BetXperts MMA-ekspert Jakob Elbøl har lavet en oversigt, hvor du kan blive en del klogere på 17 af de største talenter indenfor MMA. Heriblandt to danskere. 

Tilbage i august 2018 skrev jeg en artikel om de største MMA-talenter og dykkede ned i, hvor der muligvis kunne hentes værdi, samt hvor Danmark stod i forhold til talentmasse.

Nu er det igen blevet tid til at ryste posen og kaste et blik på de talenter, som kan dominere sporten de næste mange år – samt kigge på de danske titelchancer. Det er bestemt ikke umuligt at komme ind i sporten sent og dominere, hvilket Daniel Cormier er et godt eksempel på, men denne liste er begrænset til kæmpere under 30 år. 

Her er talenterne, som MMA-fans bør holde øje med, og som kan sikre dig gode gevinster på den lange bane.

Sean O’Malley

Alder: 27 år
Vægtklasse: Fjervægt
Rekordliste: 14 sejre, 1 nederlag
Potentiale: Champ
Næste kamp: vs Raulian Paiva, 11. december

Suga Sean er allerede et velkendt navn hos de garvede MMA-fans. Med sin karisma og selvtillid – i og uden for oktagonen – har O’Malley allerede vist, at han er must see-tv. Det største kritikpunkt af O’Malley har været kvaliteten af modstanderne. Potentialet kan ingen klandre, men da han i Marlon Vera mødte en topcontender, kom der ridser i Suga Seans hype og usårlige image.

Efter to ydmygelser af henholdsvis Thomas Almeida og Kris Moutinho går O’Malley nu et skridt op ad stigen, når der venter et svært opgør imod det brasilianske talent Raulian Paiva – en kæmper, som også kunne have været med på listen her.

Personligt ser jeg ikke O’Malley som værende den mest talentfulde på listen her, men han er uden tvivl den, der i skrivende stund besidder størst ‘starpower-potentiale’.

Spiltanker

O’Malley bør alligevel have for meget for Paiva. Men så snart han bliver matchet op imod top-10 i divisionen og bliver sat til fem runder, så kan Suga Sean få problemer. Hans hype kan blive guld – eller et mareridt – for bettorer. 

Jiri Procházka 

Alder: 29 år
Vægtklasse: Letsværvægt
Rekordliste: 28 sejre, 3 nederlag
Potentiale: Champ
Næste kamp: Intet booket p.t. 

28 sejre, 25 knockouts. Snakker man must see-tv, så er den tjekkiske kæmpe Jiri Procházka svær at komme udenom. Med sine tiltider munkelignende frisurer, indre ro, uortodokse stil og vanvittige power kunne Jiri være en oplagt castingmulighed, skulle der nogensinde komme et remake af van Damme-klassikeren Bloodsport.

Det virker kun som et spørgsmål om tid, før vi ser muay-thai-specialisten kæmpe om titlen. Måden, hvorpå han flatlinede de tidligere titelaspiranter, Reyes og Öezdemir, har formentlig fået potentielle modstandere til at tænke sig om en ekstra gang, inden de underskriver kontrakten til en kamp imod Jiri. 

Petr Yan

Alder: 28 år
Vægtklasse: Bantamvægt
Rekordliste: 15 sejre, 2 nederlag
Potentiale: Champ
Næste kamp: vs. Cory Sandhagen, 30. oktober

Jeg er stor tilhænger af Petr Yans stil, og var det ikke for en hjerneblødning af en anden verden, ville den hårdføre russer fra Sibirien stå med bæltet nu. Via sin fantastiske boksning og eminente takedown-forsvar var han godt på vej til at knuse Aljamain Sterling, da de to kombattanter dystede om det ledige bælte.

Sterling var drænet, bagud på scorecards og på vej til at blive stoppet, da Yan vælger at sende et ulovligt knæ af sted i hovedet på den ‘downede’ amerikaner. Russeren blev disket og har siden været i konstant mundhuggeri med den nykronede mester, Sterling, som desværre måtte trække sig fra rematchen med skade – en, som Yan og mange fans anser som værende spil for galleriet. 

