Oracle Arena i Oakland, USA slår dørene op til starten af denne sæsons NBA finale natten mellem torsdag - fredag. Læs Casper Eriksens optakt til finaleserien i NBA her. 

30 hold er kogt ned til 2, og vi står med en gentagelse fra de seneste to sæsoner. En finale mellem de to bedste hold i NBA lige nu, nemlig Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors. Det er første gang i historien, at to hold har mødt hinanden i finalen tre gange i træk, så vi kan roligt sige, at en ny æra er begyndt.

Bookmakerne havde allerede inden sæsonen spået en gentagelse, og der har heller ikke været den store slinger i valsen fra de to hold igennem slutspillet.

Warriors har spadseret igennem slutspillet uden at tabe en eneste kamp, og de har derfor haft maximal restitutionstid. Cavaliers tabte en enkelt kamp til Boston, men har ellers set stærkere ud end nogensinde, hvor LeBron James har spillet noget af det bedste basketball længe set.

Odds og Tips - NBA Finals 2017

Hold øje med tips gennem hele NBA Finals 2017 fra vores to basketeksperter:

Casper Eriksen

Jakob Elbøl 

Vinder af NBA Finals 2017

Bedste odds Bookmaker
Golden State Warriors 1,33
Bet365
Cleveland Cavaliers 3,40
Danske Spil

Værdi på Cavaliers?

Jeg synes, at 72 procent på Warriors som NBA-mestre i år er for højt sat. Cavaliers spiller rigtig god basket lige nu, og LeBron James har været ustoppelig. LeBron har kun haft én dårlig kamp i slutspillet, og her skulle han angiveligt have været syg. Warriors spiller bestemt også rigtig flot, men med en headcoach der næppe kommer til at stå på sidelinjen mere i denne sæson, samt mindre skader til blandt andet Andre Igoudala kan gøre mere ondt, end man lige skulle tro. 

Derfor vinder Golden State Warriors

Warriors lavede sæsonens mest opsigtvækkende og stærkes signing før sæsonen, da de tilkoblede Kevin Durant fra Oklahoma City Thunder. Det har gjort Warriors til et trehovedet offensivt monster, som nærmest er umuligt at dæmme op for. Warriors har i den regulære sæson haft den bedste offensive rating, snittet flest point samt haft den bedste assists-rate. De har samtidig vundet deres kampe med et snit på hele 12,1 point. Det er sidst set i samme stil, da Chicago Bulls med Michael Jordon i spidsen sprudlede tilbage i 90’erne. 

Motivationen er kæmpe hos Warriors. Deres ”meltdown” i sidste sæsons finale står stadig helt klar hos Warriors. At være foran 3-1 og samtidig have muligheden for at afgøre serien hjemme, endda i to omgange, er noget, der gør ondt. Der er dog en, som det har gjort lidt mere ondt på en andre, nemlig Draymond Green. Hans karantæne i kamp fire mener flere var årsagen til Cavaliers’ comeback i serien, så han vil være en tand mere tændt end resten af spillerne i serien. Derudover så har Warriors hjemmebanefordel i en eventuel kamp 7.

Warriors’ defensiv har været stærk igennem hele sæsonen, og det er svært at finde svagheder på det punkt. Cavaliers derimod har vist flere svagheder i den regulære sæson, men har vist defensiv styrke i slutspillet. Warriors’ Draymond Green har dog blandt andet været ude og kommentere på, at han synes, Cavaliers har haft det alt for let i den østlige konference i år, og at de slet ikke har mødt modstand. Er Cavaliers’ defensiv gearet til den offensiv de møder i serien her, det er spørgsmålstegnet.

Faremomenterne for Warriors

Warriors har desværre ikke helt har kunne komme udenom skaderne her i slutspillet. Andre Iguodala har døjet med sit knæ og Zaza Pachulia med sin hæl. Derudover skal det nævnes, at Kevin Durant i serien mod Portland sad ude i to kampe med lægsmerter, som han dog skulle være helt ovre.

Warriors har vundet deres kampe med et snit på 12,1 point i den regulære sæson, mens de også vandrede igennem slutspillet med 12 sejre i 12 kampe uden egentlig modstand. Det vidner selvfølgelig om styrke, men det betyder også, at Warriors med Durant på holdkortet endnu ikke for alvor er blevet testet i tilspidsede situationer (clutch moments). Hvem sender bolden af sted, når tingene skal afgøres? Curry, Durant eller måske Green?

