Efter at dækningen af den portugisiske liga i Ekspertpanelet har været stille et par måneder pga. fravær af Anders Elnegaard, har vores faste svenske ekspert, Lasse Jessen, kastet sig over kampene fra den østlige del af den iberiske halvø.

Lasse har slidt og kæmpet den sidste uge med at sætte sig grundigt ind i holdene og ligaen, og er nu klar med de første analyser i et forløb der forhåbentlig viser sig lige så succesrigt som hans færden udi den svenske Allsvenskan.

Lasses slid og slæb har desuden kastet en fabelagtig sæsonguide af sig - en guide som vi herunder bringer i en uforkortet udgave.

Med den har alle en reel chance for at blive informeret godt og grundigt om den aktuelle tilstand i den bedste række fra det land der til sommer skal agere EM-vært.

De seneste meldinger lyder på at den tidligere portugisiske ekspert, Anders, er på vej tilbage, så måske vi snart kan mønstre et super-team på ligaen?

Held og lykke til Lasse!Velkommen til den portugisiske Super Liga !!!

Sæsonen er allerede godt i gang, og fremover vil jeg hver uge dække et udpluk af de forestående kampe fra den bedste portugisiske række. En spændende liga i et land med et enormt stort fodboldhjerte, en liga som til tider har virket en smule overset, en liga som præsenterer nogle af verdens bedste fodboldspillere.

Der er ingen tvivl om at denne sæson bliver noget helt særligt for portugiserne, for der er rigtig meget at se frem til. Først og fremmest er der fortsat 22 spillerunder i Super Liga der skal gennemføres, derefter er det som bekendt tid for EM 2004, dette afholdes jo i netop Portugal, men det skal vi ikke komme nærmere ind på i denne forbindelse.

Ligaen domineres bestandigt af tre hold, Porto, Benfica og Sporting Lissabon, i hvert fald efter mesterskaberne at dømme - sammen har de tre klubber nemlig vundet stort set samtlige mesterskaber siden ligaens stiftelse i 1934. Bare Belenenses og Boavista har magtet at snuppe hvert sit mesterskab, det skete i henholdsvis 45/46 og 00/01. Porto, Benfica og Sporting er uden tvivl også de klubber der har det bedste cashflow, en sund økonomi, samt så brede trupper at man har råd til udlån, karantæner, skader osv. uden at blive synderligt påvirkede af det.

Jeg vil følgende kort beskrive samtlige klubber som er med i Super Liga. Jeg vil komme lidt ind på de spillertransaktioner der er foretaget, hvordan sæsonen er gået indtil videre, samt i flere tilfælde give mit bud på, hvor vi ser de respektive hold ved sæsonens afslutning. Beskrivelserne er taget i den rækkefølge holdene har i tabellen, på nuværende tidspunkt efter 12. spillerunde.

Jeg håber at rigtig mange vil følge mine analyser, jeg tager meget gerne imod udfordringer og kommentarer. Tilføj [email protected] til din MSN Messenger, jeg er altid villig til at tage en snak eller en diskussion om de forestående kampe. Husk også at tilmelde dig mailfunktionen, så skal jeg sørge for at du får post, når der ligger analyser klar på de portugisiske kampe !

Med ønsket om en fortsat rigtig god sæson !

Med venlig hilsen
Lasse Jessen


1. Porto
Klubben havde senest en uforglemmelig sæson, hvor man vandt både mesterskabet, UEFA Cupen samt den portugisiske Supercup. På nuværende tidspunkt ligger holdet også på en klar 1. plads efter 12 spillerunder, og alt tyder foreløbigt på at det bliver til endnu et mesterskab denne sæson, man har indtil videre 19 af slagsen. Porto har bl.a. solgt sidste års ligatopscorer, angriberen Helder Postiga til engelske Tottenham, overgangssummen lød på godt 90 mio. Også den stærke midtbanespiller Nuno Capucho er væk, han blev solgt til skotske Glasgow Rangers for godt 7,5 mio. I stedet har man bl.a. hentet angriberen Benedict McCarthy og midtbanespilleren José Bosingwa i henholdsvis spanske Celta Vigo og Boavista. Truppen er stærk, bred og spillestilen er relativt hård, mest markante spiller er nok playmakeren Deco. En positiv overraskelse er angriberen Derlei, én af de få på holdet uden landsholdsstatus, han har foreløbig vist stor klasse, og trods et par kampe senest på det jævne, så leder han fortsat topscorerlisten med 9 scoringer. Jeg tror Porto bliver mestre igen i år, deres medvirken i europæisk topfodbold har gjort dem utroligt stærke, og jeg kan ikke se hvilket hold der skulle kunne true dem betydeligt.
Klubben stiftet: 1893 / Hjemmebane: Estadio do Dragao (50.100)

