Der er sket en masse i dansk politik på det seneste. Mandag forlod Frank Jensen sin post som overborgmester i København som følge af en række seksuelle krænkelser begået af ham. BetXpert bringer her odds på Socialdemokratiets næste spidskandidat til overborgmesterposten i København ved kommunalvalget i 2021. 

Mandag klokken 12 afholdt Frank Jensen pressemøde, hvor han meddelte, at han per omgående trak sig som overborgmester i København. En post, han nåede at besidde i over ti år. Han overtog fra Ritt Bjerregaard i januar 2010. 


I fredags kunne Jyllands-Posten afsløre, at den nu forhenværende overborgmester Frank Jensen har begået seksuelle krænkelser mod flere, end de allerede kendte fra en julefrokost tilbage i 2011. To kvinder stod frem med deres historie i avisen. De to kvinders oplevelser er fra 2012 og 2017. Maria Gudme, der er Socialdemokratiets medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden, beskriver Frank Jensen som en "seriekrænker" og fortæller, at Jensen krænkede hende på en bar i 2012. På det tidspunkt var Maria Gudme organisationssekretær i Socialdemokratiet i København. 

I weekenden steg presset så på Frank Jensen, men sent søndag aften kunne han på et pressemøde fortælle, at han havde opbakning til at fortsætte som overborgmester i København. Det varede så kun til mandag ved middagstid, hvor Frank Jensen på et pressemøde på Islands Brygge meddelte, at han trak sig. Det var samtidig et punktum i en politisk karriere på mere end 30 år for Frank Jensen.

Næste overborgmester i København: Odds på Socialdemokratiets spidskandidat

Herunder kan du se de bedste odds på, hvem der bliver Socialdemokratiets spidskandidat som overborgmester i København ved kommunalvalget næste år. Der er valg den 16. november 2021. 

Hvem bliver Socialdemokratiets spidskandidat som overborgmester i København? Højeste odds Bookmaker
Pernille Rosenkrantz-Theil 2,50
Helle Thorning-Schmidt 5,00
Nick Hækkerup 6,50
Lars Weiss 7,50
Dan Jørgensen 8,00
Peter Hummelgaard 10,00
Joy Mogensen 12,00
Mattias Tesfaye 12,00
Trine Bramsen 15,00
Magnus Heunicke 18,00
Mogens Jensen 20,00
Martin Rossen 22,00
Astrid Krag 25,00
Mette Gjerskov 28,00
Jonas Bjørn Jensen 30,00
Lars Aslan Rasmussen 30,00
Jesper Christensen 40,00
Jeppe Kofod 150,00

Odds er senest opdateret onsdag den 21. oktober klokken 10.47. 

Som det fremgår af tabellen ovenfor, er to kvinder bookmakernes største favoritter til at blive Socialdemokratiets spidskandidat som overborgmester i København ved næste års kommunalvalg. 

I øjeblikket er det Lars Weiss, der varetager posten som overborgmester efter Frank Jensens afgang.

Politisk redaktør: Kendthed en genvej til at blive valgt

Troels Mylenberg, der er politisk redaktør på TV 2 fortæller, at der er en masse politikere i spil, og at vedkommendes berømthed kan være en faktor.

- Kendthed er selvfølgelig en genvej til at blive valgt. Hvis det skal være en udefra, tror jeg, det er vigtigt, at der kommer en, der kan signalere en ny tid og en ny kultur. Og så skal det selvfølgelig også være en, der har noget erfaring, siger Troels Mylenberg til TV 2.

At det er to kvinder, der er bookmakernes topfavoritter som Socialdemokratiets spidskandidat kan måske også have noget at gøre med, at kønnet vil spille med i overvejelserne denne gang, tror Mylenberg. 

- Jeg tror, at nogen vil synes, at det vil være rart med en kvinde. Det vil også være en måde at signalere, at det er slut med en mandekultur eller machokultur.

Ifølge Troels Mylenberg kan være attraktivt for både ministre og andre personer med topposter at bytte sin taburet ud med overborgmesterposten.

- Overborgmester i København er en kæmpestor stilling. Man får sit eget kongerige. Man refererer ikke til Mette Frederiksen. Der kan være meget mere politisk frihed, siger han.

Troels Mylenberg fremhæver syv kandidater til TV 2. Af disse fremgår fire af dem på tabellen ovenfor. Der er ikke odds ude på de øvrige kandidater, som Mylenberg nævner. Disse er Sophie Hæstorp Andersen, Christine Antorini og Kaare Dybvad.

Om Lars Weiss siger Mylenberg:

- Der er selvfølgelig den mulighed, at Lars Weiss, som er konstitueret overborgmester, bliver så glad for det og får sin gruppes opbakning til at fortsætte og går efter posten ved kommunalvalget. Han har et år til at bevise sit værd, siger Troels Mylenberg og fremhæver i øvrigt også Jesper Christensen og Jonas Bjørn Jensen.

- Det er også muligt, at Jesper Christensen, som er borgmester i København, eller politisk ordfører i København Jonas Bjørn kan komme i spil. Jesper Christensen har borgmestererfaring og kender huset, hvilket kan være en fordel. Jonas Bjørn har været på rådhuset i 11 år og er gift med miljøminister Lea Wermelin, og dermed er han en del af inderkredsen omkring Mette Frederiksen og den generation, der bestemmer noget. Det er ikke det mest sandsynlige, men de er et bud.

Pernille Rosenkrantz-Theil er lige nu børne- og undervisningsminister, men hun er også Unibets største favorit til at blive valgt som spidskandidat. Troels Mylenberg siger følgende om Rosenkrantz-Theil: 

- Hun har en stærk vælgerappel, hun er kendt som en stærk kvinde, og hun har et image af at være storby-socialdemokrat.

- Så har hun også den lidt finurlige ekstra kvalitet, at hun er tidligere Enhedslisten-folketingsmedlem. Dermed kunne hun jo appellere til den venstrefløj, som er meget stor blandt Københavns borgere. Enhedslisten er jo det næststørste parti i borgerrepræsentationen. Det vil Socialdemokratiet meget gerne lave om på, og at få fat i nogle af de vælgere, er blandt andet sådan noget, der skal til for at sikre partiet en ny start, siger Troels Mylenberg.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er også et bud på en spidskandidat til overborgmesterposten i København for Socialdemokratiet. Om ham siger Mylenberg:

- Han har lige færdiggjort Arne-pensionen, har en høj stjerne hos Mette Frederiksen og har vist sit værd. Han er fra Københavnsområdet og kender byen, og han har en god forbindelse til arbejdervælgerne.

Sundhedsminister Magnus Heunicke står også på både Unibets og Mylenbergs kandidatliste. Sidstnævnte argumentere for Heunicke på følgende vis: 

- Han er tilflytter til København. Han er jo selvfølgelig i coronakrisen blevet en af dem, som alle kender. Og han er ikke en af dem, der umiddelbart udstråler dårlig kultur, siger Troels Mylenberg.