Men med sin anytime anywhere-attitude står Yan nu til at møde det amerikanske supertalent Cory Sandhagen, som jeg sagtens kunne have inkluderet på denne liste. Foruden Usman-Covington anser jeg Yan vs. Sandhagen som værende en af de absolut fedeste kampe i resten af 2021. Kampen bliver endda vist i dansk prime time, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at begge vil være i verdenstoppen de næste mange år. 

Spiltanker

Jeg kan IKKE spille imod Yan. I skrivende stund er han overraskende stor favorit imod Sandhagen til odds 1,45 enkelte steder. Det, at Sandhagen giver 3,00, er ret vildt, men Yan er en af de få, jeg ikke kan se mig selv spille imod, selvom værdien skulle lokke.

Khamzat Chimaev

Alder: 27 år
Vægtklasse: Welter- og mellemvægt
Rekordliste: 9 sejre, 0 nederlag
Potentiale: Champ
Næste kamp: vs. Li Jingliang, 30. oktober

“I just wanna smesh everybody” - Khamzat Chimaev, 2020.

Svenske Khamzat med de tjetjenske rødder kom på alles læber, da han i 2020 vandt to kampe på ti dage og tre på 66 – endda i vanvittig overlegen stil, som sikrede ham Performance of the Night alle tre gange. Med sin dominerende brydning, russiske accent og tilsyneladende urørlighed har mange sammenlignet Khamzat med den tidligere letvægtsmester Khabib og udråbt ham som en kommende mester, hvilket jeg kan sagtens forstå. 

Efter sit breakthrough blev svenskeren efterfølgende hårdt ramt af coronavirus og havde så voldsomme symptomer, at han kortvarigt stoppede sin karriere for at fokusere på sit helbred. Heldigvis er Khamzat nu tilbage, og om ganske kort tid står ‘Borz’ over for sin hårdeste test til dato imod den kinesiske brawler Li Jingliang.

Spiltanker

Khamzat er storfavorit imod Jingliang, hvor han kan hentes til 1,25 i skrivende stund. Selvom MMA er uforudsigeligt, og kineseren besidder stor power, så forventer jeg, at Khamzat stopper ham. Hans sejre er hidtil kommet imod overkommelige modstandere, men jeg ville være forpasselig med at spille imod svenskeren, indtil vi ser svaghedstegn.

Casey O’Neill

Alder: 24 år
Vægtklasse: Fluevægt
Rekordliste: 8 sejre, 0 nederlag
Potentiale: Top-3
Næste kamp: Intet booket p.t.

Casey O’Neill er et friskt pust i kvindernes fluevægt-division, som regeres af Valentina Shevchenko. Den unge australier med skotske rødder har fået en flyvende start på UFC-karrieren med tre sejre i indeværende kalenderår. Alle er de kommet i hus før tid.

Det er endnu tidligt at spå om, hvor langt det rækker for Casey, da hun stadig har en del at lære i forhold til striking, men med hendes fundamentale bryde- og BJJ-evner ser jeg hende kun blive endnu bedre de kommende år. Senest stoppede hun Shevchenkos storesøster, Antonina, men jeg håber virkelig, UFC giver hende tid, inden de sætter hende op imod fluevægtsdronningen. Hun har fremtiden foran sig, men lige nu er der Valentina og så alle andre.

Tom Aspinall

Alder: 28 år
Vægtklasse: Sværvægt
Rekordliste: 11 sejre, 2 nederlag
Potentiale: Top-3
Næste kamp: Intet booket p.t.

MMA-kæmpere er ikke timelønnet, hvilket Tom Aspinall har indset. Den 112 kilogram tunge sværvægter fra Manchester har vundet seks af sine seneste syv kampe i første runde – den sidste trak ud og gik helt til 2. runde. 

Jeg kan rigtig godt lide Aspinall, som ikke alene er alsidig af en sværvægter at være, men han virker endvidere som en rigtig fornuftig ung mand, som er veltalende og ikke har ladet egen hype gå til hovedet.

– Jeg er ikke klar til Ngannou og Stipe endnu, men det kommer en dag, udtalte han ved pressemødet efter sin seneste sejr.

Sværvægternes slagstyrke kan vende et opgør på et splitsekund, men ligesom Casey O’Neill er Aspinall på rette kurs. Selvom jeg har svært ved at se ham røre bæltet de kommende par år, tror jeg bestemt, vi vil se meget mere til briten, som på en god dag kan drille de bedste. 