2. Sporting Lissabon
Klubben hvor bl.a. danske Peter Schmeichel har vogtet målet et par sæsoner, vandt sit seneste mesterskab i sæsonen 01/02. Sammenlagt står klubben noteret for 18 mesterskaber, og man har fortsat en god chance for at blande sig i mesterskabskampen denne sæson. Holdet har bl.a. solgt angriberen Cristiano Ronaldo til engelske Manchester United, han indbragte klubben ikke mindre end 131 mio. - desuden er midtbanespilleren Ricardo Quaresma væk, han blev solgt til spanske FC Barcelona for godt 45 mio. I stedet har man bl.a. hentet brasilianerne Anderson Polga, Liedson og ikke mindst Fabio Rochenback i henholdsvis Gremio, Corinthians og FC Barcelona. Holdet styres fortsat af en rutineret herre, landsholdsspilleren og playmakeren Joao Pinto.
Klubben stiftet: 1906 / Hjemmebane: Estadio José Alvalade (50.300)

3. Benfica
Lissabonklubben er tidernes mest succesrige hold i ligaen med hele 30 mesterskaber, det seneste faldt dog helt tilbage i sæsonen 93/94. Holdet trænes af den tidligere spanske landstræner José Antonio Camacho, og man har en god tro på at han kan føre holdet tilbage til den forgangne storhedstid, et mesterskab ville virkelig varme, og gerne allerede i den indeværende sæson. Der er ikke sket det store m.h.t. køb og salg af spillere, det er fortsat spillere som Nuno Gomes, Simao, Tiago og den slovenske stjerne Zlatko Zahovic, der er de bærende kræfter på holdet. Man har dog forstærket truppen med to brasilianere, forsvareren Luisao fra Cruzeiro og angriberen Geovanni fra spanske FC Barcelona.
Klubben stiftet: 1904 / Hjemmebane: Estadio la Luz (65.300)

4. Beira Mar
Klubben har været denne sæsons store positive overraskelse. De seneste år har ikke været noget at skrive hjem om, efter tilbagekomsten til den bedste række for tre år siden, har man afsluttet sæsonerne midt i rækken – senest sluttede Beira Mar på en skuffende 13. plads. Før sæsonstart så det heller ikke ud til at man ville opleve en sæson som skulle blive meget bedre end den forrige, for man solgte sin ellers så formidable angriber, senegaleseren Fary Faye til Boavista kr. 2.250.000. I stedet købte man lidt ironisk en målmand, waliseren Andy Marriott fra engelske Birmingham. En forsvarer, slovakken Marian Zeman fra hollandske Vitesse - samt en midtbanespiller, chileneren Alejandro Osorio fra Estudiantes La Plata. Sæsonen startede med to nederag, derefter er det gået strygende, og kun Sporting Lissabon har magtet at trække sig sejrsrigt ud af et møde med Beira Mar i løbet af 10 spillerunder. Sporting Braga og Benfica er begge blevet besejrede, men holdet har jo naturligvis fortsat sit første møde med Porto til gode. Alle klubbens hjemmekampe er hidtil blevet spillet på Estadio Mario Duarte, men f.o.m. næste spillerunde rykker holdet over på det nybyggede Municipal de Aveiro, det stadion som bl.a. skal anvendes under næste sommers EM-slutrunde.
Klubben stiftet: 1922 / Hjemmebane: Municipal de Aveiro (30.700)