Warriors’ coach Steve Kerr døjer med sin ryg, og han er først kommet på benene igen her i slutningen af serien mod Spurs, hvor han har rejst med dem til Texas - dog uden at coache. Det uvist, om han overhovedet kommer til at stå i spidsen for Warriors i denne sæson, men jeg tvivler. Det betyder, at assistenten Mike Brown har taget over på trænerposten, og det er uden tvivl en svækkelse ikke at have sin headcoach i en NBA-finale mod LeBron James & Co.

Derfor vinder Cleveland Cavaliers

Cavaliers har forstærket deres bænk i løbet af sæsonen med Kyle Korver, Deron Williams og Derrick Williams, som alle er veteraner, der giver Cavaliers noget rutine og dybde fra bænken - noget de savnede i starten af sæsonen. Det bliver ikke Cavaliers’ bænk, som vinder trofæet for dem, men de kan være med til ikke at tabe den, når Warriors sætter deres stærke bænk på banen, som i denne sæson har været ligaens 9. bedste. Derudover signede de Andrew Bogut, som næppe kommer på banen, men med fire sæsoner (fra 12/13 til 16/17) hos Warriors, har han helt sikkert en masse information, som Cavaliers kan udnytte. 

Cavaliers har med LeBron James banens bedste spiller, og det kan aldrig være en svaghed, især ikke når LeBron er en spiller som kan ALT. Skyde, aflevere, dække forsvar - han kan alt. I sidste sæsons finale snittede han 29,7 point, 11,3 rebounds, 8,9 assists, 2,3 blocks og 2,6 steals. Det vidner om en spiller, der mestre alle facetter af spillet. Derudover så virker LeBron mere frisk end nogensinde, og det er hovedsagligt, fordi Cavaliers har valgt ikke at fokusere på at sikre sig 1. seed i øst, men derimod på at være helt skadesfrie og friske til slutspillet, hvilket man må sige, de har været.  

Hvis der er et hold som har været varm fra 3 points-linjen, så er det Cavaliers. De snitter imponerende 14,3 treere per kamp, hvor de skyder 43,2% i slutspillet. Selv Warriors kan ikke være med på det punkt, hvad angående effektiviteten eller antal lavede treere.

 Se, hvordan du streamer den kommende sæson af NBA.

Faremomenterne for Cavaliers

En skade eller karantæne til enten Love, Irving eller LeBron kan blive dyrt, rigtig dyrt. Cavaliers er meget sårbare, hvad angår deres starting lineup. I finalen 2014/15, var de uden Kevin Love i hele serien, mens Kyrie Irving kun spillede i seriens første kamp. Finaleserien det år tabte Cavaliers som bekendt med 2-4.

Cavaliers’ forsvar er et spørgsmålstegn for undertegnede. Det har været godt i slutspillet, hvor de har haft en defensive rating på 105. Det kan dog ikke måle sig med Warriors’, som er nede på 99,1, hvilket er det bedste i slutspillet i denne sæson. Det, der gør, at jeg sætter spørgsmålstegn ved deres defensiv, er, at de i den regulære sæson havde en defensive rating på 108, hvilket var det 9. dårligste i ligaen. Har Cavaliers defensiven til at dæmme op for denne sæsons bedste offensiv?

Den hænger lidt sammen med ovenstående ”farer” for Cavaliers. Deres transition defense har i denne sæson været ligaens dårligste, hvor de har tilladt 1,18 PPP (Points Per Possession). Det har dog set markant bedre ud i slutspillet, hvor de har tilladt 0,97 PPP, men de har også kun mødt ligaens 8. 20. og 25. bedste transitions offensiver i hhv. Toronto, Indiana og Boston. Warriors derimod er ligaens 2. bedste transition offensiv med 1,22 PPP, og de er samtidig det hold, som løber mest i transition af alle hold, hvor 18,5% af alle deres spil er transition spil. Reboundspillet bliver derfor et vigtigt område for Cavaliers - et sted hvor de faktisk har været bedre end Warriors i slutspillet. Kevin Love kan få en stor rolle her.