Askar Askarov 

Alder: 29 år
Vægtklasse: Fluevægt
Rekordliste: 14 sejre, 0 nederlag, 1 uafgjort
Potentiale: Champ
Næste kamp: Intet booket p.t.

En russisk mester, som ikke taber kampe, i Combat Sambo fra Dagestan. Det er efterhånden et prædikat, der kan tilskrives flere kæmpere i UFC-stablen, men Askarov er anderledes. Den 29-årige russer er nemlig stort set døv. Han kan blot høre cirka 20 procent af, hvad den almene person kan og kan dermed ikke opfange trænernes instrukser undervejs i kampene. 

Ubesejrede Askarov har dog ikke haft synderligt brug for trænernes råd endnu, men har langsomt kravlet sig op ad ranglisten og ligner en klar næsteudfordrer til fluevægtstitlen efter Deiveson og Morenos rematch. Askarov fik den rutinerede Benavidez til at ligne en amatør og har tidligere mødt den forsvarende mester i en kamp, der endte uafgjort. Han ligner en ordentlig mundfuld for enhver i divisionen.

Spiltanker

Hold øje med de tidlige linjer på Askarov. Imod folk som Deiveson og Brandon Moreno kunne jeg sagtens se markedet overreagere og måske sætte Askarov-sejr for højt. For mig er Askar den næste champ i divisionen.

Bryce Mitchell

Alder: 27 år
Vægtklasse: Fjervægt
Rekordliste: 14 sejre, 0 nederlag
Potentiale: Top-5
Næste kamp: Intet booket p.t. 

Mitchell, med kælenavnet Thug Nasty, er lidt af en ener. Ikke alene var han med til at få indført camouflage-designede kampshorts, han formåede ydermere at være den første mand i otte år, der vandt en kamp via en Twister-submission. Denne sikrede ham i øvrigt Submission of the Year 2019.

Mitchell er ekstremt underholdende at se, da han ofte forsøger vilde submissions, men han har også sine mangler stående. Han skal nok støde på modgang, men imod Andre Fili beviste han, at han kan håndtere kickboksere ved hjælp af sin egen brydning og BJJ. Han bliver et sjovt bekendtskab de næste mange år.

Ilia Topuria

Alder: 24 år
Vægtklasse: Fjervægt
Rekordliste: 11 sejre, 0 nederlag
Potentiale: Top-3
Næste kamp: Intet booket p.t. 

MMA-scenen i Georgien blomstrer med talenter som Giga Chikadze, Merab Dvalishvili, Guram Kuteladze og Ilia Topuria. Sidstnævnte er egentlig spanier, men har georgiske rødder. Topuria er med sine 24 år den yngste mand på listen, men har allerede bevist, at han kan trylle med både hænder og fødder. 

Hans første tre kampe har budt på en imponerende sejr over den teknisk stærke kickbokser Zalal og et vildt KO mod Damon Jackson, inden han satte kronen på værket og stoppede Ryan Halls rullende takedown-forsøg og slukkede ham helt. Topurias udfordring kan blive hans størrelse, men han besidder alle værktøjerne til at nå langt. 

Arman Tsarukyan

Alder: 25 år
Vægtklasse: Letvægt
Rekordliste: 17 sejre, 2 nederlag
Potentiale: Champ
Næste kamp: Intet booket p.t. 

Unge Tsarukyan er blandt sportens største talenter, selvom han er gået en smule under radaren. Svaghederne er svære at spotte hos armeneren, som oftest dominerer via sin fysiske styrke og brydning. Når han med tiden forbedrer sin striking, bliver han en uhyggelig størrelse. Jeg er ret sikker på, at Tsarukyan vil etablere sig i verdenstoppen i løbet af de kommende år. 

Kayla Harrison

Alder: 31 år
Vægtklasse: Letvægt
Rekordliste: 11 sejre, 0 nederlag
Potentiale: Champ
Næste kamp: Intet booket p.t. 

Ja ja.. Jeg ved godt, at jeg sagde skæringspunktet var 30 år, men jeg kan ikke lade være med at nævne Kayla Harrison, som af mange udnævnes som værende den næste store stjerne på kvindesiden. 