5. Sporting Braga
Klubben har markeret sig som én af de allerbedste klubber igennem de sidste mange år, men plejer dog altid at mangle den sidste styrke, for at kunne fravriste favoritternes topplaceringer. Sidste sæson afsluttede man der imod på en skuffende 14. plads, hvilket skal revancheres denne sæson. Man har solgt sin japanske midtbanespiller Hiroyama til franske Montpellier, men har derimod købt rigeligt ind af nye spillere. Forsvaret er blevet forstærket med portugiserne Eder og Jorge Luis fra henholdsvis Benfica og Varzim, samt brasilianeren Nem fra Atletico Mineiro. Til midtbanen har man hentet uruguayeren Marco Vanzini fra Club Nacional mens man har lånt svenskeren Fredrik Söderström fra Porto. I angrebet har man købt portugiseren Igor fra FC Maia, ireren Dominic Foley fra Watford, mens man har lånt brasilianeren Pena fra Porto. Braga’s trup er meget bred og er ikke specielt sårbar overfor udvisninger osv. – hele tre gange er man sluttet med kun 10 mand uden at tabe koncentrationen, og har hentet 7 point af 9 mulige. Braga er et rigtigt godt hold som nok skal holde sin flotte placering i tabellen, man vinder sjældent over de helt store hold, men tager point i stort set alle kampene imod de resterende hold.
Klubben stiftet: 1921 / Hjemmebane: Municipal de Braga (30.200)

6. Boavista
Mestrene fra 99/00 måtte sidste år tage til takke med en skuffende 9. plads, dette efter en årrække i den absolutte top. Som følge af heraf sagde træner Jaime Pacheco farvel - i stedet fandt man så en afløser i egne rækker, nemlig den bolivianske midtbanespiller Erwin Sanchez, som nu træner holdet. Boavista startede sæsonen godt og var ubesejrede fremtil 9. runde, der fik man Porto på besøg, og så blev den pæne statistik brudt. For øvrigt en hårdtspillet kamp hvor der blev uddelt 12 gule og et rødt kort – sidstnævnte til Portos playmaker Deco. Siden har man tabt endnu et par gange, senest til bundholdet fra Estrela Amadora og endnu engang til Porto, det skete da man blev slået ud i 4. runde af pokalturneringen. Holdets største profiler må være Fary Faye, den senegalesiske angriber som man inden sæsonen hentede i Beira Mar, han har dog haft svært ved at bide sig rigtig fast og står foreløbigt bare noteret for 2 scoringer, det ene på straffespark og det andet på et ”prik”. Angrebskollega Ricardo Sousa har haft det noget lettere, han er en halvgiftig herre, som foreløbigt har scoret 7 mål. Han sparker rigtig godt til en bold, og målene er stort set alle scoret fra afstand eller på straffe. Det mærkes tydeligt at man har tyndet ud i truppen, midtbanespillerne Bosingwa og Serginho, angriberen Elpidio samt ikke mindst målmand Ricardo er solgt, og man har ikke købt tilsvarende i forstærkninger. De første kampe gik hæderligt, men det skal nævnes at pointene man fik mod Belenenses og Pacos Ferreira først kom i hus efter at respektive hold var reduceret til 10 spillere p.g.a. udvisninger. Spændende at se udviklingen efterhånden som vi kommer lidt længere frem, Boavista må vel fortsat betegnes som en af ligaens helt store profiler, altid en farlig outsider som vi uden tvivl vil finde i Top 10 når sæsonen slutter, men noget mesterskab tror jeg nu ikke det bliver denne gang.
Klubben stiftet: 1903 / Hjemmebane: Estadio do Bessa (30.000)

7. Maritimo
Det ene af holdene fra ferieøen Madeira, har igennem den seneste årrække, vist sig at være en rigtig farlig outsider, som dog endnu ikke har prøvet at afslutte på podiet. Seneste sæson afsluttede man på 8. pladsen. Det er ét af de få hold, som er i stand til at tage point fra de største hold, men som ved manglende motivation, taber til de mindste. Truppen er blevet forstærket på målmandsposten, med Alemao fra Sporting Lissabon, samt på midtbanen, med Chainho fra græske Panathinaikos. Holdets største profil må være hollænderen Mitchell Van der Gaag, forsvarsspilleren som kan splitte enhver midtbane, afdrible forvirrede forsvarsspillere og score mål med både fod og hoved. Han har dog ”bare” scoret 3 mål denne sæson, men er særdeles betydningsfuld for Maritimo – hans hurtige træk giver bedre plads til medspillerne, og han viser sig ofte at være bagmanden ved holdets scoringer.
Klubben stiftet: 1910 / Hjemmebane: Estadio dos Barreiros (14.000)

