er lidt større hos Ida Auken og Jens Rohde. Begge har grundet interne kontroverser i deres parti, Det Radikale Venstre, været i mediernes søgelys på det seneste.

Det har fået flere til at spekulere i, om de to politikere snart kan være fortid hos De Radikale. Enten fordi de selv vælger at gå, eller fordi de bliver ekskluderet. 

Her i artiklen vil vi kort komme ind på, hvad der er op og ned i sagen. Vores politikekspert, Asser, har desuden lagt et spilforslag ud på en af de to hovedpersoner. Det kan du læse mere om længere nede i artiklen. 

Odds på Ida Auken og Jens Rohde – det ligner ikke exit

Unibet* er p.t. den eneste bookmaker, som udbyder spil på Ida Aukens og Jens Rohdes fremtid hos De Radikale Venstre. Herunder finder du oddsene.

Ida Auken er fortsat medlem af Radikale Venstre 1. januar 2021 Højeste odds Bookmaker
Ja 1,42
Nej 2,60
Jens Rohde er fortsat medlem af Radikale Venstre 1. januar 2021 Højeste odds Bookmaker
Ja 1,33
Nej 3,00

OBS: Odds er fra onsdag den 21. oktober klokken 10.19.

Spil på Aukens og Rohdes fremtid hos Unibet

Hvis ellers Unibets odds er nogenlunde målt med virkeligheden, er der ikke en overhængende fare for, at hverken Ida Auken eller Jens Rohde er at finde hos De Radikale den 1. januar 2021. 

Som i så mange andre brancher så kan tingene dog også hurtigt ændre sig i politik. Nyt og gammelt smuds kan komme frem, og nye politiske fjender kan dukke op, hvilket interne og eksterne kontroverser også kan. 

Historien kort

De Radikale Venstres nu forhenværende politiske leder Morten Østergaard trak sig som partileder i begyndelsen af denne måned. Det gjorde han, fordi han erkendte, at han ikke havde taklet en sag om sexisme, hvor han selv var hovedpersonen, tilstrækkeligt. Derfor mente han, at han havde svigtet sit parti, og derfor kunne han ikke fortsætte sit virke som politisk leder med troværdigheden intakt. 

Partiets politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, overtog derfor posten som De Radikales leder. 

Det skulle senere vise sig, at Morten Østergaard ikke kun havde én uheldig, sexistisk episode i skabet. Der var flere, og Sofie Carsen Nielsen havde været med til at dække over disse historier – både for offentligheden såvel som partimedlemmerne. Det skrev Ida Auken i hvert fald på et Facebook-opslag.

Sofie Carsen Nielsen afviste beskyldningerne pure og betegnede dem som et ”direkte angreb” på deres fælles parti. Flere kritiske røster rettede sig efterfølgende mod Ida Auken, og spørgsmålet om en ekskludering af partimedlemmet kom op. 

Her kom Jens Rohde sin partifælde til undsætning. Han skrev på Facebook, at hvis man ekskluderer Ida Auken, så smutter han også.

”Derfor siger jeg også hundrede procent ærligt, at hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende, så gør man det samme med mig. INGEN skal stå alene på perronen, fordi de ikke holdt kæft. Dette "løfte" kan jeg godt se kan blive en stor fristelse for nogle. Men se det i stedet som en opfordring til, at alle tænker sig om, inden man kører raid mod Ida Auken. Radikale Venstre har ikke brug for færre, men flere kræfter.”

Spilforslag fra Asser: Ida Auken skal ingen steder

Ifølge BetXperts egen politikekspert, Asser, så er sagen så småt ved at være fortid. Han har i hvert fald fundet solid værdi i et spil på, at Ida Auken stadig er medlem af De Radikale, når vi kommer til 2021’s første dag.

Ida Auken er fortsat medlem af De Radikale Venstre 1. januar 2021: Odds 1,42 hos Unibet*

"Ida Auken er på orlov og ude af det daglige politiske arbejde. Hun er tidligere partihopper, men både Jens Rohde og Martin Lidegaard har dog udtrykt støtte til hende, og stridsøksen mellem hende og Sofie Carsten Nielsen ser ud til at være begravet."

Asser har givet spillet 75 procent chance, hvilket giver en betvalue på 106,50 procent. 

Eksperten kommer blandt andet ind på, at Ida Auken p.t. er på orlov og sygemeldt med stress, og at hun siden det tidligere omtalte Facebook-opslag har forholdt sig i ro. Dermed kan det blive en tabersag for Sofie Carsen Nielsen, hvis hun ekskluderer hende. 

Asser mener tilmed, det er mere sandsynligt, at man vil tage ordførerskaber og udvalgsposter fra Ida Auken, end at man vil ekskludere hende. Værd at nævne er også, at Ida Auken havde et rigtig godt valg ved det seneste folketingsvalg. Her fik hun 21.723 stemmer, hvilket var flest i partiet. 

Man skal imidlertid også have med i sine betragtninger, at det ikke kan udelukkes, at Ida Auken selv vælger at trække sig.