Den dobbelte OL-guldvinder i judo trækker med sin dominans og fysiske styrke paralleller til en ung Ronda Rousey. Harrison kæmper p.t. I PFL, men det virker som et spørgsmål om tid, før de helt store forbund ringer. Potentialet er enormt, men vi skal se hende imod bedre modstandere, før vi kan drage klare konklusioner. 

Spiltanker

Harrison er et niveau over alle, hun møder, lige nu. Indtil hun sætter fod i UFC-oktagonen, vil jeg anbefale Harrison-finishes. Oddset vil næppe være prangende.

Arnold Allen 

Alder: 27 år
Vægtklasse: Fjervægt
Rekordliste: 17 sejre, 1 nederlag
Potentiale: Champ
Næste kamp: Intet booket pt. 

Her kan vi igen snakke om en kæmper, der ikke får den omtale, han har gjort sig fortjent til. Almighty Arnold har siden sin ankomst til UFC stille og roligt vundet otte kampe i træk i den hårde fjervægtsdivision. Hans hårdeste test til dato kom imod danske Burnell, som var få minutter fra at sikre en sikker pointsejr, inden Allen fangede ham i et lumsk front choke. Siden har Arnold udbygget sin flotte stime, og næste skridt bør være en storkamp, der for alvor kan sætte ham på alles læber. 

A.J. McKee

Alder: 26 år
Vægtklasse: Fjervægt
Rekordliste: 18 sejre, 0 nederlag
Potentiale: Champ – i flere forbund
Næste kamp: Intet booket. Formentlig rematch imod Pitbull (eller måske Burnell). 

18-0, forsvarende mester og nummer 1 på Bellators P4P-liste. Ja, så er man måske ikke længere et talent, men nærmere en etableret stjerne. A.J. McKee er vanvittig! Måden, hvorpå han knuste Bellator-stjernen Pitbull Freire og nærmest knockoutede og submittede ham på én og samme tid, fik Twitter til at koge over. 

Pitbull fortjener en rematch, selvom jeg tror, udfaldet bliver det samme. Burnell har større chancer i min bog med sin uortodokse stil og grappling, men ellers tror jeg, at jeg taler på manges vegne, når jeg siger, at McKee er velkommen til at lave en Michael Chandler og prøve kræfter med UFC. Med sine meritter i en alder af 26 år, så er linjen lagt. 

Sean Brady

Alder: 28 år
Vægtklasse: Weltervægt
Rekordliste: 14 sejre, 0 nederlag
Potentiale: Top-3
Næste kamp: vs. Michael Chiesa, 21. november.

En perfekt rekordliste er ikke altid signende for en kæmpers talent, men Brady har aldrig forsøgt at tage den nemme vej ved at håndplukke sine modstandere. Den komptakte fysik og overtattoverede krop vil allerede få mange til at skælve, men Brady har både evnerne og modet til at nå langt. 

Skader har stået i vejen for opgør imod Belal Muhammad og Kevin Lee, men nu venter den altid farlige Chiesa i et superinteressant match-up. En sejr her vil for alvor cementere Brady som en trussel i weltervægt. 

Spiltanker

Jeg tror, dette bliver Bradys coming out party. Hans fysiske styrke og udholdenhed bør blive for meget for Chiesa, som har tilbøjeligheder til at sætte sig selv i dumme positioner. 

Movsar Evloev

Alder: 28 år
Vægtklasse: Weltervægt
Rekordliste: 14 sejre, 0 nederlag
Potentiale: Top-3
Næste kamp: Intet booket p.t.

Hit and don't get hit – det var the sweet science, som kombineret med trashtalk gjorde Floyd Mayweather til den største stjerne i bokseverden. Og nej, jeg anser ikke Evloev som en ny Mayweather, men han er beviset på, at effektivitet og sikkerhed er vigtigere end konstant underholdning. 

Movsar er ikke verdens mest underholdende kæmper, men han forstår at udnytte sine egne styrker. Russeren er, som sine landsmænd, nærmest vokset op med at gå efter takedowns, før han kunne gå. Han sikrede sig en flot skalp imod den stærke nigerianer Hakeem Dadowu. Evloev er endnu et spændende navn i fjervægtklassen, som oser af talent.  