8. Nacional
Det andet af holdene fra ferieøen Madeira, har ingen lang historie i den bedste række. Efter oprykningen sidste sæson sluttede man på en acceptabel 11. plads, men i år ser det ud til at holdet for alvor bider sig fast i den bedste række. Truppen er blevet forstærket med den argentinske forsvarer Fernando Avalos fra Corinthians samt med den brasilianske angriber Adriano Chuva fra Sport Recife. Brasilianeren er faldet godt til, han er stabil og scorer med jævne mellemrum - foreløbigt er det blevet til 7 scoringer for Nacional. Endnu et hold som er svært helt at bedømme styrken på, jeg tror ikke umiddelbart vi skal forvente noget yderligere avancement. Det er et hold som tager fra de fattige og giver til de rige, man vinder altså mod bundholdene og taber til topholdene – dermed vil Nacioanl typisk være et hold der slutter midt i ligaen omkring en 9.-10. plads. Værd at bemærke, er at holdet endnu ikke har spillet en eneste kamp uafgjort, samtlige kampe er endt med enten tab eller sejr.
Klubben stiftet: 1910 / Hjemmebane: Estadio Rui Alves (3.000)

9. Belenenses
En klub med en stor fortid og stolte traditioner. Det er én af de få klubber som har magtet at blande sig i mesterskabsstride og pokalturneringer, man har således et enkelt mesterskab samt 6 pokaltitler på meritlisten. Sidste sæson afsluttede man på 11. pladsen, og man har før start forstærket truppen med den brasilianske angriber Leonardo, hentet i America Mineiro, samt den portugisiske forsvarsspiller Sousa, hentet i Porto. Holdet spiller disciplineret fodbold, og har en dygtig angriber i gaboneseren Antchouet, han har foreløbigt scoret 6 gange for Belenenses. Nyindkøbte Leonardo har for øvrigt bare fundet frem til netmaskerne et par gange ! Holdet er svært at bedømme, det virker som om lidt af et humørhold, for man kan tabe de tåbeligste kampe og samtidig tage point mod de bedste modstandere, både Boavista og Benfica har måttet sande dette. Jeg tror ikke holdet vil bevæge sig specielt meget hverken op eller ned i tabellen, de ligger og hygger sig i midten, og det vil de formentlig blive ved med.
Klubben stiftet: 1919 / Hjemmebane: Estadio do Restelo (32.500)

10. Academica de Coimbra
Landets ældste klub med en historie der går helt tilbage til 1876, afsluttede sidste sæson på en forløsende 15. plads. Det skete efter et par sæsoner i den næstbedste række, hvor målet var at holde hovedet oven vande, og bide sig fast i den bedste række. I løbet af sommeren har man forstærket truppen med lovende unge spillere, hentet i den næstbedste række, og man er i gang med at bygge et hold op som forhåbentlig vil kunne markere sig indenfor de nærmeste par år. Man har desuden lånt midtbanespilleren Buzsaky i Porto, men kun for indeværende sæson. Foreløbigt har Academica vist sig at være bedst på udebane, holdets hjemmebane Cidade de Coimbra, som for øvrigt er blevet nyrenoveret med tanke på sommerens europamesterskab, har således kun hjulpet holdet til 3 point mens man har hentet 11 point på udebane. Jeg ved ikke om man skal give håndværkerne skylden som følge af renovationen, men fakta er, at man henter mærkbart flere point ude end hjemme. Eneste triumf trods den lange levetid, er en pokaltitel i 1939.
Klubben stiftet: 1876 / Hjemmebane: Cidade de Coimbra (30.200)

11. UD Leiria
Klubben endte sidste sæson på en flot 5. plads, og har i de seneste mange år været nogle særdeles farlige outsidere i toppen af portugisisk fodbold. Foreløbigt er klubben placeret i den kedelige del af tabellen, og dette skyldes nok primært at holdet mangler disciplin. Man spiller egentlig ikke specielt hård fodbold, men tre af holdets fem nederlag skyldes primært, at man har spillet en halvleg med kun 10 mand efter en udvisning e.l. Man har valgt ikke at købe nye spillere, men alligevel solgt den formidable midtbanespiller Silas til engelske Wolverhampton, hvilket indbragte klubben godt 10½ mio. på kontoen. Jeg tror ikke at man savner Silas så meget, og jeg mener holdet har potentiale til en langt bedre placering, det handler bare om at få lidt styr på aggressionerne, og så arbejde sig tilbage mod toppen.
Klubben stiftet: 1966 / Hjemmebane: Estadio Municipal D. Magalhaes Pessoa (29.800)

12. Alverca
Den ene af årets oprykkere, efter en enkelt sæson i den næstbedste række. Holdet er blevet forstærket med den brasilianske angriber Alex Afonso, som man har lånt fra Portuguesa de Desportos, han har dog ikke vist meget væsen af sig fremtil nu. I stedet har en anden angriber, portugiseren Rodolfo Lima, vist sin styrke med 7 scoringer. Han er blevet matchvinder nogle gange, det er sket mod bundholdene, og det er mod netop bundholdene, at man typisk henter sine point. Jeg spår ikke holdet den store sæson, og tror endda at de vil dumpe længere ned i tabellen jo længere vi kommer frem, i hvert fald er der flere af holdene under Alverca, som jeg mener værende bedre.
Klubben stiftet: 1939 / Hjemmebane: Complexo Desportivo Alverca (10.000)

14. Rio Ave
Den lille klub har aldrig haft nogen afgørende rolle i mesterskabsspillet, og har pendlet meget imellem de to bedste ligaer. Efter to sæsoner i den næstbedste række er man nu tilbage i toppen af portugisisk fodbold, her ligger holdet fortsat og roder rundt i den nederste del af tabellen Efter en vanskelig start, har man trods nederlaget senest til Benfica, spillet en række pæne kampe uden nederlag i godt 2 måneder. Der er ikke sket de store ændringer i truppen, man har dog fået den brasilianske midtbanespiller Jaime Junior på en fri transfer fra Vitoria Guimaraes, han har foreløbigt været en positiv oplevelse, og har tilmed scoret et par gange. Holdet spiller normalt jævne kampe, hvis ikke kampene ender uafgjort, så taber eller vinder man med relativ lille margin – et svært hold at vurdere, men af eksperter spået til at blive en del af bundstriden endnu en gang.
Klubben stiftet: 1939 / Hjemmebane: Estadio dos Arcos (12.800)

15. Gil Vicente
Den lille klub har siden sin ankomst i den bedste række for fire år siden, haft blandede resultater, således afsluttede man sidste sæson på en 7. plads, der forinden har man bestemt ikke været uheldige med at undgå nedrykning. Man har ikke foretaget ændringer i truppen, grundstammen er den samme som sidste år, og de ganske få point man henter, bliver som regel hentet på hjemmebane. Bedste resultat i år var hjemme imod Estrela Amadora, her vandt man 5-1 – det skal dog siges at der stod 0-1 efter knapt en halvleg, da udeholdet fik udvist en mand og blev reduceret til 10 mand.
Klubben stiftet: 1924 / Hjemmebane: Estadio Adelino Ribeiro Novo (7.000)

16. Moreirense
Klubben afsluttede sin første sæson i den bedste række med en 11. plads, dette efter en del sæsoner i de lavere divisioner. I denne sæson har man forsøgt at styrke holdet særligt på midtbanen, stort set hele kæden er blevet skiftet, og man ha r således allieret sig med portugiserne Mestre og Lima, brasilianerne Uriba og Laelson samt paraguayeren Quintana. Der er også en ny målmand, brasilianske Leite, hentet i storklubben Flamengo. Dette er ikke en sæson man forventer sig det helt store af, man ved at det tager tid at lave så store omrokeringer på et hold. I år handler det primært om at overleve, få tingene til at fungere, og så forhåbentlig kunne se en række gode resultater når vi kommer lidt længere hen på sæsonen. Jeg synes allerede holdet har vist at de kan spille fodbold, trods en række dårlige resultater, så spillede man for nylig 1-1 mod Porto – dette var på neutralbane i Braga. Et hold som jeg tror vi skal holde godt øje med, tror faktisk de kan finde på at komme rigtig godt igen.
Klubben stiftet: 1938 / Hjemmebane: Estadio Comendador Joaquim de Almeida Freitas (4.000)