Og det var Danmark – eller hvad? 

I en tid, hvor fodboldlandsholdet for alvor samler nationen, må vi ikke glemme, at vi danskere har andre atleter at være stolte af – også når det kommer til kampsport. For hvor Mikkel Kessler efterlod et stort tomrum på den danske boksescene, har vi allerede set særdeles kompetente arvtagerne til Martin Kampmann og Nicolas Dalby.  

Jernmanden fra Falster, Mark O. Madsen, gav i sin spændende DR-dokumentar et indblik i, hvad det kræver at komme til tops i nådesløs sport som MMA – et mål, der stadig jagtes og ikke er uden for rækkevidde. Men 37-årige Mark O. og 36-årige Dalby har måske 3-4 år tilbage på højeste niveau, inden handskerne lægges på hylden. Så når vi snakker danske MMA-talenter, er der p.t. to, der skiller sig ud fra mængden.

Mads Burnell

Alder: 27 år
Vægtklasse: Fjervægt
Rekordliste: 16 sejre, 3 nederlag
Potentiale: Champ
Næste kamp: Intet booket p.t.

Jeg og mange andre var noget undrende, da Burnell i september 2018 blev droppet af UFC. En fuldstændig hovedløs beslutning, når man havde set eksempler Mads’ potentiale, og i betragtning af, hvor tæt han var på at slå Arnold Allen. Siden afgangen fra UFC har den ene optur trumfet den anden. Via eminent BJJ og alsidig striking havde Mads ingen problemer med at nappe fjervægtsbæltet i Cage Warriors, og det varede ikke længe, før Bellator fik øjnene op for danskerens præstationer og signede ham.

Burnell har i skrivende stund vundet syv kampe i træk – senest over den stærke Emmanuel Sánchez – og er rangeret som nummer to i fjervægtsdivisionen i Bellator. Han bør med al sandsynlighed få et titelshot i 2022, hvor A.J. McKee måske venter. Dette ville være et fantastisk match-up og et af de største MMA-opgør med dansk deltagelse nogensinde. Jeg er, som beskrevet, yderst imponeret over McKee, men Burnell har bestemt chancer i et potentielt opgør. Man skal ikke undervurdere Burnells fight IQ, som er mere end bare takedowns og submissions. 

Han er ekstrem dygtig til at sætte sine takedowns op med slag, og hans kickboksning har gennemgået en enorm udvikling. Hvad Burnell mangler i rækkevidde og slagstyrke, gør han op for i bevægelighed, slickness og uforudsigelighed. 2022 kan blive året, hvor hele MMA-verden vil blive opmærksomme på, nøjagtig hvem Mads Burnell er. 

Søren Bak


Alder: 29 år
Vægtklasse: Fjervægt
Rekordliste: 14 sejre,1 nederlag
Potentiale: Champ
Næste kamp: Intet booket p.t.

Er der én kæmper, som lever op til kælenavn, så er det Søren ‘The True Viking’ Bak. Her tænker jeg ikke udelukkende på skægget, skindet og den graverede økse – som må være et helvede at få igennem security – nej, her tænker jeg også stilistisk. 

Bak er muligvis ikke den mest tekniske striker i sporten, men den danske viking besidder egenskaber, som gør ham til en high-risk-modstander for alle i vægtklassen. Danskeren er en fremragende bryder, der på nådesløs vis drukner sine modstander med sit konstante pres, sin cardio og sin ground & pound.

Alle er meget høje på Paddy Pimblett efter dennes imponerende UFC-debut, hvor han knockoutede den stærke Luigi Vendramini. Men man skal ikke glemme, hvordan Søren overlevede dybe chokes og totaldominerede scouseren med legohåret i hans egen baghave i Liverpool. Bak er indbegrebet af “anytime, anywhere”, og med syv sejre i streg kan han snart ikke benægtes mere. 

En så dygtig bryder med et fighterhjerte som Sørens vil igen få mange potentielle modstandere til at tøve, når kontrakten skal underskrives. Uden skader og for mange rejserestriktioner bør 2022 blive året, hvor The True Viking for alvor sætter kursen mod toppen.