17. Vitoria Guimaraes
Den traditionsrige klub afsluttede sidste sæson på en imponerende 4. plads, kun overgået af storklubberne Porto, Sporting og Benfica. Under sommerpausen har man skilt sig af med hele fire midtbanespillere, dette kan godt tænkes at have givet holdet store problemer, for man har ikke rigtig kunnet få spillet til at hænge sammen i en periode. Særligt i starten af sæsonen opstod der gevaldige huller, dette udløste et par nødbremser imod både Benfica og Boavista, disse blev straffet med udvisninger, og holdet kom hurtigt ind i en ond cirkel med omrokeringer osv. Klubben har lånt et par spillere til forsvaret og midtbanen fra henholdsvis Moreirense og Porto, desuden også angriberen Joao Tomas fra Betis Balompie. Sidstnævnte har ikke vist meget væsen af sig igennem sæsonen, men har dog scoret i de sidste to kampe. Holdet lader så småt til at have fundet sin sædvanlige styrke igen, de ”nye” spillere har fundet sig til rette, og man er nu ubesejrede i de seneste 5 kampe, dette på baggrund af en sejr og nu 4 uafgjorte i træk.
Klubben stiftet: 1922 / Hjemmebane: Dom Afonso Henriques (29.700)

17. Estrela da Amadora
Efter to sæsoners fravær er holdet tilbage i den bedste række. Man startede sæsonen godt med uafgjort hjemme mod Porto, kampen blev fulgt op af to øretæver på 0-4 til henholdsvis Nacional og Belenenses – siden er det gået lidt op og ned, men man har under ingen omstændigheder magtet at udrette det helt store endnu. De dårlige resultater gjorde at man per 10. spillerunde ansatte en ny træner, Manuel Quaresma som jeg faktisk tror, kan vende skuden for klubben. Efter hans indtræden har holdet vist styrke, man tabte den første kamp 1-2 i Braga efter at have spillet med kun 10 mand i næsten en halvleg. Derefter tabte man 1-3 til Benfica, men holdt stand næsten helt til slutminutterne, hvor Benfica satte to scoringer ind. Jeg anser både Braga og Benfica som gode mandskaber, så et par smalle nederlag til disse hold, er bestemt ingen skam. Senest kom så endelig den forløsende sejr, da man hjemme vandt 2-1 over Boavista, ligeledes en klassemodstander, så holdet virker til at have fået et frisk pust, og kan måske være et skridt på vej i den rigtige retning. Selve grundstammen på holdet er den samme som sidste år, man har ikke hverken købt eller solgt spillere – der er ingen prominente spillere på listen, og holdet lever på kollektivet.
Klubben stiftet: 1932 / Hjemmebane: Estadio José Gomes (25.000)

18. Pacos de Ferreira
Holdet afsluttede sidste sæson på en flot 6. plads, og den lille klub har generelt klaret sig pænt siden oprykningen for 4 år siden. I år har man derimod ikke haft det store at byde på indtil videre, og klubben er placeret på sidstepladsen med hele 7 point op til stregen. På tolv kampe er det bare blevet til 6 point – et par smalle 1-0 sejre over henholdsvis Moreirense og Estrela da Amadora. Der er ikke sket det helt store på spillersiden, eneste spillersalg var til Sporting Lissabon på forsvarsspilleren Mario Sergio, i stedet har man lånt Geraldo i Benfica resten af sæsonen. Hvorledes salget af Sergio har haft betydning for holdet vides ikke, men der er ingen tvivl om, at der snart skal reorganiseres, fyres træner e.l. hvis klubben fortsat vil være med i den bedste række næste sæson.
Klubben stiftet: 1950 / Hjemmebane: Estadio do Mata Real (10.000)